Suussa sulavat piparkakkupalat – Paras ja mehevin ohje

Suussa sulavat piparkakkupalat – Paras ja mehevin ohje

Rakastatko sitä? Jaa se!

Joulukuun ensimmäisenä sunnuntaina, kun ulkona sataa hiljalleen lunta ja koti täyttyy piparkakkujen lämpimästä tuoksusta, tiedän että joulu on todella tulossa. Piparkakkupalat ovat moderni tulkinta perinteisistä pipareista – pehmeä, mehevä pohja yhdistyy kreemiseen valkosuklaakuorrutteeseen luoden täydellisen tasapainon mausteisuuden ja makean välille. Tämä herkku on noussut suomalaisissa kodeissa suosioon viime vuosina, ja syystä.

Ainesosat

AinesosaMäärä
Munat2 kpl
Fariinisokeri1½ dl
Voi (sulatettuna)50 g
Öljy½ dl
Vehnäjauho2¾ dl
Leivinjauhe1 tl
Vaniljasokeri1 tl
Kaneli1 tl
Neilikka½ tl
Inkiväärivajaa ½ tl
Kardemummavajaa ½ tl
Maito1 dl
Kuorrute:
Valkosuklaa60 g
Vaniljarahka200 g
Vispikerma2 dl
Vaniljasokeri1 tl
Kaneli1–2 tl
Koristelu:
Piparimurua, sokeritähtiä, valkosuklaarouhetta, kultaisia nonparellejamaun mukaan

Piparkakkumausteet ovat olleet suomalaisten joulujen sydämessä vuosisatojen ajan. Kaneli, neilikka ja kardemumma olivat aikoinaan kalliita herkkuja, joita käytettiin vain juhlapäivinä.

Suussa sulavat piparkakkupalat – Paras ja mehevin ohje
PIPARKAKKUPALAT | kokkini.fi

Valmistusohjeet

Pohjan Esivalmistelu ja Uunin Lämmitys
Lämmitä uuni 200 asteeseen ja vuoraa vuoka leivinpaperilla huolellisesti. Sulata voi miedolla lämmöllä mikrossa tai kattilassa, anna jäähtyä hetki ennen käyttöä ettei se kypsennä munia.

Vaahdon Valmistus ja Rasvojen Lisääminen
Vatkaa munat ja fariinisokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi noin viisi minuuttia. Lisää jäähtynyt voi ja öljy vaahtoon, sekoita nopeasti mutta varovasti säilyttäen ilmava rakenne.

Kuivien Ainesten Yhdistäminen Taikinaan
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kaikki mausteet keskenään. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen munavaahtoon, sekoita tasaiseksi massaksi liikoja vaivaamatta. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.

Paistaminen ja Jäähdytys
Paista uunin keskitasolla kymmenen tai viisitoista minuuttia, kunnes pohja on kauniin kultainen ja kimmoisa kosketuksessa. Anna jäähtyä vuoassa täysin ennen kuorrutteen lisäämistä, muuten kuorrute sulaa.

Kuorrutteen Valmistus ja Viimeistely
Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa, anna jäähtyä. Vaahdota kerma, sekoita joukkoon rahka, jäähtynyt suklaa, vaniljasokeri ja kaneli. Levitä kuorrute pohjan päälle, anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti.

Leikkaaminen ja Kaunistaminen
Irrota jähmettynyt kakku vuoasta varovasti, leikkaa terävällä veitsellä halutun kokoisiksi paloiksi. Koristele pinnalle piparimurua, sokeritähtiä, valkosuklaarouhetta ja kultaisia nonparelleja luoden juhlan näköisen lopputuloksen.

Ainesosien Korvaaminen

Fariinisokerin voi korvata tavallisella sokerilla. Vaniljarahkan tilalla toimii kreemijuusto tai tuorejuusto. Inkiväärin ja kardemumman voi jättää pois, jos maku on liian voimakas.

Suussa sulavat piparkakkupalat – Paras ja mehevin ohje
PIPARKAKKUPALAT | kokkini.fi

Saatat Pitää Myös

  • Piparijuustokakku: Nopea jouluherkku, joka yhdistää piparkakun ja juustokakun täydellisesti ilman uunia, valmis kymmenessä minuutissa.
  • Glögijuustokakku lasissa: Joulun tunnelmaa lasillinen kerrallaan, mehevä juustokakku glögin lämmöllä maustettuna, täydellinen juhlapöytään.
  • Mokkapalat: Perinteinen kahvipöydän klassikko, joka leipoutuu nopeasti ja maistuu yhtä hyvin jouluna kuin arjessakin.
  • Jouluruukku: Helppo ja nopea joululeivonnainen, joka tuo kotiisi joulun tuoksun ja perinteisen maun modernilla tavalla.

Säilytysvinkit

Piparkakkupalat säilyvät jääkaapissa tiiviisti peitettynä neljä päivää. Pakastuksessa ne kestävät kaksi kuukautta. Sulata jääkaapissa yön yli ennen tarjoilua. Kuorrutteeton pohja säilyy huoneenlämmössä kaksi päivää, kuorrutteen kanssa aina jääkaapissa.

Reseptin Kulttuurinen Merkitys

Piparkakkupalat edustavat modernia suomalaista jouluperinnettä, jossa perinteinen piparimaku saa uuden, pehmeämmän muodon. Vaikka perinteiset piparkakut ovat olleet osa suomalaista joulua jo vuosisatojen ajan, nämä palat tuovat leipomo-kahviloiden herkun kotikeittiöön. Ne yhdistävät sukupolvia – mummon piparit ja nykyajan makumieltymykset – luoden uutta perinnettä suomalaiseen joulupöytään.

Tarjoiluehdotukset

Tarjoile piparkakkupalat glögin tai joulukahvin kanssa joulun odotuksen aikaan. Ne sopivat täydellisesti pikkujouluihin, adventtikahveille tai jouluaaton kahvipöytään. Koristele lautanen havunoksilla ja kynttilöillä juhlavaa tunnelmaa varten. Palat maistuvat parhaiten huoneenlämpöisinä, jolloin kuorrute on pehmeää.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Miksi piparkakkupohja jää kuivaksi?

Liian pitkä paistoaika on yleisin syy. Paista vain 10-15 minuuttia ja tarkista tikulla. Pohjan tulee olla kostea ja kimmoisa, ei kovaksi paistunut.

Voiko kuorrutteen tehdä etukäteen?

Kyllä voi, valmista kuorrute päivää aiemmin ja säilytä jääkaapissa. Vatkaa kevyesti ennen levittämistä, jos se on jähmettynyt liikaa.

Miksi kuorrute ei jähmetty kunnolla?

Kerma voi olla vatkattu liian löysäksi tai jääkaappi ei ole tarpeeksi kylmä. Anna jähmettyä vähintään neljä tuntia tai yön yli.

Voiko piparkakkupalat pakastaa kuorrutteen kanssa?

Ei kannata, kuorrute muuttuu rakenteeltaan vedenpitäväksi. Pakasta pelkkä pohja ja lisää kuorrute sulattamisen jälkeen tuoreena.

Miksi piparkakkumausteet ovat niin tärkeitä?

Mausteet tuovat perinteisen piparimaultavat, joka on joulun tunnelman ydin. Voit säätää määriä makusi mukaan, mutta älä jätä kokonaan pois.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Suussa sulavat piparkakkupalat – Paras ja mehevin ohje

Suussa sulavat piparkakkupalat – Paras ja mehevin ohje

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 15 minuuttia
  • Cook Time: 15 minuuttia
  • Total Time: 30 minuuttia
  • Yield: 12 palaa
  • Category: Jälkiruoat
  • Method: Uuni
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Pehmeät ja mehevät piparkakkupalat, joissa mausteinen pohja ja kreeminen valkosuklaa-vaniljakuorrute muodostavat täydellisen jouluherkun.


Ainesosat

Pohja:

  • 2 kpl munia
  • dl fariinisokeria
  • 50 g voita (sulatettuna)
  • ½ dl öljyä
  • dl vehnäjauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kanelia
  • ½ tl neilikkaa
  • vajaa ½ tl inkivääriä
  • vajaa ½ tl kardemummaa
  • 1 dl maitoa

Kuorrute:

  • 60 g valkosuklaata
  • 200 g vaniljarahkaa
  • 2 dl vispikermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 12 tl kanelia

Koristelu:

  • Piparimurua, sokeritähtiä, valkosuklaarouhetta, kultaisia nonparelleja maun mukaan


Ohjeet

  1. Lämmitä uuni 200 °C. Vuoraa vuoka leivinpaperilla huolellisesti. Sulata voi miedolla lämmöllä ja anna jäähtyä hetki, jotta se ei kypsennä munia.
  2. Vatkaa munat ja fariinisokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi noin 5 minuuttia. Lisää jäähtynyt voi ja öljy vaahtoon ja sekoita nopeasti mutta varovasti, jotta rakenne säilyy ilmavana.
  3. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe ja kaikki mausteet keskenään. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen munavaahtoon ja sekoita tasaiseksi massaksi liikoja vaivaamatta. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
  4. Paista uunin keskitasolla 10–15 minuuttia, kunnes pohja on kauniin kullanruskea ja kimmoisa kosketettaessa. Anna jäähtyä vuoassa täysin ennen kuorrutteen lisäämistä, jotta se ei sula.
  5. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa ja anna jäähtyä. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon vaniljarahka, jäähtynyt valkosuklaa, vaniljasokeri ja kaneli tasaiseksi kuorrutteeksi.
  6. Levitä kuorrute täysin jäähtyneen pohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin tai yön yli.
  7. Irrota jähmettynyt kakku vuoasta, leikkaa terävällä veitsellä halutun kokoisiksi paloiksi ja koristele piparimuruilla, sokeritähdillä, valkosuklaarouheella ja kultaisilla nonparelleilla.

muistiinpanoja

Fariinisokerin voi korvata tavallisella sokerilla ja vaniljarahkan tuorejuustolla tai kreemijuustolla. Inkiväärin ja kardemumman voi halutessa jättää pois. Piparkakkupalat säilyvät jääkaapissa peitettynä noin 4 päivää ja pakastuksessa noin 2 kuukautta; pohja säilyy ilman kuorrutetta huoneenlämmössä pari päivää.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 pala
  • Calories: 210 kcal
  • Sugar: 16 g
  • Sodium: 85 mg
  • Fat: 11 g
  • Saturated Fat: 6 g
  • Unsaturated Fat: 4 g
  • Carbohydrates: 25 g
  • Fiber: 1 g
  • Protein: 3 g
  • Cholesterol: 35 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star