Kinkku-juustomuffinit: Helppo resepti 30 minuutissa

Minä olen vuosien varrella oppinut, että parhaat arjen herkut syntyvät usein yksinkertaisimmista aineksista. Kinkku-juustomuffinit ovat juuri sellainen löytö, joka on muuttanut täysin ajattelutapani nopeista välipaloista. Nämä mehevät suolaiset muffinit valmistuvat alle puolessa tunnissa ja tarjoavat täydellisen yhdistelmän helppoa arkimakua ja kotiruoan lämpöä.
Sisällysluettelo
Suomalaisessa ruokakulttuurissa välipala eli ”välipala” on pitkään kuulunut jokapäiväiseen rytmiin. Nämä kinkku-juustomuffinit istuvat täydellisesti tähän perinteeseen, tarjoten ravitsevan ja herkullisen vaihtoehdon perinteisille voileiville tai ostoleivonnaisille.
Valmistuustiedot:
- Valmistusaika: 30 minuuttia
- Annokset: 12 muffinia
- Vaikeustaso: Helppo
- Täydellinen välipala tai eväs
Tärkeimmät edut: • Nopea ja helppo valmistaa • Täyteläinen ja ravitseva • Täydellinen arjen kiireisiin • Säilyy hyvin ja sopii eväiksi • Lapsiystävällinen maku
Kinkku-juustomuffinien kulttuurinen merkitys
Suomalainen leipäkulttuuri on aina perustunut käytännöllisyyteen ja yksinkertaisuuteen. Nämä kinkku-juustomuffinit jatkavat tätä perinnettä, yhdistäen perinteiset suomalaiset raaka-aineet, kuten juuston ja kinkun, moderniin leivontaan.
Historian saatossa suomalaiset ovat oppineet hyödyntämään käytössä olevia aineksia luovasti. Välipalakulttuurimme juontaa juurensa aikaan, jolloin pitkät työpäivät vaativat ravitsevia ja nopeasti valmistettavia välipaloja. Kinkku-juustomuffinit edustavat tätä samaa henkeä, mutta nykyajan makumaailmassa.
Purjo, yksi reseptin salaisista aseista, on ollut suomalaisessa keittiössä pitkään arvostettu. Sen mieto sipulimainen maku antaa muffineille syvyyttä ja raikkautta, joka tasapainottaa kinkun ja juuston täyteläisyyttä täydellisesti.
Ainesosat
Ainesosa | Määrä |
---|---|
Munat | 2 kpl |
Leivinjauhetta | 2 tl |
Juustoraastetta | 2 dl |
Kinkkua rouheena | 100 g |
Vehnäjauhoja | 4 dl |
Purjoa hienoksi silputtuna | 10 cm |
Maitoa | 2 dl |
Sulatettua voita | 75 g |
Mustapippuria | ½ tl |
Suolaa | ½ tl |

Valmistusohjeet
- Lämmitä uuni 200 asteeseen ja valmistele muffinivuoat.
- Sekoita jauhot ja leivinjauhe kulhossa huolellisesti. Tämä varmistaa, että leivinjauhe jakautuu tasaisesti.
- Vatkaa toisessa kulhossa munat, maito, suola ja pippuri. Varmista, että munat sekoittuvat täysin maidon kanssa.
- Lisää munaseokseen puolet jauhoista ja sekoita varovasti. Älä sekoita liikaa, jotta muffinit pysyvät meheveinä.
- Lisää kinkku, juustoraaste, silputtu purjo ja sulatettu voi. Sekoita tasaisesti.
- Lisää loput jauhot ja sekoita taikinaksi. Taikinan tulisi olla hieman kiinteää, mutta ei kuivaa.
- Annostele taikina muffinivuokiin, täytä noin ¾ täyteen.
- Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes muffinit ovat kullanruskeita ja tikku tulee puhtaana ulos.
- Halutessasi ripottele juustoa valmiiden muffinien päälle viimeisten minuuttien ajaksi.

Ammattilaisen vinkit
Täydellisen tekstuurin salaisuus: Älä sekoita taikinaa liikaa. Ylivatuttu taikina tekee muffineista sitkeintä. Sekoita vain sen verran, että ainekset yhdistyvät.
Purjon käsittely: Pese purjo huolellisesti ja kuivaa ennen silppuamista. Purjossa voi olla hiekkaa kerrosten välissä, joten huuhtele sitä kylmässä vedessä.
Juuston valinta: Käytä mielellään vahvanmakuista juustoa, kuten ementalia tai gouda-juustoa. Raastettu juusto sulaa tasaisemmin kuin kuutioitu.
Lämpötilan merkitys: Varmista, että voi on juuri sopivan lämmintä, ei kuumaa. Liian kuuma voi voi ”keittää” munat ennenaikaisesti.
Kinkun laatu: Valitse mahdollisimman vähän vettä sisältävä kinkku. Liian märkä kinkku voi tehdä muffineista kosteilta.
Paistoaika: Tarkkaile muffineita 18 minuutin jälkeen. Jokainen uuni on erilainen, ja ylipaistetut muffinit kuivuvat nopeasti.
Tarjoiluehdotukset
Kinkku-juustomuffinit ovat monipuolisia ja sopivat monenlaisiin tilanteisiin:
Aamiaiseksi: Tarjoile lämpimänä tuoreen voileivän kanssa ja kuuman kahvin kera. Lisää mukaan marjahillo tai tomaattisiivuja raikkautta.
Välipaloiksi: Täydelliset kylmänäkin, joten sopivat erinomaisesti mukaan töihin tai kouluun. Pakastettuna ne säilyvät kuukauden.
Juhlissa: Leikkaa puoliksi ja tarjoile cocktailtilaisuudessa pienempinä palasina. Koristele tuoreella persiljalla.
Perheen kanssa: Lämmitä hetki mikrossa ja nauti lämpimänä. Lapset rakastavat näiden tuttuja makuja.
Perinteiseen suomalaiseen tapaan nämä muffinit maistuvat parhaiten yksinkertaisten lisäkkeiden kanssa. Kurkkusalaatti tai raikas salaatti tasapainottaa niiden täyteläisyyttä. Kuuma tee tai kahvi tekee aterialla täydellistä.

Säilytys ja vinkit
Säilytys huoneenlämmössä: Pidä ilmatiiviissä astiassa 2-3 päivää. Muffinit pysyvät meheveinä, jos säilytät ne paperipyyhkeen kanssa samassa astiassa.
Jääkaappisäilytys: Jääkaapissa säilyvät viikon. Lämmitä 15-20 sekuntia mikrossa ennen tarjoilua.
Pakastaminen: Pakasta yksittäin muovipussissa tai -rasiassa. Säilyvät pakastimessa 3 kuukautta. Sulata huoneenlämmössä tai lämmitä suoraan pakastimesta mikrossa.
Ylijäämien hyödyntäminen: Murskaa vanhemmat muffinit ja käytä leivänmuruna muihin ruokiin tai tee niistä oma versio ”kotitekoisia korppuja” uunissa kuivatettuna.
Kokeilepa myös näitä reseptejä
Jos pidit kinkku-juustomuffineista, suosittelen kokeilemaan näitä samanhenkisiä reseptejä, jotka sopivat täydellisesti arjen kiireisiin:
Pizzamuffinit alle 30 min: nopea paras resepti: Toinen suosikkimuffinini, jossa yhdistyvät italian maut ja suomalainen käytännöllisyys. Nämä pizzamakuiset muffinit valmistuvat yhtä nopeasti ja ovat lasten ehdoton suosikki.
Kinkkupullat kesäkurpitsalla 1 helppo resepti: Jos nautit kinkun mausta leivonnaisissa, nämä kinkkupullat ovat seuraava kokeilemisen arvoinen resepti. Kesäkurpitsa tekee pulleista mehevintä ja tuo raikkautta.
Nopeat ja helpot räjähdysmunakakut kokeile heti: Samaa nopeaa ja helppoa henkeä edustava aamiainen tai välipala-vaihtoehto, joka valmistuu vielä nopeammin kuin muffinit.
Herkullinen kotileipä leivo täydellinen leipä itse: Jos oma leivonta kiinnostaa, tämä kotileipä on loistava seuraava askel. Oman leivän tuoksu kotona on jotain aivan erityistä.
Usein kysytyt kysymykset (FAQ)
Voinko käyttää erilaista juustoa?
Kyllä! Kokeile ementalia, edam-juustoa tai jopa savujuustoa. Vahvamakuinen juusto antaa muffineille enemmän makua, kun taas mieto juusto sopii lapsille paremmin.
Mikä voisi korvata purjoa?
Voit käyttää sipulia (noin puoli pientä sipulia hienoksi hakattuna) tai ruohosipulia. Jopa pienet valkosipulinkynnet toimivat, mutta käytä vain 1-2 kynttä.
Toimiiko resepti ilman kinkku?
Kyllä! Korvaa kinkku samalla määrällä paistettua pekonimurua, savulohta tai jopa grillattujen kasvitten paloja. Muffinit pysyvät yhtä herkullisina.
Kuinka kauan muffineita voi säilyttää?
Huoneenlämmössä 2-3 päivää, jääkaapissa viikon ja pakastimessa 3 kuukautta. Muista säilyttää ilmatiiviissä astiassa.
Voinko tehdä muffineita etukäteen?
Ehdottomasti! Taikina kestää jääkaapissa yön yli. Voit myös paistaa muffinit etukäteen ja lämmittää tarvittaessa.
Miksi muffinieni eivät kohoa kunnolla?
Tarkista leivinjauheen kunto (vaihda vuoden välein), älä sekoita taikinaa liikaa ja varmista, että uuni on tarpeeksi kuuma ennen paistamista.
Näiden mehevien kinkku-juustomuffinien parissa toivon sinun löytävän samat ilonaiheet, joita itse koen joka kerta, kun niiden tuoksu täyttää keittiöni. Ne edustavat parhaalla tavalla suomalaista ruokaperinnettä, helppoutta ja käytännöllisyyttä ei ole unohdettu, mutta makuelämys on pidetty etusijalla. Kokeile tätä reseptiä heti ja kerro minulle kokemuksistasi kommenteissa!
Print
Kinkku-juustomuffinit: Helppo resepti 30 minuutissa
- Prep Time: 10 min
- Cook Time: 20 min
- Total Time: 30 min
- Yield: 12 muffinia
- Category: Välipala
- Method: Paistaminen
- Cuisine: Suomalainen
Kuvaus
Mehevät suolaiset kinkku-juustomuffinit valmistuvat alle puolessa tunnissa ja tarjoavat täydellisen yhdistelmän arjen helppoutta ja kotiruokamaisuutta.
Ainesosat
- 2 munaa
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 dl juustoraastetta
- 100 g kinkkua rouheena
- 4 dl vehnäjauhoja
- 10 cm purjoa hienoksi silputtuna
- 2 dl maitoa
- 75 g sulatettua voita
- ½ tl mustapippuria
- ½ tl suolaa
Ohjeet
- Lämmitä uuni 200 asteeseen ja valmistele muffinivuoat.
- Sekoita jauhot ja leivinjauhe kulhossa huolellisesti.
- Vatkaa toisessa kulhossa munat, maito, suola ja pippuri.
- Lisää munaseokseen puolet jauhoista ja sekoita varovasti.
- Lisää kinkku, juustoraaste, silputtu purjo ja sulatettu voi. Sekoita tasaisesti.
- Lisää loput jauhot ja sekoita taikinaksi.
- Annostele taikina muffinivuokiin, täytä noin ¾ täyteen.
- Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes muffinit ovat kullanruskeita.
- Halutessasi ripottele juustoa muffinien päälle viimeisten minuuttien ajaksi.
muistiinpanoja
Älä sekoita taikinaa liikaa. Käytä vahvanmakuista juustoa, kuten goudaa. Purjo kannattaa pestä huolellisesti ennen silppuamista. Valitse vähän vettä sisältävä kinkku. Muffinit ovat parhaimmillaan lämpiminä mutta säilyvät hyvin myös jääkaapissa tai pakastettuina.
Ravitsemus
- Serving Size: 1 muffini
- Calories: 180
- Sugar: 1g
- Sodium: 420mg
- Fat: 11g
- Saturated Fat: 6g
- Unsaturated Fat: 4g
- Carbohydrates: 13g
- Fiber: 1g
- Protein: 6g
- Cholesterol: 45mg