Täydellinen Kakkupohja 30 Min: Kakkupohja Resepti

Täydellinen Kakkupohja 30 Min: Kakkupohja Resepti

Rakastatko sitä? Jaa se!

Kun lokakuun viimeiset lehdet putoavat ja keittiössä leijailee tuoreen leivonnaisen tuoksu, tiedän olevani kotona. Kakkupohja on jokaisen suomalaisen leipurin perustyökalu, yksinkertainen mutta samalla vaativa – se vaatii tarkkuutta ja hellyyttä, mutta palkitsee aina kuohkealla, kostealla lopputuloksella. Tämä resepti on kulkenut äitini keittiöstä omaani, ja nyt jaan sen kanssasi samalla rakkaudella.

Ainesosat

AinesosaMäärä
Kananmuna4 kpl
Sokeri2 dl
Vehnäjauhot1 dl
Perunajauhot1 dl
Leivinjauhe2 tl
Korppujauho vuoan jauhotukseentarvittava määrä

Perunajauhot tekevät kakkupohjasta erityisen kosteaa ja pehmeää, mikä on tyypillistä suomalaiselle leivonnalle. Tämä yhdistelmä vehnä- ja perunajauhoja on siirtynyt sukupolvelta toiselle.

Täydellinen Kakkupohja 30 Min: Kakkupohja Resepti
Kakkupohja | kokkini.fi

Valmistusohjeet

Munien ja Sokerin Vatkaaminen Kuohkeaksi
Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella vähintään 10 minuuttia, kunnes seos on vaaleaa, ilmavaa vaahtomaista massaa. Tämä on koko kakkupohjan tärkein vaihe.

Kuivien Aineiden Sekoittaminen
Sekoita erillisessä kulhossa vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe huolellisesti keskenään. Tämä varmistaa tasaisen nousun ja kakkupohjan tasaisen rakenteen ilman paakkuja.

Taikina Varovasti Kääntämällä
Lisää jauhoseos munavaahtoon kolmessa erässä, sekoita lastalla kevyesti kääntämällä. Älä vatkaa, sillä se hajottaa ilmavuuden. Liike tulee olla hellävarainen, kuin kääntäisit kevyintä höyhenpeittoa.

Vuoan Valmistelu ja Taikinan Kaataminen
Voitele 22 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka ja jauhoita korppujauhoilla huolellisesti. Kaada taikina varovasti vuokaan ja tasoita pinta. Kumoa vuokaa kevyesti pöytään parin kerran ilmakuplien poistamiseksi.

Paistaminen ja Jäähdytys
Paista uunin alaosassa 175 asteessa noin 45 minuuttia. Kakkupohja on valmis kun se on nousut kauniisti ja irtoaa vuoan reunoista. Kumoa ritilälle jäähtymään ennen leikkaamista.

Ainesosien Korvaaminen

Perunajauhot voi korvata maissi- tai tapiokkajauholla, mutta rakenne muuttuu hieman. Sokerin voi korvata hienosyisellä sokokerilla parempaan lopputulokseen kuin rakeisella. Gluteenittomaan versioon käytä gluteenitonta jauhoseosta.

Saatat Pitää Myös

Täydellinen Kakkupohja 30 Min: Kakkupohja Resepti
Kakkupohja | kokkini.fi

Säilytysvinkit

Leikkaamaton kakkupohja säilyy huoneenlämmössä 2 päivää tiiviisti kelmulla suojattuna. Jääkaapissa säilyy 5 päivää. Pakastuksessa säilyy 3 kuukautta folioon käärittynä. Sulata jääkaapissa yön yli ennen käyttöä. Täytetty kakku säilyy jääkaapissa 2-3 päivää.

Reseptin Kulttuurinen Merkitys

Kakkupohja on suomalaisen leipojan perustyökalu joka kotiin, se on se neutraali kangas jolle maalataan erilaisia makuyhdistelmiä. Perunajauhon käyttö juontaa juurensa aikaan jolloin vehnä oli kallista ja perunat yleisiä, mutta nykyään sitä käytetään makuun ja kosteuden säilyttämiseen. Jokainen suomalainen leipuri kehittää oman tapansa valmistaa täydellinen kakkupohja vuosien varrella.

Tarjoiluehdotukset

Leikkaa kakkupohja kolmeen vaakasuoraan kerrokseen ja täytä vadelma- tai mansikkatäytteellä ja kermavaahdolla. Koristele marjoilla ja mintunlehdillä. Kesäjuhlissa tarjoile tuoreilla kotimaisilla marjoilla, talvella pakastemarjoilla tai hillolla. Sopii täydellisesti syntymäpäiväkakun, ristiäiskakun tai minkä tahansa juhlatilaisuuden kakkupohjalle.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Miksi kakkupohja painuu keskeltä kasaan?

Syynä on yleensä liian korkea paistamislämpötila tai liian lyhyt vatkausaika. Varmista että munavaahtoa vatkataan vähintään 10 minuuttia ja uuni on tasan 175 astetta.

Voinko korvata perunajauhot kokonaan vehnäjauhoilla?

Voit korvata, mutta kakkupohja tulee kuivemmaksi ja tiukemmaksi. Perunajauhot pitävät kakkupohjan kosteana ja pehmeänä pidempään, mikä on tärkeää suomalaisessa leivonnassa.

Milloin kakkupohja on valmis?

Kakkupohja on kypsä kun se on kauniisti nousut, pinta on kullanruskea ja hammastikulta tulee puhtaana ulos. Pohja myös irtaa vuoan reunoista hieman.

Kuinka kauan munia pitää vatkaa?

Vähintään 10 minuuttia täydellä teholla. Massa on valmis kun se on vaaleaa, ilmavaa ja muodostaa nauhaa vatkaimen päähän pudotessaan. Tämä on kakkupohjan onnistumisen avain.

Voinko paistaa kakkupohjan edellisenä päivänä?

Kyllä voit! Kakkupohja säilyy erinomaisesti yön yli tiiviisti peitettynä huoneenlämmössä. Itse asiassa se on jopa helpompi leikata ja täyttää seuraavana päivänä.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Täydellinen Kakkupohja 30 Min: Kakkupohja Resepti

Kakkupohja

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 15 minuuttia
  • Cook Time: 45 minuuttia
  • Total Time: 60 minuuttia
  • Yield: 1 kakkupohja
  • Category: Leivonnaiset
  • Method: Uuni
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Kakkupohja on suomalaisen leipurin klassikko – ilmava, pehmeä ja täydellinen pohja juhlakakulle. Tämä resepti siirtyy sukupolvelta toiselle ja onnistuu varmasti, kunhan noudatat ohjeita rakkaudella ja tarkkuudella.


Ainesosat

  • 4 kpl kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • korppujauhoja vuoan jauhotukseen


Ohjeet

  1. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella vähintään 10 minuuttia, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa.
  2. Sekoita erillisessä kulhossa vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe huolellisesti keskenään.
  3. Lisää jauhoseos munavaahtoon kolmessa erässä, kääntäen varovasti lastalla. Älä vatkaa, jotta ilmavuus säilyy.
  4. Voitele ja jauhota 22 cm irtopohjavuoka korppujauhoilla. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kopauta vuokaa kevyesti pöytään, jotta ilmakuplat poistuvat.
  5. Paista uunin alaosassa 175 °C:ssa noin 45 minuuttia, kunnes kakkupohja on kullanruskea ja irtoaa reunoista.
  6. Kumoa ritilälle jäähtymään ennen leikkaamista.

muistiinpanoja

Kakkupohja säilyy huoneenlämmössä 2 päivää, jääkaapissa 5 päivää ja pakastettuna jopa 3 kuukautta. Sulata yön yli jääkaapissa ennen käyttöä.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 pala
  • Calories: 190 kcal
  • Sugar: 14 g
  • Sodium: 60 mg
  • Fat: 4 g
  • Saturated Fat: 1 g
  • Unsaturated Fat: 2 g
  • Carbohydrates: 32 g
  • Fiber: 0 g
  • Protein: 6 g
  • Cholesterol: 80 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star