Paahdettu parsatahna: Täydellinen resepti kotikeittiöön

Paahdettu parsatahna on kevyt ja herkullinen levite, joka nostaa yksinkertaiset raaka-aineet uudelle tasolle. Tässä reseptissä yhdistyvät paahdetun parsan syvä maku, cashewpähkinöiden kermaisuus ja sitruunan raikkaus. Se on helppo valmistaa ja sopii täydellisesti sekä leivän päälle että lisukkeeksi.
Sisällysluettelo
Mikä on paahdettu parsatahna?
Paahdettu parsatahna on kasvipohjainen tahna, joka valmistetaan paahtamalla vihreää parsaa ja yhdistämällä se pähkinöihin ja mausteisiin. Resepti on saanut vaikutteita Välimeren keittiöstä, jossa kasvislevitteet ovat olennainen osa ruokakulttuuria. Tahna muistuttaa hieman hummusta, mutta sen maku on huomattavasti vihreämpi ja keväisempi.
Ainekset
Ainesosa | Määrä |
Vihreää parsaa | 500 g |
Oliiviöljyä | 1 rkl + 1 rkl |
Suolaa | maun mukaan |
Cashewpähkinöitä | 100 g |
Vettä | 2½ dl |
Valkosipulinkynsi | 1 kpl |
Sitruunan kuori | ½ sitruunan |
Sitruunan mehu | 1–2 rkl |
Ravintohiivahiutaleita | ½ dl |
Mustapippuria | maun mukaan |
Valmistusohjeet vaihe vaiheelta
- Kuumenna uuni 225°C asteeseen.
- Napsauta parsoista kuiva kanta pois ja kuori tarvittaessa paksut parsat.
- Levitä parsat leivinpaperille, pyörittele oliiviöljyssä ja ripottele suolaa.
- Paahda parsoja uunissa noin 15 minuuttia.
- Laita cashewpähkinät kulhoon, kaada päälle vesi ja lämmitä mikrossa 3 minuuttia.
- Valuta pähkinät ja kaada vesi pois.
- Yhdistä paahdettu parsa, cashewpähkinät, valkosipuli, sitruunan kuori ja mehu, ravintohiivahiutaleet sekä oliiviöljy.
- Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
- Lisää tarvittaessa öljyä sopivan koostumuksen saavuttamiseksi.
- Tarkista maku ja lisää suolaa tai mustapippuria maun mukaan.

Vinkkejä täydelliseen paahdettuun parsatahnaan
Olen huomannut, että paras tulos syntyy, kun parsat paahtaa kunnolla – reunojen kevyt ruskistuminen tuo syvyyttä makuun. Cashewpähkinät kannattaa liottaa tai lämmittää vedessä huolellisesti, jotta tahna on ihanan pehmeää.
Vältä ylipaistamista, sillä kuivat parsat tekevät rakenteesta rakeisen. Älä myöskään käytä liikaa sitruunamehua heti alussa – lisää sitä vähitellen, jotta maku ei muutu liian hapokkaaksi.
Ajan säästämiseksi voit paahtaa parsat jo edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa kannellisessa rasiassa.
Saatat pitää myös näistä resepteistä
Paahdettu parsa & perunasalaatti – herkullinen resepti: Täydellinen pari parsatahnalle – tarjoile vaikka brunssilla tai kesäjuhlissa.
Kermainen kanapata – helppo ja herkullinen ohje: Runsas arkiruoka, jonka lisukkeena kevyt parsatahna toimii hienosti.
Pizzamuffinit alle 30 min – nopea & paras resepti: Hauska tarjottava juhliin tai piknikille – parsatahna sopii hyvin dippikastikkeeksi mukaan.
Jauhelihapihvit kermakastikkeessa – valmis alle 30 min: Kokeile parsatahnaa lisukkeena tai leivän päällä tämän kotiruokaklassikon rinnalla.

Tarjoiluehdotukset ja makuparit
Tarjoilen tätä tahnaa usein rapeakuorisen leivän päällä tai tuoreiden vihannesten dippinä. Se toimii erinomaisesti myös grillattujen kasvisten lisukkeena tai pastan joukkoon sekoitettuna.
Parhaan makukokonaisuuden saat yhdistämällä tahnan esimerkiksi sitruunaveteen, kevyesti viilennettyyn valkoviiniin tai raikkaaseen vihersalaattiin. Jos haluat tehdä vaikutuksen vieraisiin, tarjoile tahna pienissä kulhoissa leipälaudan yhteydessä.
Säilytys ja uudelleenlämmitys
Tahna säilyy jääkaapissa tiiviissä lasipurkissa noin 3–4 päivää. Maku vain syvenee vuorokauden levon jälkeen.
Lämmitän sitä itse varovasti mikrossa tai liedellä matalalla lämmöllä. Tarvittaessa voi lisätä pienen määrän oliiviöljyä tai vettä, jotta koostumus pysyy miellyttävänä.
Kokeile paahdettua parsatahnaa ja ihastu sen moniulotteiseen makuun! Kerro kommenteissa, miten resepti onnistui ja millä tavalla sinä tarjoilit sen.
Usein kysytyt kysymykset
Voiko paahdetun parsatahnan tehdä ilman cashewpähkinöitä?
Kyllä, voit korvata cashewpähkinät esimerkiksi auringonkukansiemenillä tai pehmeäksi keitetyillä kikherneillä, mutta rakenne ja maku hieman muuttuvat.
Mikä on paras tapa säilyttää paahdettu parsatahna?
Säilytä tahna jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa. Se säilyy hyvänä noin 3–4 päivää.
Voiko parsatahnan valmistaa etukäteen?
Voi. Resepti sopii erinomaisesti etukäteen valmistettavaksi, sillä maut syventyvät säilytyksen aikana.
Kuinka kauan paahdettu parsatahna säilyy jääkaapissa?
Noin 3–4 päivää, kun se säilytetään oikein suljetussa rasiassa.
Voiko reseptiin käyttää valkoista parsaa?
Voi, mutta maku on miedompi ja rakenne pehmeämpi. Vihreä parsa tuo enemmän paahteista syvyyttä.

Paahdettu parsatahna: Täydellinen resepti kotikeittiöön
- Valmisteluaika: 10 min
- Kypsennysaika: 15 min
- Kokonaisaika: 25 min
- Tuotto: 4 annosta
- Kategoria: Levitteet ja tahnat
- Menetelmä: Paistaminen & soseutus
- Keittiö: Kasvisruoka / Välimerellinen
Kuvaus
Paahdettu parsatahna: Täydellinen resepti kotikeittiöön hurmaa maullaan. Opi salaisuus ja tee vaikutus seuraavassa illallisessa!
Ainesosat
- 500 g vihreää parsaa
- 1 rkl oliiviöljyä
- suolaa
- 100 g cashewpähkinöitä
- 2½ dl vettä
- 1 valkosipulinkynsi
- ½ sitruunan kuori
- 1–2 rkl sitruunan mehua
- ½ dl ravintohiivahiutaleita
- 1 rkl oliiviöljyä
- mustapippuria ja suolaa myllystä
Ohjeet
- Kuumenna uuni 225°C asteeseen.
- Napsauta parsoista kuiva kanta pois ja kuori tarvittaessa paksut parsat.
- Levitä parsat leivinpaperille, pyörittele oliiviöljyssä ja ripottele suolaa.
- Paahda parsoja uunissa noin 15 minuuttia.
- Laita cashewpähkinät kulhoon, kaada päälle vesi ja lämmitä mikrossa 3 minuuttia.
- Valuta pähkinät ja kaada vesi pois.
- Yhdistä paahdettu parsa, cashewpähkinät, valkosipuli, sitruunan kuori ja mehu, ravintohiivahiutaleet sekä oliiviöljy.
- Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
- Lisää tarvittaessa öljyä sopivan koostumuksen saavuttamiseksi.
- Tarkista maku ja lisää suolaa tai mustapippuria maun mukaan.
Ravitsemus
- Annoskoko: 100 g
- Kalorit: 180 kcal
- Sokeri: 2 g
- Natrium: 250 mg
- Rasva: 14 g
- Hiilihydraatit: 9 g
- Kuitu: 3 g
- Proteiini: 5 g
- Kolesteroli: 0 mg