Helppo Aurajuusto-kinkkupiirakka 30 Minuutissa

Aurajuusto-kinkkupiirakka 30 Minuutissa

Rakastatko sitä? Jaa se!

Kun syksyn viileys alkaa kutitella ikkunoiden ulkopuolella, ei mikään tunnu yhtä kodikkaalta kuin aurajuusto-kinkkupiirakka, joka lämmittää keittiön herkullisilla tuoksuilla. Tämä piirakka on yksi niistä resepteistä, jotka ovat pelastaneet lukemattomia kiireisiä arki-iltoja ja samalla sopivat täydellisesti juhlapöytään. Kaurapohjaisena se on sekä maukas että ravitseva, ja sinihomejuuston intensiivinen maku yhdistyy hellästi kinkkuun ja ananakseen luoden täydellisen makuharmonian.

Ainesosat

AinesosaMäärä
Kaurahiutaleet2 dl
Maito½ dl
Vehnäjauhot1 dl
Margariini75 g
Leivinjauhe½ tl
Suola½ tl
Kinkku (suikaleina tai kuutioina)100 g
Kananmunat3 kpl
Ananas (pieni prk)1 kpl
Sinihomejuusto (Aurajuusto muruina)100 g
Kerma2 dl
Juustoraaste pinnalleripaus

Suomalainen Aurajuusto tuo piirakkaan ainutlaatuisen, täyteläisen maun. Kaurahiutaleet pohjan ainesosana tekevät piirakkavuoasta ravitsevan ja antavat pähkinäisen vivahdeen, mikä on aina yhtä ihanaa.

Aurajuusto-kinkkupiirakka 30 Minuutissa
Aurajuusto-kinkkupiirakka | kokkini.fi

Valmistusohjeet

Kaurapohjan Valmistaminen
Sekoita kaurahiutaleet, maito, vehnäjauhot, margariini, leivinjauhe ja suola tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina voideltuun piirakkavuoan pohjalle tasaisesti, niin että reunat ovat hieman kohotetut.

Täytteen Sekoittaminen
Vatkaa munat ja kerma kulhossa kevyesti yhteen. Lisää joukkoon kuutioidut kinkkupalat, kuivattu ananaspalat ja murustettu Aurajuusto. Sekoita ainekset varovasti, jotta juusto ei hajoa liikaa.

Piirakan Kokoaminen
Kaada täyteseos tasaisesti pohjan päälle. Varmista, että kinkku ja ananas jakautuvat tasaisesti piirakan pinnalle. Ripottele lopuksi pinnalle runsaasti juustoraastetta, joka antaa piirakkalle kauniin kullanruskean kuorru pistaisen pinnan.

Paistaminen Uunissa
Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30-35 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti ruskettunut ja hyytynyt. Täytteen tulee olla kypsää läpi piirakan, ja pohjan reunojen pitää olla kultaisia.

Lopputoimet ja Tarjoilu
Anna piirakan jäähtyä muutama minuutti ennen leikkaamista, jotta täyte asettuu paremmin eikä valu ulos. Leikkaa piirakkavuoka kauniisiin palasiin ja nauti lämpimänä tai huoneenlämpöisenä tuoreen salaatin kera.

Ainesosien Korvaaminen

Aurajuuston voi korvata muilla sinihomejuustoilla tai fetalla. Kinkkuun tilalle sopii hyvin paisti tai broileri. Kermaa voi korvata maito-munasoeksella. Kaura voidaan korvata korppujauhoilla pohjan tekoon.

Saatat Pitää Myös

  • Kermainen kinkkupiirakka: Klassinen suolainen piirakka, joka sopii samaan tapaan sekä arkeen että juhlaan ja tuo lämpöä kylminä syysiltaina.
  • Lohipiirakka mehevä klassikko: Toinen suomalainen suolaisen piirakan suosikki, jossa kalatayte korvaa kinkkupohjanan luoden erinomaisen vaihtoehdon samaan tapaan helposti valmistettavaksi herkuksi.
  • Pinaatti-fetapiirakka: Kasvisversio suolaisista piirakista, jossa pinaatti ja feta luovat mehevän täytteen samaan tapaan kuin aurajuusto-kinkkuversiossa ja soveltuu monenlaisiin tilanteisiin.
  • Savulohipiirakka 30 minuutissa: Nopea ja helppo piirakkaversio, joka valmistuu yhtä nopeasti aurajuusto-kinkkupiirakan tapaan ja tuo ruokapöytään juhlavuutta samalla herkullisella tavalla.
Aurajuusto-kinkkupiirakka 30 Minuutissa
Aurajuusto-kinkkupiirakka | kokkini.fi

Säilytysvinkit

Aurajuusto-kinkkupiirakka säilyy jääkaapissa 2-3 päivää tiiviisti suojattuna. Lämmitä piirakka uunissa 150 asteessa noin 10 minuuttia, jolloin se palaa takaisin mehevän mureaksi. Pakastuksessa piirakka kestää 2 kuukautta, sulata jääkaapissa yön yli ennen lämmittämistä. Vältä mikroaaltoa, joka voi tehdä pohjasta pehmääksi.

Reseptin Kulttuurinen Merkitys

Suolaiset piirakat edustavat suomalaisen ruokakulttuurin käytännöllisyyttä ja makujen rohkeaa yhdistämistä. Aurajuuston käyttö piirakkateestä kertoo suomalaisten rakkaslahkudesta kotimaiseen sinihomejuustoon, joka on saavuttanut kansainvälistä mainetta. Piirakan yhdistelmä kinkkua, juustoa ja ananasta heijastelee 1970-80-luvun suomalaista ruokakulttuuria, jolloin eksoottiset ainekset kuten ananas saapuivat arkikeittiöihin tuoden uudenlaisia makuelämyksiä. Nykyään tämä piirakka on monille nostalginen muisto lapsuudesta ja perhejuhlista.

Tarjoiluehdotukset

Tarjoile aurajuusto-kinkkupiirakka lämpimänä tuoreen vihersalaatin kanssa. Raikkaasti maustettu tomaattisalaatti tai kurkkusalaatti sopii erinomaisesti piirakan rinnalle tasapainottamaan täyteläistä makua. Piirakan voi nauttia myös kylmänä voileipänä seuraavana päivänä. Juhlatilanteessa piirakkapalat ovat herkullisia tapaksia alkupalana. Sopii erinomaisesti lounaaksi, iltapalaksi tai kevyeksi päivälliseksi. Muista tarjota kylmää juomaa täyteläisen maun rinnalle.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Voiko aurajuusto-kinkkupiirakkaan käyttää muuta juustoa?

Kyllä voi! Aurajuuston tilalle sopii hyvin muut sinihomejuustot, fetajuusto tai jopa kermainen vuohenjuusto. Muista että makuprofiili muuttuu juuston mukaan.

Miksi piirakka jää märäksi pohjalta?

Märkä pohja johtuu yleensä liian kosteasta täytteestä. Kuivata ananaspalat huolellisesti ennen lisäämistä ja varmista että täyte ei ole liian vetistä. Paista piirakkaa uunin alemmalla tasolla.

Voiko piirakan valmistaa etukäteen?

Voit koota piirakan etukäteen ja säilyttää sitä jääkaapissa muutaman tunnin ennen paistamista. Paras lopputulos saadaan kuitenkin paistamalla piirakka vasta tarjoilua varten.

Sopiiko piirakka pakastettavaksi?

Aurajuusto-kinkkupiirakka sopii pakastettavaksi hyvin. Pakasta joko paistettuna tai raakana, molemmat tavat toimivat. Sulata rauhassa jääkaapissa ennen uudelleenlämmitystä tai paistamista.

Miksi piirakan reunat tummuvat liikaa?

Reunojen liiallinen tummuminen johtuu liian korkeasta lämmöstä. Voit suojata reunoja alumiinifoliolla kesken paiston. Varmista myös, että uuni ei ole liian kuuma.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Aurajuusto-kinkkupiirakka 30 Minuutissa

Aurajuusto-kinkkupiirakka

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 20 minuuttia
  • Cook Time: 35 minuuttia
  • Total Time: 55 minuuttia
  • Yield: 6 annosta
  • Category: Suolaiset piirakat
  • Method: Uuni
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Aurajuusto-kinkkupiirakka on mehevä suolainen piirakka, jossa kaurapohja yhdistyy kinkkuun, ananakseen ja sinihomejuustoon muodostaen täyteläisen makuelämyksen.


Ainesosat

Pohja:

  • 2 dl kaurahiutaleita
  • ½ dl maitoa
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 75 g margariinia
  • ½ tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa

Täyte:

  • 100 g kinkkua (suikaleina tai kuutioina)
  • 3 kananmunaa
  • 1 pieni prk ananasta
  • 100 g sinihomejuustoa (Aurajuustoa muruina)
  • 2 dl kermaa

Pinnalle:

  • juustoraastetta (ripaus)


Ohjeet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, maito, vehnäjauhot, margariini, leivinjauhe ja suola taikinaksi.
  2. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja nosta reunat hieman ylös.
  3. Vatkaa kananmunat ja kerma yhteen, lisää kinkku, kuivatut ananaspalat ja murustettu aurajuusto. Sekoita varovasti.
  4. Kaada täyte pohjan päälle ja levitä tasaisesti.
  5. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
  6. Paista 200 °C:ssa 30–35 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja täyte hyytynyt.
  7. Anna jäähtyä hetki ennen leikkaamista ja tarjoa lämpimänä tai huoneenlämpöisenä salaatin kanssa.

muistiinpanoja

Aurajuusto-kinkkupiirakka säilyy jääkaapissa 2–3 päivää ja kestää hyvin pakastamisen. Kuivata ananas huolellisesti, jotta pohja ei jää kosteaksi.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 pala
  • Calories: 310 kcal
  • Sugar: 4 g
  • Sodium: 480 mg
  • Fat: 21 g
  • Saturated Fat: 10 g
  • Unsaturated Fat: 10 g
  • Carbohydrates: 18 g
  • Fiber: 2 g
  • Protein: 12 g
  • Cholesterol: 85 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star