Paras Lettutaikina: Valmis 5 Minuutissa!

Paras Lettutaikina: Valmis 5 Minuutissa!

Rakastatko sitä? Jaa se!

Sunnuntaiaamut ovat aina olleet minulle erityisiä. Kun ensimmäiset auringonsäteet siivilöityvät keittiön ikkunasta ja lettujen tuoksu täyttää kodin, tiedän että päivä alkaa hyvin. Lettutaikina on yksinkertainen ihme, joka yhdistää meidät lapsuuden muistoihin ja suomalaiseen kotiruoan perinteeseen. Tämä resepti on kulkenut äidiltäni minulle, ja jokainen lettu kantaa mukanaan lämpöä, rakkautta ja kotitunnetta.

Ainesosat

AinesosaMäärä
Maito5 dl
Vehnäjauhot2 dl
Kananmunat2 kpl
Suola1 tl
Rypsiöljy tai sulatettu voi0,5 dl
Voi paistamiseen50 g

Lettujen salaisuus piilee yksinkertaisuudessa ja tuoreiden ainesten käytössä. Suomalainen lettutaikina eroaa amerikkalaisista pancakeista ohuudellaan ja kevyydellään. Käytä aina tuoretta maitoa, joka on huoneenlämpöistä, sillä se yhdistyy paremmin muihin ainesosiin. Suola tuo esiin makua, vaikka sitä on vain vähän. Valitse kotimainen vehnäjauho parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Paras Lettutaikina: Valmis 5 Minuutissa!
Lettutaikina | kokkini.fi

Valmistusohjeet

Maidon ja Munien Sekoittaminen
Kaada maito kulhoon ja riko kananmunat sen joukkoon. Vispaa sekoitus tasaiseksi vaahdottamatta liikaa, sillä haluamme ohuet ja pehmeät letut.

Jauhojen ja Suolan Lisääminen
Lisää vehnäjauhot ja suola maitoseosk seen. Vispaa huolellisesti, kunnes taikina on silkkisen sileää ilman paakkuja. Anna seoksen levätä hetki.

Öljyn Sekoittaminen Taikinan Joukkoon
Kaada rypsiöljy tai sulatettu voi taikinan sekaan ja sekoita hyvin. Öljy estää lettuja tarttumasta pannulle ja tekee niistä kauniin kullankeltaisia.

Taikinan Turpoaminen Huoneenlämmössä
Anna lettutaikina turvota noin kolmekymmentä minuuttia huoneenlämmössä. Tämä vaihe on tärkeä, sillä se tekee letuista kevyempiä ja helpommin paistettavia pannulla.

Lettujen Paistaminen Kuumalla Pannulla
Kuumenna pannu hyvin ja lisää vähän voita. Kaada ohut kerros taikinaa ja paista molemmin puolin kultaisiksi. Tarjoile heti hillon tai kermavaahdon kanssa.

Ainesosien Korvaaminen

Maidon voi korvata kauramaidolla tai riisimaidolla, mutta maku muuttuu kevyemmäksi. Rypsiöljyn sijaan toimii myös auringonkukkaöljy tai sulatettu voi, joka tuo rikkaamman maun.

Saatat Pitää Myös

Paras Lettutaikina: Valmis 5 Minuutissa!
Lettutaikina | kokkini.fi

Säilytysvinkit

Valmis lettutaikina säilyy jääkaapissa kaksi vuorokautta tiiviisti suljettuna. Sekoita taikina kevyesti ennen paistamista. Valmiit letut säilyvät jääkaapissa kolme päivää ja voi lämmittää pannulla tai mikrossa. Pakastuksessa letut kestävät kaksi kuukautta, sulata huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

Reseptin Kulttuurinen Merkitys

Letut ovat olleet suomalaisen perheen aamiaspöydässä sukupolvien ajan, erityisesti sunnuntaisin ja juhlapyhinä. Lettutaikina edustaa suomalaista yksinkertaisuutta ja kotoisuutta, jossa tavalliset ainekset muuttuvat erityisiksi hetkiksi. Perinteisesti letut tarjoillaan hillon ja sokerin kanssa, mutta nykyään myös kermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakerma- tai suklaakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakermakerma

Tarjoiluehdotukset

Tarjoile letut lämpimänä hillonkanssa, kuten mansikka- tai vadelmahillon. Klassinen tapa on ripotella päällensä sokeria ja lisätä nokare voita. Kesäaikaan tuoreet marjat ja kermavaahto kruunaavat letut täydellisesti. Suolaiseen makuun voi tarjoilla juuston ja kinkun kanssa. Letut sopivat myös jälkiruoaksi vaniljajäätelön ja suklaakastikkeen kera.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Miksi lettutaikina pitää antaa turvota?

Turpoaminen antaa jauhoille aikaa imeä nestettä, mikä tekee letuista pehmeämpiä ja tasaisempia. Gluteeni saa aikaa rentoutua, jolloin letut eivät ole sitkeita vaan herkkiä.

Voiko lettutaikinan tehdä ilman munaa?

Kyllä voi, korvaa munat banaanilla tai siemenillä. Lopputulos on hieman tiiviimpi ja vähemmän ilmava, mutta silti herkullinen ja sopii vegaaniseen ruokavalioon erinomaisesti.

Miksi letut tarttuvat pannulle?

Pannu ei ole tarpeeksi kuuma tai siinä ei ole tarpeeksi rasvaa. Kuumenna pannu kunnolla ennen paistamista ja lisää aina vähän voita jokaisen lettuparin väliin.

Kuinka ohuita lettujen pitää olla?

Suomalaiset letut ovat ohkaisia, noin parin millimetrin paksuisia. Kaada taikinaa niin paljon, että se juuri peittää pannun pohjan ohuesti, kun pyörität pannua nopeasti.

Voiko lettutaikinan pakastaa?

Taikinan pakastaminen ei ole suositeltavaa, mutta valmiit letut voi pakastaa erinomaisesti. Laita pergamenttipaperia lettujen väliin ja pakasta tiiviissä rasiassa kolmeksi kuukaudeksi.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Paras Lettutaikina: Valmis 5 Minuutissa!

Lettutaikina

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 10 minuuttia
  • Cook Time: 20 minuuttia
  • Total Time: 30 minuuttia
  • Yield: 12 lettua
  • Category: Aamiainen
  • Method: Pannu
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Lettutaikina on suomalaisen aamiaisen klassikko – ohut, pehmeä ja herkullinen lettu, joka syntyy yksinkertaisista aineksista ja rakkaudesta kotiruokaan.


Ainesosat

  • 5 dl maitoa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 dl rypsiöljyä tai sulatettua voita
  • 50 g voita paistamiseen


Ohjeet

  1. Kaada maito kulhoon ja riko kananmunat joukkoon. Vispaa seos tasaiseksi, mutta älä vaahdota liikaa.
  2. Lisää vehnäjauhot ja suola. Vispaa, kunnes taikina on sileää ja paakutonta. Anna levätä hetki.
  3. Sekoita joukkoon rypsiöljy tai sulatettu voi. Tämä estää taikinaa tarttumasta pannuun.
  4. Anna taikinan turvota noin 30 minuuttia huoneenlämmössä, jotta letuista tulee kuohkeampia ja pehmeämpiä.
  5. Kuumenna pannu, lisää vähän voita ja kaada ohut kerros taikinaa. Paista molemmin puolin kultaisiksi.
  6. Tarjoile letut heti hillon, sokerin tai kermavaahdon kanssa.

muistiinpanoja

Valmis lettutaikina säilyy jääkaapissa kaksi päivää. Valmiit letut voi säilyttää jääkaapissa kolme päivää tai pakastaa jopa kahdeksi kuukaudeksi.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 lettu
  • Calories: 90 kcal
  • Sugar: 2 g
  • Sodium: 120 mg
  • Fat: 4 g
  • Saturated Fat: 2 g
  • Unsaturated Fat: 2 g
  • Carbohydrates: 10 g
  • Fiber: 0 g
  • Protein: 3 g
  • Cholesterol: 25 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star