NĂ€in teet suomalaiset letut: Helppo ja nopea ohje

Suomalaiset letut ovat arjen ja juhlan kestosuosikki. TÀssÀ jaan oman, moneen kertaan testatun ohjeeni, jolla valmistat tÀydellisen ohuet letut helposti ja nopeasti.
SisÀllysluettelo
MitÀ ovat suomalaiset letut?
Suomalaiset letut ovat ohuita, pannulla paistettavia herkkuja, jotka ovat olleet osa suomalaista ruokaperinnettĂ€ jo vuosisatoja. Letut tunnetaan kautta maan, mutta erityisesti ne herĂ€ttĂ€vĂ€t lĂ€mpimiĂ€ muistoja kesĂ€isestĂ€ mökkielĂ€mĂ€stĂ€, lettukesteistĂ€ ja kouluruokailuista. LĂ€nsi-Suomessa niitĂ€ kutsutaan usein plĂ€tyiksi, kun taas idĂ€ssĂ€ sana ”rĂ€iskĂ€le” voi olla tuttu. Itselleni letut edustavat ennen kaikkea kiireetöntĂ€ herkutteluhetkeĂ€ â yksinkertaisia aineksia, mutta taivaallinen lopputulos.
Ainekset
TÀssÀ reseptissÀ kÀytÀn mahdollisimman yksinkertaisia raaka-aineita, jotka löytyvÀt lÀhes jokaisesta suomalaisesta keittiöstÀ. Jos haluat tehdÀ pinaattiletut, lisÀÀ vain ohjeeseen mukaan esikeitetty pinaatti.
| Ainesosa | MÀÀrÀ |
|---|---|
| Maito | 5 dl |
| Suola | œ tl |
| VehnÀjauhoja | 2,5 dl |
| Kananmunia | 1â2 (1 jos iso, 2 jos pieni) |
| Sokeria | 1 rkl (tai 1 tl jos pinaattiletut) |
| Voita (paistamiseen) | Tarpeen mukaan |
| Tuore pinaatti (valinnainen) | 150â200 g, esikeitettynĂ€ |
Yksinkertainen taikina mahdollistaa myös variaatiot. Jos haluat vÀhemmÀn makeita lettuja tai kaipaat suolaista vaihtoehtoa, sokerin mÀÀrÀÀ voi sÀÀtÀÀ. Pinaatti taas tuo mukanaan tÀytelÀisyyttÀ ja sopii erityisesti lounaaksi tai vÀlipalaksi.
Vaiheittaiset ohjeet lettujen paistamiseen
TĂ€ssĂ€ reseptissĂ€ ei kikkailla â seuraamalla nĂ€itĂ€ vaiheita saat tasalaatuisia ja maukkaita lettuja joka kerta. Itse opin tĂ€mĂ€n jĂ€rjestyksen Ă€idiltĂ€ni, joka teki lettuja usein meille lapsena.
- Sekoita kulhossa maito ja kananmunat ja vatkaa hyvin yhteen.
â KĂ€ytĂ€n itse vispilÀÀ, mutta sĂ€hkövatkainkin kĂ€y. TĂ€rkeÀÀ on, ettĂ€ munat rikkoutuvat ja sekoittuvat kunnolla maitoon. - LisÀÀ vehnĂ€jauhot vĂ€hitellen taikinaan samalla vatkaten.
â TĂ€mĂ€ vaihe vaatii kĂ€rsivĂ€llisyyttĂ€. Jos jauhot lisĂ€tÀÀn liian nopeasti, taikinaan voi jÀÀdĂ€ paakkuja. Itse lisÀÀn jauhot siivilĂ€n lĂ€pi. - LisÀÀ suola ja sokeri taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
â TĂ€ssĂ€ vaiheessa voit lisĂ€tĂ€ myös pinaatin, jos teet pinaattilettuja. KĂ€ytĂ€n itse valmiiksi esikeitettyĂ€ ja silputtua pinaattia. - Anna taikinan levĂ€tĂ€ huoneenlĂ€mmössĂ€ noin 30 minuuttia.
â TĂ€mĂ€ on yksi tĂ€rkeimmistĂ€ vaiheista. Kun taikina saa levĂ€tĂ€, jauhot turpoavat ja rakenne paranee. MinĂ€ teen tĂ€ssĂ€ vĂ€lissĂ€ esimerkiksi kahvin tai katson, ettĂ€ lettupannu on kunnossa. - Sekoita taikina uudelleen ennen paistamista.
â LepĂ€ilyn aikana taikinaan voi muodostua pinnalle vaahtoa tai sakkaa, joten nopea sekoitus ennen paistoa on tĂ€rkeĂ€. - Kuumenna paistinpannu keskilĂ€mmöllĂ€ ja lisÀÀ teelusikallinen voita.
â KĂ€ytĂ€n itse valurautapannua, sillĂ€ siinĂ€ letut paistuvat tasaisesti ja saavat kauniin pinnan. Voi antaa myös ihanan, hieman paahteisen maun. - Kaada pieni kauhallinen taikinaa pannulle ja kallista pannua, jotta taikina leviÀÀ ohuesti.
â Tavoitteena on mahdollisimman ohut lettu. Itse kallistan pannua heti taikinan kaatamisen jĂ€lkeen joka suuntaan, jotta se levittyy tasaisesti. - Paista, kunnes pinta nĂ€yttÀÀ hyytyneeltĂ€, ja kÀÀnnĂ€ lettu.
â TĂ€mĂ€ vaihe vaatii silmÀÀ. Kun reunat alkavat irrota ja pinta ei enÀÀ kiillĂ€, on aika kÀÀntÀÀ. - Paista molemmat puolet kullanruskeiksi ja siirrĂ€ lettu lautaselle lĂ€mpimÀÀn.
â Itse pidĂ€n valmiit letut lĂ€mpiminĂ€ uunissa noin 100 asteessa, peitettynĂ€ foliolla. - LisÀÀ pannulle voita tarvittaessa ja jatka paistamista.
â Pannu kuivuu paistamisen aikana, joten pieni voimÀÀrĂ€ jokaiselle letulle takaa kauniin paistopinnan. - Tarjoa letut sokerin tai hillon kanssa ja nauti!
â MeillĂ€ kotona mansikkahillo ja vaniljakermavaahto ovat aina suosikkeja. Lapsena letun keskelle laitettiin myös toisinaan jÀÀtelöpallo.

VinkkejÀ tÀydellisiin suomalaisiin lettuihin
Letun paistaminen ei ole pelkkĂ€ tekninen suoritus â siinĂ€ on jotain rauhoittavaa ja meditatiivista. TĂ€ssĂ€ muutama oma vinkkini, joilla saat lettusi onnistumaan kerta toisensa jĂ€lkeen:
- KĂ€ytĂ€ huoneenlĂ€mpöisiĂ€ raaka-aineita â kylmĂ€ maito tai kananmunat voivat aiheuttaa taikinan ”shokin” ja tehdĂ€ siitĂ€ epĂ€tasaisen.
- Anna taikinan levĂ€tĂ€ riittĂ€vĂ€sti â monet kiirehtivĂ€t tĂ€mĂ€n vaiheen yli, mutta se tekee suuren eron lopputuloksessa.
- PidĂ€ pannu tarpeeksi kuumana, mutta ei liian â liian kuuma pannu polttaa letun ennen kuin se ehtii hyytyĂ€. KeskilĂ€mpö on avain.
- KÀÀnnĂ€ vain kerran â liiallinen kÀÀntĂ€minen rikkoo rakenteen ja voi tehdĂ€ letuista repaleisia.
- ĂlĂ€ ylikuormita taikinaa lisukkeilla â varsinkin pinaattiversioissa vĂ€hempi on enemmĂ€n, jotta rakenne sĂ€ilyy ohuena.
Yleinen virhe on myös kÀyttÀÀ liian vÀhÀn rasvaa. Vaikka haluaisi keventÀÀ, voin puute tekee letuista helposti kuivia ja kiinni tarttuvia. Itse pidÀn aina pienen voinokareen kÀden ulottuvilla jokaisen letun kohdalla.
TÀssÀ muutamia reseptejÀ, joista saatat pitÀÀ
- KÀÀretorttu â resepti: Valmista 20 minuutissa: Klassinen jĂ€lkiruoka, joka valmistuu nopeasti ja sopii tĂ€ydellisesti lettujen rinnalle makeaksi herkuksi.
- Paahdettu parsa-perunasalaatti â herkullinen resepti: Kevyt ja maukas lisuke, joka tuo raikkautta lettukattaukseen.
- Leivo moderni kinuskikakku â helppo ja nĂ€yttĂ€vĂ€: Juhlava vaihtoehto makeaan leivontaan, tĂ€ydellinen lettujen kanssa tarjoiltavaksi.
- Pizzamuffinit alle 30 min â nopea & paras resepti: Hauska ja nopea suolainen vaihtoehto vaikkapa brunssille lettujen oheen.

Tarjoiluehdotukset ja lisukkeet
Letut ovat siitÀ kiitollisia, ettÀ niihin voi yhdistÀÀ niin monenlaisia makuja. MeillÀ kotona vakiintuneita suosikkeja ovat:
- Makeat lisukkeet: mansikkahillo, omenahillo, mustikkakeitto, vaniljakastike, sokeri & kaneli, kermavaahto.
- Suolaiset versiot: pinaattiletut raejuuston ja kylmÀsavulohen kanssa, tai letut tuorejuusto-kasvistÀytteellÀ.
- JĂ€lkiruokaversio: tĂ€ytetty letturulla banaanilla ja suklaakastikkeella â ja pÀÀlle ripaus tomusokeria.
Itse tykkÀÀn kattaa letut pinoksi keskelle pöytÀÀ, jossa jokainen voi valita oman lisukkeensa. NÀin syntyy rento ja yhteisöllinen tunnelma, vÀhÀn kuin lettukesteissÀ lapsuudessa.
SÀilytys ja uudelleenlÀmmitys
Jos lettuja jÀÀ yli â mitĂ€ harvoin tapahtuu, jos ne ovat hyviĂ€ â ne sĂ€ilyvĂ€t jÀÀkaapissa 2â3 pĂ€ivÀÀ ilmatiiviissĂ€ rasiassa. Itse sĂ€ilytĂ€n letut lautasen pÀÀllĂ€ muovikelmun alla tai suljetussa kannellisessa rasiassa.
UudelleenlÀmmityksessÀ suosin itse paistinpannua miedolla lÀmmöllÀ. NÀin lettujen rakenne ja rapeat reunat sÀilyvÀt paremmin kuin mikrossa. Mikrossakin voi toki lÀmmittÀÀ, mutta silloin kannattaa laittaa pÀÀlle pieni lasi vettÀ tai kostea talouspaperi, ettei lettu kuivu.
Kokeilitko tĂ€tĂ€ lettureseptiĂ€? JĂ€tĂ€ kommentti ja kerro, miten onnistui â kuulen mielellĂ€ni, millaisia variaatioita keksit!
Usein kysytyt kysymykset (FAQ)
Voinko tehdÀ suomalaiset letut ilman kananmunaa?
KyllĂ€ voit. Kananmunan voi korvata esimerkiksi œ banaanilla tai 2 rkl soijajogurttia. Rakenne on hieman erilainen, mutta toimiva.
Miten sÀilytÀn suomalaiset letut parhaiten?
SĂ€ilytĂ€ letut jÀÀkaapissa ilmatiiviissĂ€ rasiassa. Ne sĂ€ilyvĂ€t hyvin 2â3 pĂ€ivÀÀ ilman, ettĂ€ rakenne kĂ€rsii liikaa.
Voinko kÀyttÀÀ kasvipohjaista maitoa lettutaikinassa?
KyllÀ. Itse olen tehnyt onnistuneesti lettuja niin kauramaitoon kuin mantelimaitoonkin. Maku hieman muuttuu, mutta toimii hyvin.
Voiko suomalaiset letut tehdÀ etukÀteen?
KyllÀ voi. Taikinan voi tehdÀ aamulla valmiiksi ja paistaa illalla, tai letut voi paistaa valmiiksi ja lÀmmittÀÀ pannulla juuri ennen tarjoilua.
Voinko kÀyttÀÀ gluteenittomia jauhoja?
KyllÀ, gluteeniton jauhoseos kÀy hyvin. Itse lisÀÀn silloin ripauksen psylliumia taikinan sitkon parantamiseksi.
Suomalaiset letut ovat yksinkertainen mutta rakastettu klassikko, joka taipuu moneen. TÀllÀ ohjeella saat aikaan tÀydellisiÀ lettuja, olipa kyseessÀ arki-ilta tai kesÀinen juhlahetki. Toivottavasti tÀmÀ resepti löytÀÀ tiensÀ myös sinun keittiöösi!

NĂ€in teet suomalaiset letut: Helppo ja nopea ohje
- Prep Time: 10 min
- Cook Time: 30 min
- Total Time: 40 min
- Yield: 10 lettua
- Category: JĂ€lkiruoat / Perinneruoat
- Method: Paistaminen
- Cuisine: Suomalainen
Kuvaus
Suomalaiset letut helposti kotona! LöydÀ perinteinen resepti, vinkit rapeaan reunaan ja salainen aines, joka vie maun uudelle tasolle.
Ainesosat
- 5 dl maitoa
- œ tl suolaa
- 2,5 dl vehnÀjauhoja
- 1â2 kananmunaa (1 jos iso, 2 jos pieni)
- 1 rkl sokeria (tai 1 tl jos pinaattiletut)
- Voita paistamiseen
- (150â200 g tuoretta pinaattia, esikeitettynĂ€, jos pinaattiletut)
Ohjeet
- Â Sekoita kulhossa maito ja kananmunat ja vatkaa hyvin yhteen.
-  LisÀÀ vehnÀjauhot vÀhitellen taikinaan samalla vatkaten.
-  LisÀÀ suola ja sokeri taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
-  Anna taikinan levÀtÀ huoneenlÀmmössÀ noin 30 minuuttia.
- Â Sekoita taikina uudelleen ennen paistamista.
-  Kuumenna paistinpannu keskilÀmmöllÀ ja lisÀÀ teelusikallinen voita.
-  Kaada pieni kauhallinen taikinaa pannulle ja kallista pannua, jotta taikina leviÀÀ ohuesti.
-  Paista, kunnes pinta nÀyttÀÀ hyytyneeltÀ, ja kÀÀnnÀ lettu.
-  Paista molemmat puolet kullanruskeiksi ja siirrÀ lettu lautaselle lÀmpimÀÀn.
-  LisÀÀ pannulle voita tarvittaessa ja jatka paistamista.
- Â Tarjoa letut sokerin tai hillon kanssa ja nauti!
Ravitsemus
- Serving Size: 1 lettu
- Calories: 90 kcal
- Sugar: 2 g
- Sodium: 120 mg
- Fat: 4 g
- Carbohydrates: 10 g
- Fiber: 0,3 g
- Protein: 3 g
- Cholesterol: 30 mg






