Pikamunkit: Herkulliset munkit 15 minuutissa!

Pikamunkit | kokkini.fi

Rakastatko sitÀ? Jaa se!

Rakastan leivontaa, mutta arjen keskellĂ€ aikaa on usein vĂ€hĂ€n. Silloin turvaudun resepteihin, jotka valmistuvat nopeasti mutta maistuvat siltĂ€ kuin ne olisi tehty suurella vaivalla. NĂ€mĂ€ pikamunkit ovat juuri sellaisia – rapeita pÀÀltĂ€, ihanan pehmeitĂ€ sisĂ€ltĂ€ ja valmiita noin vartissa. TĂ€mĂ€ resepti on kulkenut mukanani jo vuosia, ja haluan jakaa sen nyt myös sinulle.

MikÀ on pikamunkki?

Pikamunkki on suomalainen herkku, joka tuo mieleen vappuklassikot ja kahvipöydĂ€n nostalgian – mutta ilman pitkÀÀ valmistusaikaa. Perinteiset munkit vaativat hiivaa ja kohottamista, mutta pikamunkit ovat nopea versio: ei kohotusta, ei odottelua – vain nopeaa ja herkullista uppopaistamista.

Itse opin tÀmÀn reseptin ensimmÀisen kerran opiskeluaikoina, kun kaipasin makeaa, mutta opiskelijakeittiössÀ ei ollut aikaa tai vÀlineitÀ vaivata taikinaa tuntikausia. SiitÀ asti tÀmÀ on ollut pelastukseni yllÀttÀvÀÀn makeanhimoon tai kun ystÀvÀt tulevat kylÀÀn lyhyellÀ varoitusajalla.

Ainekset

TÀssÀ taikinassa yhdistyy helppous ja pehmeys. Vaniljarahka antaa rakenteeseen mehevyyttÀ, ja kardemumma tuo mukaan sen tutun, suomalaisen pullan maun. Kaikki ainekset löytyvÀt tavallisesta ruokakaupasta, eikÀ mitÀÀn erikoista tarvita.

Taikina

AinesosaMÀÀrÀ
VehnÀjauhoja3 dl
Kananmuna1 kpl
Sokeria1 dl
Vaniljasokeria2 tl
Kardemummaa1 tl
Leivinjauhetta2 tl
SuolaaŒ tl
Vaniljarahkaa200 g (esim. Valio)
Voita25 g

Uppopaistamiseen

AinesosaMÀÀrÀ
RypsiöljyÀn. 5 dl

Pinnalle

AinesosaMÀÀrÀ
Sokeria1,5 dl
Vaniljasokeria2 tl

Usein minulta kysytÀÀn, voiko rypsiöljyn korvata jollain muulla. KyllĂ€ voi – esimerkiksi auringonkukkaöljy toimii hyvin – mutta itse suosin rypsiöljyĂ€, koska se kestÀÀ korkeita lĂ€mpötiloja erinomaisesti ja on neutraalin makuista.

Vaiheittaiset valmistusohjeet

TĂ€ssĂ€ reseptissĂ€ ei ole aikaa hukattavaksi, joten kaikki tapahtuu vauhdilla. Olen huomannut, ettĂ€ nopeus ei tarkoita mausta tinkimistĂ€ – pĂ€invastoin. Kun noudatat nĂ€itĂ€ ohjeita tarkasti, saat tuloksena uskomattoman herkullisia pikamunkkeja.

  1. Sekoita kuivat aineet – Mittaa vehnĂ€jauhot, leivinjauhe, kardemumma, vaniljasokeri, suola ja sokeri kulhoon. Itse tykkÀÀn kĂ€yttÀÀ vispilÀÀ, jotta jauhoseoksesta tulee tasainen.
  2. Sulata voi – LĂ€mmitĂ€ voi kattilassa tai mikrossa ja anna sen jÀÀhtyĂ€ hetki. Liian kuuma voi voi kypsyttÀÀ kananmunan taikinassa.
  3. Sekoita kananmunat ja rahka – Sekoitan kananmunan ja vaniljarahkan keskenÀÀn toisessa kulhossa. TĂ€mĂ€ vaihe tekee taikinasta ihanan pehmeĂ€n.
  4. LisÀÀ voi seokseen – Kaada jÀÀhtynyt voi muna-rahkaseokseen ja sekoita hyvin.
  5. YhdistĂ€ kuivat ja kosteat aineet – LisÀÀ kostea seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. ÄlĂ€ vatkaa liikaa – taikinan kuuluu jÀÀdĂ€ pehmeĂ€ksi mutta kiinteĂ€ksi.
  6. Muotoile taikinapallot – Pyörittele taikinasta jauhotetuin kĂ€sin pieniĂ€ palloja. Itse teen suunnilleen pingispallon kokoisia, jotta ne kypsyvĂ€t nopeasti ja tasaisesti.
  7. Kuumenna öljy – LĂ€mmitĂ€ rypsiöljy kattilassa 170–180 asteeseen. Mittaan lĂ€mpötilan aina digitaalisella mittarilla – liian kuuma öljy polttaa munkin, ja liian viileĂ€ imeyttÀÀ liikaa rasvaa.
  8. Paista munkit – Paista 4–5 palloa kerralla. Pyörittele niitĂ€ varovasti reikĂ€kauhalla, jotta ne ruskistuvat tasaisesti. 4 minuutin paistoaika on usein juuri sopiva.
  9. Valuta talouspaperilla – Nosta kypsĂ€t munkit pois öljystĂ€ ja valuta ne talouspaperin pÀÀllĂ€.
  10. Sokerointi – Kun munkit ovat vielĂ€ lĂ€mpimiĂ€, pyörittele ne sokeri-vaniljasokeriseoksessa. NĂ€in sokeri tarttuu parhaiten kiinni.
Pikamunkit | kokkini.fi
Pikamunkit | kokkini.fi

Vinkit tÀydellisiin pikamunkkeihin

Vuosien varrella olen oppinut muutaman niksin, joilla pikamunkit onnistuvat aina – myös silloin, kun on kiire tai ensimmĂ€inen taikinakokeilu menee vĂ€hĂ€n pieleen.

  • Taikina kannattaa jĂ€ttÀÀ hieman löysĂ€ksi. Se ei saa olla kuiva, mutta ei myöskÀÀn valua. Jos se tarttuu kĂ€siin liikaa, lisÀÀ vĂ€hĂ€n jauhoja, mutta varovasti – liika jauho tekee munkeista kovia.
  • ÄlĂ€ ylisekoita taikinaa. Kun kosteat ja kuivat aineet yhdistetÀÀn, riittÀÀ nopea, napakka sekoitus. Jos taikinaa vaivaa liikaa, munkkien rakenne muuttuu sitkeĂ€ksi.
  • KĂ€ytĂ€ kunnollista lĂ€mpömittaria. PaistolĂ€mpötila on pikamunkkien kriittinen tekijĂ€. Ilman mittaria voi joutua arpomaan – ja silloin helposti joko munkki palaa tai jÀÀ raa’aksi.
  • Sokerointi kannattaa tehdĂ€ heti paiston jĂ€lkeen. Kun munkit ovat vielĂ€ lĂ€mpimiĂ€, sokeriseos tarttuu kauniisti pintaan. Jos odottaa liian pitkÀÀn, pinta kuivuu eikĂ€ sokeri enÀÀ kiinnity.

Itse opin kantapÀÀn kautta, ettĂ€ liian suuri taikinapallo ei kypsy sisĂ€ltĂ€ – siksi suosin pienempÀÀ kokoa, vaikka ne houkuttelevat tekemÀÀn isoja.

TÀssÀ muutama resepti, joista saatat pitÀÀ

Pikamunkit | kokkini.fi
Pikamunkit | kokkini.fi

Tarjoiluehdotuksia ja makupareja

Pikamunkit ovat parhaimmillaan heti paistamisen jĂ€lkeen – vielĂ€ lĂ€mpiminĂ€ ja sokerihunnun alla. Ne ovat tĂ€ydellinen tarjottava kahvipöytÀÀn, viikonloppuaamuihin tai vaikka vappubrunssille.

Itse tarjoan nÀmÀ usein seuraavien kanssa:

  • Tuore kahvi – klassikko, joka toimii aina.
  • Kermavaahto tai vaniljakastike – jos haluan tehdĂ€ annoksesta jĂ€lkiruoan.
  • Marjahillo – erityisesti vadelma tai mansikka korostaa munkin makeutta raikkaasti.
  • Kuohujuoma – erityistilanteessa pikamunkit saavat jopa juhlan tunnun, kun lasissa on kuplia.

Yksi lempitapani tarjoilla pikamunkkeja on asettaa ne korkeaksi pinoksi tarjoiluvadille ja sirotella pÀÀlle vĂ€hĂ€n tomusokeria – yksinkertaista, mutta nĂ€yttĂ€vÀÀ.

SÀilytys ja uudelleenlÀmmitys

Vaikka nĂ€mĂ€ munkit on tarkoitettu nautittavaksi tuoreeltaan, joskus niitĂ€ jÀÀ yli – tai tulee halu sÀÀstÀÀ osa myöhempÀÀn.

  • SĂ€ilytys: Itse sĂ€ilytĂ€n munkit ilmatiiviissĂ€ rasiassa jÀÀkaapissa. Ne pysyvĂ€t hyvinĂ€ noin kaksi pĂ€ivÀÀ, kunhan ne eivĂ€t ole aivan mĂ€rkiĂ€ öljystĂ€. VĂ€ltĂ€n muovipusseja, koska ne tekevĂ€t pinnasta nahkean.
  • UudelleenlĂ€mmitys: Uuni toimii parhaiten – lĂ€mmitĂ€n munkit 150 asteessa noin viisi minuuttia. Mikrossa ne kuumenevat nopeasti, mutta pehmenevĂ€t helposti liikaa ja menettĂ€vĂ€t hieman rapeuttaan. Jos kĂ€ytĂ€n mikroa, laitan lautaselle pienen lasin vettĂ€ kosteuden tasapainottamiseksi.

Pakastamista en suosittele nĂ€ille pikamunkeille – niiden rakenne ei sĂ€ily hyvin kylmĂ€stĂ€ takaisin lĂ€mpimÀÀn tuotuna.

Kokeilitko nÀitÀ pikamunkkeja? Kerro, miten onnistui ja jÀtÀ kommentti!

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voiko pikamunkit tehdÀ ilman vaniljarahkaa?

KyllÀ voi, mutta rakenne ei ole yhtÀ mehevÀ. Vaniljarahka tekee taikinasta pehmeÀn ja kostean.

Miten pikamunkit kannattaa sÀilyttÀÀ?

SÀilytÀ ilmatiiviissÀ rasiassa jÀÀkaapissa. Parhaimmillaan ne ovat tuoreina, mutta sÀilyvÀt noin kaksi pÀivÀÀ.

Voiko rypsiöljyn korvata muulla?

KyllĂ€ – auringonkukkaöljy toimii hyvin. VĂ€ltĂ€ öljyjĂ€, joilla on voimakas maku.

Kuinka kauan pikamunkit sÀilyvÀt hyvÀnÀ?

Ne ovat parhaimmillaan samana pĂ€ivĂ€nĂ€. JÀÀkaapissa sĂ€ilyvĂ€t 1–2 pĂ€ivÀÀ.

Voiko taikinan tehdÀ etukÀteen valmiiksi?

Ei suositella. Leivinjauhe menettÀÀ tehonsa ajan kuluessa, jolloin munkit eivÀt nouse kunnolla paistettaessa.

Voiko taikinasta tehdÀ myös munkkirinkeleitÀ?

Voi kokeilla, mutta taikina on pehmeĂ€mpÀÀ kuin perinteinen munkkitaikina, joten kĂ€sittely on vaikeampaa. Suosittelen palloja – nopeita ja varmoja.

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pikamunkit | kokkini.fi

Pikamunkit: Herkulliset munkit 15 minuutissa!

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Kirjoittaja: Matleena HĂ€nninen
  • Valmisteluaika: 5 min
  • Kypsennysaika: 10 min
  • Kokonaisaika: 15 min
  • Tuotto: 20 kpl
  • Kategoria: Leivonnaiset
  • MenetelmĂ€: Uppopaistaminen
  • Keittiö: Suomalainen

Kuvaus

Pikamunkit valmistuvat alle 20 minuutissa, ei kohotusta, vain rapeaa pintaa ja pehmeÀ sisus. Kokeile helppoa reseptiÀ ja yllÀtÀ herkullisesti!


Ainesosat

Taikina:

  • 3 dl vehnĂ€jauhoja
  • 1 kananmuna
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ÂŒ tl suolaa
  • 200 g vaniljarahkaa (esim. Valio)
  • 25 g voita

Uppopaistamiseen:

  • n. 5 dl rypsiöljyĂ€

Pinnalle:

  • 1,5 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria

Ohjeet

  • Sekoita vehnĂ€jauhot, leivinjauhe, kardemumma, vaniljasokeri, suola ja sokeri kulhossa.
  •  Sulata voi ja anna jÀÀhtyĂ€ hetki.
  •  Sekoita kananmuna ja vaniljarahka keskenÀÀn.
  •  LisÀÀ seokseen sulatettu voi.
  •  LisÀÀ kosteiden aineiden seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  •  Pyörittele taikinasta jauhotetuin kĂ€sin pieniĂ€ palloja ja nosta ne leivinpaperille.
  •  Kuumenna öljy 170–180 asteeseen kattilassa.
  •  Paista 4–5 taikinapalloa kerralla noin 4 minuuttia, vĂ€lillĂ€ kÀÀnnellen.
  •  Nosta kypsĂ€t munkit talouspaperin pÀÀlle valumaan.
  •  Pyörittele munkit lĂ€mpiminĂ€ sokeri-vaniljasokeriseoksessa.


Ravitsemus

  • Annoskoko: 1 kpl
  • Kalorit: 110 kcal
  • Sokeri: 6 g
  • Natrium: 55 mg
  • Rasva: 6 g
  • Hiilihydraatit: 13 g
  • Kuitu: 0,3 g
  • Proteiini: 1,5 g
  • Kolesteroli: 15 mg

Rakastatko sitÀ? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

SÀhköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentÀt on merkitty *

Reseptin arvostelu 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star