Pippurinen karjalanpaisti

Pippurinen karjalanpaisti 5 helpolla vaiheella

Rakastatko sitä? Jaa se!

Kun talven pimeys laskeutuu ja pakkasen purema tuntuu iholla, ei mikään lämmitä sielua kuin hitaasti haudutettu pippurinen karjalanpaisti. Tämä karjalainen perinneruoka on kulkenut evakkojen mukana sukupolvelta toiselle, tuoden mukanaan Laatokan rannoilta kotoisuuden ja yhteisöllisyyden tunnetta. Viispippurin tuoksu täyttää keittiön ja muistuttaa siitä, että parhaat ruoat syntyvät kärsivällisyydellä ja rakkaudella.

Ainesosat

AinesosaMäärä
Karjalanpaistilihat800 g
Sipuli2 kpl (200 g)
Porkkana2 kpl (200 g)
Viispippurimyllyn kokonaiset pippurit1 rkl
Suola1 tl
Rypsiöljy1 rkl
Tomaattisose1 rkl
Vesin. 1 l
Laakerinlehdet2 kpl
Peruna-palsternakkasose:
Jauhoinen peruna500 g
Palsternakka500 g
Kevyt- tai täysmaito1–2 dl
Voi25 g
Suola1 tl

Perinteisessä pippurisessa karjalanpaistissa käytetään luullisia lihoja, kuten etuselkää, lapaa tai rintaa. Viispippuri tuo ruokaan lämpimän ja aromaattisen vivahteen, joka erottaa tämän version tavallisesta karjalanpaistista.

Pippurinen karjalanpaisti 5 helpolla vaiheella
Pippurinen karjalanpaisti | kokkini.fi

Valmistusohjeet

Lihojen Esivalmistus Huoneenlämpöön
Ota karjalanpaistilihat jääkaapista noin tunti ennen valmistusta. Kuori ja lohko sipulit sekä kuori ja paloittele porkkanat sopivan kokoisiksi paloiksi.

Pippurien Paahto ja Murskaus
Paahda viispippurit kuivalla pannulla muutama minuutti, kunnes ne tuoksuvat voimakkaasti. Murskaa pippurit morttelissa tai leikkuulaudan päällä karkeaksi rouheeksi.

Lihojen Ruskistus Padassa
Kuumenna rypsiöljy paksupohjaisen padan pohjalla ja ruskista karjalanpaistilihat erissä kauniisti joka puolelta. Lisää tomaattisose, sipulit, porkkanat ja täytä vedellä.

Maustaminen ja Haudutus Uunissa
Mausta pippurinen karjalanpaisti laakerinlehdillä, pippurirouheella ja suolalla. Kypsennä 175 asteessa ilman kantta 30 minuuttia, peitä kannella ja hauduta 2–3 tuntia.

Peruna-palsternakkasoseen Viimeistely
Kuori ja paloittele perunat ja palsternakat, keitä pehmeiksi. Soseuta, lisää kuumennettu maito, voi ja suola ja sekoita tasaiseksi. Tarjoa pippurisen karjalanpaistin kanssa.

Ainesosien Korvaaminen

Viispippurin voi korvata mustapippurilla, mutta maku on yksinkertaisempi. Palsternakan tilalla sopii selleri tai lanttu. Tomaattisoseen voi jättää pois perinteisempään makuun.

Saatat Pitää Myös

Pippurinen karjalanpaisti 5 helpolla vaiheella
Pippurinen karjalanpaisti | kokkini.fi

Säilytysvinkit

Pippurinen karjalanpaisti säilyy jääkaapissa tiiviissä astiassa 4–5 päivää ja maku paranee seuraavana päivänä. Pakastettuna säilyy 3 kuukautta. Lämmitä uunissa 150 asteessa tai liedellä matalalla lämmöllä, lisäten tarvittaessa hieman vettä liemeen.

Reseptin Kulttuurinen Merkitys

Karjalanpaisti on yksi Suomen rakastetuimmista perinneruoista, joka äänestettiin vuonna 2007 Suomen kansallisruoaksi. Pippurinen karjalanpaisti edustaa ruoan kehitystä, kun evakkojen mukana lännempään levinnyt resepti on saanut uusia vivahteita. Hitaassa haudutuksessa piilee salaisuus: liha mureutuu täydellisesti ja maut syventyvät.

Tarjoiluehdotukset

Tarjoa pippurinen karjalanpaisti kuuman peruna-palsternakkasoseen kanssa, joka täydentää lihan pehmeyttä. Sivulle sopivat suolakurkut, puolukkahillo tai etikkaiset punajuuret. Tuore ruisleipä ja voi kruunaavat aterian perinteiseen tapaan.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Kuinka kauan pippurista karjalanpaistia pitää hauduttaa?

Pippurinen karjalanpaisti vaatii vähintään 2–3 tuntia haudutusaikaa 175 asteessa, jotta liha mureutuu täydellisesti. Pidempi kypsytys tekee lihasta vielä pehmeämpää.

Voiko karjalanpaistia tehdä ilman uunia?

Kyllä, voit valmistaa pippurisen karjalanpaistin myös liedellä paksupohjaista pataa käyttäen matalalla lämmöllä 3–4 tuntia kannen alla.

Miksi karjalanpaistiin käytetään luullista lihaa?

Luulliset lihat tuovat liemeen täyteläisyyttä ja makua. Pitkässä haudutuksessa sidekudos ja luun ympärillä oleva liha mureutuvat ihanteellisesti.

Miten viispippuri eroaa mustapippurista?

Viispippuri on seos mustasta, valkoisesta, vihreästä ja punaisesta pippurista sekä maustepippurista. Se antaa monipuolisemman ja lämpimämmän maun.

Voiko karjalanpaistia valmistaa etukäteen?

Ehdottomasti! Pippurinen karjalanpaisti maistuu paremmalta seuraavana päivänä, kun maut ovat ehtineet tasaantua. Valmista juhlia varten päivää aikaisemmin.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pippurinen karjalanpaisti 5 helpolla vaiheella

Pippurinen karjalanpaisti

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 30 minuuttia
  • Cook Time: 3 tuntia
  • Total Time: 3 tuntia 30 minuuttia
  • Yield: 6 annosta
  • Category: Liharuoat
  • Method: Uuni
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Pippurinen karjalanpaisti on perinteinen karjalainen lihapata, jossa viispippuri ja pitkä haudutus tuovat syvän, lämmittävän maun talven pimeisiin päiviin.


Ainesosat

Karjalanpaisti:

  • 800 g karjalanpaistilihoja (esim. etuselkä, lapa tai rinta)
  • 2 kpl (200 g) sipulia
  • 2 kpl (200 g) porkkanaa
  • 1 rkl viispippurimyllyn kokonaisia pippureita
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl tomaattisosea
  • n. 1 l vettä
  • 2 kpl laakerinlehtiä

Peruna-palsternakkasose:

  • 500 g jauhoisia perunoita
  • 500 g palsternakkaa
  • 12 dl kevyt- tai täysmaitoa
  • 25 g voita
  • 1 tl suolaa


Ohjeet

  1. Ota karjalanpaistilihat huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta. Kuori ja lohko sipulit sekä porkkanat paloiksi.
  2. Paahda viispippurit kuivalla pannulla muutama minuutti, kunnes tuoksuvat voimakkaasti. Murskaa karkeaksi rouheeksi.
  3. Kuumenna rypsiöljy padassa ja ruskista lihat erissä kauniin ruskeiksi.
  4. Lisää tomaattisose, sipulit ja porkkanat. Kaada joukkoon vettä niin, että lihat peittyvät.
  5. Lisää pippurirouhe, laakerinlehdet ja suola. Kypsennä 175 °C uunissa ilman kantta 30 min, peitä kannella ja hauduta 2–3 tuntia.
  6. Kuori ja paloittele perunat ja palsternakat. Keitä pehmeiksi ja soseuta.
  7. Lisää kuumennettu maito, voi ja suola. Sekoita tasaiseksi soseeksi ja tarjoa pippurisen karjalanpaistin kanssa.

muistiinpanoja

Pippurisen karjalanpaistin voi valmistaa edellisenä päivänä – maku syvenee yön yli. Säilytä jääkaapissa 4–5 päivää tai pakasta enintään 3 kuukaudeksi.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 annos
  • Calories: 420 kcal
  • Sugar: 5 g
  • Sodium: 520 mg
  • Fat: 25 g
  • Saturated Fat: 9 g
  • Unsaturated Fat: 15 g
  • Carbohydrates: 18 g
  • Fiber: 3 g
  • Protein: 33 g
  • Cholesterol: 120 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star