Helpot rahkamunkit kotona ilman vaivaa

Pehmeät ja sitruunaiset rahkamunkit valmistuvat helposti omassa keittiössä. Tämä resepti on suunniteltu niin, että onnistuminen ei vaadi erityistaitoja, vain hyvää makua ja hieman aikaa.
Sisällysluettelo
Mitä ovat rahkamunkit?
Rahkamunkit ovat suomalaisia munkkeja, joiden taikinaan lisätään rahkaa tuomaan mehevyyttä ja pehmeyttä. Ne ovat suosittuja erityisesti kevään ja kesän kahvipöydissä. Alun perin rahkamunkit yleistyivät kotileipureiden suosikkeina 1900-luvun puolivälissä, kun rahkaa alettiin käyttää enemmän jälkiruoissa ja leivonnassa.
Ainekset
Ainesosa | Määrä |
Maito | 3 dl |
Tuorehiiva | 50 g |
Sitruunarahka | 400 g |
Muna | 1 kpl |
Sokeri | 1 dl |
Kardemumma | 1 rkl |
Juokseva rypsiöljyvalmiste | 1½ dl |
Vaniljasokeri | 1 rkl |
Sitruunan mehu ja raastettu kuori | 1 sitruuna |
Vehnäjauhoja | 14 dl |
Suola | 1 tl |
Paistamiseen:
Rypsiöljyä 9 dl tai kookosrasvaa 1 kg
Pinnalle:
Sokeria 1 dl
Raastettua sitruunankuorta
Valmistusohjeet vaihe vaiheelta
- Liuotan hiivan kädenlämpöiseen maitoon ja lisään joukkoon rahkan, sitruunan mehun ja kuoren.
- Vatkaan munan, sokerin ja vaniljasokerin kevyesti vaahdoksi ja yhdistän seoksen maitopohjaan.
- Lisään kardemumman, suolan ja osan jauhoista, sekoitan taikinan tasaiseksi.
- Alustan loput jauhot vähitellen, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
- Lopuksi sekoitan joukkoon juoksevan rypsiöljyvalmisteen.
- Annan taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.
- Kumoan taikinan jauhotetulle pöydälle ja pyörittelen siitä pieniä palloja, jotka asetan pellille.
- Peitän pallot liinalla ja annan niiden kohota vielä hetken ennen paistamista.
- Kuumennan öljyn tai kookosrasvan 170–180 asteeseen.
- Paistan munkit kullanruskeiksi ja nostan ne talouspaperin päälle valumaan.
- Pyörittelen rahkamunkit sokerissa, johon olen raastanut sitruunankuorta.

Vinkit täydellisiin rahkamunkkeihin
Valitse sitruuna, jossa on ohut kuori – siitä saat enemmän raastetta ja makua. Taikina kannattaa vaivata hyvin, jotta rakenteesta tulee ilmava mutta jämäkkä. Vältä liian kuumaa öljyä: liian kuumassa munkit ruskistuvat nopeasti mutta jäävät sisältä raa’aksi. Jos öljy alkaa savuta, se on liian kuumaa. Käytä lämpömittaria, jos mahdollista.
Saatat pitää myös näistä resepteistä
- Pikamunkit – herkulliset munkit 15 minuutissa: Täydellinen vaihtoehto kiireisille – maku ei kuitenkaan kärsi nopeudesta!
- Gluteenittomat munkkirinkilät – rapeaa nautintoa: Gluteeniton herkku, joka maistuu kaikille – täydellinen vappupöytään tai viikonlopun hemmotteluhetkiin.
- Mehevät raparperi-vaniljamuffinssit – kokeile heti: Kirpeänmakea klassikko yhdistää raparperin ja vaniljan kesäiseksi makunautinnoksi.
- Leivo täydellinen sitruuna-oliiviöljykakku kotona: Raikas sitruuna toimii myös kakussa – pehmeä ja kostea herkku kahvipöytään.

Tarjoiluvinkit ja lisukkeet
Rahkamunkit maistuvat parhaalta juuri paistettuina, vielä hieman lämpiminä. Tarjoilen ne usein vaniljakastikkeen tai raikkaan marjahillon kanssa. Kahvin tai sitruunateen kanssa ne muodostavat täydellisen yhdistelmän. Halutessani sirottelen pinnalle hieman tomusokeria lisähienostuneisuutta tuomaan.
Säilytys ja uudelleenlämmitys
Jos munkkeja jää, säilytän ne ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Ne pysyvät hyvänä seuraavaan päivään asti. Parhaan rakenteen saavuttamiseksi lämmitän ne kevyesti mikrossa matalalla teholla tai uunissa miedolla lämmöllä, jolloin ne saavat jälleen pehmeän rakenteen.
Kokeilitko tätä reseptiä? Kerro kommenteissa, miten rahkamunkit onnistuivat ja jaa omat vinkkisi!
Usein kysytyt kysymykset (FAQ)
Voiko rahkamunkit tehdä ilman kananmunaa?
Kyllä, rahkamunkit voi valmistaa ilman munaa. Korvaan sen esimerkiksi tilkalla öljyä ja ripauksella leivinjauhetta.
Kuinka kauan rahkamunkit säilyvät hyvänä?
Rahkamunkit säilyvät mehevinä noin kaksi päivää ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä tai jääkaapissa.
Voiko rahkan korvata jollain muulla?
Jos rahkaa ei ole, käytän tilalla maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä, mutta maku ja koostumus voivat hieman muuttua.
Voiko nämä rahkamunkit tehdä etukäteen?
Taikinan voi tehdä etukäteen ja säilyttää jääkaapissa yön yli, mutta paistaminen kannattaa tehdä vasta juuri ennen tarjoilua.
Miten saan rahkamunkeista täydellisen pyöreitä?
Käytän hieman öljyttyjä käsiä pallojen muotoiluun ja huolehdin, että taikina on tarpeeksi kiinteää – silloin lopputulos on siisti ja tasainen.
Mitä teen, jos öljy kuumenee liikaa?
Siirrän kattilan hetkeksi pois liedeltä ja odotan, että lämpötila laskee. Liian kuuma öljy palaa helposti ja pilaa munkkien maun.

Helpot rahkamunkit kotona ilman vaivaa
- Valmisteluaika: 45 min
- Kypsennysaika: 20 min
- Kokonaisaika: 1 hour 5 minutes
- Tuotto: 25 kpl
- Kategoria: Leivonnaiset
- Menetelmä: Paistaminen rasvassa
- Keittiö: Suomalainen
Kuvaus
Helpot rahkamunkit kotona ilman vaivaa ilahduttavat tuoreina pöytään. Katso nopea ohje ja yllätä perhe vastustamattomilla mauilla.
Ainesosat
- 3 dl maitoa
- 50 g tuorehiivaa
- 400 g sitruunarahkaa
- 1 muna
- 1 dl sokeria
- 1 rkl kardemummaa
- 1½ dl juoksevaa rypsiöljyvalmistetta (esim. Sunnuntai)
- 1 rkl vaniljasokeria
- 1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
- 14 dl vehnäjauhoja
- 1 tl suolaa
Paistaminen:
- 9 dl rypsiöljyä tai 1 kg kookosrasvaa (esim. Cocos)
Pinnalle:
- 1 dl sokeria
- sitruunan kuorta raastettuna
Ohjeet
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää rahka, sitruunan mehu sekä kuori.
- Vatkaa muna, sokeri ja vaniljasokeri kevyesti vaahdoksi ja yhdistä maitorahkaseokseen.
- Lisää kardemumma, suola ja osa jauhoista taikinaan, sekoita tasaiseksi.
- Alusta loput jauhot vähitellen taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
- Lisää lopuksi juokseva rypsiöljyvalmiste ja sekoita hyvin.
- Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.
- Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja pyörittele pieniä palloja, aseta ne pellille.
- Peitä pallot liinalla ja anna kohota vielä hetki ennen paistoa.
- Kuumenna öljy tai kookosrasva 170–180 asteeseen.
- Paista munkit kullanruskeiksi ja nosta kuivumaan talouspaperin päälle.
- Pyörittele rahkamunkit sokerissa, johon on raastettu sitruunan kuorta.
Ravitsemus
- Annoskoko: 1 munkki
- Kalorit: 210 kcal
- Sokeri: 7 g
- Natrium: 90 mg
- Rasva: 10 g
- Hiilihydraatit: 27 g
- Kuitu: 1 g
- Proteiini: 4 g
- Kolesteroli: 15 mg