Mehevä broileripiirakka: helppo ja nopea resepti

Mikä on broileripiirakka?
Broileripiirakka on suolainen uunipiirakka, jossa täytteenä käytetään broilerinlihaa yhdistettynä juustoihin, kasviksiin ja kananmunaseokseen. Se on suosittu erityisesti suomalaisissa kotikeittiöissä ja kahvipöydissä. Erilaiset versiot piirakasta vaihtelevat alueittain – joissain lisätään oliiveja, toisissa taas paprikaa. Hauska yksityiskohta: suolaiset piirakat ovat olleet osa suomalaista juhlapöytää jo 1900-luvun alusta lähtien.
Sisällysluettelo
Ainekset
Alla on tarvittavat raaka-aineet ja niiden määrät.
Pohja
Ainesosa | Määrä |
Voi | 100 g |
Suola | 1 tl |
Vehnäjauhoja | 2 dl |
Ruisjauhoja | 1 dl |
Vettä tai kermaa | 1 rkl |
Täyte
Ainesosa | Määrä |
Broilerin koiven liha (tai suikaleet) | 4 kpl kuutioituna |
Fetajuusto | 100 g |
Punasipuli | 2 kpl |
Herneet | 50 g |
Aurinkokuivattuja tomaatteja | ½ purkkia |
Mini mozzarellapallot | 1 pussi |
Ranskankerma | 2 dl |
Kananmunat | 3 kpl |
Yrttisuola | 1 tl |
Valmistusohjeet vaihe vaiheelta
- Valmista pohja: nypi voi, suola, vehnäjauhot ja ruisjauhot yhteen. Lisää vesi tai kerma ja sekoita taikinaksi.
- Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja esilämmitä uuni 220 asteeseen.
- Levitä pohjan päälle kuutioitu broileriliha, viipaloitu punasipuli, aurinkokuivatut tomaatit, herneet, fetakuutiot ja mozzarellapallot.
- Sekoita kulhossa ranskankerma, kananmunat ja yrttisuola tasaiseksi seokseksi.
- Kaada seos tasaisesti piirakan täytteiden päälle.
- Paista 220 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes piirakka on kauniin kullanruskea.
- Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkit täydelliseen broileripiirakkaan
Kun haluat saada piirakasta erityisen mehevän ja maukkaan, muista muutama tärkeä niksi. Valitse mahdollisimman maukas broilerinliha, esimerkiksi uunissa kypsennetyt koivet, joista saat irrotettua mehevän lihan käsin. Älä oikaise liikaa täytteen rakenteessa – anna esimerkiksi punasipulin karamellisoitua hieman pannulla, jos aikaa on.
Moni tekee virheen ylikuormittamalla täytettä tai unohtaa esipaistaa pohjaa, mikä voi johtaa vetiseen lopputulokseen. Taikinaa kannattaa painella myös reunoille asti, jotta täyte ei valu pellille. Jos haluat nopeuttaa valmistusta, käytä valmiiksi kypsennettyjä broilerisuikaleita ja murennettua fetaa.
Tässä muutama resepti, joista saatat pitää
- Pinaatti-fetapiirakka: Täydellinen suolainen piirakka: Raikas ja juustoinen vaihtoehto niille, jotka pitävät kasvispiirakoista – toimii hyvin broileripiirakan rinnalla esimerkiksi juhlapöydässä.
- Paras vuohenjuusto-lohipiirakka: 5 tähden resepti: Erinomainen suolainen piirakka kalan ystäville – yhdistelmä täyteläisyyttä ja raikkautta.
- Nopea valkosipuli-voikana – resepti valmis alle 30 minuutissa: Helppo ja maukas broileriruoka, joka toimii täydellisesti arjen pelastajana, aivan kuten broileripiirakkakin.
- Kana-juustoinen enchilada-riisivuoka: 30 min arkiherkku: Toinen mehevä ja täyttävä kanaruoka, joka sopii hyvin samaan ruokaviikon suunnitelmaan broileripiirakan kanssa.

Tarjoiluehdotukset ja lisukkeet
Broileripiirakka sopii hyvin tarjottavaksi niin kylmänä kuin lämpimänä. Leikkaa se valmiiksi siivuiksi ennen tarjoilua ja tarjoa vaikkapa vihreän salaatin ja kevyen jogurttikastikkeen kanssa. Raikas sitruunavesi, kevyt valkoviini tai hapokas marjamehu täydentävät makuelämyksen. Halutessasi voit koristella piirakan tuoreilla yrteillä, kuten basilikalla tai persiljalla.
Säilytys ja uudelleenlämmitys
Piirakka säilyy jääkaapissa hyvin peitettynä noin 3 päivää. Säilytä se ilmatiiviissä rasiassa tai kelmun alla, jotta rakenne ja maku pysyvät tuoreina. Lämmitä annokset uunissa 150 asteessa tai mikrossa miedolla teholla – näin vältät täytteen kuivumisen ja säilytät pohjan rakenteen. Uunilämmitys antaa rapeamman lopputuloksen kuin mikro.
Broileripiirakan muunnelmat ja lisävinkit
Jos haluat varioida tätä reseptiä, voit helposti muokata täytettä sesongin mukaan. Keväällä voit lisätä vihreää parsaa tai tuoretta pinaattia, kun taas syksyllä sienet, kuten kantarelli tai herkkusieni, tuovat täyteläistä makua. Myös mausteita voi säätää oman maun mukaan – esimerkiksi chilihiutaleet tai valkosipulijauhe tuovat lisää syvyyttä.
Voit kokeilla myös gluteenitonta versiota käyttämällä gluteenittomia jauhoja pohjassa. Ruisjauhojen tilalle sopii esimerkiksi tattarijauho tai kaurajauho. Muista kuitenkin säätää nesteen määrää tarpeen mukaan, sillä erilaiset jauhot käyttäytyvät taikinassa hieman eri tavalla.
Miksi juuri tämä broileripiirakka toimii?
Tässä reseptissä korostuu tasapaino: proteiinipitoinen täyte, raikas juusto, makea punasipuli ja pehmeä ranskankermaseos tekevät piirakasta rakenteeltaan ja maultaan harmonisen. Nopeus ja helppous tekevät siitä arjen pelastajan, mutta samalla se on riittävän näyttävä tarjottavaksi juhlapöydässäkin.
Piirakan rakenne kestää hyvin leikkuun, mikä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon myös evääksi tai buffet-pöytään. Se sopii yhtä lailla brunssille kuin iltapalaksi, ja maistuu kaikenikäisille.
Tämä broileripiirakka yhdistää suomalaisen arkiruokaperinteen ja helppokäyttöiset raaka-aineet tavalla, joka tekee siitä sekä herkullisen että käytännöllisen valinnan. Oli kyseessä kiireinen arki-ilta tai suunniteltu viikonlopputarjoilu, tämä resepti on varma valinta, johon palaa yhä uudelleen.
Kokeilitko tätä ohjetta? Kerro, miten onnistuit ja jätä kommentti reseptin alle!
Usein kysytyt kysymykset (FAQ)
Voiko broileripiirakan tehdä ilman fetajuustoa?
Kyllä, fetajuuston voi korvata esimerkiksi raejuustolla tai jättää pois kokonaan.
Kuinka kauan broileripiirakka säilyy jääkaapissa?
Hyvin peitettynä piirakka säilyy jääkaapissa jopa 3 päivää.
Voiko käyttää muuta juustoa kuin mozzarella?
Voi. Kokeile esimerkiksi emmentalia tai goudaa – ne tuovat oman säväyksensä.
Onko broileripiirakka parempi lämpimänä vai kylmänä?
Molemmat toimivat hyvin, mutta lämmin versio on erityisen mehevä.
Voiko tämän reseptin tehdä etukäteen?
Kyllä, piirakan voi valmistaa edellisenä päivänä ja lämmittää uudelleen ennen tarjoilua.

Mehevä broileripiirakka: helppo ja nopea resepti
- Valmisteluaika: 15 min
- Kypsennysaika: 30 min
- Kokonaisaika: 45 min
- Tuotto: 6
- Kategoria: Suolainen leivonnainen
- Menetelmä: Uunissa
- Keittiö: Suomalainen
Kuvaus
Mehevä broileripiirakka: helppo ja nopea resepti odottaa! Saat täydellisen suolaisen herkun pöytään vaivattomasti ja nopeasti.
Ainesosat
Pohja:
- 100 g voita
- 1 tl suolaa
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 dl ruisjauhoja
- 1 rkl vettä tai kermaa
Täyte:
- 4 broilerin koiven lihaa kuutioituna (tai esipaistettuja broilerisuikaleita)
- 100 g fetajuustoa
- 2 punasipulia
- 50 g herneitä (säilyke tai pakaste)
- ½ purkkia aurinkokuivattuja tomaatteja
- 1 pussi mini mozzarellapalloja
- 2 dl ranskankermaa
- 3 kananmunaa
- 1 tl yrttisuolaa
Ohjeet
- Valmista pohja: nypi voi, suola, vehnäjauhot ja ruisjauhot yhteen. Lisää vesi tai kerma ja sekoita taikinaksi.
- Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja esilämmitä uuni 220 asteeseen.
- Levitä pohjan päälle broilerikuutiot, viipaloidut punasipulit, aurinkokuivatut tomaatit, herneet, fetakuutiot ja mozzarellapallot.
- Sekoita kulhossa ranskankerma, kananmunat ja yrttisuola tasaiseksi seokseksi.
- Kaada seos tasaisesti täytteiden päälle.
- Paista piirakkaa 220 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
- Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
Ravitsemus
- Annoskoko: 1 pala
- Kalorit: 320 kcal
- Sokeri: 2 g
- Natrium: 500 mg
- Rasva: 22 g
- Hiilihydraatit: 18 g
- Kuitu: 2 g
- Proteiini: 16 g
- Kolesteroli: 120 mg