Paahdettua bataattia 30 minuutissa: helppo ohje

Paahdettua bataattia 30 minuutissa: helppo ohje

Rakastatko sitä? Jaa se!

Kun syyskuun ensimmäiset viileät illat muistuttavat lähestyvästä syksystä, alkaa mieli kaivata lämmittäviä, maanläheisiä makuja. Minä olen vuosien varrella oppinut arvostamaan bataatin ainutlaatuista makua, joka yhdistää makeuden ja maanläheiset aromit tavalla, joka tuntuu erityisen sopivalta suomalaiseen ruokapöytään. Tämä paahdettua bataattia resepti on noussut ehdottomaksi suosikikseni syksyn ensimmäisistä päivistä lähtien, ja sen yksinkertaisuus sekä täydellinen maku tekevät siitä täydellisen lisäkkeen niin arkeen kuin juhlaankin.

Suomalainen ruokakulttuuri on aina arvottanut juureksia, ja bataatti edustaa kauniisti tätä perinnettä moderneissa kuoseissa. Kun perinteiset nauriit väistyivät peruna-aika 1700-luvulla, niin nyt bataatti tuo mukanaan uusia makuja ja ravintoarvoja, jotka sopivat täydellisesti suomalaiseen syksyyn ja talveen.

Miksi bataatti kuuluu suomalaiseen keittiöön?

Bataatti on saavuttanut ansaittua suosiota suomalaisissa kodeissa viime vuosina, ja syy on selvä. Tämä Amerikan mantereelta kotoisin oleva juurikas tuo makeutta ja väriä talvikauden ruokapöytään aivan kuten perinteiset juureksemme, mutta tarjoaa samalla runsaasti A-vitamiinia ja kuitua. Minä olen huomannut, että bataatti sopii erinomaisesti suomalaiseen makumaailmaan, erityisesti kun sitä maustetaan tuttujen yrttien ja mausteiden kanssa.

Syksyn sadonkorjuuaika on aina ollut tärkeä hetki suomalaisessa kulttuurissa. Vaikka bataatti ei kasva meidän ilmastossamme, se edustaa samaa juurevaa, maanläheistä ruokakulttuuria, joka on aina ollut osa suomalaista elämäntapaa. Kun paahdan bataattia uunissa, keittiöön leviävä tuoksu muistuttaa ihanasti syksyn ensimmäisistä kypsyvistä hedelmistä ja viljasta.

Paahdettua bataattia 30 minuutissa: helppo ohje
Paahdettua bataattia | kokkini.fi

Täydelliset mausteet bataatille

Tämän reseptin salaisuus piilee yksinkertaisissa mutta hyvin valituissa mausteissa. Paprikajauhe tuo lempeää lämpöä, kurkuma antaa kauniin kullan sävyn ja ennen kaikkea ihania terveellisiä yhdisteitä. Musta pippuri myllystä sekä merisuola korostavat bataatin luontaista makeutta täydellisesti.

Minä olen kokeillut lukemattomia bataattireseptejä vuosien varrella, ja juuri tämä mausteyhdistelmä on se, joka toimii joka kerta. Se ei peitä bataatin omaa makua, vaan korostaa sitä tavalla, joka tuntuu sekä tutulta että jännittävältä.

Ainesosat:

AinesosaMäärä
Bataatit2 keskikokoista
Paprikajauhetta1 rkl
Kurkumaa1 tl
Mietoa oliiviöljyä2 rkl
Suolaa1 tl
Mustapippuria myllystä1 tl

Fetakastike:

AinesosaMäärä
Kreikkalaista jogurttia200 g
Kevätsipulia varsineen2 kpl
Valkosipulinkynttä4 kpl
Juoksevaa hunajaa1 rkl
Fetaa100 g

Valmistusohjeet

  1. Esivalmistelu: Kuumenna uuni 200°C:een. Kuori bataatit huolellisesti ja paloittele ne pieniksi, tasaisiksi kuutioiksi. Tasaiset palat takaavat sen, että kaikki palat kypsyvät samaan aikaan.
  2. Maustaminen: Sekoita kulhossa oliiviöljy ja kaikki mausteet tasaiseksi seokseksi. Lisää bataattipalat ja pyörittele ne huolellisesti seoksessa, kunnes jokainen pala on tasaisesti päällystetty mausteöljyllä.
  3. Paahto: Levitä maustetut bataattipalat uunipellille leivinpaperin päälle. Varmista, että palat eivät ole päällekkäin, jotta ne ruskistuvat kauniisti. Paahda uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes reunat ovat kullanruskeita ja pinta rapea.
  4. Kastikkeen valmistus: Sillä aikaa kun bataatit kypsyvät, valmista fetakastike. Murskaa feta haarukalla ja hienonna kevätsipulit sekä valkosipulit. Sekoita feta, jogurtti, hunaja ja hienonnetut sipulit keskenään tasaiseksi kastikkeeksi.
  5. Viimeistely: Anna bataattien jäähtyä hieman ennen kastikkeen lisäämistä. Sekoita jäähtyneet bataatit varovasti kastikkeeseen ja asettele tarjoiluastiaan. Koristele halutessasi tuoreilla kevätsipulin vihreillä osilla.
Paahdettua bataattia 30 minuutissa: helppo ohje
Paahdettua bataattia | kokkini.fi

Ammattilaisen vinkit

Täydellinen paahtoaika: Bataatin paahtoaika on ratkaisevan tärkeää. Liian lyhyt aika jättää sisuksen kovaksi, kun taas liian pitkä tekee palasista pehmeitä. 20 minuuttia 200°C:ssa on optimaalinen aika keskikokoisille kuutioille.

Tasaisen kypsymisen salaisuus: Leikkaa bataattipalat mahdollisimman tasaisiksi. Minä olen oppinut, että noin 2 cm kuutiot ovat täydellinen koko, jotta sisus kypsyy ja pinta ruskistuu samanaikaisesti.

Kastikkeen konsistenssi: Jos kastike tuntuu liian paksulta, lisää vähän jogurttia. Jos se on liian löysää, lisää hieman murennettua fetaa. Hunajan määrää voi säätää oman maun mukaan.

Säilytys: Valmis salaatti säilyy jääkaapissa 2-3 päivää. Itse asiassa maku paranee seisomaan jäätyään, kun mausteet ehtivät imeytyä kunnolla.

Tarjoiluehdotukset

Tämä paahdettua bataattia yhdistelmä toimii erinomaisesti sekä pääruokana että lisäkkeenä. Tarjoa se lämpimänä paahdettujen pikkuperunoiden kanssa monipuolisena juuressalaattina, tai käytä sitä lisäkkeenä grillatun kalan tai kanan kera.

Suomalaisessa perinteessä juurekset kuuluvat syksyn ruokapöytään, ja tämä bataatti-fetayhdistelmä tuo kauniisti väriä ja makua perinteisten perunoiden rinnalle. Kokeile myös valkosipuli-parmesaaniperunoiden kanssa, niin saat täydellisen uunijuuresten kokonaisuuden.

Keväällä ja kesällä tämä salaatti on täydellinen grillauskauden lisäke, kun haluat jotain raikasta ja täyttävää. Talvella se tuo aurinkoista väriä ja lämpöä pimeisiin päiviin.

Paahdettua bataattia 30 minuutissa: helppo ohje
Paahdettua bataattia | kokkini.fi

Säilytys ja vinkit

Säilytys: Valmis salaatti säilyy jääkaapissa tiiviisti suljettuna 2-3 päivää. Pidemmässä säilytyksessä kastike saattaa eriytyä hieman, mutta sekoittamalla se palautuu alkuperäiseen muotoonsa.

Uudelleenlämmitys: Jos haluat tarjota salaatin lämpimänä seuraavana päivänä, lämmitä sitä varovasti mikrossa 1-2 minuuttia tai uunissa 150°C:ssa noin 10 minuuttia.

Annosteleminen: Resepti riittää 4 henkilölle lisäkkeeksi tai 2 henkilölle pääruoaksi salaatin tai keitettyjen kasvisten kera.

Variaatiot: Kokeile myös muita juureksia bataatin kanssa. Porkkana ja palsternakka sopivat erinomaisesti samaan paahtopahtiin. Jos kaipaat lisää proteiinia, kokeile bataatti-pinaattipaistos reseptejä.

Kokeilepa myös näitä reseptejä

Jos nautit paahdettua bataattia reseptistä, suosittelen lämpimästi kokeilemaan myös näitä saman henkisiä ruokia:

Paahdetut pikkuperunat kotona vain 5 ainesosaa tarjoaa klassisen suomalaisen juureksen samalla paahto-tekniikalla.

Valkosipuli-parmesaaniperunat uunissa 30 minuutissa tuo italiaisia makuja suomalaiseen perunaan.

Helppo bataatti-pinaattipaistos valmis 30 minuutissa vie bataatin käytön vielä pidemmälle monipuolisessa uunivuoassa.

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voinko korvata kreikkalaisen jogurtin tavallisella jogurtilla?

Kreikkalainen jogurtti on paksumpaa ja sisältää enemmän proteiinia, mutta tavallinen jogurtti käy myös. Lisää vähän vähemmän nestettä kastikkeeseen, jos käytät tavallista jogurttia.

Kuinka kauan bataatit säilyvät raakana?

Raahat bataatit säilyvät viileässä, kuivassa paikassa 1-2 viikkoa. Älä säilytä niitä jääkaapissa, sillä se voi vaikuttaa makuun.

Voinko valmistaa kastikkeen etukäteen?

Fetakastike kannattaa valmistaa vasta juuri ennen tarjoilua, jotta se pysyy tuoreena ja maut eivät sekoitu liikaa. Ainekset voit kuitenkin valmistella etukäteen.

Mikä olisi hyvä kasvisproteiinin lähde tämän ruoan kanssa?

Lisää kastikkeeseen valkosipulia tai kokeile sekoittaa joukkoon keitettyjä kikherheitä tai linssejä. Myös paahdetut siemenet tai pähkinät sopivat erinomaisesti.

Voinko pakastaa valmiin ruoan?

Bataatti-fetayhdistelmä ei sovellu pakastamiseen, sillä jogurtti ja feta voivat erottua. Sen sijaan voit pakastaa paahdetut bataatit ilman kastiketta ja valmistaa kastikkeen tuoreena.

Tämä paahdettua bataattia resepti on todellinen helmi syksyn ruokalistalla. Se yhdistää suomalaisen juurekasperinteen moderniin makumaailmaan tavalla, joka tuntuu sekä tutulta että tuoreelta. Kun seuraavan kerran kaipaatte jotain lämmittävää ja ravitsevaa, kokeile tätä yksinkertaista mutta herkullista ruokaa. Voin luvata, että se nousee pikaisesti oman keittiönne suosikeiksi, aivan kuten se on noussut meidän perheen pysyväksi osaksi syksyn ruokalistaa.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Paahdettua bataattia 30 minuutissa: helppo ohje

Paahdettua bataattia 30 minuutissa: helppo ohje

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 10min
  • Cook Time: 20min
  • Total Time: 30min
  • Yield: 4 annosta
  • Category: Lisäkkeet
  • Method: Uunipaahto
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

 

Paahdettua bataattia uunissa 30 minuutissa! Rapea pinta, pehmeä sisus. Täydelliset mausteet ja vinkit onnistumiseen. Katso helppo ohje!


Ainesosat

Bataatit  

  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 tl kurkumaa
  • 2 rkl mietoa oliiviöljyä
  • 2 keskikokoista bataattia
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria myllystä

Fetakastike  

  • 200 g kreikkalaista jogurttia
  • 2 kevätsipulia varsineen
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • 100 g fetaa


Ohjeet

  1. Kuori ja paloittele bataatit pieniksi kuutioiksi.
  2. Sekoita kulhossa oliiviöljy ja mausteet. Lisää bataatit ja pyörittele ne seoksessa.
  3. Paahda bataatteja 200 °C uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.
  4. Valmista kastike murskaamalla feta ja hienontamalla kevätsipulit sekä valkosipulit.
  5. Sekoita feta, jogurtti, hunaja, kevätsipuli ja valkosipuli keskenään tasaiseksi kastikkeeksi.
  6. Sekoita jäähtyneet bataatit kastikkeeseen ja asettele tarjoiluastiaan. Koristele halutessasi kevätsipulilla.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 annos
  • Calories: 285 kcal
  • Sugar: 12g
  • Sodium: 580mg
  • Fat: 18g
  • Carbohydrates: 24g
  • Fiber: 4g
  • Protein: 9g
  • Cholesterol: 25mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star