Paras pannari 2025: tältä maistuu täydellinen lätty

Paras pannari 2025: tältä maistuu täydellinen lätty

Rakastatko sitä? Jaa se!

Syyskuun viimeisellä viikolla, kun aamu hämärtyy entistä myöhemmin, pannarin tuoksu keittiössä on pieni lohtu. Paras pannari syntyy yksinkertaisista aineksista ja kärsivällisyydestä, kun taikinan annetaan levätä ja paistolämpö säädetään juuri oikeaksi. Jokainen suomalainen tuntee pannarin paikan arjen aamuissa ja viikonlopun hemmotteluhetkissä, sillä se on enemmän kuin ruokaa – se on kotitunnetta kultaisena, mehevänä palana.

Ainesosat

AinesosaMäärä
Vehnäjauhoja4 dl
Sokeria1½ dl
Leivinjauhetta1 tl
Suolaa1 tl
Vanilliinisokeria1 tl
Maitoa8 dl
Kananmunia2 kpl
Voita tai öljyä100 g tai 1 dl

Vehnäjauhot ovat pannarin perusta ja niiden määrä säätelee lopputuloksen paksuutta. Vanilliinisokeri tuo perinteisen makean tuoksun, joka on tunnistettava jokaisessa suomalaisessa kodissa. Voin käyttö takaa mehevyyden, mutta öljy toimii yhtä hyvin.

Paras pannari 2025: tältä maistuu täydellinen lätty
paras pannari | kokkini.fi

Valmistusohjeet

Kuivien Ainesten Sekoittaminen
Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjahe, suola ja vanilliinisokeri isossa kulhossa tasaiseksi seokseksi, jotta mausteet jakautuvat tasan kaikkialle taikinaan.

Nestemäisten Ainesten Lisääminen
Lisää kuiviin ainesosiin munat, maito ja sulatettu voi tai öljy, sekoita tasaiseksi taikinak­si mutta vältä ylisekoitusta, joka tekisi pannarin sitkeäksi.

Taikinan Levittäminen Pellille
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja levitä tasaiseksi kerrokseksi, jotta pannari paistuu tasaisesti kauttaaltaan ilman raakoja kohtia.

Paistaminen Uunissa Kultaiseksi
Paista pannaria 200–225 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja tikkutesti osoittaa kypsyyden eli tikku tulee puhtaana ulos.

Jäähdyttäminen ja Tarjoilu
Anna pannarin jäähtyä hieman ennen leikkaamista, tarjoile lämpimänä kotitekois­en hillonkimpaleen tai tuoreen kermavaahdon kera, nautiskellen täydellistä makuelämystä.

Ainesosien Korvaaminen

Vehnäjauhojen tilalla voi käyttää puoliksi vehnä- ja spelttijauho­ja terveellisempään versioon. Maitoa voi korvata kauramaidos­sa tai rasvattomalla maidolla. Sokerista puolet voi korvata hunajalla makeutta säilyttäen.

Saatat Pitää Myös

Paras pannari 2025: tältä maistuu täydellinen lätty
paras pannari | kokkini.fi

Säilytysvinkit

Valmis pannari säilyy jääkaapissa kolme päivää tiiviisti kelmulla peitettynä. Lämmitä pannaripalat mikrossa 30 sekuntia tai uunissa 150 asteessa viisi minuuttia. Pakastuksessa pannari säilyy kaksi kuukautta paloina, sulata huoneenlämmössä ennen lämmittämistä.

Reseptin Kulttuurinen Merkitys

Pannari on suomalaisen kotiruoan yksinkertainen klassikko, joka yhdistää letun ja pannukakun hyvät puolet. Se edustaa käytännöllisyyttä ja kotoisuutta ilman monimutkaisia tekniikoita. Pannari syntyi aikana, jolloin tarvittiin nopea mutta ravitseva aamupala tai iltapala perheelle. Se on säilyttänyt paikkansa suomalaisten sydämissä sukupolvesta toiseen, koska se on helppo tehdä ja aina herkullinen.

Tarjoiluehdotukset

Tarjoile paras pannari lämpimänä kotiteko­isen hillonkanssa, klassinen mansikka- tai vadelmahillo toimii loistavasti. Kermavaahto tai vaniljajäätelö kruunaavat jälkiruoan. Arkiaamuisin pannari sopii kahvin kanssa hieman sulaa voita päällä. Kesäisin tuoreet marjat ovat täydellinen lisä.

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Miksi pannari jää keskeltä raaaksi?

Uuni on liian kuuma tai pannari on liian paksu. Alenna lämpöä 200 asteeseen ja levitä taikina ohuemmaksi kerrokseksi.

Voiko pannarin tehdä ilman leivinjauhetta?

Kyllä voi, mutta rakenne muuttuu tiiviimmäksi. Leivinjauhe tuo kevyttä kohoamista ja pehmyttä tekstuuria.

Miksi pannari tarttuu pellille?

Leivinpaperi puuttuu tai pelti on liian kuuma. Käytä aina leivinpaperia ja varmista että pelti on huoneenlämpöinen ennen taikinan kaatoa.

Voinko käyttää kauramaitoa tavallisen maidon sijaan?

Kyllä, kauramaito toimii hyvin ja tuo hieman pähkinäistä makua. Varmista että käytät maustamaton­ta versiota.

Kuinka tiedän että pannari on kypsä?

Pinta on kullanruskea ja reunat irtaavat helposti. Tikkutesti keskeltä näyttää onko sisus kypsä, tikku tulee puhtaana ulos.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Paras pannari 2025: tältä maistuu täydellinen lätty

Paras pannari

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 10 minuuttia
  • Cook Time: 30 minuuttia
  • Total Time: 40 minuuttia
  • Yield: 8 annosta
  • Category: Jälkiruoat
  • Method: Uuni
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Paras pannari on klassinen suomalainen herkku, joka syntyy yksinkertaisista aineksista ja kärsivällisyydestä – täydellinen lohtu syysaamuun tai viikonlopun hemmotteluhetkeen.


Ainesosat

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl vanilliinisokeria
  • 8 dl maitoa
  • 2 kananmunaa
  • 100 g voita tai 1 dl öljyä


Ohjeet

  1. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, suola ja vanilliinisokeri isossa kulhossa tasaiseksi seokseksi.
  2. Lisää munat, maito ja sulatettu voi tai öljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta vältä ylisekoitusta.
  3. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja levitä tasaisesti.
  4. Paista 200–225 °C:ssa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja tikku tulee puhtaana ulos.
  5. Anna jäähtyä hetki ja tarjoile lämpimänä hillon tai kermavaahdon kera.

muistiinpanoja

Voit korvata osan vehnäjauhoista spelttijauhoilla ja käyttää kauramaitoa maitovaihtoehtona. Valmis pannari säilyy jääkaapissa 3 päivää tai pakastettuna 2 kuukautta.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 pala
  • Calories: 230 kcal
  • Sugar: 10 g
  • Sodium: 160 mg
  • Fat: 9 g
  • Saturated Fat: 5 g
  • Unsaturated Fat: 3 g
  • Carbohydrates: 28 g
  • Fiber: 1 g
  • Protein: 7 g
  • Cholesterol: 60 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star