MehevÀt raparperi-vaniljamuffinssit: kokeile heti!

Raparperi-vaniljamuffinssit

Rakastatko sitÀ? Jaa se!

Raparperi-vaniljamuffinssit ovat kesÀn tÀydellinen herkku, jossa yhdistyvÀt raikas raparperi ja pehmeÀ vanilja. NÀmÀ mehevÀt muffinssit hurmaavat jokaisen leivonnaisten ystÀvÀn ja ovat yllÀttÀvÀn helppoja valmistaa. TÀssÀ on minun hyvÀksi todettu reseptini tÀydellisiin raparperi-vaniljamuffinsseihin. Olen kehittÀnyt tÀtÀ reseptiÀ vuosien varrella ja se on aina saanut kehuja perheen ja ystÀvien keskuudessa.

MitÀ ovat raparperi-vaniljamuffinssit?

Raparperi-vaniljamuffinssit ovat perinteisiÀ muffinsseja, joissa raparperista saadaan raikas hapokkuus ja vaniljasta ihana aromi. Suomessa raparperilla on pitkÀt perinteet kesÀisissÀ leivonnaisissa. TÀmÀ herkullinen yhdistelmÀ edustaa suomalaista leivontaperinnettÀ parhaimmillaan, yksinkertaisista raaka-aineista syntyy jotain todella maukasta. Jo isoÀitimme hyödynsivÀt raparperia monipuolisesti, ja nyt nÀmÀ muffinssit tuovat perinteisen raaka-aineen nykyaikaiseen muotoon.

Ainekset

NÀillÀ aineksilla valmistat noin 12 muffinsia. Varmista, ettÀ kaikki ainekset ovat huoneenlÀmpöisiÀ ennen aloittamista, sillÀ se takaa parhaan lopputuloksen. HuoneenlÀmpöiset ainekset sekoittuvat tasaisemmin ja muffinssien rakenne muodostuu paremmin. Erityisesti munien ja kermaviili kannattaa ottaa jÀÀkaapista hyvissÀ ajoin ennen leipomista.

AinesosaMÀÀrÀ
VehnÀjauhoja5 dl
Leivinjauhetta2 tl
Raparperinpaloja4 dl
Sokeria1œ dl
Voita (sulatettua)125 g
KermaviiliÀ2 dl
Munaa2 kpl
Vaniljatanko1 kpl
RuokasoodaaŒ tl

Vaihe vaiheelta ohjeet

Raparperi-vaniljamuffinssien valmistus on yksinkertaista, kun seuraat nÀitÀ ohjeita tarkasti. Aloita valmistelut noin 15 minuuttia ennen varsinaista leipomista, jotta kaikki sujuu vaivattomasti. Lue ohjeet ensin kokonaan lÀpi, jotta tiedÀt mitÀ on tulossa.

  1. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet sokerin joukkoon.
  2. Hiero vaniljasiemenet sokeriin huolellisesti.
  3. Sekoita vehnÀjauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja suola mukaan.
  4. Vatkaa toisessa kulhossa munat, kermaviili ja voisula yhteen.
  5. YhdistÀ kuivat ja kosteat aineet nopeasti taikinaksi.
  6. LisÀÀ taikinaan pilkotut raparperit ja sekoita kevyesti.
  7. Lusikoi taikina voideltuun metalliseen muffinipeltiin.
  8. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 15–18 minuuttia.
  9. Tarkista kypsyys tikulla ja anna jÀÀhtyÀ hetki ennen irrottamista.

Kun poistat muffinssit uunista, anna niiden jÀÀhtyÀ pellin pÀÀllÀ noin 5 minuuttia ennen kuin siirrÀt ne jÀÀhtymÀÀn ritilÀlle. NÀin ne eivÀt hajoa siirrettÀessÀ.

Raparperi-vaniljamuffinssit
Raparperi-vaniljamuffinssit

Ammattilaisen vinkit parhaisiin raparperi-vaniljamuffinsseihin

Vuosien kokemuksella olen oppinut muutaman niksin, jotka takaavat tĂ€ydelliset raparperi-vaniljamuffinssit joka kerta. ÄlĂ€ sekoita taikinaa liikaa yhdistĂ€essĂ€si raaka-aineita – ylisekoittaminen tekee muffinsseista sitkeitĂ€. Raparperin kannattaa pilkkoa melko pieniksi paloiksi, noin 1×1 cm kokoisiksi, jotta ne kypsyvĂ€t tasaisesti.

Vaniljan siementen hierominen sokeriin vapauttaa enemmÀn makua kuin pelkkÀ sekoittaminen. Jos kÀytÀt tuoretta raparperia, voit kuivata sen kevyesti talouspaperilla ylimÀÀrÀisen kosteuden poistamiseksi. NÀin muffinssit eivÀt paisu liian kosteiksi paistamisen aikana.

Metallinen muffinipelti tuottaa paremman lopputuloksen kuin silikonimuotit, sillÀ metallipellissÀ lÀmpö jakautuu tasaisemmin. Vuoraa muffinipellin kolot paperisilla muffinivuoilla tai voitele ne huolellisesti, jotta muffinssit irtoavat helposti. Jos muffinssit tuntuvat tarttuvan muottiin, anna niiden jÀÀhtyÀ hieman pidempÀÀn ennen irrottamista.

Raparperi toimii parhaiten, kun se on tuoretta ja napakkaa. Liian vanha raparperi voi olla vetistĂ€ ja vaikuttaa muffinssien rakenteeseen. KesĂ€sesongin ulkopuolella voit kĂ€yttÀÀ pakastettua raparperia – muista vain sulattaa ja kuivata se hyvin ennen kĂ€yttöÀ.

Saatat pitÀÀ myös nÀistÀ resepteistÀ

Raparperi-vaniljamuffinssit
Raparperi-vaniljamuffinssit

Tarjoiluehdotukset ja maukkaita yhdistelmiÀ

Tarjoilen raparperi-vaniljamuffinssit usein hieman lÀmmitettyinÀ ja ripottelen pÀÀlle tomusokeria juuri ennen tarjoilua. Ne maistuvat erinomaisilta vaniljajÀÀtelön tai kermavaahdon kanssa. KesÀisin lisÀÀn viereen tuoreita mansikoita tai vadelmia, jotka tÀydentÀvÀt raparperin makua tÀydellisesti.

Kahvi tai vihreĂ€ tee ovat loistavia juomia nĂ€iden muffinssien kanssa. Erityisesti viikonloppubrunsseilla raparperi-vaniljamuffinssit ovat aina vieraiden suosikkeja – raikkaan kesĂ€inen maku vie kielen mennessÀÀn!

Jos haluat tehdĂ€ muffinsseista erityisen juhlavat, valmista yksinkertainen vanilja-mascarponekastike: sekoita 200 g mascarponea, 2 rkl tomusokeria ja œ tl vaniljauutetta tasaiseksi seokseksi. Tarjoile kastike muffinssien kanssa ja ripottele pÀÀlle paahdettuja manteleita.

Lasten juhliin sopii hyvin raparperi-vaniljamuffinssit, joiden pÀÀlle on pursottu kevyttÀ vaniljakreemiÀ. VÀrikkÀÀt koristerakeet tekevÀt niistÀ erityisen houkuttelevia pienille herkkusuille. Aikuisempaan makuun voit tarjoilla muffinssien kanssa sitruunamelissalla maustettua kermavaahtoa.

SÀilytys- ja lÀmmitysvinkit

SÀilytÀ valmiit raparperi-vaniljamuffinssit huoneenlÀmmössÀ ilmatiiviissÀ rasiassa, jos nautit ne saman pÀivÀn aikana. PidempÀÀn sÀilytykseen ne kannattaa laittaa jÀÀkaappiin, jossa ne sÀilyvÀt mehevinÀ jopa 3-4 pÀivÀÀ.

Kun haluat nauttia muffinsseja myöhemmin, lÀmmitÀ ne mikroaaltouunissa 10-15 sekuntia tai tavallisessa uunissa 100 asteessa noin 5 minuuttia. LÀmmittÀminen palauttaa juuri paistetun tuoksun ja maun, sekÀ tekee muffinsseista ihanan pehmeitÀ. Kermaviili taikinassa pitÀÀ raparperi-vaniljamuffinssit mehevinÀ myös sÀilytyksen jÀlkeen.

Jos huomaat, ettÀ muffinssit alkavat kuivua, voit ripotella niiden pÀÀlle muutaman pisaran vettÀ ennen lÀmmitystÀ. TÀmÀ tuo kosteuden takaisin. Metallisen muffinipellin kÀyttÀminen uudelleenlÀmmityksessÀ auttaa sÀilyttÀmÀÀn pohjien rapean rakenteen.

Voit myös halkaista jÀÀhtyneen muffinssin, levittÀÀ sisÀpuolelle hieman voita ja paahtaa leikkauspintoja pannulla. TÀmÀ tuo esiin uusia makuvivahteita ja tekee muffinssien pinnasta herkullisen rapean, mikÀ luo ihanan kontrastin pehmeÀlle sisukselle.

Raparperi-vaniljamuffinssit ovat kesÀn klassikko, joka kannattaa ehdottomasti kokeilla. NÀiden muffinssien valmistus on helppoa ja lopputulos on aina herkullinen. Raparperin kirpeys ja vaniljan makeus luovat tÀydellisen tasapainon, joka sopii monenlaisiin tilanteisiin aamiaisesta jÀlkiruokaan. Kokeile reseptiÀni ja kerro kommenteissa, miten onnistuit!

Usein kysytyt kysymykset

Voinko korvata raparperit jollain muulla hedelmÀllÀ?

KyllĂ€, voit korvata raparperit esimerkiksi mustikoilla, omenoilla tai karviaisilla. Muista kuitenkin, ettĂ€ hedelmĂ€n mÀÀrĂ€n ja sokerin suhdetta voi joutua sÀÀtĂ€mÀÀn maun mukaan, sillĂ€ raparperi on luonnostaan kirpeĂ€mpÀÀ kuin useimmat muut hedelmĂ€t. Jos kĂ€ytĂ€t makeampia hedelmiĂ€, vĂ€hennĂ€ sokerin mÀÀrÀÀ noin ÂŒ – œ dl.

Voinko kÀyttÀÀ vaniljaesanssia vaniljatangon sijaan?

Vaniljaesanssi toimii myös, mutta maku ei ole yhtĂ€ tĂ€ytelĂ€inen kuin aidolla vaniljatangolla. Jos kĂ€ytĂ€t esanssia, lisÀÀ noin 2 teelusikkaa taikinan joukkoon vaniljatangon siementen sijaan. Vaniljasokeri on myös hyvĂ€ vaihtoehto – kĂ€ytĂ€ silloin 2 teelusikkaa tavallisen sokerin joukossa.

Kuinka tiedÀn milloin raparperi-vaniljamuffinssit ovat kypsiÀ?

TyönnÀ cocktailtikku tai hammastikku muffinssin keskelle. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, muffinssit ovat kypsiÀ. Muffinssien pinta on myös hieman kullanruskea ja kimmoisaa kosketettaessa. Muista, ettÀ jokainen uuni on erilainen, joten tarkista kypsyys jo 15 minuutin jÀlkeen.

Voinko valmistaa taikinan etukÀteen?

Suosittelen paistamaan muffinssit heti taikinan valmistuttua, sillÀ leivinjauhe ja ruokasooda alkavat reagoida heti nesteen lisÀÀmisen jÀlkeen. Jos haluat valmistella etukÀteen, voit sekoittaa kuivat aineet valmiiksi ja pilkkoa raparperit, mutta yhdistÀ ne vasta juuri ennen paistamista. NÀin saat parhaan kohoamisefektin ja ilmavan rakenteen.

Miten saan muffinsseista erityisen meheviÀ?

Kermaviili on salaisuus mehukkaisiin muffinsseihin. Varmista myös, ettet ylisekoita taikinaa, kun yhdistÀt kuivat ja mÀrÀt ainekset. Muutama nopea sekoitus riittÀÀ, ja taikinan kuuluukin jÀÀdÀ hieman paakkuiseksi. Taikinan ylikÀsittely aktivoi vehnÀn gluteenia, mikÀ tekee muffinsseista sitkeitÀ.

Voiko nÀihin muffinsseihin lisÀtÀ pÀhkinöitÀ?

KyllĂ€, saksanpĂ€hkinĂ€t tai mantelit sopivat erinomaisesti raparperi-vaniljamuffinsseihin. LisÀÀ noin 1 dl rouhittuja pĂ€hkinöitĂ€ taikinan joukkoon samalla kun sekoitat raparperit mukaan. PĂ€hkinĂ€t kannattaa paahtaa kevyesti ennen lisÀÀmistĂ€ – se tuo esiin niiden aromit ja tekee niistĂ€ rapeampia.

Ovatko muffinssit laktoosittomia?

Reseptin voi helposti muuttaa laktoosittomaksi kĂ€yttĂ€mĂ€llĂ€ laktoositonta voita ja kermaviiliĂ€. Lopputulos on yhtĂ€ herkullinen! Gluteenitonta versiota varten voit korvata vehnĂ€jauhot gluteenittomalla jauhoseoksella, mutta lisÀÀ tĂ€llöin myös œ tl ksantaanikumia paremman rakenteen saavuttamiseksi.

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Raparperi-vaniljamuffinssit

MehevÀt raparperi-vaniljamuffinssit: kokeile heti!

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Kirjoittaja: Matleena HĂ€nninen
  • Valmisteluaika: 10 min
  • Kypsennysaika: 20 min
  • Kokonaisaika: 30 min
  • Tuotto: 12 kpl
  • Kategoria: Leivonnaiset
  • MenetelmĂ€: Paistaminen
  • Keittiö: Suomalainen

Kuvaus

 

Raparperi-vaniljamuffinssit hurmaavat pehmeydellÀÀn ja raikkaalla maullaan. Katso resepti ja leivo tÀydelliset muffinit helposti kotona!


Ainesosat

  • 5 dl vehnĂ€jauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 4 dl raparperinpaloja
  • 1œ dl sokeria
  • 125 g voita (sulatettua)
  • 2 dl kermaviiliĂ€
  • 2 munaa
  • 1 vaniljatanko
  • ÂŒ tl ruokasoodaa

Ohjeet

  • Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet sokerin joukkoon.
  •  Hiero vaniljasiemenet sokeriin huolellisesti.
  •  Sekoita vehnĂ€jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja suola mukaan.
  •  Vatkaa toisessa kulhossa munat, kermaviili ja voisula yhteen.
  •  YhdistĂ€ kuivat ja kosteat aineet nopeasti taikinaksi.
  •  LisÀÀ taikinaan pilkotut raparperit ja sekoita kevyesti.
  •  Lusikoi taikina voideltuun metalliseen muffinipeltiin.
  •  Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 15–18 minuuttia.
  •  Tarkista kypsyys tikulla ja anna jÀÀhtyĂ€ hetki ennen irrottamista.


Ravitsemus

  • Annoskoko: 1 muffinssi
  • Kalorit: 190 kcal
  • Sokeri: 10 g
  • Natrium: 120 mg
  • Rasva: 9 g
  • Hiilihydraatit: 23 g
  • Kuitu: 1 g
  • Proteiini: 3 g
  • Kolesteroli: 35 mg

Rakastatko sitÀ? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

SÀhköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentÀt on merkitty *

Reseptin arvostelu 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star