Nopea juusto-kinkkupiiras – Täydellinen arkiruoka 30 minuutissa

Nopea juusto-kinkkupiiras: Valmis 30 minuutissa!

Rakastatko sitä? Jaa se!

Kun kello tikittää kohti kuutta iltapäivällä ja nälkä alkaa painaa, juusto-kinkkupiiras on pelastaja arjen kiireessä. Tämä helppo piirakka yhdistää suomalaiset klassikkomaut – mehevän kinkkua, sulavaa juustoa ja pehmeää taikinapohjaa – yhdeksi täydelliseksi kokonaisuudeksi. Rahkapohjainen taikina valmistuu käden käänteessä ilman vaivaamista, ja kun lisäät täytteen sekaan tuoreen persilian, saat keittiöösi tuoksun joka saa koko perheen kokoontumaan pöytään odottavaisina.

Ainesosat

AinesosaMäärä
Maitorahka½ prk (noin 100 g)
Voi125 g
Vehnäjauhot2 dl
Leivinjauhe1 tl
Palvikinkku150 g
Juustoraaste150 g
Ruokakerma2 dl
Munat3 kpl
Maito1 dl
Mustapippuri½ tl
Paprikajauhe½ tl
Tuore persilja½ dl

Suomalaisen juusto-kinkkupiiraan salaisuus piilee laadukkaissa perusraaka-aineissa. Maitorahka tekee taikinasta ihanan mureaa ja mehevää, kun taas palvikinkku tuo maukasta suolaisuutta. Käytä mieluiten kotimaista kinkkua ja hyvälaatuista juustoraastetta, joka sulaa kauniisti uunissa.

Nopea juusto-kinkkupiiras: Valmis 30 minuutissa!
juusto-kinkkupiiras | kokkini.fi

Valmistusohjeet

Taikinan Nopea Valmistus
Sekoita huoneenlämpöinen maitorahka ja pehmeä voi kulhossa tasaiseksi. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe, vaivaa kevyesti haarukalla kunnes taikina on tasaista mutta ei liian käsiteltyä.

Pohjan Painelu Vuokaan
Voitele piirakkavuoka kunnolla. Painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille käyttäen jauhostettuja sormia. Tee reunat sopivan korkeiksi pitämään täyte sisällä paistettaessa.

Täytteen Tasaus
Leikkaa palvikinkku pieniksi kuutioiksi ja levitä tasaisesti taikinapohjan päälle. Ripottele päälle juustoraaste kattavasti, jotta jokainen pala piirakkaa saa herkullista juustoista makua.

Munakastikkeen Valmistus
Vatkaa kulhossa munat, ruokakerma ja maito keskenään vaahtoamatta. Mausta mustapippurilla, paprikajauheella ja hienonnetulla tuoreella persiljalla. Kaada seos varovasti täytteen päälle.

Paistaminen Kultaiseksi
Paista juusto-kinkkupiirakka 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti kullanruskea ja keskusta hyytynyt. Anna levätä 5 minuuttia ennen leikkaamista, jotta täyte asettuu.

Ainesosien Korvaaminen

Maitorahkan voi korvata tuorejuustolla, vaikka taikina muuttuu hieman tiiviimmäksi. Palvikinkkua voi vaihtaa leikkelemakkinaksi tai jopa paistetuksi jauhelihaksi. Juustoraasteen sijaan toimii myös emmental-juusto siivuina.

Saatat Pitää Myös

  • Kermainen kinkkupiirakka: Toinen herkullinen versio kinkkupiirakasta, joka yhdistää samoja rakastettuja makuja eri tavalla ja sopii yhtä hyvin arkeen kuin juhlaan.
  • Kinkku-juustomuffinit: Jos pidät kinkkupiiraan mauista, nämä muffinit tarjoavat samat herkut pienessä paketissa – täydellisiä eväiksi tai iltapalaksi.
  • Lohipiirakka: Vaihtoehtona kinkkupiiraalle, tämä lohiversio tuo kalaa pöytään samalla helpolla rahkapohjaisella taikinalla ja mehevällä täytteellä.
  • Kinkkumuffinssit: Pienikokoiset kinkkumuffinit ovat täydellinen lisä juusto-kinkkupiiraan rinnalle, kun haluat tarjota monipuolista suolaista leivontaa.
Nopea juusto-kinkkupiiras: Valmis 30 minuutissa!
juusto-kinkkupiiras | kokkini.fi

Säilytysvinkit

Juusto-kinkkupiiras säilyy jääkaapissa tiiviisti peitettynä 2-3 päivää. Lämmitä uudelleen 150 asteessa 10-15 minuuttia, jotta taikina pysyy mureana. Piirakan voi myös pakastaa ennen paistamista tai paiston jälkeen – sulata jääkaapissa yön yli.

Reseptin Kulttuurinen Merkitys

Juusto-kinkkupiiras edustaa suomalaista käytännöllisyyttä ja arjen helppoa ruoanlaittoa. Rahkapohjainen piirakka on sukua monille kotimaisille klassikkopiirakoille, mutta tämä kinkku-juustoversio on vakiinnuttanut paikkansa modernissa suomalaisessa keittiössä. Se yhdistää perinteiset maut nykyajan kiireiseen elämäntapaan – nopea, helppo ja herkullinen.

Tarjoiluehdotukset

Tarjoile juusto-kinkkupiiras lämpimänä tuoreen salaatin kanssa. Raikas vihersalaatti sitruunavinegretillä tasapainottaa piirakan täyteläisyyttä täydellisesti. Piiras sopii myös kylmänä eväiksi tai iltapalaksi. Lisää lautaselle suolakurkkuja ja tomaatteja viimeistelemään ateria.

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Miksi taikinapohja jää raakaksi?

Taikina on liian paksu tai uuni liian kuuma. Painele taikina ohuemmaksi ja laske lämpötilaa 180 asteeseen, paista pidempään.

Voiko piiraan tehdä etukäteen?

Kyllä, voit koota piiraan valmiiksi ja säilyttää jääkaapissa muutaman tunnin. Paista juuri ennen tarjoilua parhaan lopputuloksen saamiseksi.

Miksi täyte vuotaa yli?

Taikinan reunat ovat liian matalat. Muotoile korkeammat reunat ja jätä täytettä vähemmän, noin 1 cm reunan alapuolelle.

Voinko käyttää pakastettua rahkaa?

Kyllä, mutta sulata se ensin huoneenlämpöön ja sekoita hyvin ennen käyttöä. Liian kylmä rahka tekee taikinasta kovaa.

Kuinka tiedän milloin piirakka on kypsä?

Pinta on kullanruskea ja keskusta hyytynyt. Heiluta vuokaa kevyesti – jos täyte heiluu nestemäisesti, paista vielä 5-10 minuuttia.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Nopea juusto-kinkkupiiras: Valmis 30 minuutissa!

Juusto-kinkkupiiras

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 15 minuuttia
  • Cook Time: 40 minuuttia
  • Total Time: 55 minuuttia
  • Yield: 6 annosta
  • Category: Suolaiset piirakat
  • Method: Uuni
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Juusto-kinkkupiiras on helppo ja herkullinen arjen pelastaja, jossa rahkapohja yhdistyy kinkun, juuston ja tuoreen persiljan meheväksi kokonaisuudeksi.


Ainesosat

  • ½ prk (noin 100 g) maitorahkaa
  • 125 g voita
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 150 g palvikinkkua
  • 150 g juustoraastetta
  • 2 dl ruokakermaa
  • 3 munaa
  • 1 dl maitoa
  • ½ tl mustapippuria
  • ½ tl paprikajauhetta
  • ½ dl tuoretta persiljaa, hienonnettuna


Ohjeet

  1. Sekoita huoneenlämpöinen maitorahka ja pehmeä voi kulhossa tasaiseksi.
  2. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe, ja vaivaa kevyesti haarukalla taikinaksi.
  3. Voitele piirakkavuoka ja painele taikina tasaisesti pohjalle ja reunoille.
  4. Leikkaa palvikinkku pieniksi kuutioiksi ja levitä taikinapohjan päälle.
  5. Ripottele juustoraaste tasaisesti kinkun päälle.
  6. Vatkaa kulhossa munat, ruokakerma ja maito. Mausta mustapippurilla, paprikajauheella ja hienonnetulla persiljalla.
  7. Kaada seos täytteen päälle tasaisesti.
  8. Paista 200 °C:ssa noin 40 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja täyte hyytynyt.
  9. Anna levätä 5 minuuttia ennen leikkaamista.

muistiinpanoja

Juusto-kinkkupiiras säilyy jääkaapissa 2–3 päivää tai pakastettuna useita viikkoja. Tarjoa lämpimänä salaatin kera tai kylmänä eväänä.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 pala
  • Calories: 360 kcal
  • Sugar: 2 g
  • Sodium: 540 mg
  • Fat: 26 g
  • Saturated Fat: 14 g
  • Unsaturated Fat: 11 g
  • Carbohydrates: 15 g
  • Fiber: 1 g
  • Protein: 19 g
  • Cholesterol: 155 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star