Igorin kana: 30 min helppo resepti kotikokille

Igorin kana: 30 min helppo resepti kotikokille

Rakastatko sitä? Jaa se!

Kun Peggy Thomas julkaisi tämän reseptin blogissaan vuonna 2014, hän ei voinut arvata, että siitä tulisi koko Suomen rakastetuin kanaresepti. Igorin kana on enemmän kuin pelkkä ruoka, se on rakkaustarina, joka on valloittanut tuhansia suomalaiskoteja ja saanut paikkansa sydämissämme sekä ruokapöydissämme.

Nopeat faktat: • Valmistuu vain 30 minuutissa • Täyteläinen smetana tekee tästä unohtumattoman • Sopii arkeen ja juhlaan • Yksi Suomen suosituimmista ruokablogihiteistä viimeisen vuosikymmenen ajalta • Takuuvarma tapa hurmata rakastettu

Igorin kana on täydellinen esimerkki siitä, kuinka yksinkertaiset ainekset voivat luoda jotain maagista. Tämä uuniruoka yhdistää parhaita puolia suomalaisesta kotiruokakulttuurista: helppoutta, mukavuutta ja sydäntä lämmittävää hyvyyttä.

Igorin kanan kiehtova tarina

Jokaisen hyvän reseptin takana on tarina, mutta harvalla on niin romanttinen alkuperä kuin Igorin kanalla. Vuonna 2006 nuori Peggy Thomas tapasi ihanan brittimiehen ja soitti hätääntyneenä ystävälleen Igorille. Ensimmäiset treffit olivat menneet pieleen kalakeiton takia, ja Peggy tarvitsi kiireesti reseptin, jolla voisi hurmata miehen sydämen.

Igor antoi täydellisen neuvon: ”Jos tällä reseptillä et hurmaa miestä, niin sitten et millään.” Ja oikeassa hän oli! Peggy ja hänen brittipuolisonsa ovat edelleen yhdessä lähes 20 vuotta myöhemmin, ja Igorin kana on noussut heidän rakkausruoakseen.

Kun Peggy julkaisi reseptin blogissaan vuonna 2014, se levisi verkossa kulovalkean tavoin. Pian sitä valmistettiin päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa ja lukemattomissa suomalaisperheissä. Resepti on MTV:n ruokasivuston kaikkien aikojen luetuin, ja Gloria lehti valitsi sen vuoden hauskimmaksi ruokailmiöksi.

Mikä tekee Igorin kanasta niin erityisen? Sen vahvuus ei ole ainoastaan smetanan täyteläisessä maussa, vaan siinä lämmössä ja rakkaudessa, jonka se tuo ruokapöytään. Se on ruoka, jolla hurmaa, lohduttaa ja yhdistää perheitä.

Ainekset

AinesosaMäärä
Kanan filettä800 g
Punainen paprika1 kpl, suikaloituna
Keltainen paprika1 kpl, suikaloituna
Isoja sipuleita2 kpl, kuutioituna
Valkosipulin kynttä3 kpl, pilkottuna
Tomaattipyrettä70 g
Sokeria1 rkl
Suolaa2 tl
Kanalientä2 dl
Smetanaa350 g
Öljyä (kuulloitukseen)1 rkl
Öljyä (kanalle)1 rkl
Maustekurkkua kuutioituna1 kpl (valinnainen)
Persiljaa revittynäkourallinen
Mustapippuria myllystämaun mukaan

Igorin kana: 30 min helppo resepti kotikokille
igorin kana | kokkini.fi

Valmistusohjeet

  1. Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Valmistele uunivuoka, johon kana ja kastike mahtuvat mukavasti.
  2. Kuullota kasvikset. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota paprikat ja sipulit, kunnes ne ovat pehmeitä ja sipuli on läpikuultavaa. Tämä kestää noin 5,7 minuuttia.
  3. Lisää maut. Sekoita joukkoon tomaattipyre, suola, sokeri, mustapippuri, puolet persiljasta ja kanaliemi. Anna kiehua hetki.
  4. Valmista kastike. Sekoita mukaan smetana ja anna kastikkeen saostua rauhassa muutama minuutti miedolla lämmöllä. Kastikkeen tulee olla sileää ja täyteläistä.
  5. Paista kana. Kuumenna toinen rkl öljyä pannussa ja paista kanan fileet nopeasti kuumalla tulella, kunnes ne saavat kauniin kultaisen värin molemmilta puolilta. Ei tarvitse kypsyttää läpi, vain ruskistaa pinnaltaan.
  6. Kokoa annos. Asettele kanan fileet uunivuokaan ja kaada kastike päälle niin, että fileet peittyvät kokonaan. Ripottele pinnalle kuutioitu maustekurkku ja loput persiljasta.
  7. Kypsennä uunissa. Paista 175 asteen uunissa noin 30 minuuttia, kunnes kana on täysin kypsää ja kastike kuplivaa.
Igorin kana: 30 min helppo resepti kotikokille
igorin kana | kokkini.fi

Ammattilaisen vinkit

Smetanan salaisuus: Älä korvaa smetanaa kevyemmillä vaihtoehdoilla! Juuri smetanan täyteläinen, hieman happakas maku tekee tästä reseptistä niin erityisen. Se antaa ruoalle sen tunnusomaisen kremaissuuden ja syvyyden.

Ruskistuksen merkitys: Kuullota kasvikset kunnolla, sillä se kehittää makuja merkittävästi. Sipulien tulisi olla läpikuultavia ja paprikoiden pehmentyneitä ennen muiden ainesten lisäämistä.

Kanan käsittely: Älä yli kypsennä kanaa pannussa, ruskistus riittää. Uuni hoitaa lopun kypsennyksen, ja tämä takaa mehevän lopputuloksen.

Kastikkeen rakenne: Anna kastikkeen saostua rauhassa. Jos se tuntuu liian löysältä, anna kiehua hieman kauemmin. Jos taas liian paksulta, lisää hieman kanalientä.

Maustekurkun vinkki: Jos et pidä maustekurkusta, kokeile tilalle kaapereita tai jätä kokonaan pois. Resepti toimii molemmilla tavoilla!

Tarjoiluehdotukset

Igorin kana on klassisesti tarjoiltu keitetyn riisin kanssa, joka imee kastikkeen herkulliset maut täydellisesti. Riisi on perinteinen valinta suomalaisessa ruokakulttuurissa, ja se sopii tähän ruokaan kuin nenä päähän.

Toisena mahtavana vaihtoehtona on kermainen juustoinen riisi, joka tuo annokseen vielä ylellisemmän säävyn. Tuoreita pasta, kuten tagliatelle tai penne, toimii myös erinomaisesti kastikkeen kanssa.

Lisäkkeeksi suosittelen kevyttä salaattia tai höyrytettyjä kasviksia, jotka tuovat raikkautta täyteläisen pääruoan rinnalle. Mummon perunasalaatti on klassinen valinta, joka yhdistää suomalaisia makuja kauniisti.

Leipänä tarjoa hyvää maalaiskauraleipää tai tuoretta sämpylää, jolla voi nauttia kastikkeen viimeisetkin tipat.

Säilytys ja vinkit

Igorin kana säilyy jääkaapissa 2,3 päivää ja maistuu usein vielä paremmalta seuraavana päivänä, kun maut ovat ehtineet tasaantua. Lämmitä varovasti uunissa tai mikrossa, lisäten tarvittaessa hieman kanalientä, jos kastike on sakeentunut.

Ruoka sopii myös pakastettavaksi jopa 3 kuukaudeksi. Sulata rauhassa jääkaapissa yön yli ennen lämmittämistä. Huomaa, että smetana saattaa erottua hieman sulatettaessa, mutta sekoittamalla se palautuu tasaiseksi.

Resepti on helppo kaksinkertaistaa isommalle seurueelle, ja se sopii mainiosti valmistettavaksi etukäteen vierailuja varten. Voit valmistaa kastikkeen ja ruskistaa kanan jo edellisenä päivänä, kasata annoksen ja paistaa vasta tarjoilupäivänä.

Kokeilepa myös näitä reseptejä

Jos rakastit Igorin kanaa, sinun kannattaa kokeilla myös näitä suosittuja reseptejämme:

Kermainen kanapata: Toinen täyteläinen kanakastike, joka valmistuu yhdellä pannulla ja tuo samaa mukavuutta ruokapöytään. Tämä resepti on täydellinen arjen kiireisiin.

Mummon perunasalaatti: Klassinen suomalainen perunasalaatti, joka sopii täydellisesti Igorin kanan seuraksi. Perinteinen resepti, joka on siirtynyt sukupolvelta toiselle.

Nopea jauheliha-perunalaatikko: Jos pidät helposti valmistuvista kotoisista ruoista, tämä 60 minuutissa valmistuva laatikko tuo samaa lämpöä ja makua kuin Igorin kana.

Paras kermaviilikastike: Opi tekemään täydellisiä kermaisia kastikkeita, jotka kruunaavat kanaruokasi. Neljä erilaista tapaa tehdä kermaista kastiketta.

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voiko smetanan korvata jollain muulla?

Smetana on tämän reseptin sydän, enkä suosittele sen korvaamista. Juuri sen happamuus ja täyteläisyys tekevät Igorin kanasta niin erityisen. Kermaviili tai crème fraîche toimivat hätävaruina, mutta lopputulos ei ole sama.

Kuinka kauan kana pitää paistaa?

30 minuuttia 175 asteessa on täydellinen aika. Kana on silloin kypsää läpi, mutta säilyttää mehevyytensä. Jos fileet ovat erityisen paksuja, lisää aikaa 5,10 minuuttia.

Voiko reseptin tehdä etukäteen?

Kyllä! Voit valmistaa kastikkeen ja ruskistaa kanan jo päivää aiemmin. Kasaa annos ja paista vasta tarjoilupäivänä. Tämä on loistava tapa valmistautua vieraisiin.

Miksi ruoka on nimetty Igoriksi?

Igor oli Peggy Thomasin ystävä, jolta hän sai alkuperäisen reseptin. Nimi on säilynyt kunnianosoituksena tälle ystävälle, joka antoi reseptin rakkausavuksi.

Sopiiko ruoka lapsille?

Ehdottomasti! Igorin kana on lempeämakoinen ja kermainen, mikä tekee siitä suositun myös lasten keskuudessa. Monissa suomalaisperheissä tämä on ruoka, josta ”kukaan ei valita”.

Lopuksi

Igorin kana on enemmän kuin pelkkä resepti, se on tarina rakkaudesta, mukavuudesta ja yhdessäolosta. Se muistuttaa meitä siitä, kuinka ruoka voi yhdistää ihmisiä ja luoda kestäviä muistoja. Oli kyse arkisesta illallisesta tai erityisestä juhlasta, tämä ruoka tuo lämpöä ja hymyä ruokapöytään.

Kun valmistut Igorin kanaa ensimmäistä kertaa, huomaat miksi se on valloittanut niin monta suomalaissydäntä. Se on mukavuusruokaa parhaimmillaan: yksinkertaista, herkullista ja täynnä rakkautta.

Jaa kokemuksesi kommenteissa! Hurmasitko sinäkin jonkun Igorin kanalla, vai oliko se sinulle tuttu herkku jo entuudestaan? Rakastan kuulla lukijoiden tarinoita tämän reseptin merkeissä.

Herkullista ruokailua ja muistakaa: parasta ruoassa on se rakkaus, jolla se on valmistettu!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Igorin kana: 30 min helppo resepti kotikokille

Igorin kana: 30 min helppo resepti kotikokille

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 30 min
  • Total Time: 45 min
  • Yield: 4 annosta
  • Category: Pääruoka
  • Method: Uunissa
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Igorin kana on täyteläinen ja rakkaustarinan siivittämä klassikkoruoka, jossa yhdistyy smetanan pehmeys, paprikan makeus ja kanan mehevyys. Se on lohturuokaa parhaimmillaan.


Ainesosat

  • 800 g kanan filettä
  • 1 punainen paprika, suikaloituna
  • 1 keltainen paprika, suikaloituna
  • 2 isoa sipulia, kuutioituna
  • 3 valkosipulin kynttä, pilkottuna
  • 70 g tomaattipyrettä
  • 1 rkl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl kanalientä
  • 350 g smetanaa
  • 1 rkl öljyä (kuullotukseen)
  • 1 rkl öljyä (kanalle)
  • 1 maustekurkku kuutioituna (valinnainen)
  • kourallinen persiljaa, revittynä
  • mustapippuria myllystä maun mukaan


Ohjeet

  1. Esilämmitä uuni 175 asteeseen ja valmistele uunivuoka.
  2. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota paprikat ja sipulit noin 5–7 minuuttia, kunnes pehmeitä ja sipuli läpikuultavaa.
  3. Sekoita joukkoon tomaattipyre, suola, sokeri, mustapippuri, puolet persiljasta ja kanaliemi. Anna kiehua hetki.
  4. Lisää smetana ja anna kastikkeen saostua miedolla lämmöllä muutama minuutti.
  5. Paista kanan fileet toisessa pannussa nopeasti kuumalla tulella, kunnes ne saavat kullanruskean pinnan.
  6. Asettele kana uunivuokaan ja kaada kastike päälle. Ripottele päälle maustekurkku ja loput persiljasta.
  7. Kypsennä uunissa 30 minuuttia, kunnes kana on kypsää ja kastike kuplii.

muistiinpanoja

Älä korvaa smetanaa kevyemmillä tuotteilla – sen täyteläisyys on oleellinen osa makua. Voit valmistaa annoksen etukäteen, ja se säilyy hyvin jääkaapissa jopa 3 päivää. Sopii myös pakastettavaksi.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 annos
  • Calories: 520
  • Sugar: 6g
  • Sodium: 950mg
  • Fat: 32g
  • Saturated Fat: 15g
  • Unsaturated Fat: 14g
  • Carbohydrates: 10g
  • Fiber: 2g
  • Protein: 42g
  • Cholesterol: 130mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star