Mustikkapiirakka ohjeella, joka hurmaa joka kerta

Mustikkapiirakka ohjeella, joka hurmaa joka kerta

Rakastatko sitä? Jaa se!

Kesäinen mustikkapiirakka on klassikko, jota leivon yhä uudelleen. Tässä ohjeessa yhdistyvät mehevä täyte, herkullinen marjaisuus ja rapea pohja – kaikki juuri oikeassa suhteessa. Mustikkapiirakka syntyy helposti ja maistuu aina yhtä hyvältä.

Mikä on mustikkapiirakka?

Mustikkapiirakka on suomalaisen kotikeittiön kulmakivi, erityisesti loppukesän marjasesongin aikaan. Se tunnetaan kautta maan niin mökkikahvien kuin juhlapöytien vakioherkkuna. Perinteisesti mustikkapiirakka tehdään tuoreista metsämustikoista, mutta myös pakastemustikat käyvät hyvin. Ensimmäiset piirakkareseptit ilmestyivät suomalaisiin keittokirjoihin jo 1900-luvun alkupuolella, ja niissä yhdistyivät yksinkertaisuus ja paikalliset raaka-aineet.

Ainekset

AinesosaMäärä
Täyte
crème fraîche2 dl
kananmuna1 kpl
vaniljauute1 tl
ranskankerma4 rkl
sokeri4 rkl
Mustikat
maissitärkkelys2 rkl
mustikat2,85 dl (tuoreet tai pakaste)
Pohja
sokeri1,2 dl
vehnäjauhot2,5 dl
täysjyvävehnäjauhot1,2 dl
kardemumma¼ tl
suola (karkea)¼ tl
suolatonta voita113 g (pehmeänä)
leivinjauhe1 tl
kananmuna1 kpl

Valmistusohjeet vaihe vaiheelta

  1. Lämmitä uuni 190 °C:een ja voitele 23 cm piirakkavuoka.
  2. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää muna ja sekoita.
  3. Siivilöi joukkoon jauhot, leivinjauhe, suola ja kardemumma. Sekoita taikinaksi.
  4. Painele taikina vuokaan tasaisesti tuorekelmun avulla. Poista kelmu.
  5. Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi kulhossa.
  6. Kaada puolet täytteestä pohjalle ja levitä kevyesti.
  7. Sekoita mustikat ja maissitärkkelys keskenään.
  8. Ripottele mustikat täytteen päälle ja kaada loput täytteestä niiden päälle.
  9. Paista piirakkaa leivinpaperilla vuoratun pellin päällä 40–45 minuuttia.
  10. Anna jäähtyä ritilällä. Tarjoa lämpimänä, huoneenlämpöisenä tai kylmänä.
Mustikkapiirakka ohjeella, joka hurmaa joka kerta
Mustikkapiirakka | kokkini.fi

Vinkit täydelliseen mustikkapiirakkaan

Kun haluan mustikkapiirakasta erityisen onnistuneen, pidän muutamasta asiasta kiinni. Ensinnäkin, voin täytyy olla huoneenlämpöistä, jotta pohjasta tulee pehmeän mureneva. En vatkaa taikinaa liikaa, jotta se ei kovetu paistettaessa. Marjat kannattaa sekoittaa maissitärkkelykseen juuri ennen käyttöä, jotta neste ei valu pohjalle ja tee siitä vetistä. Jos piirakka alkaa tummua liikaa paiston loppupuolella, peitän sen kevyesti foliolla.

Saatat pitää myös näistä resepteistä

Mustikkapiirakka ohjeella, joka hurmaa joka kerta
Mustikkapiirakka | kokkini.fi

Tarjoiluehdotukset ja lisukkeet

Mustikkapiirakka maistuu sellaisenaan, mutta haluan usein viimeistellä sen pienellä lisukkeella. Lämmin piirakka saa seuraa vaniljakastikkeesta tai kevyesti vatkatusta kermavaahdosta. Kylmänä tarjoiltuna se sopii täydellisesti vaniljajäätelön kanssa. Juomaksi suosittelen kahvia, mustaa teetä tai kesähelteellä kylmää sitruunavettä. Kun piirakan leikkaa kauniiksi paloiksi ja koristelee tuoreilla marjoilla, se saa myös juhlavamman ilmeen.

Säilytys ja uudelleenlämmitys

Jos piirakkaa jää, säilytän sen jääkaapissa suljetussa rasiassa. Se säilyy hyvänä noin kolme päivää, ja maku usein jopa syvenee seuraavaan päivään mennessä. Kun haluan lämmittää piirakan uudelleen, käytän mieluiten uunia 150 °C:ssa, jolloin rakenne pysyy parhaana. Mikroaaltouunikin käy, mutta se voi tehdä pohjasta hieman pehmeän.

Kokeilitko tätä reseptiä? Jätä kommentti ja kerro, miten onnistui!

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voiko mustikkapiirakan tehdä ilman ranskankermaa?

Kyllä voi. Ranskankerman voi korvata esimerkiksi jogurtilla tai kermaviilillä, mutta maku muuttuu hieman.

Miten mustikkapiirakka säilyy parhaiten?

Jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa, missä se säilyy tuoreena jopa kolme päivää.

Voiko pakastemustikoita käyttää?

Voi. Sulatan ne kevyesti ja valutan ylimääräiset nesteet pois ennen käyttöä.

Voiko täytteeseen käyttää maustamatonta jogurttia?

Kyllä, mutta rakenne voi olla hieman juoksevampi. Jogurtti toimii parhaiten, kun se on täyteläistä ja valutettua.

Voiko piirakan tehdä gluteenittomana?

Kyllä, kunhan käytössä on hyvälaatuinen gluteeniton jauhoseos, joka korvaa molemmat jauhot.

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Mustikkapiirakka ohjeella, joka hurmaa joka kerta

Mustikkapiirakka ohjeella, joka hurmaa joka kerta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Kirjoittaja: Matleena
  • Valmisteluaika: 15 min
  • Kypsennysaika: 45 min
  • Kokonaisaika: 1 hour
  • Tuotto: 8 annosta
  • Kategoria: Jälkiruoat
  • Menetelmä: Paistaminen
  • Keittiö: Suomalainen

Kuvaus

ustikkapiirakka ohjeella, joka hurmaa joka kerta. Löydä salaisuus rapeaan pohjaan ja täyteläiseen täytteeseen – leivo jo tänään!


Ainesosat

  • Täyte:
  • 2 dl crème fraîchea
  • 1 kananmuna
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 4 rkl ranskankermaa
  • 4 rkl sokeria
  • Mustikat:
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 2,85 dl mustikoita, tuoreita tai pakasteesta
  • Pohja:
  • 1,2 dl sokeria
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • ¼ tl kardemummaa
  • 1,2 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 1 kananmuna
  • ¼ tl karkeaa suolaa
  • 113 g suolatonta voita, pehmeänä
  • 1 tl leivinjauhetta

Ohjeet

  1. Lämmitä uuni 190 °C:een ja voitele 23 cm piirakkavuoka.
  2. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää muna ja sekoita.
  3. Siivilöi joukkoon jauhot, leivinjauhe, suola ja kardemumma. Sekoita taikinaksi.
  4. Painele taikina vuokaan tasaisesti tuorekelmun avulla. Poista kelmu.
  5. Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi kulhossa.
  6. Kaada puolet täytteestä pohjalle ja levitä kevyesti.
  7. Sekoita mustikat ja maissitärkkelys keskenään.
  8. Ripottele mustikat täytteen päälle ja kaada loput täytteestä niiden päälle.
  9. Paista piirakkaa leivinpaperilla vuoratun pellin päällä 40–45 minuuttia.
  10. Anna jäähtyä ritilällä. Tarjoa lämpimänä, huoneenlämpöisenä tai kylmänä.


Ravitsemus

  • Annoskoko: 1 pala
  • Kalorit: 280 kcal
  • Sokeri: 14 g
  • Natrium: 120 mg
  • Rasva: 16 g
  • Hiilihydraatit: 29 g
  • Kuitu: 2 g
  • Proteiini: 4 g
  • Kolesteroli: 50 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reseptin arvostelu 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star