Hasselbackan tofu: helppo resepti arkeen

Arjen kiireissä nopeat ja maistuvat reseptit ovat kullanarvoisia. Hasselbackan tofu on täydellinen esimerkki siitä, kuinka helposti voi valmistaa näyttävän ja herkullisen kasvisruoan. Tässä reseptissä yhdistyvät tofu, raikkaat lisukkeet ja maukas kastike – kaikki valmistettuna yksinkertaisilla raaka-aineilla.
Sisällysluettelo
Mikä on Hasselbackan tofu?
Hasselbackan tofu on saanut inspiraationsa klassisesta Hasselbackan perunasta, jossa viillot lisätään raaka-aineeseen ennen paistamista, jotta kastikkeet ja maut imeytyvät paremmin. Tässä versiossa peruna vaihtuu tofuun, ja lopputuloksena syntyy mehevä ja rapeapintainen kasvisruoka, joka sopii niin arkeen kuin viikonloppuunkin.
Ainekset
Ainesosa | Määrä |
Maustamaton tofu | 1 pkt (400 g) |
Inkivääri (raastettuna) | 1 tl |
Teriyakikastike | 1 dl |
Lime | 1 kpl |
Soijakurkut: | |
Kurkku | ½ kpl |
Sokeri | 2 tl |
Soijakastike | 1 rkl |
Väkiviinaetikka | 2 rkl |
Marinoitu punakaali: | |
Punakaali | 150 g |
Mustapippuri | ¼ tl |
Riisiviinietikka | 2 rkl |
Suola | ¼ tl |
Lisäksi: | |
Kevätsipuli | 2 kpl |
Kvinoa | 1½ dl |
Versot | 1 dl |
Valmistusohjeet vaihe vaiheelta
- Kääri tofu talouspaperiin tai keittiöpyyhkeeseen ja laita päälle paino. Anna kuivua 15 minuuttia.
- Valmista lisukkeet: viipaloi kurkku ja sekoita joukkoon sokeri, soijakastike ja väkiviinaetikka.
- Suikaloi punakaali ja mausta riisiviinietikalla, suolalla ja mustapippurilla.
- Halkaise tofu pitkittäin ja leikkaa puolikkaisiin viillot syömäpuikkojen avulla.
- Aseta tofupalat leivinpaperille uunivuokaan.
- Sekoita teriyakikastike, limen kuori, limen mehu ja inkivääri.
- Levitä kastike tofupalojen päälle.
- Paista tofua 200 asteessa noin 15 minuuttia.
- Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan.
- Kokoa annokset: laita kulhoihin kvinoa, soijakurkut ja marinoitu kaali.
- Lisää päälle tofu ja viimeistele kevätsipulilla ja versoilla.

Vinkkejä täydelliseen Hasselbackan tofuun
Hasselbackan tofu onnistuu parhaiten, kun muistat muutaman tärkeän seikan. Kuivaa tofu huolellisesti ennen viiltelyä – ylimääräinen neste estää rapean pinnan syntymistä. Käytä terävää veistä ja syömäpuikkoja apuna viiltojen tekemisessä, jotta leikkaat tasaisesti mutta et läpi asti.
Kastikkeen kannattaa antaa imeytyä tofuun hetken ennen uuniin laittamista, jotta maut pääsevät kunnolla pintaan ja väleihin. Vältä ylikypsentämistä – tofu kuivuu helposti, jos sitä paistaa liian kauan.
Jos haluat säästää aikaa arjessa, valmistele lisukkeet etukäteen – soijakurkut ja punakaali säilyvät jääkaapissa hyvin muutaman päivän ajan.
Tässä muutamia reseptejä, joista saatat pitää
Paahdettu parsa-perunasalaatti – herkullinen resepti: Kevyt ja maukas lisuke tai pääruoka, joka sopii täydellisesti kasvispainotteiseen arkeen.
Kermainen kanapata – helppo ja herkullinen ohje: Täyteläinen ja lohdullinen ruoka kiireisiin päiviin, helppo valmistaa yhdellä pannulla.
Pizzamuffinit alle 30 min – nopea ja paras resepti: Hauska ja nopea suolainen välipala tai lounasidea, sopii myös kasvisversioiksi.
Kaaretorttu – resepti, valmista 20 minuutissa: Jälkiruokaa unohtamatta, tämä nopea kaaretorttu viimeistelee kasvisaterian makeasti.

Tarjoilu ja lisukkeiden yhdistäminen
Tämä resepti toimii loistavasti kulhoruokana. Kokoa annos kulhoon kvinoan, marinoitujen vihannesten ja rapean tofun kanssa. Päälle ripotellut versot ja kevätsipuli tuovat raikkautta ja väriä.
Hasselbackan tofu sopii myös osaksi isompaa kasvisbuffettia. Tarjoa sen kanssa esimerkiksi paahdettuja seesaminsiemeniä, edamamepapuja tai makeaa chilikastiketta lisäpotkuksi. Juomaksi käy vihreä tee tai kevyt inkivääriolut.
Säilytys ja uudelleenlämmitys
Jos ruokaa jää, Hasselbackan tofu säilyy jääkaapissa kannellisessa astiassa noin 2–3 päivää. Säilytä kvinoa ja kasvikset erillään tofusta, jotta rakenne pysyy parhaana.
Lämmitä tofu mieluiten uunissa tai air fryerissä, jolloin sen pinta säilyy rapeana. Mikroaaltouuni pehmentää kuoren, mutta toimii tarvittaessa nopeana vaihtoehtona.
Kokeile Hasselbackan tofua ja tuo arkiruokailuun uutta inspiraatiota. Tämä resepti on yksinkertainen, mutta täynnä makua ja rakennetta. Did you try this recipe? Let me know in the comments!
Usein kysytyt kysymykset
Voiko Hasselbackan tofun tehdä ilman inkivääriä?
Kyllä voi. Inkiväärin voi jättää pois tai korvata valkosipulilla, jos haluat hieman eri makuprofiilia.
Mikä on paras tapa säilyttää Hasselbackan tofu?
Säilytä tofu jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa erillään lisukkeista. Näin sen rakenne säilyy paremmin.
Voinko käyttää jotain muuta kuin kvinoaa?
Ehdottomasti. Kvinoan voi korvata esimerkiksi riisillä, bulgurilla tai couscousilla.
Kuinka kauan tofu säilyy valmiina?
Tofu säilyy jääkaapissa hyvänä noin 2–3 päivää. Parhaan lopputuloksen saat, kun lämmität sen uunissa tai pannulla.
Voiko tämän reseptin valmistella etukäteen?
Kyllä. Voit valmistaa lisukkeet ja kastikkeen etukäteen ja säilyttää ne jääkaapissa. Tofu kannattaa paistaa vasta ennen tarjoilua.
Miksi tofun viiltäminen kannattaa?
Viillot auttavat kastiketta imeytymään tofuun paremmin ja antavat sille kauniin, rapean paistopinnan.
Voiko teriyakikastikkeen korvata jollain muulla?
Jos teriyakikastiketta ei ole saatavilla, voit käyttää soijakastikkeen ja hunajan tai agavesiirapin seosta.

Hasselbackan tofu: helppo resepti arkeen
- Valmisteluaika: 20 min
- Kypsennysaika: 15 min
- Kokonaisaika: 35 min
- Tuotto: 2 annosta
- Kategoria: Pääruoka
- Menetelmä: Uunissa paistaminen
- Keittiö: Kasvisruoka, aasialainen
Kuvaus
Hasselbackan tofu: helppo resepti arkeen yllättää herkullisuudellaan. Katso ohje ja tee arkipäivistä maistuvampia helposti ja nopeasti!
Ainesosat
- 1 pkt (400 g) maustamatonta tofua
- 1 tl inkivääriä raastettuna
- 1 dl teriyakikastiketta
- 1 lime
Soijakurkut:
- ½ kurkkua
- 2 tl sokeria
- 1 rkl soijakastiketta
- 2 rkl väkiviinaetikkaa
Marinoitu punakaali:
- 150 g punakaalia
- ¼ tl mustapippuria
- 2 rkl riisiviinietikkaa
- ¼ tl suolaa
Lisäksi:
- 2 kevätsipulia
- 1½ dl kvinoaa
- 1 dl versoja
Ohjeet
- Kääri tofu talouspaperiin tai keittiöpyyhkeeseen ja laita päälle paino. Anna kuivua 15 minuuttia.
- Valmista lisukkeet: viipaloi kurkku ja sekoita joukkoon sokeri, soijakastike ja väkiviinaetikka.
- Suikaloi punakaali ja mausta riisiviinietikalla, suolalla ja mustapippurilla.
- Halkaise tofu pitkittäin ja leikkaa puolikkaisiin viillot syömäpuikkojen avulla.
- Aseta tofupalat leivinpaperille uunivuokaan.
- Sekoita teriyakikastike, limen kuori, limen mehu ja inkivääri.
- Levitä kastike tofupalojen päälle.
- Paista tofua 200 asteessa noin 15 minuuttia.
- Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan.
- Kokoa annokset: laita kulhoihin kvinoa, soijakurkut ja marinoitu kaali.
- Lisää päälle tofu ja viimeistele kevätsipulilla ja versoilla.
Ravitsemus
- Annoskoko: 1 annos
- Kalorit: 420 kcal
- Sokeri: 6 g
- Natrium: 820 mg
- Rasva: 18 g
- Hiilihydraatit: 38 g
- Kuitu: 6 g
- Proteiini: 22 g
- Kolesteroli: 0 mg