Puolukkapiirakka yhdestä reseptistä koko syksyyn

Perinteinen puolukkapiirakka: kirpeän makea herkku

Rakastatko sitä? Jaa se!

Puolukkapiirakka on täydellinen yhdistelmä kirpeää marjaa ja pehmeää täytettä. Tässä reseptissä jaan oman luotto-ohjeeni, jota leivon läpi koko syksyn – helposti, vaivattomasti ja taatulla lopputuloksella.

Mitä on puolukkapiirakka?

Puolukkapiirakka on suomalainen klassikkoleivonnainen, jossa raikkaat puolukat yhdistyvät mehevään pohjaan ja usein kermaiseen tai rahkaiseen täytteeseen. Se kuuluu erityisesti syksyyn, kun marjat ovat tuoreimmillaan. Erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa puolukkaa on perinteisesti käytetty paljon myös makeissa leivonnaisissa. Historiallisesti puolukkapiirakkaa on tarjottu sekä arkena että juhlapöydässä – se on ollut monen mummolan luottoresepti.

Perinteinen puolukkapiirakka: kirpeän makea herkku
Puolukkapiirakka | kokkini.fi

Ainekset

Tämä resepti rakentuu kahdesta osasta: pohjasta ja täytteestä. Tässä tarkka taulukko, josta näet kaikki tarvittavat ainesosat:

AinesosaMäärä
Pohja
Perunajauhoja1 dl
Vehnäjauhoja1,5 dl
Sokeria1 dl
Ruisjauhoja1 dl
Sulatettua voita125 g
Leivinjauhetta1 tl
Kananmuna1 kpl
Täyte
Kermaviiliä2 prk (400 g)
Kananmunia2 kpl
Vaniljasokeria2 tl
Sokeria1 dl
Puolukoita200 g

Minä suosin aina kotimaisia marjoja ja mahdollisuuksien mukaan luomuvoita, sillä se antaa pohjaan aidon, syvän maun.

Vaiheittaiset valmistusohjeet

Tämä resepti on suunniteltu niin, että sen pystyy tekemään ilman kiirettä mutta myös arjen keskellä. Tässä kaikki vaiheet selkeästi:

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  2. Vatkaa keskenään sula voi, kananmuna ja sokeri.
  3. Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan, sekoita tasaiseksi.
  4. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (22–24 cm) pohjalle ja reunoille.
  5. Sekoita täytteen kermaviili, kananmunat, sokeri ja vaniljasokeri kulhossa.
  6. Ripottele puolet puolukoista taikinapohjan päälle.
  7. Kaada täyte marjojen päälle ja lisää loput puolukat pinnalle.
  8. Paista uunin keskitasolla noin 40–45 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta kauniin värinen.

Minä annan piirakan jäähtyä ainakin 20 minuuttia ennen tarjoilua – se ehtii kiinteytyä ja maut tasaantuvat paremmin.

Perinteinen puolukkapiirakka: kirpeän makea herkku
Puolukkapiirakka | kokkini.fi

Muita reseptejä, joista saatat pitää

Vinkit täydelliseen puolukkapiirakkaan

Tässä omat käytännön vinkkini, joilla onnistut aina:

  • Älä vatkaa taikinaa liikaa – kevyt sekoitus riittää.
  • Puolukat kannattaa levittää tasaisesti, jotta happamuus ei keskity yhteen kohtaan.
  • Jos haluat piirakasta aavistuksen makeamman, ripottele pinnalle vähän fariinisokeria ennen paistamista.

Usein suurin virhe tehdään uunin kanssa – liian pitkä paisto kuivattaa piirakan. Minä tarkistan kypsyyden varovasti heiluttamalla vuokaa: jos keskusta ei enää hölly, piirakka on valmis.

Tarjoiluehdotukset ja lisukevinkit

Kun puolukkapiirakka on jäähtynyt, minä tykkään tarjoilla sen hieman haaleana, jolloin täytteen pehmeys pääsee oikeuksiinsa. Tässä muutamia omia suosikkejani, jotka täydentävät makukokemuksen:

  • Tarjoile vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
  • Ripaus tomusokeria tuo kauniin viimeistelyn.
  • Lämmin kupillinen mustaa kahvia tai mausteista teetä toimii loistavasti kylkeen.

Jos haluat tehdä vaikutuksen vieraisiin, lisää tarjolle muutama kokonainen puolukka ja tuore mintunlehti – pieni ele, suuri vaikutus.

Säilytys ja uudelleenlämmitys

Puolukkapiirakka säilyy jääkaapissa hyvin jopa kolme päivää. Minä säilytän sen kannellisessa astiassa tai peitettynä kelmulla, jotta se ei kuivu. Ennen tarjoilua lämmitän yksittäisen palan mikrossa muutaman kymmenen sekunnin ajan matalalla teholla – näin täyte säilyttää rakenteensa eikä kuivu.

Jos lämmität useamman palan kerralla, suosittelen käyttämään uunia: 150 astetta noin 10 minuutin ajan riittää hyvin.

Minun puolukkapiirakkani on yksinkertainen, perinteinen ja silti ihanan mehevä. Se toimii arjessa ja juhlassa, ja tuo esiin syksyn maut parhaimmillaan.

Kokeilitko reseptiäni? Kerro, miten onnistuit, ja jätä kommentti!

Perinteinen puolukkapiirakka: kirpeän makea herkku
Puolukkapiirakka | kokkini.fi

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voinko tehdä puolukkapiirakan ilman kermaviiliä?

Kyllä, kermaviilin voi korvata esimerkiksi maustamattomalla jogurtilla tai rahkalla, mutta rakenne ja maku muuttuvat hieman.

Mikä on paras tapa säilyttää puolukkapiirakka?

Puolukkapiirakka säilyy jääkaapissa hyvin 2–3 päivää. Säilytä kannellisessa astiassa tai peitä kelmulla, jotta se ei kuivu.

Voinko käyttää pakastepuolukoita?

Voi käyttää. Sulata puolukat ensin ja valuta ylimääräinen neste pois, jotta piirakka ei vetisty.

Miten puolukkapiirakka tarjoillaan juhlavasti?

Leikkaa annospalat valmiiksi, lisää jokaisen päälle nokare vaniljajäätelöä ja koristele tuoreilla marjoilla ja mintunlehdillä.

Voiko puolukkapiirakan valmistaa etukäteen?

Kyllä voi. Minä leivon sen usein jo edellisenä päivänä – maut tasaantuvat ja koostumus paranee seuraavaan päivään mennessä.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Perinteinen puolukkapiirakka: kirpeän makea herkku

Puolukkapiirakka yhdestä reseptistä koko syksyyn

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 45 min
  • Total Time: 60 min
  • Yield: 8 annosta
  • Category: Leivonnaiset
  • Method: Uunissa paistaminen
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Perinteinen puolukkapiirakka: kirpeän makea herkku, jossa yhdistyvät marjat ja täyteläinen täyte. Opi salaisuus täydelliseen lopputulokseen.


Ainesosat

pohja:

  •  1 dl perunajauhoja
  •  1,5 dl vehnäjauhoja
  •  1 dl sokeria
  •  1 dl ruisjauhoja
  •  125 g sulaa, jäähdytettyä voita
  •  1 tl leivinjauhetta
  •  1 kananmuna

täyte:

  •  2 prk (yht. 400 g) kermaviiliä
  •  2 kananmunaa
  •  2 tl vaniljasokeria
  •  1 dl sokeria
  •  200 g puolukoita


Ohjeet

  1.  Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  2.  Vatkaa keskenään sula voi, kananmuna ja sokeri.
  3.  Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan, sekoita tasaiseksi.
  4.  Painele taikina voidellun piirakkavuoan (22–24 cm) pohjalle ja reunoille.
  5.  Sekoita täytteen kermaviili, kananmunat, sokeri ja vaniljasokeri kulhossa.
  6.  Ripottele puolet puolukoista taikinapohjan päälle.
  7.  Kaada täyte marjojen päälle ja lisää loput puolukat pinnalle.
  8.  Paista uunin keskitasolla noin 40–45 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta kauniin värinen.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 pala
  • Calories: 290 kcal
  • Sugar: 17 g
  • Sodium: 90 mg
  • Fat: 15 g
  • Carbohydrates: 32 g
  • Fiber: 2 g
  • Protein: 5 g
  • Cholesterol: 60 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star