Täyteläiset uuniperunat parsakaali-juustokastikkeella

Uuniperunat parsakaali-juustokastikkeella

Rakastatko sitä? Jaa se!

Uuniperunat parsakaali-juustokastikkeella on täyteläinen, lämmittävä ruoka, joka sopii niin arjen nopeaksi ateriaksi kuin viikonlopun herkuksi. Tässä reseptissä yhdistyvät pehmeät uuniperunat ja kermaisen täyteläinen parsakaali-juustokastike, joka tekee annoksesta vastustamattoman. Täyteläiset uuniperunat parsakaali-juustokastikkeella valmistuvat yksinkertaisista raaka-aineista ja ovat helppoja tehdä kotikeittiössä.

Mikä on täyteläiset uuniperunat parsakaali-juustokastikkeella?

Kyseessä on perinteinen lohturuoka, jossa uuniperuna tarjoillaan maukkaan ja kermamaisen kastikkeen kanssa. Parsakaali tuo annokseen vihreyttä ja rakennetta, kun taas cheddarjuusto antaa syvää makua. Vastaavia perunaruokia tunnetaan monissa maissa, mutta Suomessa uuniperuna on erityisen suosittu 1980-luvulta lähtien, jolloin se vakiintui ravintolalistojen klassikoksi.

Ainekset

AinesosaMäärä
Uuniperunat
Suola2 rkl
Vesi1,2 dl
Jauhoinen peruna (esim. Rosamunda)4 kpl (n. 230–280 g kukin)
Parsakaali-juustokastike
Vehnäjauhot2 rkl
Voimakas cheddarjuusto, raastettuna170 g
Parsakaalin kukinto, pilkottuna1 kpl
Suolaton voi2 rkl
Täysmaito4,8 dl
Paprikajauhe½ tl
Suola½ tl
Mustapippuri¼ tl
Tulinen kastike (esim. sriracha)1 tl tai maun mukaan

Vaiheittaiset ohjeet

  1. Lämmitä uuni 230 asteeseen ja vuoraa pelti foliolla, halutessasi lisää ritilä päälle.
  2. Sekoita suola ja vesi kulhossa, kunnes suola liukenee.
  3. Pistele perunoihin haarukalla noin kuusi reikää ja pyörittele ne suolavedessä.
  4. Aseta perunat pellille ja paista 45–60 minuuttia, kunnes sisälämpötila on 96 °C ja ne ovat pehmeitä.
  5. Ota perunat uunista ja halkaise nopeasti höyryn vapauttamiseksi.
  6. Höyrytä parsakaali joko kattilassa tai mikroaaltouunissa, valuta hyvin ja jäähdytä.
  7. Sulata voi kattilassa keskilämmöllä, lisää jauhot ja vatkaa tasaiseksi tahnaksi.
  8. Paista minuutti ja lisää maito hitaasti vatkaten. Mausta paprikalla, suolalla ja pippurilla.
  9. Kypsennä kastiketta 3–4 minuuttia sekoitellen, kunnes sakenee. Ota pois lämmöltä.
  10. Lisää tulinen kastike ja juustoraaste vähitellen, sekoita kunnes juusto sulaa.
  11. Sekoita lopuksi joukkoon parsakaali.
  12. Tarjoile parsakaali-juustokastike höyryävän uuniperunan päällä ja nauti heti.
Uuniperunat parsakaali-juustokastikkeella
Uuniperunat parsakaali-juustokastikkeella | kokkini.fi

Vinkit parhaaseen lopputulokseen

Kun haluan varmistaa, että täyteläiset uuniperunat parsakaali-juustokastikkeella onnistuvat täydellisesti, kiinnitän huomiota muutamaan yksityiskohtaan. Valitsen aina jauhoisia perunoita, kuten Rosamundaa, koska ne pehmenevät uunissa juuri oikealla tavalla. Kastikkeessa tärkeää on kypsyttää maitopohja rauhassa, jotta se sakenee kunnolla ennen juuston lisäämistä. Juustoa ei kannata lisätä liian nopeasti tai kuumaan liemeen – muuten rakenne voi kärsiä. Parsakaali kannattaa höyryttää kevyesti, jotta se säilyttää vihreytensä ja rakenteensa.

Yksi yleinen virhe on perunoiden alikypsentäminen. Käytän lämpömittaria ja varmistan, että sisälämpötila nousee 96 asteeseen ennen kuin otan ne uunista. Näin ne ovat taatusti pehmeitä ja helposti muotoiltavia tarjoilua varten.

Saatat pitää myös näistä resepteistä

Uuniperunat parsakaali-juustokastikkeella
Uuniperunat parsakaali-juustokastikkeella | kokkini.fi

Tarjoiluehdotukset ja lisukkeet

Kun tarjoan täyteläiset uuniperunat parsakaali-juustokastikkeella, valitsen kevyet lisukkeet. Raikas vihreä salaatti tai vaikka pikkelöidyt punasipulit tuovat tasapainoa annoksen täyteläisyydelle. Juomaksi sopii esimerkiksi sitruksinen kivennäisvesi tai mieto valkoviini. Haluan myös panostaa esillepanoon – ripottelen annoksen päälle hieman tuoretta persiljaa tai mustapippuria, jolloin se näyttää houkuttelevalta heti lautasella.

Säilytys ja uudelleenlämmitys

Jos ruokaa jää yli, säilytän täyteläiset uuniperunat parsakaali-juustokastikkeella jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa. Ne säilyvät hyvin 2–3 päivää. Kun lämmitän ruoan uudelleen, teen sen mieluiten liedellä miedolla lämmöllä tai mikrossa keskiteholla. Kastiketta voi tarvittaessa notkistaa pienellä määrällä maitoa, jotta rakenne pysyy pehmeänä ja täyteläisenä myös seuraavana päivänä.

Kokeilitko täyteläiset uuniperunat parsakaali-juustokastikkeella? Kerro, mitä pidit, ja jätä kommentti alle – kuulisin mielelläni kokemuksesi!

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voiko täyteläiset uuniperunat parsakaali-juustokastikkeella valmistaa ilman cheddarjuustoa?

Kyllä, voit käyttää vaihtoehtoisesti esimerkiksi emmental- tai gouda-juustoa, mutta maku ei ole yhtä voimakas kuin cheddarilla.

Mikä on paras tapa säilyttää täyteläiset uuniperunat parsakaali-juustokastikkeella?

Säilytä ruoka jääkaapissa suljetussa astiassa ja käytä 2–3 päivän kuluessa.

Voiko kastikkeen tehdä etukäteen?

Kyllä, kastikkeen voi valmistaa muutamaa tuntia aiemmin ja lämmittää varovasti ennen tarjoilua.

Kuinka kauan perunat pysyvät pehmeinä uunista ottamisen jälkeen?

Perunat pysyvät hyvin pehmeinä noin tunnin ajan, kunhan ne pidetään peitettyinä lämpimässä.

Voiko parsakaalin korvata toisella vihanneksella?

Voit käyttää esimerkiksi kukkakaalia tai pinaattia, mutta rakenteen ja maun tasapaino muuttuu hieman.

Mitä tehdä, jos kastikkeesta tulee liian paksua?

Lisää pieni määrä täysmaitoa ja lämmitä hitaasti, kunnes rakenne on taas sopivan pehmeä.

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Uuniperunat parsakaali-juustokastikkeella

Täyteläiset uuniperunat parsakaali-juustokastikkeella – täydellinen yhdistelmä makua ja lohtua

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Kirjoittaja: Matleena
  • Valmisteluaika: 15 min
  • Kypsennysaika: 60 min
  • Kokonaisaika: 1 hour 25 minutes
  • Tuotto: 4 annosta
  • Kategoria: Reseptit / Kasvisruoka
  • Menetelmä: Uunissa & liedellä
  • Keittiö: Suomalainen

Kuvaus

Haluatko kokeilla jotain uutta? Täyteläiset uuniperunat parsakaali-juustokastikkeella tarjoavat lohturuokaa parhaimmillaan – ota resepti talteen!


Ainesosat

  • Uuniperunat:
  • 2 rkl suolaa
  • 1,2 dl vettä
  • 4 keskikokoista jauhoista perunaa (esim. Rosamunda), noin 230–280 g kukin
  • Parsakaali-juustokastike:
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 170 g voimakasta cheddarjuustoa, raastettuna
  • 1 parsakaalin kukinto, pilkottuna pieniksi paloiksi
  • 2 rkl suolatonta voita
  • 4,8 dl täysmaitoa
  • ½ tl paprikajauhetta
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria
  • 1 tl tulista kastiketta (esim. sriracha) tai maun mukaan

Ohjeet

  1. Lämmitä uuni 230 asteeseen ja vuoraa pelti foliolla, halutessasi lisää ritilä päälle.
  2. Sekoita suola ja vesi kulhossa, kunnes suola liukenee.
  3. Pistele perunoihin haarukalla noin kuusi reikää ja pyörittele ne suolavedessä.
  4. Aseta perunat pellille ja paista 45–60 minuuttia, kunnes sisälämpötila on 96 °C ja ne ovat pehmeitä.
  5. Ota perunat uunista ja halkaise nopeasti höyryn vapauttamiseksi.
  6. Höyrytä parsakaali joko kattilassa tai mikroaaltouunissa, valuta hyvin ja jäähdytä.
  7. Sulata voi kattilassa keskilämmöllä, lisää jauhot ja vatkaa tasaiseksi tahnaksi.
  8. Paista minuutti ja lisää maito hitaasti vatkaten. Mausta paprikalla, suolalla ja pippurilla.
  9. Kypsennä kastiketta 3–4 minuuttia sekoitellen, kunnes sakenee. Ota pois lämmöltä.
  10. Lisää tulinen kastike ja juustoraaste vähitellen, sekoita kunnes juusto sulaa.
  11. Sekoita lopuksi joukkoon parsakaali.
  12. Tarjoile parsakaali-juustokastike höyryävän uuniperunan päällä ja nauti heti.


Ravitsemus

  • Annoskoko: 1 annos
  • Kalorit: noin 520 kcal
  • Sokeri: 6 g
  • Natrium: 940 mg
  • Rasva: 31 g
  • Hiilihydraatit: 38 g
  • Kuitu: 5 g
  • Proteiini: 21 g
  • Kolesteroli: 85 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reseptin arvostelu 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star