Perunaletut ja tonnikalatahna: Nopea herkku 20 minuutissa

Perunaletut ja tonnikalatahna 20 min

Rakastatko sitä? Jaa se!

Lokakuun kiireisessä arjessa, kun illat pimenevät ja syksy syvenee, perunaletut ja tonnikalatahna tuovat lämmön ja lohdun keittiöön. Tämä helppo resepti on kulkenut suomalaisissa kodeissa vuosikymmeniä – rapeita lettuja ja kermaista tahnaa, jotka valmistuvat hetkessä. Kun pieni lautasellinen kuumia perunalettuja odottaa, päivän kiire unohtuu.

Ainesosat

AinesosaMäärä
Rosamunda-perunoita500 g
Tuoreita kananmunia3 kpl
Vehnäjauhoja1/2 dl
Leivinjauhetta1 tl
Kermaviiliä (lettuihin)1 1/2 dl
Suolaa1 tl
Tonnikalaa öljyssä185 g
Sipulia1/2 kpl
Suolakurkkua1 kpl
Kermaviiliä (tahnaan)1/2 dl
Rouhittua mustapippuria1/4 tl
Voita ja öljyä paistamiseentarvittaessa

Rosamunda-perunat ovat täydellinen valinta tähän reseptiin niiden tärkkelyspitoisuuden ansiosta. Kermaviili tuo lettuihin pehmeyttä ja hieman happamuutta. Tonnikalaa löydät helposti jokaisesta suomalaisesta ruokakaupasta – valitse öljyssä säilötty laadukas tonnikalapurkki parhaaseen makuun.

Perunaletut ja tonnikalatahna 20 min
Perunaletut ja tonnikalatahna | kokkini.fi

Valmistusohjeet

Perunoiden Keittokypsäksi Ja Soseuttaminen
Kuori perunat ja keitä ne suolavedessä pehmeiksi noin 15 minuuttia. Valuta vesi pois ja soseuta perunat sileäksi. Anna jäähtyä hieman, mutta ei täysin kylmiksi ennen kuin lisäät muut ainekset.

Lettuseoksen Valmistaminen Tasaiseksi
Lisää jäähtyneen perunasoseeseen munat, vehnäjauho, leivinjauhe ja kermaviili. Sekoita varovasti tasaiseksi massaksi. Älä vaivaa liikaa, jotta letut säilyvät pehmeänä. Mausta suolalla ja anna taikinan levätä hetki.

Lettujen Paistaminen Pannulla Kultaisiksi
Kuumenna lettupannulle voi-öljyseos ja kaada noin 1/2 dl taikinaa lettua kohti. Paista rapeiksi molemmilta puolilta, kunnes pinta on kauniin kultaruskea. Pidä valmiit letut lämpimänä lautasliinalla peitettynä.

Tonnikalatahnan Tekeminen Kermaviilillä
Hienonna tonnikalapurkki haarukalla karkeaksi massaksi. Hienonna sipuli ja suolakurkku pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki tahnan ainekset kulhossa kermaviiliin ja mausta mustapippurilla. Anna tahnan maustua jääkaapissa vähintään 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Tarjoileminen Lämpimänä Heti Valmistuttua
Tarjoile kuumat perunaletut välittömästi tonnikalatahnan kanssa. Koristele tuoreella tillikimpulla tai sipulinvarsilla. Voit tarjoilla myös tuoreen salaatin kylkeen. Letut maistuvat parhaiten heti paistamisen jälkeen, kun ne ovat vielä rapsakoita.

Ainesosien Korvaaminen

Rosamunda-perunoiden tilalla voi käyttää mitä tahansa keittoperunaa, mutta vältä liian mehevää lajiketta. Kermaviili voidaan korvata ranskankermaviilillä tai kreikkalaisella jogurtilla. Tonnikalasta voi vaihtaa makrilliin tai kirjolohen.

Saatat Pitää Myös

Perunaletut ja tonnikalatahna 20 min
Perunaletut ja tonnikalatahna | kokkini.fi

Säilytysvinkit

Valmiit perunaletut säilyvät jääkaapissa 2-3 päivää tiiviisti peitettynä. Lämmitä pannulla tai uunissa 180 asteessa, jotta rapeus palautuu. Tonnikalatahna säilyy jääkaapissa vuorokauden. Pakastus ei sovellu näille letuille, sillä rakenne kärsii sulattamisessa.

Reseptin Kulttuurinen Merkitys

Perunaletut edustavat suomalaista kekseliäisyyttä käyttää perunaa monipuolisesti – ei vain keittoperunana tai muusina. Tonnikalatahna taas kertoo suomalaisten rakkaudesta merellisiin makuihin ja nopeisiin, käytännöllisiin ruokiin. Yhdessä ne muodostavat täydellisen arkiruoan, joka on sekä ravitseva että nopea valmistaa kiireisen päivän päätteeksi.

Tarjoiluehdotukset

Tarjoile perunaletut ja tonnikalatahna yksinkertaisesti pääruokana tuoreen vihersalaatin kera. Lisää lautaselle suolakurkkuja ja tomaattilohkoja väriä ja raikkautta. Kylmänä letut sopivat eväsleivän tapaan seuraavan päivän lounaaksi. Voit myös rullata tahnan letun sisään ja tarjoilla rullina.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Miksi perunaletut hajoavat paistossa?

Taikina voi olla liian löysä tai kostea. Lisää hieman lisää vehnäjauhoja jos taikina valuu liikaa. Varmista myös että perunasose on jäähtynyt tarpeeksi ennen munien lisäämistä.

Voinko käyttää muuta kalaa kuin tonnikalaa?

Kyllä voit. Makrilli, savulohi tai kirjolohi toimivat yhtä hyvin tahnassa. Myös katkaravut sopivat erinomaisesti. Valitse mieluisa kalavaihtoheto perheellesi.

Kuinka kauan perunaletut säilyvät jääkaapissa?

Valmiit letut säilyvät hyvin 2-3 päivää tiiviisti peitettynä jääkaapissa. Lämmitä pannulla tai uunissa ennen tarjoilua, jotta rapeus palautuu.

Pitääkö tahnan olla kylmää vai huoneenlämpöistä?

Tonnikalatahna maistuu parhaalta hieman viileänä, mutta ei jääkaappikylmänä. Ota tahna jääkaapista 10 minuuttia ennen tarjoilua, jotta maut pääsevät esiin.

Voiko perunalettuja paistaa etukäteen?

Voit paistaa letut etukäteen ja lämmittää ne uunissa 180 asteessa noin 5 minuuttia. Ne säilyttävät rakenteensa hyvin, mutta maistuvat aina parhaalta tuoreina.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Perunaletut ja tonnikalatahna 20 min

Perunaletut ja tonnikalatahna

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 20 minuuttia
  • Cook Time: 20 minuuttia
  • Total Time: 40 minuuttia
  • Yield: 4 annosta
  • Category: Suolaiset ruoat
  • Method: Pannu
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Perunaletut ja tonnikalatahna ovat lämminhenkinen klassikko suomalaisesta keittiöstä – rapeat perunaiset letut ja kermaisen raikas tonnikalatäyte tuovat lohtua syksyn iltoihin.


Ainesosat

Perunaletut:

  • 500 g Rosamunda-perunoita
  • 3 kpl tuoreita kananmunia
  • 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 1/2 dl kermaviiliä
  • 1 tl suolaa
  • voita ja öljyä paistamiseen (tarvittaessa)

Tonnikalatahna:

  • 185 g tonnikalaa öljyssä
  • 1/2 kpl sipulia
  • 1 kpl suolakurkkua
  • 1/2 dl kermaviiliä
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria


Ohjeet

  1. Kuori perunat ja keitä ne suolavedessä pehmeiksi noin 15 minuuttia. Valuta ja soseuta sileäksi. Anna jäähtyä hieman.
  2. Sekoita jäähtyneeseen perunasoseeseen munat, vehnäjauho, leivinjauhe, kermaviili ja suola. Sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi ja anna levätä hetki.
  3. Kuumenna voi-öljyseos pannulla ja paista noin 1/2 dl taikinaa per lettu. Kypsennä molemmilta puolilta, kunnes letut ovat kullanruskeita ja rapeita.
  4. Valmista tonnikalatahna: hienonna tonnikala, sipuli ja suolakurkku. Sekoita kermaviiliin ja mausta mustapippurilla. Anna maustua jääkaapissa 10 minuuttia.
  5. Tarjoile kuumat perunaletut heti tonnikalatahnan kanssa. Koristele tillillä tai sipulinvarsilla ja tarjoile tuoreen salaatin kera.

muistiinpanoja

Valmiit letut säilyvät jääkaapissa 2–3 päivää. Lämmitä pannulla tai uunissa 180 °C:ssa ennen tarjoilua. Tonnikalatahna maistuu parhaalta hieman viileänä, ei jääkaappikylmänä.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 annos
  • Calories: 320 kcal
  • Sugar: 2 g
  • Sodium: 480 mg
  • Fat: 18 g
  • Saturated Fat: 6 g
  • Unsaturated Fat: 11 g
  • Carbohydrates: 22 g
  • Fiber: 2 g
  • Protein: 16 g
  • Cholesterol: 140 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star