Susa sulavat pikkuleivät: Täydelliset kahvipöytään

Sulavat pikkuleivät ovat perinteisiä, suussa sulavia leivonnaisia, jotka kruunaavat kahvihetken. Tässä reseptissä yhdistyvät pehmeä taikina, makea kreemitäyte ja värikäs koristelu – täydellinen yhdistelmä nautiskeluun.
Sisällysluettelof
Mikä on Susa sulavat pikkuleivät?
Sulavat pikkuleivät ovat suomalainen klassikko, joka tunnetaan pehmeydestään ja täyteläisestä maustaan. Näitä herkkuja on tarjoiltu vuosikymmenten ajan kahvipöydissä, erityisesti juhlissa. Niiden suosio juontaa juurensa 1900-luvun alkuun, jolloin resepti levisi kotitalouskoulujen kautta eri puolille Suomea.
Ainekset
Ainesosa | Määrä |
Taikina | |
Voi | 100 g |
Kuohukerma | ½ dl |
Vehnäjauhoja | 2½ dl |
Koristeluun | |
Värjättyä sokeria | oman maun mukaan |
Täyte | |
Voi | 75 g |
Tomusokeri | 1½ dl |
Vaniljasokeri | 2 tl |
Vaiheittaiset valmistusohjeet
- Nypi jauhot huoneenlämpöiseen voihin ja lisää kerma, sekoita taikina tasaiseksi.
- Laita taikina jääkaappiin noin tunniksi.
- Kuumenna uuni 200°C asteeseen.
- Kauli taikina noin 4 mm paksuiseksi levyksi.
- Paina pyöreitä pikkuleipiä, halkaisijaltaan noin 3 cm.
- Kasta joka toinen pikkuleipä värjättyyn sokeriin.
- Aseta pikkuleivät leivinpaperille pellille ja paista uunin keskitasolla noin 7 minuuttia.
- Anna pikkuleipien jäähtyä kunnolla.
- Vatkaa täytteen voi, tomusokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi kreemiksi.
- Levitä kreemiä sokeroimattoman pikkuleivän päälle ja paina sokeroitu pikkuleipä kanneksi.

Vinkkejä täydellisiin sulaviin pikkuleipiin
Onnistuneiden sulavien pikkuleipien salaisuus piilee yksinkertaisissa yksityiskohdissa. Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita, erityisesti voita, jotta taikinasta tulee tasainen. Älä yliohenna taikinaa – liian ohut levy voi palaa helposti. Pikkuleipien sokerointi tuo paitsi väriä myös rapeutta, mutta vältä liiallista kastamista, jotta pinta ei muutu kovaksi.
Vältä tavallisia virheitä, kuten liian pitkää paistoa tai liian kylmää täytettä, joka ei levity kunnolla. Halutessasi voit valmistaa taikinan jo edellisenä iltana jääkaappiin.
Herkutteluun sopivia reseptejä myös nämä
Jos pidit sulavista pikkuleivistä, saatat ihastua myös näihin muihin leivonnaisiin ja makeisiin herkkuihin:
- Mokkapalat – ohje leivo täydellinen suosikkileivonnainen: Klassinen leivonnainen, joka hurmaa kahvipöydässä suklaan ja kahvin yhdistelmällään.
- Mehevät raparperi-vaniljamuffinssit – kokeile heti: Raikas ja pehmeä herkku, joka tuo kesän maut esiin parhaimmillaan.
- Gluteeniton raparperipiirakka – Maisemakahvilan tyyliin: Täydellinen vaihtoehto gluteenittomaan kahvipöytään.
- Helppo toscapiirakka – 15 minuutissa arjen nopea herkku: Rapea mantelipäällinen ja pehmeä pohja tekevät tästä takuuvarman suosikin.

Tarjoiluehdotukset ja yhdistelmät
Sulavat pikkuleivät sopivat täydellisesti kahvipöytään juhlissa tai arjen iloksi. Tarjoile ne kauniilta tarjoiluvadilta, esimerkiksi pitsiliinan päällä. Ne maistuvat erityisen hyvältä tumman kahvin tai vaalean teen kanssa. Myös kylmä maito tai vaniljalla maustettu chai täydentää makukokemusta.
Koristele pikkuleivät teemaan sopivilla väreillä, esimerkiksi vaaleanpunaisella äitienpäivänä tai vihreällä kevätjuhliin. Näin saat aikaan houkuttelevan ja yhtenäisen kokonaisuuden.
Säilytys ja uudelleenlämmitys
Valmiit pikkuleivät säilyvät parhaiten ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. Ne pysyvät pehmeinä ja maukkaina 3–4 päivää. Jos pikkuleivät ovat kovettuneet, voit lämmittää niitä hetken huoneenlämmössä – näin ne palautuvat pehmeiksi. Vältä mikroaaltouunia, sillä se voi muuttaa täytteen rakenteen.
Pidä täyte erillään, jos aiot tarjoilla pikkuleivät vasta myöhemmin. Kokoa leivokset vasta juuri ennen tarjoilua parhaan mahdollisen rakenteen ja maun säilyttämiseksi.
Kokeile näitä sulavia pikkuleipiä ja tuo ripaus perinteistä herkkua kahvipöytään. Kokeilitko reseptiä? Jätä kommentti ja kerro, miten onnistui!
Usein kysytyt kysymykset (FAQ)
Voiko sulavat pikkuleivät tehdä ilman kermaa?
Kerman voi korvata kevyemmällä vaihtoehdolla, kuten maidolla, mutta rakenne ei ole aivan yhtä pehmeä.
Mikä on paras tapa säilyttää sulavat pikkuleivät?
Ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. Näin ne säilyvät pehmeinä 3–4 päivää.
Voiko värjätyn sokerin korvata jollain muulla?
Kyllä, koristeeksi voi käyttää esim. kookoshiutaleita tai tomusokeria, mutta perinteinen värjätty sokeri tuo autenttisen ilmeen
Kuinka kauan pikkuleivät säilyvät tuoreina?
Ne ovat parhaimmillaan 1–2 päivän sisällä valmistuksesta, mutta säilyvät hyvänä jääkaapissa jopa 4 päivää.
Voiko taikinan tehdä etukäteen?
Kyllä, taikinan voi tehdä jääkaappiin jo edellisenä iltana, mikä helpottaa valmistusta juhlapäivänä.
Voiko pikkuleivät täyttää valmiiksi?
Voi, mutta suosittelen täyttämään ne vasta tarjoilupäivänä, jotta ne pysyvät mahdollisimman raikkaina ja rakenteeltaan täydellisinä.

Susa sulavat pikkuleivät – Täydelliset kahvipöytään
- Valmisteluaika: 1 hour
- Kypsennysaika: 7 min
- Kokonaisaika: 1 hour 10 minutes
- Tuotto: 20 kpl
- Kategoria: Leivonnaiset
- Menetelmä: Paistaminen
- Keittiö: Suomalainen
Kuvaus
Susa sulavat pikkuleivät: Täydelliset kahvipöytään. Tutustu nopeaan ohjeeseen ja loihdi herkkuja, jotka katoavat pöydästä hetkessä!
Ainesosat
Taikina:
- 100 g voita
- ½ dl kuohukermaa
- 2½ dl vehnäjauhoja
Koristeluun:
- värjättyä sokeria
Täyte:
- 75 g voita
- 1½ dl tomusokeria
- 2 tl vaniljasokeria
Ohjeet
- Nypi jauhot huoneenlämpöiseen voihin ja lisää kerma, sekoita taikina tasaiseksi.
- Laita taikina jääkaappiin noin tunniksi.
- Kuumenna uuni 200°C asteeseen.
- Kauli taikina noin 4 mm paksuiseksi levyksi.
- Paina pyöreitä pikkuleipiä, halkaisijaltaan noin 3 cm.
- Kasta joka toinen pikkuleipä värjättyyn sokeriin.
- Aseta pikkuleivät leivinpaperille pellille ja paista uunin keskitasolla noin 7 minuuttia.
- Anna pikkuleipien jäähtyä kunnolla.
- Vatkaa täytteen voi, tomusokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi kreemiksi.
- Levitä kreemiä sokeroimattoman pikkuleivän päälle ja paina sokeroitu pikkuleipä kanneksi.
Ravitsemus
- Annoskoko: 1 pikkuleipä
- Kalorit: 120 kcal
- Sokeri: 8 g
- Natrium: 15 mg
- Rasva: 7 g
- Hiilihydraatit: 12 g
- Kuitu: 0,3 g
- Proteiini: 1 g
- Kolesteroli: 20 mg