Paras karjalanpiiras

Paras karjalanpiiras: täydelliset 30 kpl tällä ohjeella

Rakastatko sitä? Jaa se!

Talvinen aamunkoitto maalaa ikkunan taakse huurteisia kuvioita, ja keittiössä alkaa tapahtua jotain taianomaista. Minä olen leiponut karjalaispiirakka satoja kertoja elämäni aikana, mutta joka kerta kun kuori rapsahtaa hampaisiin ja täyteläinen riisipuuro sulaa suussa, tunnen saman lämmön sydämessäni. Karjalanpiiras on enemmän kuin leivonnainen – se on kulttuuriperintöämme, rakkautta pyöreässä muodossa, ja yhteys sukupolviin ennen meitä.

Ainesosat

AinesosaMäärä
Ruisjauhoja3 dl
Vehnäjauhoja1 dl
Suolaa (taikinaan)1 tl
Kylmää vettä1 1/2 dl
Rypsiöljyä1 rkl
Vettä (puuroon)6 1/2 dl
Puuroriisiä1 1/2 dl
Kuohukermaa2 dl
Suolaa (puuroon)1/2 tl
Kananmuna (puuroon)1 kpl
Voita ruskistettavaksi100 g
Keitettyä kananmunaa (munavoihin)4 kpl
Voita (munavoihin)150 g
Raejuustoa200 g
Tuoretta persiljaa1/2 ruukkua

Puuroriisi on karjalaispiirakka täytteen perusta – sen runsas tärkkelys sitoo kermaa täydellisesti ja luo sen perinteisen, hieman tahmeahkon rakenteen. Ruskistettu voi on se salainen ainesosa, joka antaa piirakalle sen aidon, pähkinäisen aromin ja kultaisen värin. Ruisjauhot tuovat kuoreen sitä aitoa karjalaista makua.

Paras karjalanpiiras: täydelliset 30 kpl tällä ohjeella
Karjalanpiiras | kokkini.fi

Valmistusohjeet

Riisipuuron Valmistaminen ja Jäähdyttäminen
Kiehauta vesi kattilassa ja lisää puuroriisi, keitä matalalla lämmöllä 30 minuuttia sekoitellen usein, jotta riisi ei pala pohjaan. Lisää kuohukerma ja suola, hauduta vielä 10 minuuttia kunnes puuro on paksua ja kermaisuutta. Anna jäähtyä huoneenlämpöön ja sekoita joukkoon kananmuna.

Ruskistetun Voin Valmistus ja Säilytys
Ruskista voi rauhassa kattilassa keskiteholla, kunnes se saa kauniin kullanruskean värin ja pähkinäisen tuoksun. Säästä puolet voista voiteluun kelmuun käärittyinä, loput sekoita jäähtyneeseen riisipuuroon mehevyyden lisäämiseksi.

Ohuen Ruistaikina Tekeminen
Sekoita kulhossa ruisjauhot, vehnäjauhot ja suola. Lisää kylmä vesi ja rypsiöljy, vaivaa taikinaksi – älä liikaa, muuten kuori kovettuu. Kääri taikina tuorekelmun sisään ja anna levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.

Piirakka-aihioiden Muotoilu ja Täyttäminen
Kaulitse taikina pellillä ohueksi levyksi, levitä riisipuuroa keskelle jättäen 5 senttimetrin reunat tyhjiksi. Käännä reunat sisäänpäin ja rypytä ne kevyesti sormin, jotta syntyy karjalaispiirakka tunnistettava aaltoileva reuna.

Paistaminen Korkeassa Lämmössä
Paista 300 asteen kuumuudessa ilman leivinpaperia noin 15 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniisti ruskistuneet ja pohja on kypsä. Voitele heti uunista tulevat piirakka ruskistetulla voilla, jotta kuori pysyy pehmeänä.

Munavoin Viimeistely ja Tarjoilu
Hienonna kovat kananmunat, sekoita huoneenlämpöiseen voihin tasaiseksi massaksi. Lisää raejuusto ja hienonnettu persilja, mausta suolalla tarpeen mukaan. Tarjoile runsaasti lämpimän karjalaispiirakka päällä.

Ainesosien Korvaaminen

Kuohukerman voi korvata tavallisella kermalla tai maidolla, mutta tekstuuri muuttuu kevyemmäksi. Raejuuston sijaan voi käyttää tuorejuustoa munavoihin. Ruskistetun voin voi korvata tavallisella sulatetulla voilla.

Saatat Pitää Myös

Paras karjalanpiiras: täydelliset 30 kpl tällä ohjeella
Karjalanpiiras | kokkini.fi

Säilytysvinkit

Karjalanpiiras säilyy huoneenlämmössä 1-2 päivää tuorekelmun alla. Jääkaapissa ne kestävät viikon, lämmitä uunissa ennen tarjoilua. Pakastuksessa säilyvät 3 kuukautta, sulata ja lämmitä 150-asteisessa uunissa. Munavoi säilyy jääkaapissa viikon.

Reseptin Kulttuurinen Merkitys

Karjalanpiiras on suomalaisen ruokakulttuurin kruununjalokivi, joka juontaa juurensa Karjalan kannakselle. Kun evakot toivat reseptin mukanaan sotien jälkeen, se levisi koko Suomeen ja nousi kansalliseksi symboliksi. Karjalaispiirakka edustaa kestävyyttä, kotoisuutta ja kykyämme säilyttää perinteitä sukupolvien läpi muuttuvassa maailmassa.

Tarjoiluehdotukset

Tarjoile karjalanpiiras lämpimänä klassisen munavoin kanssa aamiaispöydässä tai kahvipöydässä. Kylmänä maitolasillisen kera ne sopivat eväiksi. Juhlapöydässä tarjoile lohimunavoin tai kermaviilikastikkeen kanssa. Lisää pöytään tuoretta kurkkua ja tomaattia.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Miksi karjalaispiirakka kuori hajoaa kaulinnan aikana?

Taikina on liian kuiva tai sitä on vaivattu liikaa. Lisää tilkka vettä kerrallaan jos taikina murtuu, ja kaulitse hellävaraisesti. Anna taikinan levätä jääkaapissa, se helpottaa kaulintaa huomattavasti.

Voinko käyttää pikariisiä karjalaispiirakka täytteeseen?

En suosittele, puuroriisi on välttämätön karjalaispiirakka täytteen oikealle rakenteelle. Pikariisi ei sido kermaa samalla tavalla eikä anna sitä perinteistä tahmeaa täyteläisyyttä, joka tekee karjalaispiirakka niin erityiseksi.

Kuinka saan karjalaispiirakka reunat pysymään auki paistossa?

Rypytä reunat kunnolla ja paina kevyesti kiinni taikinaan. Älä täytä liikaa puuroa, se pursuaa paiston aikana. Käytä korkeaa uunilämpöä, joka kypsyttää taikinan nopeasti pitäen reunat muodossaan.

Miksi karjalanpiiras kuori on kova vaikka voitelin sen?

Voitelu täytyy tehdä välittömästi kun piirakka tulee uunista, kuuma höyry pehmentää kuoren. Käytä runsaasti ruskistettua voita ja anna piirakoiden hautua pyyhkeen alla hetki ennen tarjoilua.

Voiko karjalaispiirakka täytteen tehdä etukäteen?

Kyllä voi, riisipuuro säilyy jääkaapissa 2-3 päivää. Ota puuro huoneenlämpöön ennen täyttämistä ja sekoita hyvin. Lisää kananmuna vasta juuri ennen täyttämistä, jotta taikina ei kastu.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Paras karjalanpiiras: täydelliset 30 kpl tällä ohjeella

Karjalanpiiras

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 60 minuuttia
  • Cook Time: 15 minuuttia
  • Total Time: 1 tunti 15 minuuttia
  • Yield: 15 piirakkaa
  • Category: Perinteiset leivonnaiset
  • Method: Uuni
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Karjalanpiiras on suomalaisen ruokakulttuurin rakastettu klassikko – ohut ruispohja, täyteläinen riisipuuro ja lämmin munavoi yhdistyvät perinteeksi, joka maistuu sydämessä asti.


Ainesosat

Taikina:

  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa (taikinaan)
  • 1 1/2 dl kylmää vettä
  • 1 rkl rypsiöljyä

Riisipuurotäyte:

  • 6 1/2 dl vettä
  • 1 1/2 dl puuroriisiä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1/2 tl suolaa (puuroon)
  • 1 kananmuna
  • 50 g ruskistettua voita (puuroon)

Voiteluun:

  • 50 g ruskistettua voita

Munavoi:

  • 4 keitettyä kananmunaa
  • 150 g voita
  • 200 g raejuustoa
  • 1/2 ruukkua tuoretta persiljaa


Ohjeet

  1. Riisipuuron valmistaminen: Kiehauta vesi ja lisää puuroriisi. Keitä matalalla lämmöllä noin 30 minuuttia sekoitellen. Lisää kuohukerma ja suola, hauduta vielä 10 minuuttia kunnes puuro on paksua. Anna jäähtyä ja sekoita joukkoon kananmuna ja ruskistettu voi.
  2. Ruskistettu voi: Sulata voi kattilassa ja kuumenna, kunnes se saa pähkinäisen tuoksun ja kullanruskean värin. Käytä osa puuroon ja osa voiteluun.
  3. Taikinan valmistus: Sekoita ruisjauhot, vehnäjauhot ja suola. Lisää kylmä vesi ja rypsiöljy. Vaivaa nopeasti taikinaksi, kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa 30 minuuttia.
  4. Piirakka-aihioiden muotoilu: Kaulitse taikina ohuiksi soikeiksi levyiksi. Levitä keskelle jäähtynyttä riisipuuroa ja jätä reunat tyhjiksi. Käännä reunat sisään ja rypytä sormin.
  5. Paistaminen: Paista 300 °C:ssa ilman leivinpaperia noin 15 minuuttia, kunnes reunat ruskistuvat. Voitele heti uunista tullessa ruskistetulla voilla ja peitä liinalla.
  6. Munavoin valmistus: Hienonna keitetyt kananmunat ja sekoita pehmeään voihin. Lisää raejuusto ja persilja. Mausta tarvittaessa suolalla.
  7. Tarjoilu: Tarjoile karjalanpiiraat lämpiminä runsaalla munavoilla ja nauti heti.

muistiinpanoja

Karjalanpiiras säilyy huoneenlämmössä 1–2 päivää, jääkaapissa viikon ja pakastettuna 3 kuukautta. Munavoi säilyy jääkaapissa noin viikon.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 piirakka
  • Calories: 220 kcal
  • Sugar: 1 g
  • Sodium: 180 mg
  • Fat: 11 g
  • Saturated Fat: 6 g
  • Unsaturated Fat: 4 g
  • Carbohydrates: 23 g
  • Fiber: 2 g
  • Protein: 6 g
  • Cholesterol: 60 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star