Paras lohipiirakka uunissa: luotto-ohje täynnä makua

Paras lohipiirakka uunissa: 5 tähden luotto-ohje

Rakastatko sitä? Jaa se!

Kun lokakuun viimeiset lehdet kellastuvat ja syksy syvenes talven odotukseen, ei mikään lämmitä kotia yhtä kauniisti kuin lohipiirakka uunissa tuoksu. Tämä perinteinen suomalainen klassikko on enemmän kuin pelkkä ruoka, se on lohtua, yhteenkuuluvuutta ja merkkejä yhteisöstä. Jokainen uunista nouseva piirakka on lupaus lämpimästä kodista ja yhdessäolosta, joka yhdistää meidät suomalaisten pöytien ääreen.

Ainesosat

AinesosaMäärä
Kaurahiutaleita2 dl
Vehnäjauhoja1 dl
Suolaa1/4 tl
Leivinjauhetta1 tl
Margariinia tai voita100 g
Maitoa3/4 dl
Juustoraastetta200 g
Sipuleita2 kpl
Valkosipulinkynsiä2 kpl
Kananmunia3 kpl
Maitoa2 dl
Crème fraîchea1 dl
Suolaa1/2 tl
Pippuria1/2 tl
Kuivattua oreganoa1 tl
Kuivattua timjamia1 tl
Viipaloitua savulohtanoin 300 g

Suomalaisessa lohipiirakan perinteessä käytetään parasta mahdollista savulohta, joka antaa piirakalle sen ainutlaatuisen syvän maun.

Paras lohipiirakka uunissa: 5 tähden luotto-ohje
Lohipiirakka uunissa | kokkini.fi

Valmistusohjeet

Kaurataikinnapohjan Valmistaminen
Sekoita kaurahiutaleet, vehnäjauhot, suola ja leivinjauhe kulhossa. Lisää pehmeä margariini ja maito, vaivaa tasaiseksi massaksi, ja painele taikina piirakkavuokaan reunoja myöten.

Juuston ja Sipulin Levittäminen
Ripottele juustoraaste taikinapohjan päälle. Silppua sipulit hienoksi ja puserra valkosipulinkynnet, levitä ne juuston päälle tasaisesti täyttämään koko piirakkapohja.

Munaseoksen Tekeminen
Sekoita munat, maito, crème fraîche, suola, pippuri sekä yrtit keskenään. Kaada puolet tästä seoksesta piirakkapohjaan juuston ja sipulin päälle.

Savulohen Asetteleminen
Asettele savulohiviipaleet kauniisti täytteen päälle niin, että lohi peittää pinnan tasaisesti. Kaada loput munamaidosta pinnalle niin, että se täyttää kaikki aukot.

Lohipiirakka Uunissa Kypsäksi
Paista lohipiirakkaa uunissa 220 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja täyte on hyytynyt. Anna levätä hetki ennen tarjoilua.

Ainesosien Korvaaminen

Crème fraîchen voi korvata ranskankermalla. Kaurahiutaleita voi korvata kauralaseilla murentamalla niitä hienommiksi. Savulohen voi korvata tuorelohella tai graavilohella.

Saatat Pitää Myös

Paras lohipiirakka uunissa: 5 tähden luotto-ohje
Lohipiirakka uunissa | kokkini.fi

Säilytysvinkit

Valmis lohipiirakka säilyy jääkaapissa 2-3 päivää tiiviisti peitettynä. Lämmitä varovasti uunissa 150 asteessa noin 15 minuuttia. Piirakka voidaan myös pakastaa, sulata jääkaapissa yön yli ennen lämmittämistä.

Reseptin Kulttuurinen Merkitys

Lohipiirakka on suomalaisen ruokakulttuurin symboli, joka yhdistää meidät yhteisömme ja perinteisiimme. Se edustaa suomalaista tapaa muuttaa yksinkertaiset ainekset lohduttaviksi aterioiksi, jotka kokoavat perheet ja ystävät yhteen. Tämä piirakka on todiste siitä, että paras ruoka syntyy, kun yhdistetään lohi ja perinteet.

Tarjoiluehdotukset

Tarjoile lohipiirakka lämpimänä tuoreen vihersalaatin kanssa. Sivulle sopii hyvin sitruunapuriste tai kermaviili-tillikastike. Piirakka toimii hyvin sekä illallisena että brunssin kruununa. Paloiteltuna se toimii myös juhlatarjoilussa.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Miksi lohipiirakka vetistyy uunissa?

Liikaa nestettä täytteessä tai liian kylmä uuni voi aiheuttaa vetistymisen. Käytä tarkkoja mittoja ja varmista, että uuni on esilämmitetty.

Voiko lohipiirakkaan uunissa käyttää tuorelohta?

Kyllä, tuorelohi toimii hyvin. Kypsytä lohi kevyesti ennen lisäämistä tai käytä raakalohta, joka kypsyy piirakassa.

Kuinka kauan lohipiirakka uunissa säilyy jääkaapissa?

Kypsä lohipiirakka säilyy jääkaapissa 2-3 päivää tiiviisti peitettynä. Lämmitä varovasti ennen tarjoilua.

Voiko lohipiirakan pohjan tehdä etukäteen?

Kyllä, piirakkapohjan voi valmistaa päivää aiemmin ja säilyttää jääkaapissa. Täytä ja paista vasta ennen tarjoilua.

Miksi käytän kaurahiutaleita pohjassa?

Kaurahiutaleet antavat pohjalle mehevyyttä ja paksumpaa rakennetta, joka pitää täytteen paremmin. Ne myös sopivat hyvin suomalaiseen makuun.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Paras lohipiirakka uunissa: 5 tähden luotto-ohje

Lohipiirakka uunissa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 20 minuuttia
  • Cook Time: 40 minuuttia
  • Total Time: 1 tunti
  • Yield: 8 annosta
  • Category: Suolaiset piirakat
  • Method: Uuni
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Tämä perinteinen suomalainen lohipiirakka uunissa on lämmin ja lohdullinen klassikko, jossa kaurapohja, juusto, sipuli ja savulohi yhdistyvät täydelliseksi kokonaisuudeksi.


Ainesosat

Pohja:

  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 100 g margariinia tai voita
  • 3/4 dl maitoa

Täyte:

  • 200 g juustoraastetta
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl maitoa
  • 1 dl crème fraîchea
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl pippuria
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • n. 300 g viipaloitua savulohta


Ohjeet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, vehnäjauhot, suola ja leivinjauhe kulhossa. Lisää pehmeä margariini ja maito, vaivaa tasaiseksi massaksi, ja painele taikina piirakkavuokaan reunoja myöten.
  2. Ripottele juustoraaste taikinapohjan päälle. Silppua sipulit ja puserra valkosipulinkynnet, levitä ne juuston päälle tasaisesti.
  3. Sekoita munat, maito, crème fraîche, suola, pippuri sekä yrtit keskenään. Kaada puolet tästä seoksesta piirakkapohjaan juuston ja sipulin päälle.
  4. Asettele savulohiviipaleet täytteen päälle ja kaada loput munamaidosta pinnalle.
  5. Paista uunissa 220 °C noin 40 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja täyte hyytynyt. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

muistiinpanoja

Crème fraîchen voi korvata ranskankermalla. Valmis piirakka säilyy jääkaapissa 2–3 päivää ja voidaan myös pakastaa.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 pala
  • Calories: 370 kcal
  • Sugar: 3 g
  • Sodium: 480 mg
  • Fat: 25 g
  • Saturated Fat: 12 g
  • Unsaturated Fat: 11 g
  • Carbohydrates: 16 g
  • Fiber: 1 g
  • Protein: 22 g
  • Cholesterol: 130 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star