Mummon lihapullat 20 min: Nopea resepti meheviin lihapulliin

Mummon lihapullat 20 minuutissa: Nopea resepti

Rakastatko sitä? Jaa se!

Mummon lihapullat ovat kotoisuuden ja lämmön symboli jokaisessa suomalaisessa perheessä. Tämä perinteinen resepti on kulkenut sukupolvelta toiselle, ja sen salaisuus piilee yksinkertaisuudessa – muutamassa valittussa ainesosassa ja rakkaudessa, jolla ne valmistetaan. Kuohukerman pehmeyttä, mustapippurin lämpöä ja lihafondien syvyyttä yhdistävä taikina tekee näistä lihapullista täydellisen mehevät. Kun ensimmäiset lihapullat alkavat ruskistua uunissa ja niiden tuoksu täyttää keittiön, tiedän että koti on täynnä rakkautta.

Ainesosat

AinesosaMäärä
Naudanjauheliha (10 %)800 g
Kuohukerma2 dl
Mustapippurijauhe2 tl
Sokeri1 tl
Sipuli kuullotettu tai sipulijauhe2 sipulia tai 4 tl jauhetta
Naudanlihafondi (Knorr annoskupit)2 kpl
Sipuli kastikkeeseen2 kpl
Kuohukerma kastikkeeseen4 dl
Häränlihafondi pullosta4 rkl
Öljy sipulien kuullottamiseentarvittava määrä

Tässä mummon lihapullat reseptissä käytetään 10 % rasvaista naudanjauhelihaa, joka takaa mehevän mutta ei liian rasvaisen lopputuloksen. Kuohukerma on tärkeä ainesosa, sillä se sitoo taikinan täydellisesti ja antaa lihapullille pehmeän rakenteen. Lihafondit tuovat syvän, umamirikkaan maun joka tekee näistä mummon lihapullista ainutlaatuisen herkullisia.

Mummon lihapullat 20 minuutissa: Nopea resepti
Mummon lihapullat | kokkini.fi

Valmistusohjeet

Kermaseoksen valmistaminen
Sekoita kulhossa kylmä kuohukerma ja mustapippurijauhe keskenään tasaiseksi seokseksi, joka muodostaa perustan mummon lihapullille.

Fondien ja makuaineiden lisääminen
Lisää kermaseokseen sokeri, kuullotettu sipuli ja naudanlihafondit, lämmitä hieman jotta fondit sulavat kauniisti, mutta älä keitä.

Lihataikinan yhdisteleminen
Ota seos liedeltä pois ja anna jäähtyä hetki, lisää sitten naudanjauheliha ja sekoita varovasti mutta perusteellisesti tasaiseksi taikinaksi.

Lihapullien muotoilu ja paistaminen
Muotoile taikinasta tasaisen kokoisia palloja, aseta ne leivinpaperilla päällystettylle uunipellille ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia kultaisiksi.

Kermakastikkeen valmistaminen
Kuullota hienonnetut sipulit öljyssä pehmeiksi, lisää kuohukerma ja häränlihafondi, keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia kunnes kastike hieman sakenee.

Ainesosien Korvaaminen

Kuohukerman voi korvata tavallisella kermalla tai ranskankermalla. Tuore sipuli voi korvata sipulijauheen, mutta kuullota se ensin voissa. Naudanlihafondin tilalle käy myös liemikuutio. Mustapippurin voi korvata valkoisella pippurilla.

Mummon lihapullat 20 minuutissa: Nopea resepti
Mummon lihapullat | kokkini.fi

Saatat Pitää Myös

  • Lihapullat uunissa 20 minuutissa: Toinen nopea versio perinteisistä lihapullista, joka valmistuu samalla ajalla kuin mummon lihapullat ja sopii kiireiseen arkeen täydellisesti
  • Tex-Mex lihapullat 15 minuutissa: Mausteinen ja moderni tulkinta lihapullista, joka tarjoaa vaihtelua perinteiselle mummon lihapullat reseptille kun haluat jotain erilaista
  • Jauhelihapihvit 15 minuutissa: Samalla tavalla mehevät ja nopeat jauheliharuuat, jotka sopivat perunamuusin kanssa yhtä hyvin kuin mummon lihapullat
  • Helppo makaronilaatikko 30 minuutissa: Toinen suomalainen jauhelihaklassikko, joka jakaa mummon lihapullien kanssa saman kotoisan lämmön ja tradition arvostuksen

Säilytysvinkit

Mummon lihapullat säilyvät jääkaapissa tiiviisti peitettynä 3-4 päivää. Lämmitä ne varovasti mikrossa tai pannulla lisäten hieman vettä tai kastiketta kuivumisen estämiseksi. Pakastuksessa lihapullat kestävät 3 kuukautta. Sulata ne jääkaapissa yön yli ennen lämmittämistä.

Reseptin Kulttuurinen Merkitys

Mummon lihapullat edustavat suomalaista ruokakulttuuria parhaimmillaan – yksinkertaisia aineksia, rakkautta ja aikaa. Tämä resepti on kulkenut sukupolvelta toiselle, säilyttäen muistot perheruokailuista ja sunnuntai-illallisista. Jokainen suomalainen mummo on omalla tavallaan hionut tämän klassikon täydelliseksi, ja näiden lihapullien valmistaminen yhdistää meidät menneisyyteemme ja juuriimme.

Tarjoiluehdotukset

Tarjoile mummon lihapullat perinteisesti sileän perunamuusin ja kermakastikkeen kanssa. Lisää lautaselle tuoretta kurkkua, puolukkahilloa tai suolakurkkuja. Ruskea kastike ja paahdetut sipulit kruunaavat annoksen. Lihapullat maistuvat myös kylmänä voileivän päällä seuraavana päivänä, jolloin maut ovat kehittyneet vielä paremmiksi.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Miksi mummon lihapullat ovat niin mehevät?

Mehevyyden salaisuus on kuohukermassa ja fondissa, jotka pitävät lihapullat kosteina ja antavat syvän maun. Oikea paistaminen 225 asteessa takaa että lihapullat kypsyvät tasaisesti sisältä mutta saavat kauniin pinnan.

Voiko mummon lihapullat tehdä etukäteen?

Kyllä voi! Voit valmistaa taikinasta palloja ja pakastaa ne raakoina, tai paistaa lihapullat valmiiksi ja säilyttää jääkaapissa. Molemmat tavat toimivat erinomaisesti ja säästävät aikaa arjessa.

Miksi reseptissä käytetään sokeria?

Pieni määrä sokeria tasapainottaa mustapippurin terävyyttä ja fondien suolaisuutta. Se myös auttaa lihapullien pintaa ruskistumaan kauniisti uunissa ilman että ne kuivuvat.

Voinko käyttää sika-nauta seosta mummon lihapulliin?

Vaikka perinteinen resepti käyttää pelkkää naudanlihaa, sekoitus toimii myös. Sianliha tuo lisää rasvaa ja mehevyyttä, mutta muuttaa hieman alkuperäisen mummon lihapullat reseptin makua.

Kuinka kauan mummon lihapullat säilyvät pakastimessa?

Pakastetut mummon lihapullat säilyvät 3 kuukautta. Pakasta ne tiiviisti suljetussa rasiassa tai pakastepussissa. Merkitse päivämäärä pakkaukseen ja sulata jääkaapissa ennen käyttöä.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Mummon lihapullat 20 minuutissa: Nopea resepti

Mummon lihapullat

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 20 minuuttia
  • Cook Time: 25 minuuttia
  • Total Time: 45 minuuttia
  • Yield: 6 annosta
  • Category: Kotiruoat
  • Method: Uuni ja liesi
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Mummon lihapullat ovat perinteinen suomalainen klassikko, jossa mehevä naudanjauheliha, kuohukerma ja fondien syvä maku yhdistyvät täydelliseksi kotiruoaksi.


Ainesosat

Lihapullat:

  • 800 g naudanjauhelihaa (10 %)
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 tl mustapippurijauhetta
  • 1 tl sokeria
  • 2 sipulia (kuullotettuna) tai 4 tl sipulijauhetta
  • 2 kpl naudanlihafondia (Knorr annoskupit)

Kermakastike:

  • 2 kpl sipulia
  • 4 dl kuohukermaa
  • 4 rkl häränlihafondia pullosta
  • Öljyä sipulien kuullottamiseen


Ohjeet

  1. Sekoita kulhossa kylmä kuohukerma ja mustapippuri tasaiseksi seokseksi.
  2. Lisää joukkoon sokeri, kuullotettu sipuli ja naudanlihafondit. Lämmitä, kunnes fondit sulavat, mutta älä keitä.
  3. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää sitten naudanjauheliha. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Muotoile taikinasta palloja ja aseta ne leivinpaperille uunipellille.
  5. Paista 225 °C:ssa noin 15 minuuttia, kunnes lihapullat ovat kauniin ruskeita.
  6. Kuullota kastiketta varten hienonnetut sipulit öljyssä, lisää kuohukerma ja häränlihafondi.
  7. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes se sakenee.

muistiinpanoja

Mummon lihapullat säilyvät jääkaapissa 3–4 päivää ja pakastettuna jopa 3 kuukautta. Tarjoile perunamuusin, puolukkahillon ja ruskean kastikkeen kanssa.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 annos
  • Calories: 420 kcal
  • Sugar: 3 g
  • Sodium: 720 mg
  • Fat: 32 g
  • Saturated Fat: 16 g
  • Unsaturated Fat: 13 g
  • Carbohydrates: 6 g
  • Fiber: 1 g
  • Protein: 26 g
  • Cholesterol: 155 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star