Raparperi-mansikkakakku: Kesän raikkain herkku!

Raparperi-mansikkakakku: Kesän raikkain herkku!

Rakastatko sitä? Jaa se!

Raparperi-mansikkakakku on ehdoton suosikkini, kun haluan tuoda kesän maut esiin yhdellä leivonnaisella. Raikkaan kirpeä raparperi ja makeat mansikat täydentävät toisiaan täydellisesti – ja juuri tämä versio on niin helppo ja onnistuu varmasti kotikeittiössä.

Mikä on raparperi-mansikkakakku?

Raparperi-mansikkakakku on suomalainen kesäklassikko, jossa yhdistyvät kauden parhaat maut yhteen mehevään ja rustiikkiseen kakkuun. Tätä herkkua on leivottu Suomessa jo vuosikymmeniä, mutta itse opin reseptin isoäidiltäni – hän lisäsi aina pinnalle hieman valkosuklaata ja hasselpähkinöitä tuomaan rapeutta. Tämä kakku ei ole pelkkä jälkiruoka, vaan se tuo mukanaan ripauksen suomalaista kesätarinaa.

Ainekset

Tässä taulukossa näet kaikki tarvittavat ainekset – ei mitään ylimääräistä, mutta jokainen osa täydentää kokonaisuutta.

AinesosaMäärä
Sulatettua voita200 g
Fariinisokeria50 g
Vaniljasokeria2 tl
Vehnäjauhoja300 g
Leivinjauhetta1 tl
Sokeria150 g
Mantelimassaa (raastettuna)100 g
Kaurahiutaleita1 dl
Tuoreita raparpereja300 g
Tuoreita mansikoita150 g
Valkosuklaata70 g
Hasselpähkinöitä (rouhittuna)100 g

Nämä raaka-aineet ovat helposti saatavilla alkukesästä, ja suosittelen käyttämään mahdollisimman tuoreita marjoja – se tekee lopputuloksesta mehukkaamman.

Vaiheittaiset ohjeet raparperi-mansikkakakun valmistukseen

Tässä selkeät ohjeet vaihe vaiheelta. Kun seuraat näitä, onnistut varmasti – minäkin leivoin tätä ensimmäisellä kerralla jännityksellä, mutta kakku katosi pöydältä hetkessä.

  1. Lämmitä uuni 175 °C, ylä- ja alalämpö.
  2. Vatkaa sulatettu voi, fariinisokeri, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi.
  3. Lisää vehnäjauhot, leivinjauhe, mantelimassa ja kaurahiutaleet, sekoita taikina tasaiseksi.
  4. Vuoraa 22 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele 2/3 taikinasta vuoan pohjalle.
  5. Viipaloi raparperit ja mansikat ohuiksi siivuiksi.
  6. Rouhi valkosuklaa karkeasti.
  7. Levitä raparperit ja mansikat taikinapohjan päälle.
  8. Ripottele päälle valkosuklaarouhe.
  9. Murenna loput taikinasta marjojen päälle.
  10. Ripottele pinnalle hasselpähkinät ja painele kevyesti.
  11. Paista uunin keskitasolla 35–40 minuuttia, tarvittaessa peitä foliolla jos pinta tummuu liikaa.
  12. Anna kakun jäähtyä ennen tarjoilua.

Olen huomannut, että paistoaika vaihtelee hieman uunin mukaan. Itse testaan kypsyyden cocktailtikulla – kun taikinaa ei tartu, kakku on valmis.

Raparperi-mansikkakakku: Kesän raikkain herkku!
Raparperi-mansikkakakku | kokkini.fi

Vinkit täydelliseen raparperi-mansikkakakkuun

Kun leivon tätä kakkua, minulla on muutama kikka, jotka varmistavat, että lopputulos on mehukas ja maukas – ja ennen kaikkea onnistunut joka kerta.

  • Käytä mahdollisimman tuoreita marjoja ja raparpereja. Vanhemmat tai pakastetut voivat päästää liikaa nestettä ja tehdä kakusta vetisen.
  • Älä ylivatkaa taikinaa. Kun kuivat aineet on lisätty, sekoitan vain sen verran, että taikina on tasaista.
  • Valitse hyvälaatuinen valkosuklaa. Halpa valkosuklaa ei sula yhtä tasaisesti ja voi jättää rasvaisen pinnan.
  • Älä unohda leivinpaperia. Se helpottaa irtopohjavuoasta irrottamista ja estää pohjan palamista.

Yksi yleinen virhe on paistaa kakku liian kauan. Jos pinta alkaa tummua, suojaan sen kevyesti foliolla ja jatkan paistoa – näin vältyn kuivasta kakusta.

Tässä lisää reseptejä, joista saatat pitää

Raparperi-mansikkakakku: Kesän raikkain herkku!
Raparperi-mansikkakakku | kokkini.fi

Tarjoiluehdotukset ja makuparit

Itse tarjoilen raparperi-mansikkakakun mieluiten hieman lämpimänä, jolloin valkosuklaa on vielä aavistuksen pehmeää. Päälle sopii:

  • Vaniljajäätelö tai -kastike – täydentää kirpeyttä pehmeällä makeudella.
  • Kermavaahto, johon lisään ripauksen vaniljasokeria.
  • Tuoreet mansikat koristeeksi – näyttävä, mutta yksinkertainen viimeistely.

Juomaksi suosittelen kevyttä, hapokasta valkoviiniä tai raikasta sitruunavettä mintulla. Kesäjuhlissa tämä kakku on aina pöydän keskipiste – ei pelkästään maun, vaan myös ulkonäön vuoksi.

Säilytys ja uudelleenlämmitys

Kun kakusta jää pala (jos jää), säilytän sen jääkaapissa suljetussa rasiassa. Se pysyy hyvänä noin 2–3 päivää.

Parhaan tuloksen saan, kun lämmitän palan kevyesti mikrossa – vain noin 10–15 sekuntia. Näin pohja pehmenee, marjat virkistyvät ja maku tuntuu kuin vastaleivotussa. Uudelleenlämmitykseen ei tarvita muuta kuin lautanen ja hieman aikaa.

Vältän pakastamista, koska marjojen rakenne kärsii ja kakku vettyy sulatuksessa.

Kokeile tätä reseptiä ja jaa kokemuksesi kanssani – haluaisin kuulla, miten sinun raparperi-mansikkakakkusi onnistui!

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voiko raparperi-mansikkakakun tehdä ilman mantelimassaa?

Kyllä voi. Mantelimassa tuo kakkuun pehmeää rakennetta ja makua, mutta sen voi korvata esimerkiksi pienellä määrällä kermaviiliä tai jättää pois kokonaan.

Mikä on paras tapa säilyttää raparperi-mansikkakakku?

Säilytä kakku jääkaapissa kannellisessa astiassa. Se säilyy hyvänä noin 2–3 päivää.

Voiko valkosuklaan korvata tummalla suklaalla?

Voi, mutta makuprofiili muuttuu selvästi. Tumma suklaa tuo mukaan katkeruutta, kun taas valkosuklaa pehmentää happamuutta.

Kuinka pitkään kakku säilyy tuoreena?

Parhaimmillaan se on ensimmäisenä ja toisena päivänä. Kolmantena päivänä rakenne alkaa pehmetä, mutta maku säilyy edelleen hyvänä.

Voiko tämän reseptin tehdä etukäteen?

Kyllä voi. Teen usein kakun edellisenä iltana ja tarjoilen sen seuraavana päivänä – maku vain syvenee yön yli.

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Raparperi-mansikkakakku: Kesän raikkain herkku!

Raparperi-mansikkakakku: Kesän raikkain herkku!

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Kirjoittaja: Matleena Hänninen
  • Valmisteluaika: 20 min
  • Kypsennysaika: 40 min
  • Kokonaisaika: 1 hour
  • Tuotto: 10 annosta
  • Kategoria: Jälkiruoka
  • Menetelmä: Paistaminen
  • Keittiö: Suomalainen

Kuvaus

Raparperi-mansikkakakku hurmaa kesän juhlissa! Katso helppo ohje, jolla syntyy mehevä ja raikas kakku tuoreista marjoista ja raparpereista.


Ainesosat

  • 200 g sulatettua voita
  • 50 g fariinisokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 300 g vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 150 g sokeria
  • 100 g mantelimassaa, karkeasti raastettuna
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 300 g tuoreita raparpereja
  • 150 g tuoreita mansikoita
  • 70 g valkosuklaata
  • 100 g hasselpähkinöitä, karkeasti hakattuna

Ohjeet

  1. Lämmitä uuni 175 °C, ylä- ja alalämpö.
  2. Vatkaa sulatettu voi, fariinisokeri, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi.
  3. Lisää vehnäjauhot, leivinjauhe, mantelimassa ja kaurahiutaleet, sekoita taikina tasaiseksi.
  4. Vuoraa 22 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele 2/3 taikinasta vuoan pohjalle.
  5. Viipaloi raparperit ja mansikat ohuiksi siivuiksi.
  6. Rouhi valkosuklaa karkeasti.
  7. Levitä raparperit ja mansikat taikinapohjan päälle.
  8. Ripottele päälle valkosuklaarouhe.
  9. Murenna loput taikinasta marjojen päälle.
  10. Ripottele pinnalle hasselpähkinät ja painele kevyesti.
  11. Paista uunin keskitasolla 35–40 minuuttia, tarvittaessa peitä foliolla jos pinta tummuu liikaa.
  12. Anna kakun jäähtyä ennen tarjoilua.


Ravitsemus

  • Annoskoko: 1 pala
  • Kalorit: 360 kcal
  • Sokeri: 25 g
  • Natrium: 100 mg
  • Rasva: 20 g
  • Hiilihydraatit: 38 g
  • Kuitu: 2 g
  • Proteiini: 5 g
  • Kolesteroli: 45 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reseptin arvostelu 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star