Gazpacho: raikas kylmä keitto kesän helteisiin

Gazpacho: raikas kylmä keitto kesän helteisiin

Rakastatko sitä? Jaa se!

Gazpacho on täydellinen viilennys kesän kuumiin päiviin. Tämä resepti on oma suosikkini – se on helppo, raikas ja täynnä tuoreiden kasvisten makua. Jag käytän yksinkertaisia aineksia ja esivalmistelen kaiken niin, että keitto on hetkessä valmis jääkaappiin viilennettäväksi.

Mikä on gazpacho?

Gazpacho on kylmä espanjalainen kasviskeitto, joka on erityisen suosittu Andalusian alueella. Keitto valmistetaan usein tuoreista tomaateista, kurkusta ja paprikasta. Alun perin gazpacho oli köyhien ruoka, joka kehitettiin käyttämään hyödyksi leipää ja vihanneksia, joita löytyi kotoa valmiina. Tänään siitä on tullut kesäinen klassikko, jota nautitaan kaikkialla maailmassa.

Ainesosat

AinesosaMäärä
Vastajauhettu mustapippuri¼ tl
Fresno-chili tai punainen paprika2 kpl tai ½ kpl
Merisuola1¼ tl
Englantilainen kurkku1 kpl
Tuore korianteri, silputtuna0,6 dl + koristeeksi
Valkosipulinkynnet2 kpl
Kypsät tomaatit, pilkottuna1,1 kg
Pieni punasipuli, huuhdeltuna¼ kpl
Sherry- tai punaviinietikka3 rkl
Extra-neitsytoliiviöljy1,2 dl + koristeeksi
Tuoreita yrttejäKoristeluun
KirsikkatomaattejaKoristeluun

Valmistusohjeet vaiheittain

  1. Hienonna neljänneskurkku pieniksi kuutioiksi ja säästä koristeeksi.
  2. Kuori loppu kurkusta, paloittele ja laita tehosekoittimeen.
  3. Lisää joukkoon tomaatit, chili/paprika, punasipuli, valkosipuli, korianteri, viinietikka, oliiviöljy, suola ja mustapippuri.
  4. Soseuta sileäksi.
  5. Tarkista maku ja säädä mausteita tarvittaessa.
  6. Siirrä keitto jääkaappiin ja anna viilentyä vähintään 2 tuntia.
  7. Tarjoile kylmänä, koristele kurkulla, kirsikkatomaateilla, yrteillä, öljyllä ja mustapippurilla.
Gazpacho: raikas kylmä keitto kesän helteisiin

Vinkit täydelliseen gazpachoon

Jag suosittelen käyttämään mahdollisimman kypsiä tomaatteja – niiden makeus ja happoisuus tekevät keitosta tasapainoisen. Vältä ylikypsää kurkkua, koska se voi tehdä koostumuksesta vetisen. Älä skippaa viinietikkaa, sillä se tuo tärkeän raikkauden. Tehosekoittimen käyttö tekee rakenteesta silkkisen, mutta jos pidät rustiikkisemmasta versiosta, voit jättää osan vihanneksista karkeammaksi.

Yksi yleinen virhe on liiallinen valkosipuli: se voi helposti peittää muut maut. Mausta aina vähitellen ja maista välissä. Nopeuttaaksesi valmistusta, voit pilkkoa vihannekset valmiiksi jääkaappiin aiemmin päivällä – näin ne ovat kylmiä ja keitto viilenee nopeammin.

Tässä muutamia reseptejä, joista saatat pitää

Gazpacho: raikas kylmä keitto kesän helteisiin

Tarjoiluvinkit ja lisukkeet

Gazpacho on parhaimmillaan hyvin kylmänä, tarjoiltuna kauniista lasista tai syvästä lautasesta. Jag tykkään viimeistellä annokset kuutioidulla kurkulla, yrteillä ja tilkalla oliiviöljyä – yksinkertainen koristelu tekee vaikutuksen. Kylkeen sopii rapea maalaisleipä tai valkosipulilla hierottu paahdettu leipä. Juomaksi suosittelen sitruunavettä tai kevyttä valkoviiniä.

Säilytys ja uudelleenlämmitys

Gazpacho säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa noin 3 päivää. Jag suosittelen sekoittamaan keiton aina ennen tarjoilua, sillä ainekset saattavat erottua hieman säilytyksen aikana. Keittoa ei ole tarkoitettu lämmitettäväksi, mutta voit tarjoilla sen jääkaappikylmänä tai jopa kevyesti viilennettynä jääpalojen kanssa.

Kokeile tätä reseptiä ja kerro mitä pidit – jag odotan kommenttejasi!

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voiko gazpachon tehdä ilman korianteria?

Kyllä voi. Voit korvata korianterin esimerkiksi lehtipersiljalla tai jättää sen kokonaan pois, jos et pidä sen mausta.

Kuinka kauan gazpacho säilyy jääkaapissa?

Gazpacho säilyy hyvin noin 3 päivää ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa. Ravista tai sekoita ennen tarjoilua.

Voinko käyttää tavallista paprikaa fresno-chilin sijaan?

Kyllä, voit käyttää punaista paprikaa, jos haluat miedomman version ilman tulisuutta.

Pitääkö tomaatit kuoria ennen käyttöä?

Ei ole pakollista. Tehosekoitin hoitaa kuoret hyvin, mutta jos haluat erityisen sileän rakenteen, voit halutessasi poistaa kuoret ennen käyttöä.

Voiko gazpachon valmistaa etukäteen?

Ehdottomasti. Gazpacho jopa paranee maultaan, kun se saa tekeytyä jääkaapissa useamman tunnin tai yön yli.

Mitä teen, jos keitto on liian hapanta?

Lisää hieman makeutta – esimerkiksi ripaus sokeria tai makeampia tomaatteja voi tasapainottaa happamuuden.

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Gazpacho: raikas kylmä keitto kesän helteisiin

Gazpacho: raikas kylmä keitto kesän helteisiin

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Kirjoittaja: Matleena
  • Valmisteluaika: 15 min
  • Kypsennysaika: 0 min
  • Kokonaisaika: 2 h
  • Tuotto: 4 annosta
  • Kategoria: Keitot
  • Menetelmä: TehosekoitinEspanjalainen
  • Keittiö: Espanjalainen

Kuvaus

Gazpacho: raikas kylmä keitto kesän helteisiin. Kokeile helppoa reseptiä, joka viilentää ja hurmaa maullaan – täydellinen kesäpöytään!


Ainesosat

  • ¼ tl vastajauhettua mustapippuria
  • 2 fresno-chiliä tai ½ punaista paprikaa, siemenet poistettuna
  • tl merisuolaa
  • 1 englantilainen kurkku
  • 0,6 dl tuoretta korianteria, silputtuna + lisää koristeluun
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1,1 kg kypsiä tomaatteja, pilkottuna
  • ¼ pieni punasipuli, huuhdeltuna
  • 3 rkl sherryviinietikkaa tai punaviinietikkaa
  • 1,2 dl extra-neitsytoliiviöljyä + lisää viimeistelyyn
  • Tuoreita yrttejä koristeluun
  • Kirsikkatomaatteja koristeluun

Ohjeet

  1. Hienonna neljänneskurkku pieniksi kuutioiksi ja säästä koristeeksi.
  2. Kuori loppu kurkusta, paloittele ja laita tehosekoittimeen.
  3. Lisää joukkoon tomaatit, chili/paprika, punasipuli, valkosipuli, korianteri, viinietikka, oliiviöljy, suola ja mustapippuri.
  4. Soseuta sileäksi.
  5. Tarkista maku ja säädä mausteita tarvittaessa.
  6. Siirrä keitto jääkaappiin ja anna viilentyä vähintään 2 tuntia.
  7. Tarjoile kylmänä, koristele kurkulla, kirsikkatomaateilla, yrteillä, öljyllä ja mustapippurilla.


Ravitsemus

  • Annoskoko: 1 annos
  • Kalorit: 160 kcal
  • Sokeri: 7 g
  • Natrium: 480 mg
  • Rasva: 13 g
  • Hiilihydraatit: 10 g
  • Kuitu: 2 g
  • Proteiini: 2 g
  • Kolesteroli: 0 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reseptin arvostelu 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star