Itsetehty jauheliha pannupizza: herkku kotikeittiöstä

Jauheliha pannupizza
Rakastatko sitä? Jaa se!

Jauheliha pannupizza on yksi suosikkiresepteistäni, kun haluan valmistaa jotain helppoa mutta herkullista. Tämä versio yhdistää rapean pohjan ja mehevän jauhelihatäytteen täydelliseksi kokonaisuudeksi, joka onnistuu jokaiselta kotikokkaajalta. Pannupizza on täydellinen vaihtoehto perinteiselle uunipizzalle!

Mikä on jauheliha pannupizza?

Jauheliha pannupizza on pizzan ja piirakan välimuoto, jossa taikina paistetaan pannulla tai matalassa vuoassa. Tämän pizzatyylin juuret juontavat Yhdysvaltoihin, erityisesti Chicagoon, mutta suomalaiset rakastavat siitä omaa, hieman ohuempaa versiota. Pannupizzan erikoisuus on sen paksu, ilmava ja rapea pohja, joka kestää runsaatkin täytteet.

Jauheliha pannupizza eroaa tavallisesta pizzasta juuri valmistustapansa vuoksi. Perinteinen pizza paistetaan ohuena uunissa pizzakivellä, kun taas pannupizza saa kypsyä syvemmässä astiassa, mikä tekee pohjasta paksumman ja pehmeämmän. Tämä valmistustapa juontaa juurensa amerikkalaiseen ruokakulttuuriin, mutta se on löytänyt tiensä myös suomalaisiin koteihin sen helppouden ja maukkauden ansiosta.

Tarvittavat ainekset

Pohja

Raaka-aineMäärä
Vesi2 dl
Vehnäjauhot4 dl
Kuivahiiva3 tl
Suola¾ tl
Sokeri1 tl
Rypsiöljy1 rkl

Täyte

Raaka-aineMäärä
Jauheliha300 g
Chili½ kpl
Suola½ tl
Mustapippuri½ tl
Tomaattikastike2 dl
Tomaatti2 kpl
Basilika1 tl
Oregano1 tl
Mozzarellajuusto1 pallo (125 g)

Pinnalle

Raaka-aineMäärä
Oreganonlehdet1 rkl

Vaiheittaiset valmistusohjeet

  1. Kuumenna vesi 42 asteiseksi.
  2. Sekoita 3 dl jauhoja, hiiva, suola ja sokeri. Lisää vesi.
  3. Alusta joukkoon loput jauhot ja öljy, taikina saa jäädä löysähköksi.
  4. Voitele Ø 28 cm pannu tai vuoka ja muotoile taikina siihen sopivaksi.
  5. Peitä taikina liinalla ja anna kohota täytteiden valmistelun ajan.
  6. Paahda jauheliha kuumalla pannulla, lisää kuutioitu chili, mausteet ja tomaattikastike.
  7. Leikkaa tomaatit ohuiksi lohkoiksi.
  8. Painele kohonnutta taikinaa keskeltä ja levitä jauheliha-tomaattikastike pohjalle.
  9. Lisää tomaattilohkot, basilikaa ja oreganoa, ja revi päälle mozzarella.
  10. Paista pizzaa 250°C asteessa noin 15 minuuttia.
  11. Viimeistele tuoreilla oreganonlehdillä ennen tarjoilua.
Jauheliha pannupizza
Jauheliha pannupizza

Parhaat vinkit täydelliseen jauheliha pannupizzaan

Pannupizzan salaisuus piilee taikinassa ja paistotekniikassa. Varmista, että vesi on juuri oikean lämpöistä (42°C) – liian kuuma vesi tappaa hiivan ja liian kylmä ei aktivoi sitä riittävästi. Anna taikinan kohota rauhassa – kiirehtiminen kostautuu ilmavuuden puutteena. Voitele pannu tai vuoka reilusti, jotta pohja saa kauniin, rapean pinnan ja irtoaa helposti. Jos haluat vielä mehevämpää jauhelihatäytettä, lisää tomaattikastikkeeseen ripaus hunajaa tai balsamicoa tasapainottamaan makuja.

Yleinen virhe on ylikuormittaa pizza täytteillä; pannupizzassa vähemmän on enemmän. Näin pohja paistuu tasaisesti läpi asti. Voit myös käyttää osan juustosta täytteiden alla, jolloin se sulaa paremmin ja sitoo täytteet yhteen.

Jauheliha pannupizzaan voit kokeilla myös eri lihatyyppejä – sekoitus naudan- ja possunjauhelihaa tuo täytteeseen mielenkiintoista makuvaihtelua. Maustamisessa kannattaa olla rohkea – kokeile perinteisten yrttien lisäksi esimerkiksi savupaprikaa, fenkolia tai tuoretta timjamia luodaksesi omaperäisen makuelämyksen.

Taikina on pannupizzan sydän. Jos sinulla on aikaa, anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli. Hitaan kohotuksen aikana taikinaan kehittyy syvempi makuprofiili ja siitä tulee rakenteeltaan täydellinen. Muista myös, että oikea lämpötila on onnistumisen avain – kuuma uuni (250°C) ja esilämmitetty paistinpannu ovat kriittisiä rapean pohjan saavuttamiseksi.

Jauheliha pannupizza
Jauheliha pannupizza

Tarjoiluehdotukset ja yhdistelmät

Tarjoilen jauheliha pannupizzan usein raikkaiden salaattien kanssa. Yksinkertainen rucolasalaatti balsamicokastikkeella leikkaa pizzan tuhtia makua täydellisesti. Juomaksi suosittelen kylmää olutta tai perinteistä italialaista punaviiniä, kuten Chiantia. Lasten kanssa mehukatot tai limonadit toimivat mainiosti.

Pannupizzan voit tarjoilla suoraan vuoasta tai leikata sopiviksi paloiksi ja asetella tarjoilulautaselle. Ripottele päälle tuoreita yrttejä juuri ennen tarjoilua – se tuo annokseen sekä väriä että tuoksua. Pieni kulhollinen chilimajoneesia dippaukseen tekee ateriasta vielä herkullisemman.

Erityisen juhlavaksi pannupizzan saat, kun tarjoilet sen kanssa kevyesti paahdettuja valkosipulileipiä ja marinoituja oliiveja. Makuelämys on täydellinen, kun yhdistät pizzan rinnalle myös tuoreen tomaatti-sipulisalaatin, joka on maustettu oliiviöljyllä ja sitruunamehulla. Kesäisin suosittelen nauttimaan pannupizzan terassilla kylmän valkoviinin kera – täydellinen rentoutumishetki arjen keskellä!

Yksi suosikkiyhdistelmistäni on tarjota jauheliha pannupizzan alkupalana pieni vihersalaatti, jossa on paahdettuja pinjansiemeniä ja parmesaanilastuja. Jälkiruoaksi sopii kevyt sitruunasorbetti tai tuoreet marjat vaniljakastikkeen kera. Tämä kokonaisuus tasapainottaa ateriakokonaisuuden ja jättää vieraat tyytyväisiksi.

Säilytys ja uudelleenlämmitys

Jauheliha pannupizza säilyy jääkaapissa peitettynä noin 2-3 päivää. Paras tapa säilyttää on pakata palat ilmatiiviiseen rasiaan, jotta pizza ei kuivu. Uudelleenlämmitykseen suosittelen ehdottomasti uunia tai paistinpannua – mikroaaltouuni tekee pohjasta sitkeän.

Lämmitä pizza 175-asteisessa uunissa noin 7-10 minuuttia, kunnes se on lämmennyt läpi. Pannulla voit lämmittää pizzan matalalla lämmöllä kannen alla, jolloin juusto sulaa kauniisti ja pohja pysyy rapeana. Lisää tarvittaessa hieman tuoreita mausteyrttejä lämmitetyn pizzan päälle piristämään makua.

Oman kokemukseni mukaan jauheliha pannupizzan maku itse asiassa paranee seuraavana päivänä, kun mausteet ovat saaneet aikaa tasaantua. Jos huomaat, että täyte on hieman kuivunut säilytyksen aikana, voit pirskottaa pizzan päälle muutaman pisaran vettä ennen uudelleenlämmitystä. Näin kosteus pääsee höyrystymään lämmityksen aikana ja pizza pysyy mehukkaana.

Jos tiedät jo etukäteen, että haluat nauttia pizzaa useampana päivänä, kannattaa jättää osa siitä paistamatta. Tällöin voit säilyttää esivalmistetun pohjan ja täytteet erikseen jääkaapissa ja paistaa tuoretta pizzaa tarvittaessa. Näin saat aina mahdollisimman tuoretta ja rapeaa pannupizzaa.

Jauheliha pannupizza on helppo ja näyttävä ruoka, joka onnistuu jokaiselta. Kokeile tätä reseptiä ja kerro minulle, miten se onnistui. Ruokailu maistuvaa!

Usein kysytyt kysymykset

Voiko jauheliha pannupizzan tehdä ilman hiivaa?

Perinteisesti pannupizzassa käytetään hiivaa, mutta voit tehdä sen myös ilman hiivaa käyttämällä esimerkiksi ruokasoodaa ja sitruunamehua tai etikkaa. Tällöin pohja jää kuitenkin hieman tiiviimmäksi.

Kuinka kauan taikina tarvitsee kohotakseen?

Hyvä kohotusaika on noin 30-45 minuuttia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa. Taikina on valmis, kun se on noin kaksinkertaistunut kooltaan ja tuntuu ilmavalta.

Sopiiko jauheliha pannupizza kasvisruokavalioon?

Perinteinen jauheliha pannupizza ei sovi kasvisruokavalioon, mutta voit helposti korvata jauhelihan esimerkiksi soijarouheella, nyhtökauralla tai erilaisilla pavuilla. Mausta kasvisversio hieman voimakkaammin ja lisää hieman enemmän öljyä saadaksesi samankaltaisen mehukkuuden.

Miten saan pohjasta mahdollisimman rapean?

Esilämmitä uuni kunnolla (vähintään 15 minuuttia) ja käytä paistokiveä tai paksupohjaisea pannua. Voit myös paistaa pohjaa ensin 5 minuuttia ilman täytteitä ja lisätä täytteet vasta sitten.

Voiko täytteet valmistella etukäteen?

Kyllä, jauhelihatäytteen voi valmistaa edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa. Tämä itse asiassa parantaa makuja, kun mausteet ehtivät tasaantua.

Mikä on paras paistoastia pannupizzalle?

Valurautapannu on ihanteellinen, koska se pitää lämmön tasaisena ja luo rapeimman pohjan. Voit käyttää myös uuninkestävää paistinpannua tai matalareunaista uunivuokaa.

Voinko tehdä jauheliha pannupizzan gluteenittomana?

Kyllä, voit korvata vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Huomioi, että taikina saattaa käyttäytyä hieman eri tavalla ja voit joutua lisäämään psylliumia tai ksantaania sitovuuden parantamiseksi.

Voinko käyttää naudan jauhelihan sijaan broilerinjauhelihaa?

Ehdottomasti! Broilerin jauheliha toimii mainiosti pannupizzassa. Mausta se hieman runsaammin, sillä broilerin maku on miedompi kuin naudanlihan.

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Jauheliha pannupizza

Itsetehty jauheliha pannupizza: herkku kotikeittiöstä

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Kirjoittaja: Matleena Hänninen
  • Valmisteluaika: 20 min
  • Kypsennysaika: 15 min
  • Kokonaisaika: 35 min
  • Tuotto: 4 annosta
  • Kategoria: Pääruoka
  • Menetelmä: Uuni
  • Keittiö: Fuusiokeittiö

Kuvaus

Jauhelihapannupizza on helppo tehdä kotona! Tutustu mehevään reseptiin, vinkkeihin rapeaan pohjaan ja herkulliseen täyteen, yllätä koko perhe.


Ainesosat

Pohja

  • 2 dl vettä
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl kuivahiivaa
  • ¾ tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 rkl rypsiöljyä

Täyte:

  • 300 g jauhelihaa
  • ½ chiliä
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 2 dl tomaattikastiketta
  • 2 tomaattia
  • 1 tl basilikaa
  • 1 tl oreganoa
  • 1 pallo mozzarellajuustoa (125 g)

Pinnalle:

  • 1 rkl oreganonlehtiä

Ohjeet

  • Kuumenna vesi 42 asteiseksi.
  • Sekoita 3 dl jauhoja, hiiva, suola ja sokeri. Lisää vesi.
  • Alusta joukkoon loput jauhot ja öljy, taikina saa jäädä löysähköksi.
  • Voitele Ø 28 cm pannu tai vuoka ja muotoile taikina siihen sopivaksi.
  • Peitä taikina liinalla ja anna kohota täytteiden valmistelun ajan.
  • Paahda jauheliha kuumalla pannulla, lisää kuutioitu chili, mausteet ja tomaattikastike.
  • Leikkaa tomaatit ohuiksi lohkoiksi.
  • Painele kohonnutta taikinaa keskeltä ja levitä jauheliha-tomaattikastike pohjalle.
  • Lisää tomaattilohkot, basilikaa ja oreganoa, ja revi päälle mozzarella.
  • Paista pizzaa 250°C asteessa noin 15 minuuttia.
  • Viimeistele tuoreilla oreganonlehdillä ennen tarjoilua.


Ravitsemus

  • Annoskoko: 1/4 pizza
  • Kalorit: 420 kcal
  • Sokeri: 5 g
  • Natrium: 650 mg
  • Rasva: 18 g
  • Hiilihydraatit: 45 g
  • Kuitu: 3 g
  • Proteiini: 22 g
  • Kolesteroli: 65 mg

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reseptin arvostelu 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star


Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reseptin arvostelu 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star