NĂ€in teet suomalaiset letut: Helppo ja nopea ohje

NĂ€in teet suomalaiset letut: Helppo ja nopea ohje

Rakastatko sitÀ? Jaa se!

Suomalaiset letut ovat arjen ja juhlan kestosuosikki. TÀssÀ jaan oman, moneen kertaan testatun ohjeeni, jolla valmistat tÀydellisen ohuet letut helposti ja nopeasti.

MitÀ ovat suomalaiset letut?

Suomalaiset letut ovat ohuita, pannulla paistettavia herkkuja, jotka ovat olleet osa suomalaista ruokaperinnettĂ€ jo vuosisatoja. Letut tunnetaan kautta maan, mutta erityisesti ne herĂ€ttĂ€vĂ€t lĂ€mpimiĂ€ muistoja kesĂ€isestĂ€ mökkielĂ€mĂ€stĂ€, lettukesteistĂ€ ja kouluruokailuista. LĂ€nsi-Suomessa niitĂ€ kutsutaan usein plĂ€tyiksi, kun taas idĂ€ssĂ€ sana ”rĂ€iskĂ€le” voi olla tuttu. Itselleni letut edustavat ennen kaikkea kiireetöntĂ€ herkutteluhetkeĂ€ – yksinkertaisia aineksia, mutta taivaallinen lopputulos.

Ainekset

TÀssÀ reseptissÀ kÀytÀn mahdollisimman yksinkertaisia raaka-aineita, jotka löytyvÀt lÀhes jokaisesta suomalaisesta keittiöstÀ. Jos haluat tehdÀ pinaattiletut, lisÀÀ vain ohjeeseen mukaan esikeitetty pinaatti.

AinesosaMÀÀrÀ
Maito5 dl
Suolaœ tl
VehnÀjauhoja2,5 dl
Kananmunia1–2 (1 jos iso, 2 jos pieni)
Sokeria1 rkl (tai 1 tl jos pinaattiletut)
Voita (paistamiseen)Tarpeen mukaan
Tuore pinaatti (valinnainen)150–200 g, esikeitettynĂ€

Yksinkertainen taikina mahdollistaa myös variaatiot. Jos haluat vÀhemmÀn makeita lettuja tai kaipaat suolaista vaihtoehtoa, sokerin mÀÀrÀÀ voi sÀÀtÀÀ. Pinaatti taas tuo mukanaan tÀytelÀisyyttÀ ja sopii erityisesti lounaaksi tai vÀlipalaksi.

Vaiheittaiset ohjeet lettujen paistamiseen

TĂ€ssĂ€ reseptissĂ€ ei kikkailla – seuraamalla nĂ€itĂ€ vaiheita saat tasalaatuisia ja maukkaita lettuja joka kerta. Itse opin tĂ€mĂ€n jĂ€rjestyksen Ă€idiltĂ€ni, joka teki lettuja usein meille lapsena.

  1. Sekoita kulhossa maito ja kananmunat ja vatkaa hyvin yhteen.
    – KĂ€ytĂ€n itse vispilÀÀ, mutta sĂ€hkövatkainkin kĂ€y. TĂ€rkeÀÀ on, ettĂ€ munat rikkoutuvat ja sekoittuvat kunnolla maitoon.
  2. LisÀÀ vehnÀjauhot vÀhitellen taikinaan samalla vatkaten.
    – TĂ€mĂ€ vaihe vaatii kĂ€rsivĂ€llisyyttĂ€. Jos jauhot lisĂ€tÀÀn liian nopeasti, taikinaan voi jÀÀdĂ€ paakkuja. Itse lisÀÀn jauhot siivilĂ€n lĂ€pi.
  3. LisÀÀ suola ja sokeri taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
    – TĂ€ssĂ€ vaiheessa voit lisĂ€tĂ€ myös pinaatin, jos teet pinaattilettuja. KĂ€ytĂ€n itse valmiiksi esikeitettyĂ€ ja silputtua pinaattia.
  4. Anna taikinan levÀtÀ huoneenlÀmmössÀ noin 30 minuuttia.
    – TĂ€mĂ€ on yksi tĂ€rkeimmistĂ€ vaiheista. Kun taikina saa levĂ€tĂ€, jauhot turpoavat ja rakenne paranee. MinĂ€ teen tĂ€ssĂ€ vĂ€lissĂ€ esimerkiksi kahvin tai katson, ettĂ€ lettupannu on kunnossa.
  5. Sekoita taikina uudelleen ennen paistamista.
    – LepĂ€ilyn aikana taikinaan voi muodostua pinnalle vaahtoa tai sakkaa, joten nopea sekoitus ennen paistoa on tĂ€rkeĂ€.
  6. Kuumenna paistinpannu keskilÀmmöllÀ ja lisÀÀ teelusikallinen voita.
    – KĂ€ytĂ€n itse valurautapannua, sillĂ€ siinĂ€ letut paistuvat tasaisesti ja saavat kauniin pinnan. Voi antaa myös ihanan, hieman paahteisen maun.
  7. Kaada pieni kauhallinen taikinaa pannulle ja kallista pannua, jotta taikina leviÀÀ ohuesti.
    – Tavoitteena on mahdollisimman ohut lettu. Itse kallistan pannua heti taikinan kaatamisen jĂ€lkeen joka suuntaan, jotta se levittyy tasaisesti.
  8. Paista, kunnes pinta nÀyttÀÀ hyytyneeltÀ, ja kÀÀnnÀ lettu.
    – TĂ€mĂ€ vaihe vaatii silmÀÀ. Kun reunat alkavat irrota ja pinta ei enÀÀ kiillĂ€, on aika kÀÀntÀÀ.
  9. Paista molemmat puolet kullanruskeiksi ja siirrÀ lettu lautaselle lÀmpimÀÀn.
    – Itse pidĂ€n valmiit letut lĂ€mpiminĂ€ uunissa noin 100 asteessa, peitettynĂ€ foliolla.
  10. LisÀÀ pannulle voita tarvittaessa ja jatka paistamista.
    – Pannu kuivuu paistamisen aikana, joten pieni voimÀÀrĂ€ jokaiselle letulle takaa kauniin paistopinnan.
  11. Tarjoa letut sokerin tai hillon kanssa ja nauti!
    – MeillĂ€ kotona mansikkahillo ja vaniljakermavaahto ovat aina suosikkeja. Lapsena letun keskelle laitettiin myös toisinaan jÀÀtelöpallo.
NĂ€in teet suomalaiset letut: Helppo ja nopea ohje
Suomalaiset letut | kokkini.fi

VinkkejÀ tÀydellisiin suomalaisiin lettuihin

Letun paistaminen ei ole pelkkĂ€ tekninen suoritus – siinĂ€ on jotain rauhoittavaa ja meditatiivista. TĂ€ssĂ€ muutama oma vinkkini, joilla saat lettusi onnistumaan kerta toisensa jĂ€lkeen:

  • KĂ€ytĂ€ huoneenlĂ€mpöisiĂ€ raaka-aineita – kylmĂ€ maito tai kananmunat voivat aiheuttaa taikinan ”shokin” ja tehdĂ€ siitĂ€ epĂ€tasaisen.
  • Anna taikinan levĂ€tĂ€ riittĂ€vĂ€sti – monet kiirehtivĂ€t tĂ€mĂ€n vaiheen yli, mutta se tekee suuren eron lopputuloksessa.
  • PidĂ€ pannu tarpeeksi kuumana, mutta ei liian – liian kuuma pannu polttaa letun ennen kuin se ehtii hyytyĂ€. KeskilĂ€mpö on avain.
  • KÀÀnnĂ€ vain kerran – liiallinen kÀÀntĂ€minen rikkoo rakenteen ja voi tehdĂ€ letuista repaleisia.
  • ÄlĂ€ ylikuormita taikinaa lisukkeilla – varsinkin pinaattiversioissa vĂ€hempi on enemmĂ€n, jotta rakenne sĂ€ilyy ohuena.

Yleinen virhe on myös kÀyttÀÀ liian vÀhÀn rasvaa. Vaikka haluaisi keventÀÀ, voin puute tekee letuista helposti kuivia ja kiinni tarttuvia. Itse pidÀn aina pienen voinokareen kÀden ulottuvilla jokaisen letun kohdalla.

TÀssÀ muutamia reseptejÀ, joista saatat pitÀÀ

NĂ€in teet suomalaiset letut: Helppo ja nopea ohje
Suomalaiset letut | kokkini.fi

Tarjoiluehdotukset ja lisukkeet

Letut ovat siitÀ kiitollisia, ettÀ niihin voi yhdistÀÀ niin monenlaisia makuja. MeillÀ kotona vakiintuneita suosikkeja ovat:

  • Makeat lisukkeet: mansikkahillo, omenahillo, mustikkakeitto, vaniljakastike, sokeri & kaneli, kermavaahto.
  • Suolaiset versiot: pinaattiletut raejuuston ja kylmĂ€savulohen kanssa, tai letut tuorejuusto-kasvistĂ€ytteellĂ€.
  • JĂ€lkiruokaversio: tĂ€ytetty letturulla banaanilla ja suklaakastikkeella – ja pÀÀlle ripaus tomusokeria.

Itse tykkÀÀn kattaa letut pinoksi keskelle pöytÀÀ, jossa jokainen voi valita oman lisukkeensa. NÀin syntyy rento ja yhteisöllinen tunnelma, vÀhÀn kuin lettukesteissÀ lapsuudessa.

SÀilytys ja uudelleenlÀmmitys

Jos lettuja jÀÀ yli – mitĂ€ harvoin tapahtuu, jos ne ovat hyviĂ€ – ne sĂ€ilyvĂ€t jÀÀkaapissa 2–3 pĂ€ivÀÀ ilmatiiviissĂ€ rasiassa. Itse sĂ€ilytĂ€n letut lautasen pÀÀllĂ€ muovikelmun alla tai suljetussa kannellisessa rasiassa.

UudelleenlÀmmityksessÀ suosin itse paistinpannua miedolla lÀmmöllÀ. NÀin lettujen rakenne ja rapeat reunat sÀilyvÀt paremmin kuin mikrossa. Mikrossakin voi toki lÀmmittÀÀ, mutta silloin kannattaa laittaa pÀÀlle pieni lasi vettÀ tai kostea talouspaperi, ettei lettu kuivu.

Kokeilitko tĂ€tĂ€ lettureseptiĂ€? JĂ€tĂ€ kommentti ja kerro, miten onnistui – kuulen mielellĂ€ni, millaisia variaatioita keksit!

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voinko tehdÀ suomalaiset letut ilman kananmunaa?

KyllĂ€ voit. Kananmunan voi korvata esimerkiksi œ banaanilla tai 2 rkl soijajogurttia. Rakenne on hieman erilainen, mutta toimiva.

Miten sÀilytÀn suomalaiset letut parhaiten?

SĂ€ilytĂ€ letut jÀÀkaapissa ilmatiiviissĂ€ rasiassa. Ne sĂ€ilyvĂ€t hyvin 2–3 pĂ€ivÀÀ ilman, ettĂ€ rakenne kĂ€rsii liikaa.

Voinko kÀyttÀÀ kasvipohjaista maitoa lettutaikinassa?

KyllÀ. Itse olen tehnyt onnistuneesti lettuja niin kauramaitoon kuin mantelimaitoonkin. Maku hieman muuttuu, mutta toimii hyvin.

Voiko suomalaiset letut tehdÀ etukÀteen?

KyllÀ voi. Taikinan voi tehdÀ aamulla valmiiksi ja paistaa illalla, tai letut voi paistaa valmiiksi ja lÀmmittÀÀ pannulla juuri ennen tarjoilua.

Voinko kÀyttÀÀ gluteenittomia jauhoja?

KyllÀ, gluteeniton jauhoseos kÀy hyvin. Itse lisÀÀn silloin ripauksen psylliumia taikinan sitkon parantamiseksi.


Suomalaiset letut ovat yksinkertainen mutta rakastettu klassikko, joka taipuu moneen. TÀllÀ ohjeella saat aikaan tÀydellisiÀ lettuja, olipa kyseessÀ arki-ilta tai kesÀinen juhlahetki. Toivottavasti tÀmÀ resepti löytÀÀ tiensÀ myös sinun keittiöösi!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
NĂ€in teet suomalaiset letut: Helppo ja nopea ohje

NĂ€in teet suomalaiset letut: Helppo ja nopea ohje

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena HĂ€nninen
  • Prep Time: 10 min
  • Cook Time: 30 min
  • Total Time: 40 min
  • Yield: 10 lettua
  • Category: JĂ€lkiruoat / Perinneruoat
  • Method: Paistaminen
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

 

Suomalaiset letut helposti kotona! LöydÀ perinteinen resepti, vinkit rapeaan reunaan ja salainen aines, joka vie maun uudelle tasolle.


Ainesosat

  • 5 dl maitoa
  • œ tl suolaa
  • 2,5 dl vehnĂ€jauhoja
  • 1–2 kananmunaa (1 jos iso, 2 jos pieni)
  • 1 rkl sokeria (tai 1 tl jos pinaattiletut)
  • Voita paistamiseen
  • (150–200 g tuoretta pinaattia, esikeitettynĂ€, jos pinaattiletut)


Ohjeet

  •  Sekoita kulhossa maito ja kananmunat ja vatkaa hyvin yhteen.
  •  LisÀÀ vehnĂ€jauhot vĂ€hitellen taikinaan samalla vatkaten.
  •  LisÀÀ suola ja sokeri taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
  •  Anna taikinan levĂ€tĂ€ huoneenlĂ€mmössĂ€ noin 30 minuuttia.
  •  Sekoita taikina uudelleen ennen paistamista.
  •  Kuumenna paistinpannu keskilĂ€mmöllĂ€ ja lisÀÀ teelusikallinen voita.
  •  Kaada pieni kauhallinen taikinaa pannulle ja kallista pannua, jotta taikina leviÀÀ ohuesti.
  •  Paista, kunnes pinta nĂ€yttÀÀ hyytyneeltĂ€, ja kÀÀnnĂ€ lettu.
  •  Paista molemmat puolet kullanruskeiksi ja siirrĂ€ lettu lautaselle lĂ€mpimÀÀn.
  •  LisÀÀ pannulle voita tarvittaessa ja jatka paistamista.
  •  Tarjoa letut sokerin tai hillon kanssa ja nauti!


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 lettu
  • Calories: 90 kcal
  • Sugar: 2 g
  • Sodium: 120 mg
  • Fat: 4 g
  • Carbohydrates: 10 g
  • Fiber: 0,3 g
  • Protein: 3 g
  • Cholesterol: 30 mg

Rakastatko sitÀ? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

SÀhköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentÀt on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star