10 minuutin piparijuustokakku: ei paistamista

10 minuutin piparijuustokakku: ei paistamista

Rakastatko sitä? Jaa se!

Kun syksy kääntyy talveksi ja ensimmäiset pakkaspäivät kolkuttavat ovea, minun keittiössäni alkaa tuoksua joulun mausteet. Tänä vuonna minä olen kokeillut lukemattomia jouluisia jälkiruokia, mutta tämä piparijuustokakku on noussut ehdottomaksi suosikikseni. Mikä parasta, se valmistuu ilman paistamista vain 10 minuutissa, ja maku on aivan taivaallinen!

Pikaresikaavio

Valmistusaika: 10 minuuttia + jäädytysaika
Annostyyppi: 12 annosta
Vaikeustaso: Helppo
Kategoria: Joulun jälkiruoat

Keskeisimmät edut

• Valmistuu ilman uunia täydellisesti • Nopea 10 minuutin valmistusaika säästää aikaa • Herkullinen joulumausteinen makukokemus • Helppo resepti onnistuu aina varmasti • Täydellinen juhlatarjoilu vaikuttaa näyttävästi

10 minuutin piparijuustokakku: ei paistamista
Piparijuustokakku | kokkini.fi

Piparijuustokakun Kulttuuritausta

Piparijuustokakku edustaa kauniisti suomalaisen jouluperinteen kehittymistä. Piparkakut ovat olleet osa suomalaista joulua jo vuosisatoja. Nämä mausteiset keksit tulivat Suomeen keskiajalla munkkien mukana, ja niistä tuli pian kiinteä osa joulunviettoa. Perinteisesti piparkakkuja leivottiin isoina määrinä jo marraskuussa, jotta ne ehtisivät kovettua sopivasti jouluksi.

Juustokakku puolestaan tuli suomalaiseen leipomiskulttuuriin myöhemmin, amerikkalaisesta leipomisperinteestä inspiroituneena. Kun nämä kaksi makumaailmaa yhdistettiin, syntyi aivan erityinen jouluherkku. Piparijuustokakku yhdistää täydellisesti perinteen ja nykyajan, tarjoten kiireisille kotileipureille mahdollisuuden luoda juhlaisan jälkiruoan ilman pitkää paistamista.

Tämän kakun kauneus piilee sen yksinkertaisuudessa. Joulu on usein kiireinen aika, jolloin aikaa vietetään läheisten kanssa eikä keittiössä puuhastelun. Piparijuustokakku mahdollistaa herkullisen joulujälkiruoan nauttimisen ilman stressiä.

Ainesosat

AinesosaMäärä
Pohja
Piparkakkuja250 g
Voita100 g
Täyte
Kermaa6 dl
Mascarpone-tuorejuustoa500 g
Piparkakkuja (murskattavaksi)225 g
Tomusokeria1 dl
Vaniljasokeria3 tl
Kanelia1 tl
10 minuutin piparijuustokakku: ei paistamista
Piparijuustokakku | kokkini.fi

Valmistusohjeet

  1. Öljyä ja tomusokeroi 24 cm irtopohjavuoka tai käytä reunakalvoa. Tämä estää kakun tarttumisen vuokaan ja helpottaa irrottamista.
  2. Valmista pohja murskaamalla 250 g piparkakkuja hienoksi jauheeksi. Sulata 100 g voita ja sekoita piparimuruin kanssa tasaiseksi seokseksi. Painele seos vuoan pohjalle tiiviiksi kerrokseksi ja laita kylmään kovettumaan.
  3. Vatkaa mascarpone, kerma, tomusokeri, vaniljasokeri ja kaneli kevyeksi vaahdoksi. Ota 1½–2 dl täytettä pursotuspussiin koristeita varten.
  4. Murskaa 225 g piparkakkuja pieniksi paloiksi ja lisää loppuun täytteeseen. Sekoita varovasti, kunnes seos on paksua ja tasaista. Piparimurut antavat kakulle ihanan rapean tekstuurin.
  5. Levitä täyte pohjan päälle tiiviisti ja pursota ruusukkeet kakun pinnalle kauniisti.
  6. Irrota vuoan rengas varovasti kuumentamalla ulkoreunaa tai lämpimällä pyyhkeellä, liu’uta pois ja koristele haluamallasi tavalla.

Ammattilaisen Vinkit

Minä olen vuosien kokemuksella oppinut muutamia tärkeitä temppuja, jotka takaavat onnistuneen piparijuustokakun joka kerta. Ensinnäkin, piparkakkujen murskaaminen oikeaan kokoon on ratkaisevaa. Pohjamurujen tulee olla todella hienoja, mutta täytteeseen menevien piparien voi olla karkeampia, noin herneen kokoisia palasia.

Mascarponen ja kerman vatkaaminen vaatii kärsivällisyyttä. Älä kirehdi prosessia, vaan vatkaa rauhallisesti, kunnes seos on kevyttä ja ilmavaa. Liian voimakas vatkaaminen voi erottaa mascarponeen.

Piparijuustokakun jäähdytysaika on kriittinen. Anna kakun olla jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli. Tämä takaa sen, että kakku pysyy hyvin kasassa leikattaessa.

Jos haluat erityisen näyttävän lopputuloksen, koristele kakku tuoreilla marjoilla tai kultaisella tomusokerilla. Piparkakkukoristeina toimivat pienet piparkakkufiguurit luovat juhlaisan tunnelman.

10 minuutin piparijuustokakku: ei paistamista
Piparijuustokakku | kokkini.fi

Tarjoiluehdotukset

Piparijuustokakku on täydellinen päätös joulupöydälle. Tarjoa se perinteisesti pienillä annoslautasilla, koska kakku on todella täyteläinen. Hyvä lasi jouluviiniä tai kuumaa glögiä sopii erinomaisesti kakun kanssa.

Suomalaisessa jouluperinteessä piparijuustokakku löytää paikkansa pikkujoulujen ja joulupöydän jälkiruokana. Se sopii myös mainiosti kahvipöytään jouluvieraiden kanssa. Kakun voi tarjota myös jäätelön kanssa lämpimänä kesäpäivänä, vaikka se onkin perinteisesti jouluherkku.

Jos isännöit joulujuhlat, voit valmistaa piparijuustokakun jo päivää aiemmin. Se paranee makuaan jääkaapissa, kun maut ehtivät kehittyä ja tasaantua.

Säilytys ja Vinkit

Piparijuustokakku säilyy jääkaapissa 3–4 päivää tiiviisti peitettynä. Kakku kannattaa ottaa jääkaapista noin 10 minuuttia ennen tarjoilua, jotta se pehmenee sopivasti.

Jos haluat pakastaa kakun, se onnistuu mainiosti. Pakasta kakku ilman koristeita ja sulata rauhallisesti jääkaapissa. Lisää koristeet vasta tarjoilun yhteydessä.

Pohjan voi tehdä myös erilaisilla kekseillä. Digestive-keksit tai bastogne-keksit toimivat hyvin piparkakkujen tilalla. Myös gluteenittomat piparkakut sopivat reseptiin erinomaisesti.

Kokeilepa Myös Näitä Reseptejä

Jos pidit tämän piparijuustokakun helppoudesta, sinun kannattaa kokeilla myös muita yksinkertaisia jälkiruokia. Helpot mokkapalat tarjoavat samantyyppisen suklaisen nautinnon ilman monimutkaista valmistusprosessia. Ne valmistuvat uunissa nopeasti ja sopivat mainiosti samaan joulupöytään piparijuustokakun kanssa.

Paras britakakku resepti puolestaan käyttää samankaltaista tekniikkaa kuin piparijuustokakku. Tämäkin kakku valmistuu ilman paistamista, ja siinä hyödynnetään keksimuruja pohjana. Britakakku on klassikko, joka sopii ympäri vuoden tarjottavaksi.

Jos haluat kokeilla vielä yksinkertaisempaa vaihtoehtoa, Geisha mutakakku on ihmeellinen kolmen ainesosan herkku. Se on täydellinen valinta silloin, kun tarvitset nopean mutta vaikuttavan jälkiruoan.

Suklaamousse on toinen ilman paistamista valmistuva jälkiruoka, joka käyttää samankaltaisia tekniikoita kuin piparijuustokakku. Sen kevyt ja ilmava tekstuuri tekee siitä täydellisen päätöksen raskaille aterioille.

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voiko piparijuustokakun tehdä etukäteen?

Kyllä voi! Piparijuustokakku on jopa parempi, kun se on saanut olla yön yli jääkaapissa. Maut tasaantuvat ja rakenne kiinteytyy täydelliseksi. Voit tehdä kakun jopa 2 päivää etukäteen.

Mitä jos minulla ei ole mascarponea?

Mascarponea voi korvata tuorejuustolla, mutta lisää silloin hieman enemmän kermaa. Vaihtoehtoisesti voit käyttää rahkaa ja kermaa, mutta lopputulos on hieman kevyempi.

Kuinka kauan piparijuustokakku säilyy?

Jääkaapissa kakku säilyy 3–4 päivää. Pakastettuna se säilyy kuukausia, mutta tekstuuri voi hieman muuttua sulattamisen jälkeen.

Voiko reseptiä tehdä gluteenittomana?

Ehdottomasti! Käytä gluteenittomia piparkakkuja sekä pohjassa että täytteessä. Lopputulos on yhtä herkullinen.

Miksi kakku ei pysy kasassa?

Yleisimmin syynä on se, että kakku ei ole saanut olla tarpeeksi kauan kylmässä. Anna sen kovettua jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli.

Tämä piparijuustokakku on todellinen helmi joulun leivonnaisvalikoimassa. Se yhdistää täydellisesti perinteen ja nykyajan, tarjoten herkullisen ja helposti valmistettavan jälkiruoan, joka hurmaa koko perheen. Kun seuraavan kerran haluat yllättää jouluvieraat tai vain hemmotella itseäsi, kokeile tätä ihanaa reseptiä. Kerro minulle kommenteissa, miten piparijuustokakkusi onnistui!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
10 minuutin piparijuustokakku: ei paistamista

10 minuutin piparijuustokakku: ei paistamista

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 10 min
  • Cook Time: 0 min
  • Total Time: 10 min
  • Yield: 12 annosta
  • Category: Jälkiruoat
  • Method: Sekoittaminen
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Piparijuustokakku yhdistää joulun makuja täydellisesti! Katso helppo resepti, joka onnistuu aina. Valmistuu nopeasti ilman paistamista.


Ainesosat

Pohja:  

  • 250 g piparkakkuja
  • 100 g voita

Täyte:  

  • 1 tl kanelia
  • 6 dl kermaa
  • 225 g piparkakkuja
  • 500 g mascarpone-tuorejuustoa
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 1 dl tomusokeria


Ohjeet

  1. – Öljyä ja tomusokeroi 24 cm irtopohjavuoka tai käytä reunakalvoa.
  2. – Valmista pohja: murskaa piparkakut, sulata voi ja sekoita. Painele seos vuoan pohjalle ja laita kylmään.
  3. – Vatkaa mascarpone, kerma, tomusokeri, vaniljasokeri ja kaneli vaahdoksi. Ota 1½–2 dl täytettä pursotuspussiin koristeita varten.
  4. – Murskaa piparkakut pieniksi paloiksi ja lisää loppuun täytteeseen. Sekoita varovasti, kunnes seos on paksua ja tasaista.
  5. – Levitä täyte pohjan päälle tiiviisti ja pursota ruusukkeet kakun pinnalle.
  6. – Irrota rengas varovasti kuumentamalla ulkoreunaa tai pyyhkeellä, liu’uta pois ja koristele haluamallasi tavalla.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 pala
  • Calories: 385 kcal
  • Sugar: 28g
  • Sodium: 180mg
  • Fat: 28g
  • Carbohydrates: 32g
  • Fiber: 1g
  • Protein: 6g
  • Cholesterol: 85mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star