Täyteläinen pippurikana: Helppo resepti 30 min

Täyteläinen pippurikana: Helppo resepti 30 min

Rakastatko sitä? Jaa se!

Kun ulkona vilistää syksynen tuuli ja perheenjäsenet kotiutuvat yksitellen lämpimän kodin turvaan, ei mikään voita täyteläisen pippurikanaan tuoksua, joka leijuu keittiöstä. Minä olen vuosien saatossa kokeillut lukemattomia kanareseptejä, mutta tämä täyteläinen pippurikana on noussut ehdottomaksi suosikikseni nimenomaan sen yksinkertaisuuden ja upeiden makujen vuoksi.

Täyteläinen pippurikana ja sen kulttuurinen merkitys

Vaikka täyteläinen pippurikana ei ole perinteinen suomalainen ruokalaji alkuperältään, se edustaa täydellisesti sitä tapaa, jolla suomalainen keittiö on kehittynyt ottamalla vaikutteita muualta mutta säilyttäen oman tunnusmerkkisen luonteensa. Kermaisten kastikkeiden suosio Suomessa juontaa juurensa maatalouskulttuuriimme, jossa tuoreet maitotaloustuotteet olivat aina saatavilla.

Minä olen huomannut vuosien kokemuksella, että täyteläinen pippurikana toimii loistavasti perheen yhteisen ateriahetken keskipisteenä. Se on riittävän yksinkertainen arkeen, mutta kyllin herkullinen myös vieraiden tarjoiluun. Pippurikanan valmistaminen on myös erinomainen tapa tutustuttaa lapsia keittiön salaisuuksiin, sillä resepti on anteeksiantava ja tulokset aina onnistuneita.

Kermainen pippurikastike muistuttaa monia suomalaisia perinteisiä kastikkeita, joissa yksinkertaiset ainekset luovat yhdessä jotain aivan erityistä. Täyteläisen pippurikanaan salaisuus piilee juuri oikeanlaisten ainesten yhdistämisessä ja kärsivällisyydessä antaa kastikkeen kehittää makujaan hitaasti.

Täyteläinen pippurikana: Helppo resepti 30 min
Täyteläinen pippurikana | kokkini.fi

Tarvittavat ainekset täydelliseen täyteläinen pippurikana

AinesosaMäärä
Broilerin fileet4,6 kpl
Rouhittu pippurisekoitus1 tl
Rypsiöljy1 rkl
Voi1 rkl
Vesi2½ dl
Kanaliemikuutio1 kpl
Hunaja (valinnainen)1 tl
Dijon,sinappi1 rkl
Tuore ruokakerma2½ dl

Täyteläisen pippurikanaan aineksissa jokainen komponentti on tärkeä. Rouhittu pippurisekoitus antaa moniulotteisen maun, kun taas Dijon,sinappi tuo kastikkeeseen juuri sen oikeanlaisen täyteläisyyden ja syvyyden. Hunaja ei ole pakollinen, mutta se tasapainottaa pippurin terävyyttä kauniisti.

Valitse aina tuoreet broilerin fileet, jotka ovat tasapaksuja kypsymisen tasaisuuden takaamiseksi. Jos fileet ovat erityisen paksuja, voit loiventaa niitä kevyesti lihanauttimella.

Vaiheittaiset valmistusohjeet täyteläinen pippurikana

  1. Kuumenna paistinpannu keskitulella ja lisää voi sekä öljy. Anna voitöljyseoksen kuumentua, kunnes voi suhisee kevyesti mutta ei ruskettu.
  2. Paista broilerin fileet molemmin puolin kauniisti kullanruskeiksi noin 3,4 minuuttia per puoli. Älä käännä fileeitä liian aikaisin, anna niiden saada kunnon pintaväri.
  3. Lisää pannulle vesi, kanaliemikuutio, pippurisekoitus ja halutessasi hunaja. Sekoita hyvin ja varmista, että liemikuutio liukenee kokonaan.
  4. Hauduta kannen alla keskilämmöllä 10 minuuttia kunnes kana on kypsää. Tarkista kypsyys viiltämällä paksuin osa, lihan tulee olla vaaleaa läpi.
  5. Lisää sinappi ja ruokakerma, sekoita varovasti yhteen. Tässä vaiheessa kastike saa jo herkullisen värin ja täyteläisen koostumuksen.
  6. Jatka hauduttamista ilman kantta 5 minuuttia kunnes kastike sakenee haluttuun koostumukseen. Sekoita välillä varovasti.
  7. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria. Muista, että makuelämys kehittyy haudutuksen aikana.
  8. Tarjoile välittömästi riisin tai perunoiden kanssa. Täyteläinen pippurikana maistuu parhaalta tuoreena ja kuumana.
Täyteläinen pippurikana: Helppo resepti 30 min
Täyteläinen pippurikana | kokkini.fi

Ammattilaisen parhaat vinkit ja temput

Minä olen vuosien kokemuksella oppinut muutamia tärkeitä temppuja täydellisen täyteläisen pippurikanaan valmistamiseksi. Ensinnäkin, juuri oikea lämpötila kastikkeen hauduttamisessa on ratkaisevaa. Liian kuuma kastike saattaa erottua, kun taas liian matala lämpötila ei kehitä makuja tarpeeksi.

Yleinen virhe on kiirehtiä valmistuksen kanssa. Anna kastikkeen hauduttua rauhassa, sillä tänä aikana pippuri vapauttaa aromejaan ja kerma sitoo makuja yhteen. Jos kastike tuntuu liian ohuelta, jatka hauduttamista vielä muutama minuutti. Jos se taas on liian sakeaa, lisää hieman vettä tai kermaa.

Dijon,sinapin lisääminen juuri oikealla hetkellä on myös tärkeää. Lisää se vasta kerma, mukana, jotta kastike ei kärry. Sinappi antaa kastikkeelle syvyyttä ja pehmentää kermaisen koostumuksen.

Pippurisekoituksen laatu vaikuttaa merkittävästi lopputulokseen. Käytä mieluiten hiljattain rouhittua sekoitusta, sillä se antaa voimakkaamman maun kuin kauan säilytty jauhe.

Perinteiset tarjoiluehdotukset ja makuparit

Täyteläinen pippurikana maistuu parhaiten perinteisten suomalaisten lisäkkeiden kanssa. Itse tarjoilen sitä useimmiten keitettyjen perunoiden tai riisiin kanssa. Perunat imevät kastiketta kauniisti ja luovat tyydyttävän kokonaisuuden.

Vihanneslisäkkeenä suosittelen keitettyä parsakaalia tai porkkanaa. Näiden kasvisten miedot maut antavat tilaa täyteläisen pippurikanaan rikkaille mauille. Myös tuore salaatti, jossa on kurkkua ja tomaattia, toimii hyvin raikkaana kontrastina.

Jos haluat tehdä ateriasta erityisen juhlavaa, kokeile tarjoilla täyteläinen pippurikana tuoreen persilja tai tillin kera. Nämä yrtit tuovat mukaan raikkautta ja värikkkyyttä.

Perinteisesti tällaista ruokaa nautitaan suomalaisessa kotipiirissä rauhallisen illallisen merkeissä, kun perhe kokoontuu yhteen päivän päätteeksi. Täyteläinen pippurikana luo juuri sen lämpimän tunnelman, jota suomalaiset arvostavat syysiltiaisia.

Säilytysvinkit ja käyttökelpoisia neuvoja

Täyteläinen pippurikana säilyy jääkaapissa 2,3 päivää hyvin suljettuna astiassa. Lämmitä se varovasti miedolla lämmöllä sekoitellen, jotta kastike ei eroa. Voit tarvittaessa lisätä hieman vettä tai kermaa lämmityksen yhteydessä.

Voit myös valmistaa täyteläisen pippurikanaan etukäteen ja säilyttää sitä pakastimessa jopa kuukauden. Pakasta kannellisessa rasiassa ja sulata jääkaapissa yön yli ennen lämmittämistä.

Jos sinulla jää kastiketta yli, älä heitä sitä pois! Se toimii erinomaisena kastikkeena myös muiden lihojen kanssa tai voit käyttää sitä pastavuoan kastikkeena.

Reseptiä on helppo tuplata isommalle seurueelle. Muista vain käyttää riittävän suurta pannua, jotta kaikki fileet mahtuvat kerrokseen ja kypsyvät tasaisesti.

Kokeilepa myös näitä herkullisia reseptejä

Jos täyteläinen pippurikana maistui, suosittelen kokeilemaan myös näitä lempiformulaani mukaisia ruokia:

Kermainen kanapata on toinen erinomainen vaihtoehto, kun kaipaat täyteläistä kanaruokaa. Siinä kanat haudutetaan vihannesten ja kermaisen kastikkeen kanssa, luoden yhtä tyydyttävän aterian.

Igorin kana tarjoaa hieman erilaisen lähestymistavan kanaruokiin, mutta säilyttää saman helpon valmistustavan ja herkullisen lopputuloksen.

Helppo kaalilaatikko on klassinen suomalainen ruoka, joka sopii erinomaisesti täyteläisen pippurikanaan rinnalle vaihtelun vuoksi.

Paras kermaviilikastike antaa vinkkejä kastikkeiden valmistamiseen ja auttaa sinua kehittämään omaa keittiötaitoasi entisestään.

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voinko käyttää kananreisiä fileeiden sijasta?

Kyllä voit! Kananreidet antavat vieläkin täyteläisemmän maun, mutta ne vaativat hieman pidemmän kypsennysajan. Kokeile lisätä 5,10 minuuttia haudutukseen.

Mikä on paras tapa saada kastike tarpeeksi sakkeeksi?

Anna kastikkeen hauduttua ilman kantta riittävän kauan. Jos se ei sakene tarpeeksi, voit nostaa lämpöä hieman tai hauduttaa pidempään. Vältä liian korkeaa lämpöä, joka saattaa erottaa kastikkeen.

Voinko tehdä täyteläisen pippurikanaan gluteenittomaksi?

Kyllä! Tämä resepti on luonnostaan gluteeniton, kunhan tarkistat että käyttämäsi kanaliemikuutio on gluteeniton.

Mikä on paras lisuke täyteläiselle pippurikanalle?

Keitetyt perunat ja riisi ovat klassisia vaihtoehtoja. Molemmat imevät kastiketta hyvin. Lisää raikkautta tuoreilla vihanneksilla!

Täyteläinen pippurikana on todellinen aarrea suomalaisen kodin keittiöstä. Sen helppous, herkullliset maut ja monipuolisuus tekevät siitä täydellisen valinnan niin kiireisiin arkiin kuin rennompiin hetkiin. Kerro minulle kokemuksistasi kommenteissa, kun olet kokeillut tätä reseptiä, sillä jokaisen kotikokkin oma twist tekee ruoasta entistäkin erityisempää!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Täyteläinen pippurikana: Helppo resepti 30 min

Täyteläinen pippurikana: Helppo resepti 30 min

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 10 min
  • Cook Time: 20 min
  • Total Time: 30 min
  • Yield: 6 annosta
  • Category: Pääruoka
  • Method: Paistaminen ja hauduttaminen
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Täyteläinen pippurikana valmistuu helposti kotikeittiössä. Opi salaiset vinkit täydelliseen makuun ja rapeuteen. Resepti sisältää tarkat ohjeet.


Ainesosat

  • 1 tl rouhittua pippurisekoitusta
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl voita
  • 46 broilerin fileetä
  • dl vettä
  • 1 kanaliemikuutio
  • 1 tl hunajaa (valinnainen)
  • 1 rkl Dijon-sinappia
  • dl tuoretta ruokakermaa


Ohjeet

  1. Kuumenna paistinpannu keskitulella ja lisää voi sekä öljy.
  2. Paista broilerin fileet molemmin puolin kauniisti kullanruskeiksi noin 3-4 minuuttia per puoli.
  3. Lisää pannulle vesi, kanaliemikuutio, pippurisekoitus ja halutessasi hunaja.
  4. Sekoita hyvin ja hauduta kannen alla keskilämmöllä 10 minuuttia kunnes kana on kypsää.
  5. Lisää sinappi ja ruokakerma, sekoita varovasti yhteen.
  6. Jatka hauduttamista ilman kantta 5 minuuttia kunnes kastike sakenee.
  7. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria.
  8. Tarjoile välittömästi riisin tai perunoiden kanssa.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 annos
  • Calories: 420 kcal
  • Sugar: 3 g
  • Sodium: 580 mg
  • Fat: 28 g
  • Carbohydrates: 4 g
  • Protein: 38 g
  • Cholesterol: 135 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star