Pikapulla resepti: Valmis 15 minuutissa!

Pikapulla resepti: Valmis 15 minuutissa!

Rakastatko sitä? Jaa se!

Kun kardemumman tuoksu täyttää keittiön ja kahvi on juuri valmistunut, tiedät että olet kotona. Minä olen vuosien mittaan oppinut, että elämän parhaita hetkiä syntyvät juuri näistä yksinkertaisista arjen iloista.Tämä nopea kardemummakakku on syntynyt tarpeesta saada nopeasti jotakin lämminhenkistä ja herkullista kahvipöytään, kun aikaa ei ole odotella perinteisen pullan kohottamista tuntikausia.

Tämä ihana pikapulla on pelastukseni kiireisessä arjessa. Kun ystävät saapuvat yllättäen käymään tai kun perheen pienimmät kaipaavat jotakin makeaa iltapalan kanssa, tämä nopea herkku on aina varmaa korttia. Kardemumman lämmin maku ja kakun pehmeä rakenne tekevät tästä täydellisen kumppanin suomalaiseen kahvihetkeen.

Nopean Kardemummakakun Kulttuurinen Merkitys Suomalaisessa Keittiössä

Kardemumma saapui Suomeen yli tuhat vuotta sitten viikinkien mukana Konstantinopolista, ja siitä lähtien se on ollut suomalaisen leivonnan sydämessä. Perinteinen pulla vaati aina aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta modernin elämän kiire synnytti tarpeen nopeammalle vaihtoehdolle. Pikapulla edustaa suomalaista käytännöllisyyttä, sitä kykyä säilyttää perinteiden maut mutta sovittaa ne nykyajan rytmiin.

Suomalaisessa kahvikulttuurissa on aina ollut tärkeää, että vieraille voidaan tarjota jotakin kotitekoista kahvin kanssa. ”Onko teillä pullaa?” on kysymys, joka kaikuu sukupolvien halki. Tämä nopea resepti takaa, että vastaus on aina ”kyllä”, riippumatta siitä, kuinka kiireinen päivä on kyseessä. Se on kuin pieni ihme, joka syntyy tavallisista kaapin aineksista viidessätoista minuutissa.

Kardemumman käyttö leivonnassa kertoo suomalaisten kyvystä omaksua ja tehdä omakseen vieraitakin makuja. Tämä itämainen mauste on tullut niin olennaiseksi osaksi suomalaista makumaailmaa, että moni pitää sitä suoraan suomalaisena. Tämä nopea kakku on täydellinen esimerkki siitä, kuinka perinteet elävät ja mukautuvat ajan hengen mukaan menettämättä olennaista sieluaan.

Ainekset

AinesosaMäärä
Maito2 dl
Muna1 kpl
Vehnäjauhot (puolikarkeita)3½ dl
Sulatettu voi tai margariini75 g
Leivinjauhe2 tl
Vaniljasokeri2 tl
Suola½ tl
Sokeri1 dl
Jauhettu kardemumma2 tl

Pinnalle:

  • Rouhittua pähkinää (halutessa)
  • Raesokeria
Pikapulla resepti: Valmis 15 minuutissa!
Pikapulla | kokkini.fi

Valmistusohjeet

  1. Kuumenna uuni 200 °C:een. Valmista vuoka voitelemalla se tai vuoraamalla leivinpaperilla. Suosittelen käyttämään pyöreää 22 cm vuokaa tai suorakulmaista 20×30 cm vuokaa.
  2. Yhdistä kuivat ainekset. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma, suola, vaniljasokeri ja sokeri. Tämä on pikapullan salaisuuden ydin, huolellinen kuivien ainesten yhdistäminen takaa tasaisen maun ja rakenteen.
  3. Lisää kosteat ainekset. Lisää sekoitukseen muna, maito ja sulatettu voi. Kardemumman tuoksu alkaa jo tässä vaiheessa leijua keittiössä.
  4. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa liikaa, vain sen verran että kaikki ainekset ovat yhdistyneet. Ylisekoittaminen tekee pikapullasta sitkeän kovemman.
  5. Levitä taikina vuokaan. Kaada taikina tasaisesti valmistetuun vuokaan. Tasoita pintaa varovasti.
  6. Koristele pinta. Ripottele pinnalle raesokeria ja halutessasi pähkinärouhetta. Raesokeri antaa kakulle kauniin kirkkaan pinnan ja mukavan rapean tekstuurin.
  7. Paista 15 minuuttia. Paista uunin keskitasolla, kunnes pinta saa kauniin kullanruskean sävyn. Valmiin pikapullan pinta on kimmoisa kosketettaessa.
Pikapulla resepti: Valmis 15 minuutissa!
Pikapulla | kokkini.fi

Ammattilaisen Vinkit

Kardemumman käsittely: Jos käytät kokonaisia kardemummansiemeniä, murskaa ne morttelissa juuri ennen käyttöä. Tuoreet siemenet antavat voimakkaamman ja aromaattisemman maun kuin valmis jauhettu kardemumma.

Taikina-asiat haltuun: Pikapullan taikina saa olla hieman kiinteämpi kuin tavallinen kakkutaikina. Jos taikina tuntuu liian löysältä, lisää hieman jauhoja. Jos taas liian kuivalta, tippa maitoa pelastaa tilanteen.

Lämpötila ratkaisevan tärkeä: Varmista että uuni on todella kuuma ennen paistamisen aloittamista. Kuuma uuni takaa sen, että pikapulla nousee kauniisti ja saa rapean pinnan.

Voin sulatuksen salaisuus: Anna sulatetun voin hieman jäähtyä ennen lisäämistä taikinaan. Liian kuuma voi voi ”keittää” munan ja pilata taikina kokonaan.

Tarjoiluehdotukset

Pikapulla on parhaimmillaan lämpimänä, tuoreena uunista. Suomalaisen perinteen mukaan se kuuluu nautita kahvin kanssa, ja monilla on tapana levittää ohut kerros voita vielä lämpimän pikapullan pinnalle. Tämä on erityisen herkullista, kun voi sulaa pehmeästi kakun sisään.

Iltapäivän kahvihetkeen pikapulla sopii täydellisesti sellaisenaan. Juhlavampana versiona voi tarjota vaniljakastiketta tai kevyesti vatkattua kermaa. Kesäaikaan mustikoita tai mansikoita sivuun antaa raikkaan kontrastin kardemumman lämpimälle makulle.

Pikapulla soveltuu myös aamiaiseksi. Leikkaa se siivuiksi ja tarjoa tuoreen leivän tapaan. Monet perheet nauttivat sitä sunnuntaiaamuisin hitaan alun yhteydessä, kun on aikaa istua rauhassa pöydän ääressä ja jutella kuulumisia.

Säilytys ja Vinkit

Tuore pikapulla säilyy huoneenlämmössä noin kaksi päivää tiukasti peitettynä. Se on kuitenkin parhaimmillaan ensimmäisten tuntien aikana paistamisen jälkeen. Jos pikapullaa jää yli, voit lämmittää siitä siivun mikrossa 10-15 sekunnin ajan, niin se saa takaisin tuoreen makunsa.

Pikapulla sopii myös pakastettavaksi. Pakasta se kokonaisena heti kun se on jäähtynyt, ja käytä muutaman kuukauden sisällä. Sulata huoneenlämmössä ja lämmitä tarvittaessa kevyesti uunissa.

Reseptiä voi helposti tuplata, jos tarvitset suuremman määrän. Käytä silloin isompaa vuokaa tai tee kaksi erillistä pikapullaa.

Kokeilepa Myös Näitä Reseptejä

Jos pikapulla maistui, suosittelen kokeilemaan myös näitä herkkuja:

Nain teet rinkila pullat helppo ja herkullinen resepti , Perinteisempää pullataikina kardemummalla maustetuille hiivapullille, kun aikaa on enemmän käytössä.

Mukipulla mikrossa valmis herkku 2 minuutissa , Vielä nopeampi vaihtoehto kardemummahimoille, kun tarve on todella kiireellinen.

Pikamunkit herkulliset munkit 15 minuutissa , Samaan ”pika” perheen kuuluvat herkulliset munkit, jotka valmistat yhtä nopeasti.

Paras murukahvikakku rapea kuori pehmea sisus , Toinen mainio kahvikakku, joka sopii erinomaisesti samoihin tilaisuuksiin.

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voiko pikapullaa tehdä gluteenittomana?

Kyllä voi! Korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella samassa suhteessa. Lisää taikinaan hieman ksantaania (½ tl) paremman rakenteen saamiseksi.

Miksi pikapullani jäi litteäksi?

Yleisimpiä syitä ovat vanhentunut leivinjauhe tai liian matala uuninlämpötila. Tarkista myös, ettei taikina ole liian löysä.

Voinko käyttää kauramaitoa tavallisen maidon sijasta?

Voit käyttää mitä tahansa kasvispiimää. Kauramaito antaa hieman makeamman maun, soijamaito on neutraaleimpi vaihtoehto.

Kuinka tärkeää kardemumma on reseptissä?

Kardemumma on pikapullan sielu! Sen voi korvata kanelilla hätätapauksessa, mutta silloin kyse ei enää ole oikeastaan pikapullasta vaan kanelipullasta.

Voiko taikina seistä yön yli jääkaapissa?

Ei kannata, sillä leivinjauhe menettää tehonsa ajan myötä. Pikapulla on parhaimmillaan tehtynä heti taikina valmistuksen jälkeen.

Pikapulla on enemmän kuin pelkkä nopea kakku, se on lämminhenkinen ele kiireisessä arjessa. Se muistuttaa meitä siitä, että pienetkin hetket voivat olla merkityksellisiä, kun niissä on mukana rakkautta ja perinteiden makua. Seuraavalla kerralla, kun kaipaat jotakin kotoisaa ja herkullista, kokeile tätä pikapulla reseptiä. Sen yksinkertaisuus yllättää, ja kardemumman tuoksu tuo kotiisi lämpöä, joka kestää kauan sen jälkeen, kun viimeinen pala on syöty.

Kerro kommenteissa, miten pikapullasi onnistui ja millaisia muistoja kardemumman tuoksu sinussa herättää!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pikapulla resepti: Valmis 15 minuutissa!

Pikapulla resepti: Valmis 15 minuutissa!

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 5 min
  • Cook Time: 15 min
  • Total Time: 20 min
  • Yield: 1 kakku
  • Category: Leivonnainen
  • Method: Uunissa
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Pikapulla on täydellinen arjen pelastaja: lämminhenkinen, kardemummalla maustettu herkku, joka valmistuu hetkessä, täydellinen kahvihetkiin ilman tuntien vaivaamista.


Ainesosat

  • 2 dl maitoa
  • 1 muna
  • dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 75 g sulatettua voita tai margariinia
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl jauhettua kardemummaa
  • Raesokeria (pinnalle)
  • Rouhittua pähkinää (halutessa, pinnalle)


Ohjeet

  1. Kuumenna uuni 200 °C:een. Valmistele 22 cm pyöreä tai 20×30 cm suorakulmainen vuoka voitelemalla tai leivinpaperilla.
  2. Sekoita kulhossa kuivat aineet: vehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma, suola, vaniljasokeri ja sokeri.
  3. Lisää muna, maito ja sulatettu voi kuivien aineiden joukkoon.
  4. Sekoita nopeasti tasaiseksi – älä ylisekoita.
  5. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
  6. Ripottele pinnalle raesokeria ja halutessasi pähkinärouhetta.
  7. Paista uunin keskitasolla 15 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja kimmoisa kosketettaessa.

muistiinpanoja

Käytä juuri murskattua kardemummaa, jos haluat voimakkaamman aromin. Taikinan koostumus saa olla hieman kiinteämpi kuin tavallinen kakkutaikina – säädä jauhoilla tai maidolla tarvittaessa.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 pala
  • Calories: 220
  • Sugar: 12g
  • Sodium: 180mg
  • Fat: 10g
  • Saturated Fat: 5g
  • Unsaturated Fat: 4g
  • Carbohydrates: 28g
  • Fiber: 1g
  • Protein: 4g
  • Cholesterol: 35mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star