Mokkapalat uunipellillinen: helppo ohje 30 minuutissa

Mokkapalat uunipellillinen: helppo ohje 30 minuutissa

Rakastatko sitä? Jaa se!

Tuoksuu kahvi, suhisee uuni, ja hetken kuluttua keittiössäsi leijuu se tuttu, lämmin aroma joka vie mielen suoraan lapsuuden keittiöihin. Mokkapalat uunipellillinen on ehkä suomalaisten rakastavin leivonnainen, ja syystä. Tämä helppo ohje takaa mehevän ja herkullisen lopputuloksen joka kerta, ja valmistuu yllättävän nopeasti.

Nopeat vinkit onnistumiseen:

• Käytä huoneenlämpöisiä ainesosia parhaan mehevyyden takaamiseksi • Vahva kahvi kuorrutteessa antaa aidon mokkaisuuden maun • Nonparellit pinnalle tekevät leivonnaisesta juhlavamman • Säilyy mehevänä useita päiviä oikeassa säilyttämisessä • Täydellinen kahvihetken herkku tai lastenjuhlien suosikki

Mokkapalat uunipellillinen: helppo ohje 30 minuutissa
Mokkapalat uunipellillinen | kokkini.fi

Ruotsalaisesta reseptistä suomalaiseksi sydämenlämmittäjäksi

Mokkapalat uunipellillinen on yksi niistä harvoista leivonnaisista, joka yhdistää sukupolvet. Se on kakku, joka saa aikuisenkin hymyilemään lapsekkaan iloisesti ja lapsen pyyhkimään mokkakuorrutteisia sormia leivonnaispaperiin kuin salaa.

Vaikka mokkapalat on nykyään kiistatta suomalainen klassikko, sen juuret ulottuvat itse asiassa naapurimaahan. Resepti saapui Suomeen 1940-luvulla Ruotsista, missä se esiintyi ensimmäisen kerran ICA-kauppaketjun kuuluisassa ”Sju sorters kakor” eli ”Seitsemän sortin keksit” -leivontakirjassa. Tästä syystä mokkakakkua kutsutaan joskus myös ”Ruotsin parhaaksi” tai ”Ruotsin hyväksi”.

Se, mikä tekee mokkapalat uunipellillinen -reseptistä niin erityisen, on sen upea kyky yhdistää yksinkertaisuus ja herkullinen maku. Kun ruotsalainen resepti saapui Suomeen, se löysi täydellisen kodin kahvinrakastajien maassa. Suomalaiset kuluttavat eniten kahvia henkeä kohden maailmassa, joten on vain luonnollista, että yksi rakastetumpia leivonnaisia maistuu juuri kahvilta.

Mokkakakkua on kutsuttu myös rakkauspalasiksi, suklaaneliöiksi ja rakkauskakuksi, mikä kertoo siitä, kuinka syvälle tämä herkku on juurtunut suomalaiseen ruokakulttuuriin. Se on kakku, jonka ympärille kerääntyvät muistot: äidin leipomasta mokkakakusta lauantaina, koulun myyjäisistä, joissa mokkapalat katosivat aina ensimmäisenä, ja niistä erityisistä kahvihetkistä, kun elämä maistui mukavalta.

Ainesosat ja määrät

Pohja:

AinesosaMäärä
Sokeri5 dl
Munat6 kpl
Kaakaojauhe3 rkl
Leivinjauhe2 tl
Vehnäjauho8 dl
Margariini300 g
Vaniljasokeri2 tl
Kiehuvaa vettä3 dl

Kuorrute:

AinesosaMäärä
Tumma kaakaojauhe3 rkl
Vaniljasokeri1 rkl
Vahva kahvi6 rkl
Tomusokerin. 1 pkt
Margariini6 rkl

Koristelu:

AinesosaMäärä
Nonparellitripoteltavaksi
Mokkapalat uunipellillinen: helppo ohje 30 minuutissa
Mokkapalat uunipellillinen | kokkini.fi

Valmistusohjeet

  1. Valmistele uuni ja vuoka. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa 60 cm leveä uunipelti leivinpaperilla. Tämä vaihe on tärkeä mokkapalat uunipellillinen -reseptin onnistumisen kannalta.
  2. Valmista taikinaa. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Tämä vie noin 5-7 minuuttia sähkövatkaimella, ja se on mehevyyden salaisuus.
  3. Lisää kuivat aineet ja kuuma vesi. Lisää taikinaan vuorotellen kuumaa vettä kolmessa erässä sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet (vehnäjauho, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri). Kuuma vesi tekee taikinasta erityisen mehevän.
  4. Viimeistele taikina. Sulata margariini ja lisää se viimeisenä taikinaan. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vatkaile liikaa.
  5. Paista uunissa. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja levitä tasaiseksi. Paista 175 asteessa uunin yläosassa noin 25 minuuttia, kunnes pinta on kimmoisaa kosketettaessa.
  6. Valmista kuorrute. Valmista kuorrute pohjan paistuessa: yhdistä kuuma kahvi ja sulatettu margariini. Lisää vaniljasokeri, kaakaojauhe ja tomusokeri, sekoita tasaiseksi kuorrutteeksi.
  7. Kuorrutetaan mokkapalat. Levitä kuorrute lämpimän pohjan päälle heti uunista ottamisen jälkeen. Tämä varmistaa, että kuorrute imeytyy kauniisti kakkupohjaan.
  8. Koristele ja leikkaa. Ripottele pinnalle nonparellit, kun kuorrute on vielä pehmeä. Anna jäähtyä täysin ja leikkaa jäähtynyt pohja neliöiksi.

Ammattilaisen vinkit

Mehevyys takuuseen: Mokkapalat uunipellillinen -reseptin onnistumisen salaisuus piilee muutamassa yksityiskohdassa. Ensiksikin, käytä aina huoneenlämpöisiä munia, sillä ne vatkautuvat paremmin ja antavat kuohkeamman lopputuloksen.

Kuorruttamisen taitoa: Kuorrute kannattaa levittää pohjan ollessa vielä lämmin, mutta ei polttavan kuuma. Näin kuorrute ei sulaa kokonaan, mutta pysyy silti tarpeeksi notkeana levitykseen. Jos kuorrute tuntuu liian sakkaalta, lisää tippa kuumaa kahvia kerrallaan.

Kahvin vahvuus ratkaisee: Käytä kuorrutteeseen todella vahvaa kahvia, mieluiten espressoa tai tuplasti tavallista vahvempaa suodatinkahvia. Juuri oikea kahvin määrä antaa mokkakakkulle sen tunnusomaisen, syvän maun.

Säilytysvinkit: Mokkapalat uunipellillinen säilyy mehevänä jopa viikon ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä. Itse asiassa monet väittävät, että mokkapalat maistuu parhaalta vasta seuraavana päivänä, kun maut ovat ehtineet tasaantua.

Leikkausneuvoja: Käytä terävää veistä ja pyyhi se puhtaaksi palojen välissä. Näin saat siistit, kuorrutteelta ehyet palat. Kastele veitsi kylmään veteen ennen leikkausta, niin kuorrute ei tartu kiinni.

Mokkapalat uunipellillinen: helppo ohje 30 minuutissa
Mokkapalat uunipellillinen | kokkini.fi

Tarjoiluehdotukset

Mokkapalat uunipellillinen on monipuolinen herkku, joka sopii lähes kaikkiin tilanteisiin. Perinteisesti sitä tarjotaan kahvin kanssa iltapäivällä, mutta se on yhtä herkullista myös lasten syntymäpäiväjuhlissa, koulun myyjäisissä tai viikonloppuisena hemmotteluna.

Klassinen tarjoilu: Tarjoa mokkapalat tuoreen kahvin kanssa. Kontrasti lämpimän kahvin ja viileän mokkakakun välillä on täydellinen. Lisää mukaan ripaus kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä ylellisempää hetkea varten.

Juhlatarjoilu: Somista lautanen tuoreilla marjoilla, kuten mansikoilla tai vadelmilla. Marjojen happamuus tasapainottaa mokkakakun makeutta kauniisti. Mintun lehti viimeistelee kokonaisuuden.

Lapsiystävällinen versio: Voit tehdä lasten juhliin mokkapalat uunipellillinen -version ilman kuorrutteen kahvia. Korvaa kahvi maidon tai kaakaojauheen ja kuuman veden sekoituksella.

Säilytys ja vinkit

Oikein säilytettynä mokkapalat uunipellillinen säilyy herkullisena useita päiviä. Säilytä paloja ilmatiiviissä astiassa tai peitä pellillinen kelmulla. Huoneenlämpö on paras säilytyslämpötila, sillä jääkaapissa kuorrute kovettuu ja menettää pehmeän tekstuurinsa.

Pakastusohjeet: Mokkakakkupalat voi myös pakastaa. Pakkaa palat erikseen tai laita pergamenttipaperi palojen väliin, niin ne eivät tartu toisiinsa. Pakastetut palat säilyvät 2-3 kuukautta. Sula huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

Kuorruttamaton pohja: Jos haluat valmistaa kakkupohjan etukäteen, jätä kuorruttaminen myöhemmäksi. Kuorruttamaton pohja säilyy jopa viikon ja voit kuorruttaa sen juuri ennen tarjoilua.

Kokeilepa myös näitä reseptejä

Jos rakasit tätä mokkapalat uunipellillinen -reseptiä, suosittelen kokeilemaan myös muita herkullisia leivonnaisia, jotka sopivat samaan makumaailmaan:

Helpot mokkapalat mehevä ja suklaisen helppo resepti tarjoaa vaihtoehtoisen tavan valmistaa tätä klassikkoa pienemmässä mitassa. Resepti löytyy blogistamme ja sopii täydellisesti, kun haluat leipoa pienemmän määrän.

Sydänsurujen kakku helppo resepti 30 minuutissa on toinen suomalainen pellillinen leivonnainen, joka valmistuu yhtä nopeasti. Sen pehmeä, vaniljainenmaku täydentää mokkapaloja kauniisti kahvipöydässä.

Britakakku paras resepti 20 minuutissa tuo kahvimakua toisella tavalla, ja sen rapea tekstuuri antaa mukavaa vaihtelua mehevien mokkapalojen rinnalle.

Suklaakakku pellillä kotikeittiöön on täydellinen valinta niille, jotka rakastavat syvää suklaanmakua ilman kahvia. Sama helppokäyttöinen pellimetodi takaa onnistumisen.

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voinko tehdä mokkapalat uunipellillinen ilman kahvia?

Kyllä voit! Korvaa kuorrutteen kahvi kuumalla vedellä tai maidolla. Voit myös lisätä mukaan kaakaojauhetta lisäämään suklaanmakua. Tämä versio sopii erityisesti lapsille.

Miksi mokkapalat jäi kuivaksi?

Yleisimmät syyt kuivuuteen ovat liiallinen paistaminen tai liian kylmät ainekset. Varmista, että munat ja margariini ovat huoneenlämpöisiä, ja älä paista liian kauan. Tikullakoe: jos tikku tulee ulos lähes puhtaana, kakku on valmis.

Voinko käyttää voita margariinin sijaan?

Voit, mutta margariini antaa perinteisemmän maun ja tekstuurin. Jos käytät voita, ota se huoneenlämpöön ennen käyttöä ja huomioi, että maku voi olla hieman erilainen.

Kuinka vahvaa kahvia kuorrutteeseen kannattaa käyttää?

Käytä vähintään tuplasti tavallista vahvempaa kahvia. Espresso on paras vaihtoehto, mutta myös press- tai suodatinkahvi toimii, kunhan se on tarpeeksi vahvaa. Kahvin tulee olla kuumaa kuorrutetta valmistettaessa.

Säilyykö mokkapalat uunipellillinen pakastimessa?

Kyllä, mokkapalat sietää hyvin pakastamista. Pakkaa palat huolellisesti ja säilytä 2-3 kuukautta. Sula palat huoneenlämmössä 2-3 tuntia ennen tarjoilua.

Voinko tehdä mokkapalat gluteenittomaksi?

Voit korvata vehnäjauhon gluteenittomalla jauhosekoituksella. Käytä saman verran gluteenitonta jauhoa kuin alkuperäisessä reseptissä ja varmista, että muut ainekset ovat myös gluteenittomia.

Mokkapalat uunipellillinen on enemmän kuin pelkkä leivonnainen, se on pala suomalaista ruokakulttuuria, joka yhdistää sukupolvet ja tuo iloa arkisiin kahvihetkiin. Tämän helpon reseptin avulla voit luoda omaan keittiöösi sen tutun, kotoisann tunnelman, jossa aika hidastaa ja maku vie mukanaan.

Nyt kun tiedät mokkapalat uunipellillinen -reseptin salaisuudet, on aika ryhtyä leipomaan. Sytytä uuni, laita kahvi tippumaan ja anna tuoksujen täyttää keittiösi. Kohta saat nauttia siitä ainutlaatuisesta hetkestä, kun ensimmäinen pala sulaa suussa ja maistuu täydelliseltä mokkapalalta, aivan kuten pitääkin.

Kerro kommenteissa, miten mokkapalojen leipominen onnistui ja mikä oli oma suosikkitapasi nauttia tästä klassikosta!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Mokkapalat uunipellillinen: helppo ohje 30 minuutissa

Mokkapalat uunipellillinen: helppo ohje 30 minuutissa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 25 min
  • Total Time: 40 min
  • Yield: 24 palaa
  • Category: Leivonnaiset
  • Method: Uunissa paistaminen
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Mokkapalat uunipellillinen onnistuu aina! Helppo ohje meheviin leivonnaisiin kahvin kera. Katso vaihe vaiheelta -resepti ja onnistu varmasti.


Ainesosat

Pohja  

  • 5 dl sokeria  
  • 6 munaa  
  • 3 rkl kaakaojauhetta  
  • 2 tl leivinjauhetta  
  • 8 dl vehnäjauhoja  
  • 300 g margariinia  
  • 2 tl vaniljasokeria  
  • 3 dl kiehuvaa vettä  

Kuorrute  

  • 3 rkl tummaa kaakaojauhetta  
  • 1 rkl vaniljasokeria  
  • 6 rkl vahvaa kahvia  
  • n. 1 pkt tomusokeria  
  • 6 rkl margariinia  

Koristeeksi  

  • nonparelleja  


Ohjeet

  1. – Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.  
  2. – Lisää taikinaan vuorotellen kuumaa vettä kolmessa erässä sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet.  
  3. – Sulata margariini ja lisää se viimeisenä taikinaan.  
  4. – Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle, 60 cm leveälle uunipellille ja levitä tasaiseksi.  
  5. – Paista 175 asteessa uunin yläosassa noin 25 minuuttia.  
  6. – Valmista kuorrute pohjan paistuessa: yhdistä kuuma kahvi ja sulatettu margariini.  
  7. – Lisää vaniljasokeri, kaakaojauhe ja tomusokeri, sekoita tasaiseksi.  
  8. – Levitä kuorrute lämpimän pohjan päälle heti uunista ottamisen jälkeen.  
  9. – Ripottele pinnalle nonparellit.  
  10. – Leikkaa jäähtynyt pohja neliöiksi.  


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 pala
  • Calories: 285 kcal
  • Sugar: 28 g
  • Sodium: 95 mg
  • Fat: 12 g
  • Carbohydrates: 42 g
  • Fiber: 2 g
  • Protein: 4 g
  • Cholesterol: 55 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star