Italiansalaatti

Italiansalaatti valmis alle 20 min – Nopea kotiruoka

Rakastatko sitä? Jaa se!

Kun arki kiirehtii ja nälkä kolkuttaa, italiansalaatti pelastaa päivän varmasti. Tämä klassinen salaatti on ollut suomalaisten suosikki vuosikymmenien ajan, ja syystä – se yhdistää tutut maut, kermaisen kastikkeen ja nopean valmistuksen täydellisesti. Vaikka nimi viittaa Italiaan, salaatti on itse asiassa venäläisperäinen Olivier-salaatin suomalainen tulkinta, jossa pasta korvaa perunan.

Ainesosat

AinesosaMäärä
Kermaviili1 prk (200 g)
Majoneesi1 dl
Valkoviinietikka2 tl
Dijon-sinappi1 tl
Sokeri1 tl
Suola½ tl
Porkkana3 kpl (300 g)
Rakettispagetti3 dl
Herneet (pakaste)1 ps (200 g)
Hapan omena1 kpl (170 g)
Saunapalvikinkku200 g
Maustekurkku1 kpl (100 g)

Italiansalaatin sydän on kermainen majoneesikastike, johon etikka ja sinappi tuovat raikkautta. Rakettispagetti tekee salaatista ruokaisan, kun taas herneet ja porkkana lisäävät väriä ja ravintoarvoa täydellisesti.

Italiansalaatti valmis alle 20 min – Nopea kotiruoka
Italiansalaatti | kokkini.fi

Valmistusohjeet

Porkkanoiden ja Pastan Keittäminen
Kuori ja suikaloi porkkanat tulitikun paksuisiksi. Keitä spagetti ja porkkanasuikaleet suolalla maustetussa vedessä noin kuusi minuuttia, kunnes pasta on al dente ja porkkanat pehmenevät. Valuta huolellisesti.

Herneiden Kypsyttäminen
Keitä herneet kahdessa minuutissa kiehuvassa vedessä tai kuumenna mikrossa viidessä minuutissa. Anna herneiden jäähtyä ennen sekoittamista muiden ainesten kanssa, jotta kastike ei lämpiä.

Täytteiden Valmistelu
Kuori omena ja kuutioi noin puolen senttimetrin paloiksi. Kuutioi myös kinkku ja maustekurkku samankokoisisiksi paloiksi. Tasaiset palat varmistavat, että jokainen lusikallinen on täydellinen.

Kastikkeen Sekoittaminen
Sekoita kermaviili, majoneesi, valkoviinietikka, Dijon-sinappi, sokeri ja suola kulhossa tasaiseksi kastikkeeksi. Maista ja säädä maut mieleiseksesi – kastike tekee italiansalaatista herkullisen.

Salaatin Yhdistäminen ja Maustaminen
Lisää kaikki ainekset kastikkeen joukkoon ja sekoita varovasti mutta perusteellisesti. Anna italiansalaatin maustua jääkaapissa vähintään tunnin, mieluiten koko yön ajan. Maut kehittyvät kauniisti, kun salaatti vetäytyy.

Ainesosien Korvaaminen

Kermaviili korvautuu ranskankermalla tai maustamattomalla turkkilaisella jogurtilla. Rakettispagetin sijaan käytä tavallista spagettia tai sarvimakaronia. Hapan omena voidaan jättää pois, jos pidät perinteisemmästä versiosta.

Saatat Pitää Myös

Italiansalaatti valmis alle 20 min – Nopea kotiruoka
Italiansalaatti | kokkini.fi

Säilytysvinkit

Italiansalaatti säilyy jääkaapissa tiiviisti peitettynä kolmesta neljään päivää. Kastike pysyy parhaiten, jos säilytät salaattia ilmatiiviissä astiassa. Anna salaatin palautua huoneenlämpöön viisitoista minuuttia ennen tarjoilua, jotta maut tulevat paremmin esille.

Reseptin Kulttuurinen Merkitys

Italiansalaatti on osa suomalaista ruokakulttuuria siitä lähtien, kun se saapui meille 1900-luvun alussa venäläisenä Olivier-salaattina. Suomalaiset muokkasivat reseptin omakseen korvaamalla perunan pastalla. Nimi juontuu spagetin italialaisesta alkuperästä, vaikka itse salaatti on venäläinen. Nykyään italiansalaatti on kiinteä osa juhlien buffetpöytiä.

Tarjoiluehdotukset

Tarjoile italiansalaatti kylmänä lisukkeena grillatun lihan tai kalan kanssa. Se sopii erinomaisesti myös leivän päälle tai buffetpöydän kylmänä salaattina. Koristele tuoreella tilillä tai persiljalla juuri ennen tarjoilua. Italiansalaatti on täydellinen piknikruoka tai eväs, sillä se kestää kuljetuksen hyvin.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Miksi italiansalaatti on liian märkä?

Pasta ja vihannekset eivät ole valutettu tarpeeksi hyvin. Valuta ainekset huolellisesti ja anna niiden jäähtyä ennen kastikkeen lisäämistä, jotta ylimääräinen kosteus ei laimenna kastiketta.

Voiko italiansalaatin tehdä etukäteen?

Kyllä voi, ja kannattaakin! Italiansalaatti maistuu parhaalta, kun se on saanut maustua jääkaapissa vähintään tunnin tai mieluiten yön yli. Maut tasaantuvat ja kehittyvät kauniisti.

Mitä pastaa italiansalaattiin käytetään?

Perinteisesti käytetään rakettispagettia, mutta tavallinen spagetti tai sarvimakaroni toimii yhtä hyvin. Tärkeintä on keittää pasta al dente, jotta se ei mene salaatissa liian pehmeäksi.

Voiko italiansalaatin pakastaa?

Ei kannata pakastaa. Majoneesipohjainen kastike ja raa’at vihannekset eivät kestä pakastusta hyvin. Rakenne kärsii ja salaatti muuttuu vetiseksi sulatettaessa.

Kuinka kauan italiansalaatti säilyy jääkaapissa?

Italiansalaatti säilyy tiiviisti peitettynä jääkaapissa kolmesta neljään päivää. Jos salaatti alkaa maistua happamalta tai haju muuttuu, älä syö sitä.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Italiansalaatti valmis alle 20 min – Nopea kotiruoka

Italiansalaatti

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 20 minuuttia
  • Cook Time: 10 minuuttia
  • Total Time: 30 minuuttia
  • Yield: 4 annosta
  • Category: Salaatit
  • Method: Sekoittaminen
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Italiansalaatti on klassinen suomalainen salaatti, jossa kermainen majoneesikastike, pasta ja värikkäät kasvikset muodostavat täyteläisen ja raikkaan yhdistelmän. Täydellinen arkeen ja juhlaan!


Ainesosat

  • 1 prk (200 g) kermaviiliä
  • 1 dl majoneesia
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • 1 tl Dijon-sinappia
  • 1 tl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 3 kpl (300 g) porkkanoita
  • 3 dl rakettispagettia
  • 1 ps (200 g) pakasteherneitä
  • 1 kpl (170 g) hapan omena
  • 200 g saunapalvikinkkua
  • 1 kpl (100 g) maustekurkkua


Ohjeet

  1. Kuori ja suikaloi porkkanat tulitikun paksuisiksi. Keitä spagetti ja porkkanasuikaleet suolalla maustetussa vedessä noin 6 minuuttia, kunnes pasta on al dente ja porkkanat pehmenevät. Valuta huolellisesti.
  2. Kypsennä herneet kiehuvassa vedessä 2 minuuttia tai kuumenna mikrossa 5 minuuttia. Anna jäähtyä.
  3. Kuori ja kuutioi omena, kinkku ja maustekurkku noin 0,5 cm paloiksi.
  4. Sekoita kulhossa kermaviili, majoneesi, valkoviinietikka, Dijon-sinappi, sokeri ja suola tasaiseksi kastikkeeksi. Maista ja säädä maku mieleiseksi.
  5. Lisää kaikki ainekset kastikkeen joukkoon ja sekoita varovasti mutta huolellisesti.
  6. Anna italiansalaatin maustua jääkaapissa vähintään tunnin, mieluiten yön yli.

muistiinpanoja

Italiansalaatti säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa 3–4 päivää. Anna sen lämmetä hetki huoneenlämmössä ennen tarjoilua, jotta maut tulevat esiin.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 annos
  • Calories: 260 kcal
  • Sugar: 6 g
  • Sodium: 580 mg
  • Fat: 18 g
  • Saturated Fat: 4 g
  • Unsaturated Fat: 13 g
  • Carbohydrates: 17 g
  • Fiber: 2 g
  • Protein: 8 g
  • Cholesterol: 35 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star