Peruna-juustopiiraat: mehevä suosikki arkeen

Peruna-juustopiiraat: mehevä suosikki arkeen

Rakastatko sitä? Jaa se!

Peruna-juustopiiraat ovat täydellinen valinta, kun kaipaan jotain täyteläistä, suolaista ja helposti valmistuvaa. Tässä reseptissä yksinkertaiset ainekset yhdistyvät herkulliseksi kokonaisuudeksi, joka maistuu arkena ja viikonloppuna. Mehevä täyte, rapea pohja ja voimakas juusto tekevät tästä piiraasta luottoruokani, kun haluan hemmotella itseäni ja muita.

Mikä on peruna-juustopiiras?

Peruna-juustopiiraat ovat suolaisia, uunissa paistettavia leivonnaisia, joissa yhdistyvät perunan pehmeys ja juuston täyteläisyys. Resepti on suosittu erityisesti Keski-Euroopassa ja Suomessa, ja sen juuret juontavat vanhoihin kotikeittiöihin, joissa perunaa hyödynnettiin monipuolisesti. Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta on, että jo 1800-luvulla maaseudulla leivottiin vastaavia piirasversioita viikonlopun aterioille.

Ainekset

AinesosaMäärä
Taikina
Vehnäjauhoja3 dl
Maustamaton tuorejuusto100 g
Leivinjauhe1 tl
Margariini100 g
SuolaRipaus
Täyte
Oliiviöljy2 rkl
Makea sipuli (iso)2 kpl
Valkosipulinkynsi1 kpl
Keitetyt perunat3 kpl
Sinappi2 tl
Timjami1 tl
Voimakas juusto100 g
SuolaMaun mukaan
Mustapippuri (rouhittu)Maun mukaan
Kerma2 dl
Kananmunat2 kpl
Peruna-juustopiiraat: mehevä suosikki arkeen
Peruna-juustopiiraat | kokkini.fi

Valmistusohjeet vaihe vaiheelta

  1. Nypin margariinin ja kuivat aineet kulhossa sekaisin.
  2. Lisään tuorejuuston ja sekoitan taikinaksi. Käärittyäni sen kelmuun siirrän jääkaappiin.
  3. Kuorin ja hienonnan sipulit, kuullotan ne öljyssä pannulla pehmeiksi.
  4. Kuorin ja paloittelen keitetyt perunat. Lisään pannulle perunat, raastetun valkosipulin ja mausteet.
  5. Kääntelen seosta hetken ja annan sen jäähtyä.
  6. Jaan taikinan muffinivuokiin tai yhteen piirakkavuokaan. Painelemalla levitän taikinan reunoille ja pohjalle.
  7. Pistelen pohjiin pieniä reikiä haarukalla.
  8. Lisään jäähtyneen perunaseoksen vuokiin.
  9. Raastan juuston ja ripottelen sen perunoiden päälle.
  10. Sekoitan kerman, kananmunat ja sinapin kulhossa ja kaadan seoksen tasaisesti vuokiin.
  11. Paistan 200 asteessa noin 20–30 minuuttia vuokien koosta riippuen.
  12. Annan piiraiden jäähtyä hetken ennen irrottamista vuoasta.

Tässä muutamia reseptejä, joista saatat pitää

Peruna-juustopiiraat: mehevä suosikki arkeen
Peruna-juustopiiraat | kokkini.fi

Vinkit täydellisiin peruna-juustopiiraisiin

Kun haluan täydellisen rakenteen, varmistan että täyte ei ole liian kostea ennen vuokiin lisäämistä. Sipulit kannattaa kuullottaa rauhassa, jolloin ne tuovat syvempää makeutta. En käytä liikaa suolaa, koska voimakas juusto lisää makua luonnollisesti. Taikina onnistuu parhaiten, kun se saa levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia – näin se on helpompi käsitellä ja paistuu rapeaksi.

Tarjoilu ja yhdistelmät

Tarjoilen peruna-juustopiiraat lämpiminä esimerkiksi vihreän salaatin ja yrttikastikkeen kanssa. Ne sopivat myös osaksi brunssipöytää tai iltapalaksi. Juomaksi toimii raikas kivennäisvesi tai kevyt valkoviini. Halutessani viimeistelen annoksen tuoreilla yrteillä, kuten persiljalla tai ruohosipulilla.

Säilytys ja uudelleenlämmitys

Jos peruna-juustopiiraat eivät katoa yhdellä istumalla, säilytän ne jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa. Ne pysyvät tuoreina noin kolme päivää. Uudelleenlämmitykseen käytän mieluiten uunia tai paistinpannua, jolloin pohja säilyttää rapeutensa ja täyte lämpenee tasaisesti. Mikroaaltouuni toimii kiireessä, mutta silloin rakenne saattaa hieman pehmentyä.

Kokeilitko tätä reseptiä? Kerro ihmeessä, miten onnistui ja jätä kommentti!

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voiko peruna-juustopiiraat tehdä ilman kananmunia?

Kyllä, kerman ja kananmunien seoksen voi korvata esimerkiksi kasvipohjaisella ruokakermalla ja hyytelöimisaineella kuten agar agarilla.

Miten peruna-juustopiiraat säilytetään parhaiten?

Parhaiten ne säilyvät jääkaapissa suljetussa rasiassa 2–3 päivää.

Voiko tavallisen juuston korvata vuohenjuustolla?

Ehdottomasti. Vuohenjuusto antaa piiraalle hieman hapokkaan ja täyteläisen säväyksen.

Kuinka kauan peruna-juustopiiraat säilyvät syömäkelpoisina?

Noin kolme päivää jääkaapissa säilytettynä, kunhan ne peitetään huolellisesti.

Voiko tämän reseptin valmistaa etukäteen?

Kyllä, piiraat voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja lämmittää juuri ennen tarjoilua.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Peruna-juustopiiraat: mehevä suosikki arkeen

Peruna-juustopiiraat: mehevä suosikki arkeen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena
  • Prep Time: 25 min
  • Cook Time: 30 min
  • Total Time: 55 min
  • Yield: 6 annosta
  • Category: Suolaiset leivonnaiset
  • Method: Uunissa paistaminen
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Peruna-juustopiiraat: mehevä suosikki arkeen valmistuu helposti kotikeittiössä. Löydä vinkit täydelliseen piiraaseen ja kokeile jo tänään.


Ainesosat

taikina:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 100 g margariinia
  • ripaus suolaa

täyte:

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 kpl isoa makeaa sipulia
  • 1 kpl valkosipulinkynsi
  • 3 kpl keitettyä perunaa
  • 2 tl sinappia
  • 1 tl timjamia
  • 100 g voimakasta juustoa
  • suolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • 2 dl kermaa
  • 2 kpl kananmunaa


Ohjeet

  1. Nypi margariini ja kuivat aineet kulhossa sekaisin.
  2.  Lisää tuorejuusto ja sekoita taikinaksi. Kääri kelmuun ja siirrä jääkaappiin.
  3.  Kuori ja hienonna sipulit, kuullota öljyssä pannulla.
  4.  Kuori ja paloittele perunat. Lisää pannulle perunat, raastettu valkosipuli ja mausteet.
  5.  Kääntele hetki ja anna jäähtyä.
  6.  Jaa taikina muffinivuokiin tai piirakkavuokaan. Painele taikina reunoille ja pohjalle.
  7.  Pistele pohjiin reikiä.
  8.  Lisää perunaseos vuokiin.
  9.  Raasta juusto ja jaa se vuokiin perunaseoksen päälle.
  10.  Sekoita kerma, kananmunat ja sinappi kulhossa ja valuta seos vuokiin.
  11.  Paista 200 asteessa 20–30 minuuttia koosta riippuen.
  12.  Anna jäähtyä hetki ennen irrottamista.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 piiras
  • Calories: 290 kcal
  • Sugar: 3 g
  • Sodium: 400 mg
  • Fat: 18 g
  • Carbohydrates: 22 g
  • Fiber: 2 g
  • Protein: 7 g
  • Cholesterol: 60 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star