Raejuustodonitseja helposti itse tehtynä

Raejuustodonitseja helposti itse tehtynä

Rakastatko sitä? Jaa se!

Raejuustodonitseja on täydellinen valinta silloin, kun tekee mieli jotain makeaa mutta kevyempää. Tässä ohjeessa jaan, miten teen nämä pehmeät, suussa sulavat herkut kotona helposti, ilman donitsirautaa ja ilman turhaa säätöä. Raejuusto tekee koostumuksesta ihanan kuohkean ja tuo mukaan lempeää happamuutta.

Mikä on raejuustodonitsi?

Raejuustodonitsit ovat kotitekoinen, suomalaisittain päivitetty versio klassisesta amerikkalaisesta donitsista. Nämä eivät ole uppopaistettuja, vaan paistuvat kauniisti uunissa muffinivuoassa tai pellillä. Raejuuston ansiosta rakenne on kevyt mutta mehevä. Tiesitkö muuten, että ensimmäiset donitsit rantautuivat Suomeen jo 1900-luvun alkupuolella amerikkalaisten vaikutteiden mukana, mutta ovat vasta viime vuosina saaneet uuden nousun uunidonitsien muodossa?

Ainekset

Alla on käyttämäni ainekset taulukkomuodossa. Olen testannut tämän määrän useita kertoja, ja sillä syntyy noin 12 keskikokoista donitsia.

AinesosaMäärä
Kananmunia2 kpl
Sokeria1,5 dl
Maitorahkaa250 g
Maitoa1 dl
Vaniljasokeria1 tl
Kardemummaa1 tl
Leivinjauhetta1 tl
Soodaa1 tl
Suolaa½ tl
Vehnäjauhoja4,5–5 dl
Voisulaa (tai öljyä)50 g / 0,5 dl
Pinnalle:
Voisulaa voiteluun30–50 g
Hienoa sokeria kierittelyynsopivasti

Valmistusohjeet vaihe vaiheelta

  1. Vatkaa kananmunat ja sokeri kevyesti vaahdoksi.
  2. Lisää rahka, maito, voisula (tai öljy) sekä mausteet seokseen.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vähitellen.
  4. Taikinan tulee olla pehmeää ja lusikoitavaa – hieman löysempää kuin pullataikina.
  5. Lusikoi taikina voidellun muffinivuoan koloihin tai pyöreiksi nokareiksi leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  6. Paista 200 asteessa noin 12–15 minuuttia, kunnes donitsit ovat kauniin kullanruskeita.
  7. Voitele kuumat donitsit voisulalla ja kierittele ne hienossa sokerissa.
  8. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua – vaikka onkin vaikeaa vastustaa heti maistamista.

Nämä vaiheet olen itse kokenut toimivimmiksi. Jos haluat erityisen mehevän lopputuloksen, älä sekoita taikinaa liikaa.

Raejuustodonitseja helposti itse tehtynä
Raejuustodonitseja | kokkini.fi

Vinkkini täydellisiin raejuustodonitseihin

Kun olen leiponut raejuustodonitseja useita kertoja, muutama niksi on noussut ylitse muiden. Ensinnäkin, älä vatkaa taikinaa liikaa – kevyt sekoitus riittää, ettei rakenne mene tiiviiksi. Käytän mieluiten maitorahkaa, joka tuo enemmän kosteutta kuin rasvaisempi vaihtoehto. Myös kardemumma kannattaa aina jauhaa itse juuri ennen, sillä silloin sen maku pääsee kunnolla oikeuksiinsa.

Yksi yleinen virhe on paistaa donitseja liian pitkään. Kun reunat ovat kullanruskeat, donitsit ovat valmiita, vaikka keskusta tuntuu vielä pehmeältä. Ne kiinteytyvät jäähtyessään.

Jos kiire painaa, voit sekoittaa kuivat aineet valmiiksi purkkiin vaikka viikkoa etukäteen. Näin taikinan valmistus sujuu entistäkin nopeammin.

Tässä muutama resepti, joista saatat pitää

Raejuustodonitseja helposti itse tehtynä
Raejuustodonitseja | kokkini.fi

Tarjoilu- ja yhdistelyvinkit

Tarjoan raejuustodonitseja usein kahvin tai kevyesti sokeroidun marjakeiton kanssa. Ne sopivat ihanasti myös brunssille – erityisesti silloin, kun laitan ne tarjolle kauniissa korissa ja siivilöin pinnalle hieman tomusokeria tuomaan visuaalista viimeistelyä.

Jos haluaa pientä vaihtelua, osan donitseista voi kieritellä kaneli-sokeriseoksessa tai koristella kevyesti sulatetulla valkosuklaalla. Itse suosin kuitenkin perinteistä sokerikuorrutusta – se tuo juuri oikeanlaista rapeutta mehevän sisuksen rinnalle.

Säilytys ja uudelleenlämmitys

Raejuustodonitseja säilyy jääkaapissa noin 3 päivää hyvin peitettynä. Parhaan koostumuksen säilyttämiseksi laitan ne ilmatiiviiseen rasiaan, jolloin ne eivät kuivu.

Lämmitän ne seuraavana päivänä uunissa 150 asteessa noin 5 minuuttia tai nopeasti leivänpaahtimessa, mikä tuo pinnalle uudelleen rapeutta. Mikroaaltouunikin käy, mutta silloin rakenne jää hieman pehmeämmäksi.

Kokeilitko tätä ohjetta? Kerro ihmeessä, miten raejuustodonitseja onnistuivat omassa keittiössäsi!

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voiko raejuustodonitseja tehdä ilman kananmunaa?

Kyllä voi. Kananmunan voi korvata esimerkiksi soseutetulla banaanilla tai 1 rkl chia-siemeniä liotettuna 3 rkl vettä. Koostumus muuttuu hieman, mutta toimii yllättävän hyvin.

Mikä on paras tapa säilyttää raejuustodonitseja?

Säilytä ne jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa. Ne pysyvät pehmeinä noin kolme päivää.

Voiko öljyn korvata voisulalla tai toisinpäin?

Kyllä. Käytän itse molempia tilanteen mukaan. Voisula tuo hieman enemmän makua, kun taas öljy tekee rakenteesta kevyemmän.

Kuinka kauan donitsit säilyvät tuoreina?

Ne maistuvat parhaimmalta samana päivänä, mutta säilyvät hyvänä jääkaapissa jopa kolme päivää.

Voiko nämä valmistaa etukäteen juhliin?

Voi! Valmistan usein taikinan valmiiksi aamulla ja paistan donitsit ennen tarjoilua. Halutessaan valmiit donitsit voi lämmittää uunissa juuri ennen pöytään viemistä.

Voiko raejuustodonitsit tehdä gluteenittomana?

Kyllä, korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Kannattaa valita seos, joka soveltuu leivontaan ja sisältää hieman psylliumia rakenteen tueksi.

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Raejuustodonitseja helposti itse tehtynä

Raejuustodonitseja helposti itse tehtynä

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Kirjoittaja: Matleena Hänninen
  • Valmisteluaika: 15 min
  • Kypsennysaika: 15 min
  • Kokonaisaika: 30 min
  • Tuotto: 12 kpl
  • Kategoria: Leivonnaiset
  • Menetelmä: Uunissa paistaminen
  • Keittiö: Suomalainen

Kuvaus

Raejuustodonitseja, jotka hurmaavat pehmeydellään ja terveellisyydellään. Katso resepti ja opi, miten ne valmistuvat helposti kotona!


Ainesosat

  • 2 kananmunaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 250 g maitorahkaa
  • 1 dl maitoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • ½ tl suolaa
  • 4,5–5 dl vehnäjauhoja
  • 50 g voisulaa (tai 0,5 dl öljyä)

Pinnalle:

  • 3050 g voisulaa voiteluun
  • hienoa sokeria kierittelyyn

Ohjeet

  1. Vatkaa kananmunat ja sokeri kevyesti vaahdoksi.
  2. Lisää rahka, maito, voisula (tai öljy) ja mausteet.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vähitellen.
  4. Taikinan tulee olla pehmeää ja lusikoitavaa, hieman löysempää kuin pullataikina.
  5. Lusikoi taikina voidellun muffinivuoan koloihin tai pyöreiksi nokareiksi leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  6. Paista 200 asteessa 12–15 minuuttia, kunnes donitsit ovat kauniin ruskeita.
  7. Voitele paiston jälkeen voisulalla ja kierittele donitsit hienossa sokerissa.
  8. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.


Ravitsemus

  • Annoskoko: 1 donitsi
  • Kalorit: 160 kcal
  • Sokeri: 9 g
  • Natrium: 200 mg
  • Rasva: 6 g
  • Hiilihydraatit: 22 g
  • Kuitu: 1 g
  • Proteiini: 5 g
  • Kolesteroli: 40 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reseptin arvostelu 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star