Stracciatella: Italialainen makunautinto kotikeittiössä

Stracciatella on herkullinen ja samettinen italialainen ruoka, joka hurmaa yksinkertaisuudellaan. Tässä versiossa yhdistyvät raikkaat ainekset ja helppo valmistus – täydellinen valinta, kun haluat tarjota jotain erityistä ilman monimutkaisia vaiheita.
Table of Contents
Mitä on stracciatella?
Stracciatella on alun perin peräisin Italian Pugliasta, jossa se tunnetaan osana burrata-juustoa: revittyä mozzarellaa sekoitettuna kermaan. Tämä täyteläinen herkku on löytänyt tiensä myös kotikeittiöihin, ja sen yksinkertainen mutta hienostunut maku ihastuttaa yhä useampia. Nimi ”stracciatella” juontaa juuston repaleisesta rakenteesta – sana tarkoittaa ”revittyä” tai ”repaleista”.
Ainekset
Ainesosa | Määrä |
Mozzarellapalloja | 2 kpl (à 150 g) |
Kuohukermaa | 2 dl |
Suolaa | ¼ tl |
Tomaatteja | 500 g |
Sitruunan raastettu kuori | ½ sitruunasta |
Sardelliviipaleita | 8 kpl |
Basilikanlehtiä | 10 kpl |
Valmistusohjeet vaihe vaiheelta
- Revi mozzarellapallot kulhoon pieniksi paloiksi.
- Kaada päälle kuohukerma ja mausta suolalla.
- Sekoita hyvin ja peitä astia kelmulla tai suojapussilla.
- Anna stracciatellan maustua huoneenlämmössä noin 30 minuuttia.
- Kuutioi tomaatit ja laita tarjoilukulhon pohjalle.
- Lusikoi päälle stracciatellaa.
- Raasta pinnalle sitruunankuorta ja asettele päälle sardelliviipaleita.
- Koristele muutamilla basilikalehdillä ennen tarjoilua.

Vinkkejä täydelliseen stracciatellaan
Täyteläisen ja tasapainoisen stracciatellan salaisuus on tuoreissa ja laadukkaissa raaka-aineissa. Käytä mozzarellaa, joka on mahdollisimman pehmeää ja kosteaa – se takaa kermaisen rakenteen. Kuohukerma kannattaa sekoittaa huolellisesti juuston kanssa, jotta lopputulos on tasainen eikä rakeinen. Vältä ylisuolaamista; sardellit tuovat itsessään paljon makua.
Yleinen virhe on jättää annos maustumatta kunnolla – huoneenlämmössä lepääminen tekee ihmeitä makujen kehitykselle. Jos kiire painaa, anna sen silti seisoa ainakin 15 minuuttia.
Saatat pitää myös näistä resepteistä
Täydennä italialaista stracciatella-elämystä näillä herkullisilla, toisiinsa sopivilla resepteillä:
- Itsetehty jauheliha-pannupizza – herkku kotikeittiöstä: Aito kotitekoinen pizza tuo italialaisen illallisen tunnelman suoraan pöytään.
- Valkosipuli-parmesaanigrillikana – kesän suosikki: Täyteläinen ja aromaattinen lisuke, joka sopii täydellisesti raikkaan stracciatellan rinnalle.
- Paras vuohenjuusto-lohipiirakka – 5 tähden resepti: Herkullinen vaihtoehto antipasto-lautaselle tai brunssipöytään.
- Leivo täydellinen sitruuna-oliiviöljykakku kotona: Raikas ja kevyt jälkiruoka, joka täydentää stracciatellan sitruksisen vivahteen.

Tarjoilu- ja lisukevinkit
Stracciatella sopii täydellisesti alkupalaksi tai osaksi antipasto-lautasta. Tarjoile se kauniista kulhosta, jossa näkyy tomaattien kirkas väri ja basilikalehtien vihreys. Annoksen kruunaavat sardellit tuovat kontrastia ja suolaisuutta.
Lisukkeeksi sopivat rapeakuorinen ciabatta, oliivit tai kevyesti jääkaapissa viilennetty valkoviini. Voit myös yhdistää stracciatellan osaksi kesäistä salaattia tai tarjota sen paahdettujen vihannesten kanssa.
Säilytys ja uudelleenlämmitys
Stracciatella säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa noin kaksi päivää. Sitä ei tarvitse eikä kannata lämmittää uudelleen, vaan se on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä. Jos tarjoilet sen uudelleen, anna sen lämmetä huoneenlämmössä noin 20 minuuttia ennen tarjoilua.
Vältä liiallista sekoittamista säilytyksen jälkeen, jotta rakenne pysyy mahdollisimman miellyttävänä.
Kokeile stracciatellaa ja ihastu sen samettiseen makuun. Kerro minulle, mitä pidit – jätä kommentti ja jaa oma versiosi!
Usein kysytyt kysymykset (FAQ)
Voiko stracciatellan tehdä ilman sardelleja?
Kyllä, sardellit voi jättää pois tai korvata esimerkiksi kapriksilla, jos haluaa miedomman maun.
Mikä on paras tapa säilyttää stracciatella?
Säilytä stracciatella jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa ja tarjoile se uudelleen huoneenlämpöisenä.
Voiko mozzarellan korvata toisella juustolla?
Mozzarella on paras valinta, mutta burratan sisus tai pehmeä lehmänmaidosta tehty tuorejuusto voi toimia hätätapauksessa.
Kuinka kauan stracciatella säilyy tuoreena?
Stracciatella säilyy jääkaapissa noin 2 päivää, kun se on säilytetty oikein.
Voiko tämän reseptin valmistaa etukäteen?
Kyllä, voit valmistaa sen noin tuntia ennen tarjoilua ja antaa sen maustua rauhassa. Näin maut ehtivät kehittyä täyteläisiksi.
Miksi stracciatella on suosittu kesäruoka?
Koska se on viileä, kevyt ja valmistuu ilman uunia – täydellinen lämpimiin päiviin.
Mistä stracciatella on saanut nimensä?
Nimi viittaa juuston repaleiseen koostumukseen – ”stracciare” tarkoittaa italiaksi repiä.
Voiko tämän tarjoilla leivän päällä?
Ehdottomasti! Stracciatella toimii erinomaisesti bruschettan tai paahdetun leivän päällä.

Stracciatella: Italialainen makunautinto kotikeittiössä
- Valmisteluaika: 10 min
- Kypsennysaika: 30 min
- Kokonaisaika: 40 min
- Tuotto: 4 annosta
- Kategoria: Alkuruoka
- Menetelmä: Ei kypsennystä
- Keittiö: Italialainen
Kuvaus
Stracciatella: Italialainen makunautinto kotikeittiössä – opi valmistamaan tämä kermaisen herkullinen klassikko helposti omassa kodissasi.
Ainesosat
- 2 mozzarellapalloa (à 150 g)
- 2 dl kuohukermaa
- ¼ tl suolaa
Tarjolle:
- 500 g tomaatteja
- ½ sitruunan raastettu kuori
- 8 viipaletta sardellia
- 10 lehteä basilikaa
Ohjeet
- Revi mozzarellapallot kulhoon pieniksi paloiksi.
- Kaada päälle kuohukerma ja mausta suolalla.
- Sekoita hyvin ja peitä astia kelmulla tai suojapussilla.
- Anna stracciatellan maustua huoneenlämmössä noin 30 minuuttia.
- Kuutioi tomaatit ja laita tarjoilukulhon pohjalle.
- Lusikoi päälle stracciatellaa.
- Raasta pinnalle sitruunankuorta ja asettele päälle sardelliviipaleita.
- Koristele muutamilla basilikalehdillä ennen tarjoilua.
Ravitsemus
- Annoskoko: 1 annos
- Kalorit: 280 kcal
- Sokeri: 3 g
- Natrium: 400 mg
- Rasva: 24 g
- Hiilihydraatit: 5 g
- Kuitu: 1 g
- Proteiini: 10 g
- Kolesteroli: 70 mg