Helppo Feta Pinaattipiirakka Resepti: Valmis 30 Minuutissa

Feta pinaattipiirakka on yksi niistä ruoista, joka tuo koko perheen hymyilemään ruokapöytään. Minä olen vuosien kokemuksella oppinut, että kun Kreikan aurinko kohtaa suomalaisen keittiön käytännöllisyyden, syntyy täydellinen feta pinaattipiirakka.
Valmistusaika: 15 min | Kypsennysaika: 30 min | Annoksia: 6-8 | Vaikeusaste: Helppo
Sisällysluettelo
Miksi tämä resepti on erityinen?
✓ Gluteeniton mantelijauhe pohja – kevyt ja maukas vaihtoehto
✓ Valmis 30 minuutissa – täydellinen kiireiseen arkeen
✓ Kreikkalaisia makuja kotikeittiössä
✓ Toimii arjessa ja juhlissa – monipuolinen suosikki
✓ Pitkälle säilyvät aineet – aina kaapista löytyy
Feta Pinaattipiirakka: Kreikkalaiselta Saarilta Suomalaiseen Keittiöön
Minä olen matkoillani Kreikassa ihmetellyt, miten spanakopita – kreikkalainen pinaattipiirakka – tuo niin paljon iloa ruokapöytään. Kreikassa tätä jumalallista piirakkaa tarjotaan mézen osana, pienien alkuruokien seurana, mutta se sopii yhtä hyvin pääruoaksi.
Suomessa feta pinaattipiirakka on vakiinnuttanut paikkansa suolaisten piirakoiden aatelina. Se on yksi niistä ruoista, joka toimii kaikissa tilanteissa – olipa kyse kiireisestä arkipäivän lounaasta, saunaillan tarjoilusta tai juhlavasta buffetpöydästä. Minä olen huomannut, että jopa ne kasvisten syönnin suhteen epäröivät perheenjäsenet innostuvat tästä feta pinaattipiirakasta.
Perinteisesti spanakopita tehdään hauraan filotaikinasta, mutta tämä versio hyödyntää mantelijauheesta tehtyä pohjaa, joka on sekä gluteeniton että ravinteikkaasti täyteläinen. Psylliumjauhe antaa pohjalle täydellisen rakenteen – älä ohita sitä!
Ainekset
Ainesosa | Määrä |
---|---|
Pohja | |
Mantelijauhetta | 5 dl |
Psylliumjauhetta | 1 1/2 rkl |
Suolaa | 3/4 tl |
Vettä | 3/4 dl |
Oliiviöljyä | 1/2 dl |
Täyte | |
Pakastepinaattia | 300 g |
Iso sipuli | 1 kpl |
Fetajuustoa | 200 g |
Kananmunia | 2 kpl |
Kevytkermaa | 2 dl |
Hienonnettua rosmariinia | 1 tl |
Mustapippuria | maun mukaan |

Valmistusohjeet
Pohjan valmistus
- Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele 24 cm piirakkavuoka kevyesti oliiviöljyllä.
- Sekoita kuivat aineet. Yhdistä mantelijauhe, psylliumjauhe ja suola kulhossa. Minä olen oppinut, että tasainen sekoitus tässä vaiheessa on tärkeää hyvän rakenteen saamiseksi.
- Lisää nesteet. Sekoita joukkoon vesi ja oliiviöljy. Taikina on valmis, kun se muodostaa yhtenäisen massan, joka ei tartu käsiin.
- Muotoile pohja. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Vinkki: kostuta sormia hieman, niin taikina ei tartu käsiin.
- Esipaista pohjaa. 200 asteessa 10 minuuttia. Tämä varmistaa, että pohja pysyy rapeana täytteen alla.
Täytteen valmistus
- Käsittele pinaatti. Sulata pinaatti pakkauksen ohjeen mukaan. Tärkeää: painele pinaatti mahdollisimman kuivaksi siivilää vasten. Liika neste on feta-pinaattipiirakan suurin vihollinen!
- Kuullota sipuli. Hienonna sipuli ja kuullota se pehmeäksi pannulla öljytilkassa. Sipulin pitää olla kultaisen pehmeä, ei ruskea.
- Sekoita täyte. Murenna fetajuusto karkeiksi paloiksi. Sekoita kaikki täyteainekset keskenään, mutta säästä hieman fetamurua pintakoristeeksi.
- Kokoa piirakka. Kaada täyte esipaistettuu pohjaan ja ripottele pinnalle jäljelle jäänyt feta.
- Paista valmiiksi. 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin kullanruskean värin ja täyte on hyytynyt.
Kokeilepa Myös Näitä Reseptejä
- Helppo Bataatti-Pinaattipaistos: Toinen loistava pinaattiherkku, joka valmistuu yhtä nopeasti uunissa
- Tee Pinaattiletut Blenderissä: Käytä ylimääräinen pinaatti näihin rapeisiin lettunappeihin vain 10 minuutissa
- Paras Vuohenjuusto-Lohipiirakka: Juhlavampi piirakkaversio samalla mantelijauhepohjalla
- Pizzamuffinit: Toinen nopea suolainen leivonnainen, joka maistuu koko perheelle

Ammattilaisen Vinkit
Täydellinen pohja: Psylliumjauhe on avain rakenteeseen – se sitoo taikinaa ja tekee siitä helposti käsiteltävän. Jos sinulla ei ole psylliumjauhetta, voit korvata sen 1 rkl:lla jauhettua pellavansiementä.
Liika neste on kultaa: Minä olen oppinut, että liian märkä pinaatti on yleisin virhe feta pinaattipiirakassa. Puristele pinaatti todella kuivaksi – jopa käsiesi voimalla siivilässä.
Fetajuuston valinta: Käytä laadukasta, oikeaa kreikkalaista fetaa. P.D.O.-merkintä takaa aitouden. Liian kuiva feta tekee feta pinaattipiirakasta kuivakkaan.
Kypsyyden testaus: Piirakka on valmis, kun täyte ei heilahda vuokaa keikauttaessa ja pinta on saanut kauniin värin.
Leikkaaminen: Anna piirakan jäähtyä vähintään 15 minuuttia ennen leikkaamista. Kuuma piirakka hajottaa muotonsa helposti.
Feta Pinaattipiirakka Tarjoiluehdotukset
Feta pinaattipiirakka maistuu parhaalta hieman haaleana tai huoneenlämpöisenä. Kreikassa sitä nautitaan usein osana méze-tarjoilua tuoreen salaatin ja oliivinsiementen kanssa.
Perinteiset seuralaiset:
- Tuore kreikkalainen salaatti tomaatin ja kurkkujen kanssa
- Tzatziki tai maustamaton jogurtti
- Oliivinsiemenet ja tuore leipä
- Valkoviini tai Retsina (kreikkalainen valkoviini)
Suomalaiset parit:
- Raikas salaatti tillikastikkeella
- Keitit kevatkaali- tai kesäkeitto
- Tuore sämpylä ja voi
- Kuohuviini tai alkoholivapaa olut
Juhlatarjoilu: Leikkaa piirakka pieniksi kolmioiksi ja tarjoa osana buffetpöytää. Se sopii erinomaisesti kasvisvaihtoehtona myös lihansyöjien pöytään.
Feta Pinaattipiirakka Säilytys ja Vinkit
Säilytys: Jäähdytetty piirakka säilyy jääkaapissa 3-4 päivää hyvin peitettynä. Voit myös pakastaa valmiin piirakan – pakastuspussissa se säilyy 2-3 kuukautta.
Lämmitys: Lämmitä jääkaapista piirakkapaloja uunissa 150 asteessa noin 10-15 minuuttia. Mikrossa lämmitys tekee pohjasta pehmeän.
Annoskoko: Piirakka riittää 6-8 henkilölle pääruoaksi tai 10-12 henkilölle osana buffetpöytää.
Etukäteen tekeminen: Voit koota piirakan aamulla ja paistaa vasta illalla. Säilytä jääkaapissa ja ota 15 minuuttia ennen paistamista huoneenlämpöön.
Usein kysytyt kysymykset (FAQ)
Voinko käyttää tuoretta pinaattia pakasteen sijaan?
Ehdottomasti! Tarvitset noin 500g tuoretta pinaattia. Heitä se kuumaan pannuun, anna mennä kokoon ja valuta huolellisesti. Tuore pinaatti antaa hieman voimakkaamman maun.
Voiko psylliumjauheen korvata jollain muulla?
Kyllä, voit korvata sen 1 rkl:lla jauhettua pellavansiementä tai jättää kokonaan pois ja lisätä hieman enemmän mantelijauhetta. Rakenne ei ole ihan sama, mutta toimii silti.
Miten teen piirakasta vegaanisen?
Korvaa kananmunat 2 rkl:lla chia-siementä + 6 rkl vettä (anna turvota 15 min). Käytä kasvipohjaista kermaa ja vegaanista fetaa tai muita vegaanisia juustoja.
Voinko tehdä piirakan pellille?
Voit! Kaksinkertaista ainekset ja levitä taikina uunipellille. Paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Pellipiirakka on loistava vaihtoehto suuremmille seurueille.
Miksi pohjani jää märäksi?
Todennäköisesti pinaatti oli liian märkä tai et esipaistanut pohjaa tarpeeksi kauan. Muista puristaa pinaatti todella kuivaksi ja esipaista pohja 10 minuuttia ennen täytteen lisäämistä.

Helppo Feta Pinaattipiirakka Resepti
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 45 minutes
- Yield: 6-8 annosta
- Category: Suolainen piirakka
- Method: Uunissa
- Cuisine: Kreikkalainen-suomalainen fuusio
- Diet: Gluten Free
Kuvaus
Tämä Feta pinaattipiirakka tuo kotikeittiöösi kreikkalaista aurinkoa ja suomalaista käytännöllisyyttä – täydellinen niin arkeen kuin juhlaan.
Ainesosat
Pohja
- 5 dl mantelijauhetta
- 1 1/2 rkl psylliumjauhetta
- 3/4 tl suolaa
- 3/4 dl vettä
- 1/2 dl oliiviöljyä
Täyte
- 300 g pakastepinaattia
- 1 iso sipuli
- 200 g fetajuustoa
- 2 kananmunaa
- 2 dl kevytkermaa
- 1 tl hienonnettua rosmariinia
- Mustapippuria maun mukaan
Ohjeet
Pohja
- Lämmitä uuni 200 asteeseen ja voitele piirakkavuoka kevyesti.
- Sekoita mantelijauhe, psylliumjauhe ja suola kulhossa.
- Lisää vesi ja oliiviöljy. Muotoile taikina ja painele vuokaan.
- Esipaista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.
Täyte
- Sulata pinaatti ja purista neste pois.
- Kuullota hienonnettu sipuli pehmeäksi öljyssä.
- Sekoita pinaatti, sipuli, murennettu feta (säästä osa pinnalle), kananmunat, kerma, rosmariini ja mustapippuri.
- Kaada täyte pohjan päälle ja ripottele loput fetat pinnalle.
- Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja täyte hyytynyt.
muistiinpanoja
Anna piirakan jäähtyä vähintään 15 minuuttia ennen leikkaamista. Säilyy jääkaapissa 3–4 päivää tai pakastettuna 2–3 kuukautta. Tarjoa raikkaan salaatin tai tzatzikin kanssa.
Ravitsemus
- Serving Size: 1 annos
- Calories: 285
- Sugar: 2g
- Sodium: 500mg
- Fat: 23g
- Saturated Fat: 9g
- Unsaturated Fat: 12g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 8g
- Fiber: 4g
- Protein: 12g
- Cholesterol: 110mg
Tämä feta pinaattipiirakka on todellinen voittaja, joka tuo kotikeittiöösi kreikkalaista aurinkoa ja suomalaista käytännöllisyyttä. Minä olen tehnyt sitä lukemattomia kertoja, ja aina se saa kiitosta. Kokeile tätä feta pinaattipiirakka reseptiä, ja kerro minulle kommenteissa, millaisia kokemuksia sinulla oli!
Rakastan kuulla lukijoiltani – mitä muutoksia teit reseptiin? Millaisia lisukkeita tarjosit? Kaikki vinkit ja kokemukset ovat tervetulleita tälle blogin yhteisölle!
Hyvää ruokailua ja ihanaa päivänjatkoa!