Välimerellinen voileipä tomaattifocaccialla – mehevää makua kotikeittiöön

Välimerellinen voileipä tomaattifocaccialla on herkullinen yhdistelmä pehmeää focaccia-leipää ja tuoreita täytteitä. Tässä reseptissä korostuu välimeren makumaailma, ja se on helppo valmistaa kotona ilman erikoisvälineitä. Täyteläiset ainekset tekevät tästä voileivästä erityisen mehevän ja täyttävän.
Sisällysluettelo
Mikä on välimerellinen voileipä?
Välimerellinen voileipä on täytetty leipäherkku, jossa käytetään usein tuoreita vihanneksia, juustoja ja aromaattisia kastikkeita. Se juontaa juurensa Välimeren alueen ruokakulttuurista, jossa leipä toimii olennaisena osana arkea ja aterioita. Tomaattipohjainen focaccia tuo tähän versioon vielä lisää syvyyttä ja makua.

Ainekset
Ainesosa | Määrä |
Täytteet | |
Punasipuli, ohuina viipaleina | 0,6 dl |
Peppadew-paprikat, pilkottuna | 1,2 dl |
Tomaatti, viipaleina | Maun mukaan |
Jalapeño-korianteri-hummus | 0,6 dl |
Kurkku, viipaleina | Maun mukaan |
Salaatti | Maun mukaan |
Fetajuusto, murennettuna | 1,2 dl |
Focaccia | |
Kuivahiiva | 2¼ tl (1 pussillinen) |
Tomaattipyree | 0,6 dl |
Tuore basilika, silputtuna | 0,6 dl |
Oliiviöljy | 0,6 dl + 2 rkl (jaettuna) |
Hunaja | 1 tl |
Karkea suola | 1 tl |
Vehnäjauhoja | 8½–9½ dl |
Haalea vesi (35–38 °C) | 2,4 dl |
Valmistusohjeet vaihe vaiheelta
- Yhdistän kulhossa haalean veden, hunajan ja kuivahiivan. Annan seoksen seistä noin 10 minuuttia, kunnes hiiva aktivoituu ja alkaa kuplia.
- Lisään 7 dl vehnäjauhoja, 0,6 dl oliiviöljyä, silputun basilikan, tomaattipyreen ja suolan. Sekoitan taikinan tasaiseksi.
- Vaivaan taikinaa keskinopeudella noin 4–5 minuuttia, kunnes rakenne on sileä ja kimmoisa.
- Lisään 1,2 dl jauhoja ja jatkan vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Tarvittaessa lisään loput jauhot vähitellen.
- Siirrän taikinan öljyttyyn kulhoon, peitän sen ja kohotan lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.
- Lämmitän uunin 220 asteeseen. Jaan kohonneen taikinan kahteen osaan ja painelemalla levitän ne öljyttyihin 20 cm vuokiin.
- Teen sormilla painaumat taikinan pintaan ja valutan päälle 1 rkl oliiviöljyä kumpaankin vuokaan. Annan kohota vielä 20 minuuttia.
- Paistan focacciat uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Jäähdytän ritilän päällä.
- Halkaisen toisen focaccian vaakasuunnassa.
- Levitä molemmille puolille jalapeño-korianteri-hummusta.
- Täytän leivän kerroksittain salaatilla, tomaattiviipaleilla, fetalla, kurkulla, punasipulilla ja peppadew-paprikoilla.
- Leikkaan leivän neljään osaan ja tarjoilen heti tuoreena.

Vinkit täydelliseen välimerelliseen voileipään
Tässä muutama oma vinkkini, joilla lopputuloksesta tulee vieläkin herkullisempi:
- Focaccian onnistumisen salaisuus on pitkä kohotus ja öljyinen pinta – älä oikaise näissä vaiheissa.
- Älä ylikuumenna vettä, sillä liian kuuma neste tappaa hiivan.
- Hummus toimii paitsi kastikkeena, myös kosteuttajana, joka sitoo täytteet yhteen.
Saatat pitää myös näistä resepteistä
Tässä muutamia muita herkullisia reseptejä, jotka täydentävät välimerellistä makumaailmaa tai tarjoavat samankaltaista inspiraatiota kevyisiin ja raikkaisiin ruokahetkiin:
- Grillattu kana-avokadoleipä – 3 nopeaa reseptiä: Täyteläinen ja nopea leipäherkku, joka sopii täydellisesti lounaaksi tai piknikille.
- Pinaatti-fetapiirakka – täydellinen suolainen piirakka: Välimeren makuja rakastavalle mehevä ja ravitseva piirakka.
- Mummon perunasalaatti – herkullinen klassikko helposti: Täyteläinen ja raikas lisuke, joka toimii loistavasti myös voileivän kaverina.
- Herkullinen kotileipä – leivo täydellinen leipä itse: Jos rakastut focacciaan, tämä perusleivän ohje on myös kokeilemisen arvoinen.

Tarjoiluehdotukset ja makuparit
Välimerellinen voileipä toimii erinomaisesti lounaana, brunssilla tai kevyenä illallisena. Itse tykkään tarjoilla sen raikkaan vihersalaatin kanssa tai kylmän vesimelonin viipaleiden kera. Juomaksi sopii kivennäisvesi, sitruunalimetti-smoothie tai kevyesti jäähdytetty valkoviini. Voileivän voi leikata myös pienemmiksi paloiksi ja tarjota tapas-tyylisenä alkupalana.
Säilytys ja uudelleenlämmitys
Jos voileipää jää yli, säilytän sen jääkaapissa suljetussa rasiassa. Parhaimmillaan se on tuoreena, mutta säilyy hyvänä vielä seuraavaan päivään. Uudelleenlämmitykseen suosittelen uunia 150 °C asteessa noin 5–7 minuutin ajan, jolloin leipä pysyy rapeana ja täytteet lämpenevät tasaisesti. Mikroaaltouunia kannattaa välttää, jotta rakenne ei pehmene liikaa.
Kokeilitko tätä reseptiä? Kerro minulle, miten onnistui ja jaa omat vinkkisi kommenteissa!
Usein kysytyt kysymykset (FAQ)
Voiko välimerellisen voileivän tehdä ilman tomaattifocacciaa?
Kyllä voi. Voit käyttää myös ciabattaa tai muuta pehmeää leipää, mutta tomaattifocaccia tuo siihen ainutlaatuisen maun.
Miten välimerellinen voileipä kannattaa säilyttää?
Parhaiten se säilyy jääkaapissa suljetussa astiassa ja pysyy tuoreena noin 1–2 päivää.
Voiko hummuksen korvata jollain muulla?
Kyllä. Voit käyttää esimerkiksi pestokastiketta tai tahinia, jos haluat erilaisen makuvivahteen.
Voiko reseptin tehdä etukäteen?
Leivän voi valmistaa etukäteen, mutta täyttämisen suosittelen tekemään vasta juuri ennen tarjoilua, jotta rakenne säilyy rapeana.
Kuinka kauan focaccian kohotus vie aikaa?
Ensimmäinen kohotus kestää noin tunnin ja toinen noin 20 minuuttia. Älä kiirehdi – kohotus vaikuttaa suoraan lopputuloksen mehevyyteen.

Välimerellinen voileipä tomaattifocaccialla – mehevää makua kotikeittiöön
- Valmisteluaika: 25 min
- Kypsennysaika: 20 min
- Kokonaisaika: 1 hour 45 minutes
- Tuotto: 4 annosta
- Kategoria: Leivät & voileivät
- Menetelmä: Uunissa paistaminen
- Keittiö: Välimerellinen
Kuvaus
Haluatko lisää makua arkeen? Välimerellinen voileipä tomaattifocaccialla tarjoaa herkullisen yhdistelmän pehmeää leipää ja täyteläisiä aineksia.
Ainesosat
Täytteet:
- 0,6 dl punasipulia, ohuina viipaleina
- 1,2 dl peppadew-paprikoita, pilkottuna
- Tomaattia, viipaleina
- 0,6 dl jalapeño-korianteri-hummusta
- Kurkkua, viipaleina
- Salaattia
- 1,2 dl fetajuustoa, murennettuna
Focacciaan:
- 2¼ tl kuivahiivaa (1 pussillinen)
- 0,6 dl tomaattipyreetä
- 0,6 dl tuoretta basilikaa, silputtuna
- 0,6 dl + 2 rkl oliiviöljyä (jaettuna)
- 1 tl hunajaa
- 1 tl karkeaa suolaa
- 8½–9½ dl vehnäjauhoja
- 2,4 dl haaleaa vettä (n. 35–38 °C)
Ohjeet
- Yhdistä kulhossa haalea vesi, hunaja ja kuivahiiva. Anna seistä 10 min.
- Lisää 7 dl jauhoja, 0,6 dl öljyä, basilika, tomaattipyree ja suola. Sekoita tasaiseksi.
- Vaivaa keskinopeudella 4–5 minuuttia, kunnes taikina on sileää.
- Lisää 1,2 dl jauhoja ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa reunoista. Lisää tarvittaessa loput jauhot.
- Siirrä taikina öljyttyyn kulhoon, peitä ja kohota lämpimässä 1 tunti.
- Lämmitä uuni 220 °C:seen. Jaa taikina kahteen osaan ja painele öljyttyihin 20 cm vuokiin.
- Tee painaumat taikinan pintaan ja valuta päälle 1 rkl öljyä/vuoka. Kohota 20 min.
- Paista 20 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Jäähdytä ritilällä.
- Halkaise toinen focaccia vaakasuunnassa.
- Levitä molemmille puolille jalapeño-korianteri-hummusta.
- Lisää kerroksittain salaatti, tomaatti, feta, kurkku, punasipuli ja peppadew-paprikat.
- Leikkaa neljään osaan ja tarjoile heti.
Ravitsemus
- Annoskoko: 1 pala
- Kalorit: 420 kcal
- Sokeri: 5 g
- Natrium: 700 mg
- Rasva: 22 g
- Hiilihydraatit: 45 g
- Kuitu: 4 g
- Proteiini: 10 g
- Kolesteroli: 20 mg