Mustikkapiirakka ohjeella, joka hurmaa joka kerta

Kesäinen mustikkapiirakka on klassikko, jota leivon yhä uudelleen. Tässä ohjeessa yhdistyvät mehevä täyte, herkullinen marjaisuus ja rapea pohja – kaikki juuri oikeassa suhteessa. Mustikkapiirakka syntyy helposti ja maistuu aina yhtä hyvältä.
Sisällysluettelo
Mikä on mustikkapiirakka?
Mustikkapiirakka on suomalaisen kotikeittiön kulmakivi, erityisesti loppukesän marjasesongin aikaan. Se tunnetaan kautta maan niin mökkikahvien kuin juhlapöytien vakioherkkuna. Perinteisesti mustikkapiirakka tehdään tuoreista metsämustikoista, mutta myös pakastemustikat käyvät hyvin. Ensimmäiset piirakkareseptit ilmestyivät suomalaisiin keittokirjoihin jo 1900-luvun alkupuolella, ja niissä yhdistyivät yksinkertaisuus ja paikalliset raaka-aineet.
Ainekset
Ainesosa | Määrä |
Täyte | |
crème fraîche | 2 dl |
kananmuna | 1 kpl |
vaniljauute | 1 tl |
ranskankerma | 4 rkl |
sokeri | 4 rkl |
Mustikat | |
maissitärkkelys | 2 rkl |
mustikat | 2,85 dl (tuoreet tai pakaste) |
Pohja | |
sokeri | 1,2 dl |
vehnäjauhot | 2,5 dl |
täysjyvävehnäjauhot | 1,2 dl |
kardemumma | ¼ tl |
suola (karkea) | ¼ tl |
suolatonta voita | 113 g (pehmeänä) |
leivinjauhe | 1 tl |
kananmuna | 1 kpl |
Valmistusohjeet vaihe vaiheelta
- Lämmitä uuni 190 °C:een ja voitele 23 cm piirakkavuoka.
- Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää muna ja sekoita.
- Siivilöi joukkoon jauhot, leivinjauhe, suola ja kardemumma. Sekoita taikinaksi.
- Painele taikina vuokaan tasaisesti tuorekelmun avulla. Poista kelmu.
- Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi kulhossa.
- Kaada puolet täytteestä pohjalle ja levitä kevyesti.
- Sekoita mustikat ja maissitärkkelys keskenään.
- Ripottele mustikat täytteen päälle ja kaada loput täytteestä niiden päälle.
- Paista piirakkaa leivinpaperilla vuoratun pellin päällä 40–45 minuuttia.
- Anna jäähtyä ritilällä. Tarjoa lämpimänä, huoneenlämpöisenä tai kylmänä.

Vinkit täydelliseen mustikkapiirakkaan
Kun haluan mustikkapiirakasta erityisen onnistuneen, pidän muutamasta asiasta kiinni. Ensinnäkin, voin täytyy olla huoneenlämpöistä, jotta pohjasta tulee pehmeän mureneva. En vatkaa taikinaa liikaa, jotta se ei kovetu paistettaessa. Marjat kannattaa sekoittaa maissitärkkelykseen juuri ennen käyttöä, jotta neste ei valu pohjalle ja tee siitä vetistä. Jos piirakka alkaa tummua liikaa paiston loppupuolella, peitän sen kevyesti foliolla.
Saatat pitää myös näistä resepteistä
- Gluteeniton raparperipiirakka maisemakahvilan tyyliin: Täydellinen vaihtoehto, jos etsit raikasta ja pehmeää piirakkaa kesäpöytään – gluteenittomana versiona.
- Mehevät raparperi-vaniljamuffinssit – kokeile heti: Kun kaipaat jotain pientä ja makeaa mustikkapiirakan rinnalle, nämä muffinssit ovat varma valinta.
- Mokkapalat – ohje leivo täydellinen suosikkileivonnainen: Klassikkoherkku, joka sopii niin kahvipöytään kuin juhliin.
- Helppo toscapiirakka 15 minuutissa – arjen nopea herkku: Rapea ja kinuskinen vaihtoehto, joka syntyy nopeasti kiireisessäkin arjessa.

Tarjoiluehdotukset ja lisukkeet
Mustikkapiirakka maistuu sellaisenaan, mutta haluan usein viimeistellä sen pienellä lisukkeella. Lämmin piirakka saa seuraa vaniljakastikkeesta tai kevyesti vatkatusta kermavaahdosta. Kylmänä tarjoiltuna se sopii täydellisesti vaniljajäätelön kanssa. Juomaksi suosittelen kahvia, mustaa teetä tai kesähelteellä kylmää sitruunavettä. Kun piirakan leikkaa kauniiksi paloiksi ja koristelee tuoreilla marjoilla, se saa myös juhlavamman ilmeen.
Säilytys ja uudelleenlämmitys
Jos piirakkaa jää, säilytän sen jääkaapissa suljetussa rasiassa. Se säilyy hyvänä noin kolme päivää, ja maku usein jopa syvenee seuraavaan päivään mennessä. Kun haluan lämmittää piirakan uudelleen, käytän mieluiten uunia 150 °C:ssa, jolloin rakenne pysyy parhaana. Mikroaaltouunikin käy, mutta se voi tehdä pohjasta hieman pehmeän.
Kokeilitko tätä reseptiä? Jätä kommentti ja kerro, miten onnistui!
Usein kysytyt kysymykset (FAQ)
Voiko mustikkapiirakan tehdä ilman ranskankermaa?
Kyllä voi. Ranskankerman voi korvata esimerkiksi jogurtilla tai kermaviilillä, mutta maku muuttuu hieman.
Miten mustikkapiirakka säilyy parhaiten?
Jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa, missä se säilyy tuoreena jopa kolme päivää.
Voiko pakastemustikoita käyttää?
Voi. Sulatan ne kevyesti ja valutan ylimääräiset nesteet pois ennen käyttöä.
Voiko täytteeseen käyttää maustamatonta jogurttia?
Kyllä, mutta rakenne voi olla hieman juoksevampi. Jogurtti toimii parhaiten, kun se on täyteläistä ja valutettua.
Voiko piirakan tehdä gluteenittomana?
Kyllä, kunhan käytössä on hyvälaatuinen gluteeniton jauhoseos, joka korvaa molemmat jauhot.

Mustikkapiirakka ohjeella, joka hurmaa joka kerta
- Valmisteluaika: 15 min
- Kypsennysaika: 45 min
- Kokonaisaika: 1 hour
- Tuotto: 8 annosta
- Kategoria: Jälkiruoat
- Menetelmä: Paistaminen
- Keittiö: Suomalainen
Kuvaus
ustikkapiirakka ohjeella, joka hurmaa joka kerta. Löydä salaisuus rapeaan pohjaan ja täyteläiseen täytteeseen – leivo jo tänään!
Ainesosat
- Täyte:
- 2 dl crème fraîchea
- 1 kananmuna
- 1 tl vaniljauutetta
- 4 rkl ranskankermaa
- 4 rkl sokeria
- Mustikat:
- 2 rkl maissitärkkelystä
- 2,85 dl mustikoita, tuoreita tai pakasteesta
- Pohja:
- 1,2 dl sokeria
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- ¼ tl kardemummaa
- 1,2 dl täysjyvävehnäjauhoja
- 1 kananmuna
- ¼ tl karkeaa suolaa
- 113 g suolatonta voita, pehmeänä
- 1 tl leivinjauhetta
Ohjeet
- Lämmitä uuni 190 °C:een ja voitele 23 cm piirakkavuoka.
- Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää muna ja sekoita.
- Siivilöi joukkoon jauhot, leivinjauhe, suola ja kardemumma. Sekoita taikinaksi.
- Painele taikina vuokaan tasaisesti tuorekelmun avulla. Poista kelmu.
- Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi kulhossa.
- Kaada puolet täytteestä pohjalle ja levitä kevyesti.
- Sekoita mustikat ja maissitärkkelys keskenään.
- Ripottele mustikat täytteen päälle ja kaada loput täytteestä niiden päälle.
- Paista piirakkaa leivinpaperilla vuoratun pellin päällä 40–45 minuuttia.
- Anna jäähtyä ritilällä. Tarjoa lämpimänä, huoneenlämpöisenä tai kylmänä.
Ravitsemus
- Annoskoko: 1 pala
- Kalorit: 280 kcal
- Sokeri: 14 g
- Natrium: 120 mg
- Rasva: 16 g
- Hiilihydraatit: 29 g
- Kuitu: 2 g
- Proteiini: 4 g
- Kolesteroli: 50 mg