Iso lihapiirakka: mehevä ja täyttävä klassikko

Iso lihapiirakka: mehevä ja täyttävä klassikko

Rakastatko sitä? Jaa se!

 Iso lihapiirakka on ollut osa suomalaista kotikeittiötäni jo vuosia. Rakastan sitä, miten rapea taikina, mehevä jauheliha ja pehmeä riisi yhdistyvät yhdeksi lämmittäväksi herkuksi, joka täyttää koko kodin tuoksullaan.

Mikä on iso lihapiirakka?

Iso lihapiirakka on suomalaisten suosima suolainen uuniruoka, jossa yhdistyvät kerroksittain lehtitaikina, maukas jauhelihatäyte ja juusto. Se on tavallista lihapiirakkaa suurempi ja usein tarkoitettu jaettavaksi koko perheelle tai suuremmalle joukolle.
Olen oppinut, että tämä ruokalaji on erityisen suosittu Pohjanmaalla, missä sitä tehdään usein juhlapyhinä ja perhetapaamisissa. Aikoinaan lihapiirakat olivat toreilla myytäviä pieniä annoksia, mutta kotikeittiöissä reseptiä muokattiin isommaksi ja helpommaksi, jotta yhdellä paistolla ruokkii monta.

Iso lihapiirakka: mehevä ja täyttävä klassikko
Iso lihapiirakka | kokkini.fi

Ainekset

Kun valmistan iso lihapiirakkaa, pysyn yksinkertaisissa ja toimivissa aineksissa. Laatu on tärkeää: hyvä jauheliha ja täyteläinen juusto tekevät suuren eron. Tässä on tarkka aineslista, jota käytän:

AinesosaMäärä
Lehtitaikinalevy2 kappaletta
Jauheliha400 g
Juustoraaste200 g
Pitkä riisi (raaka)2 dl (valmiina 6 dl)
Sipuli150 g
Lihaliemikuutio1 kappale
Kananmuna2 kappaletta
Suola1 tl
Maustepippuri½ tl
Mustapippuri2 tl
Maito2 dl
Kananmuna voiteluun1 kappale

Valmistusohjeet vaihe vaiheelta

Minulle tärkeintä on selkeys, jotta jokainen askel on helppo seurata. Näin minä teen tämän reseptin:

  1. Keitä riisi lihaliemikuutiossa kypsäksi.
  2. Pilko ja paista sipuli sekä jauheliha noin 10 minuuttia.
  3. Lisää mausteet, suola ja kypsä riisi pannulle, paista vielä muutama minuutti.
  4. Kuumenna uuni 225 °C.
  5. Vatkaa 2 kananmunaa ja maito munamaidoksi.
  6. Kaaviloi yksi lehtitaikinalevy uunipellin kokoiseksi ja nosta leivinpaperille.
  7. Ripottele puolet juustoraasteesta taikinan päälle.
  8. Levitä jauheliha-riisiseos juuston päälle, jätä reunat tyhjiksi.
  9. Kaada munamaito tasaisesti täytteen ja reunoille.
  10. Lisää loput juustoraasteet.
  11. Aseta toinen taikinalevy päälle ja nipistä reunat kiinni.
  12. Voitele piirakka kananmunalla ja pistele haarukalla reikiä pintaan.
  13. Paista uunissa noin 15–25 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen.

Kun piirakka on valmis, annan sen vetäytyä hetken ennen leikkaamista. Tämä pitää täytteen mehevänä ja helpottaa palojen nostamista.

Iso lihapiirakka: mehevä ja täyttävä klassikko
Iso lihapiirakka | kokkini.fi

Tässä muutama resepti, joista saatat pitää

Vinkit täydelliseen iso lihapiirakkaan

Olen huomannut, että pienillä kikoilla piirakan lopputulosta voi parantaa huomattavasti.

  • Käytä huoneenlämpöistä taikinaa – se kauliutuu helpommin eikä repeile.
  • Valitse juusto, joka sulaa hyvin ja antaa makua, kuten emmental tai cheddar.
  • Maustepippuri tuo perinteistä makua, mutta älä liioittele sen kanssa.
  • Anna riisin jäähtyä hieman ennen sekoittamista jauhelihaan, jotta rakenne pysyy ilmavana.

Tarjoiluideat ja lisukkeet

Iso lihapiirakka maistuu parhaalta lämpimänä suoraan uunista, mutta myös seuraavana päivänä maku on erinomainen. Minä tykkään tarjota sen raikkaan vihersalaatin kanssa ja lisukkeeksi sopii hyvin esimerkiksi puolukkahillo tai suolakurkut. Juomaksi käy kylmä maito tai kevyt olut, jos haluaa täydentää perinteisen makuelämyksen.

Iso lihapiirakka: mehevä ja täyttävä klassikko
Iso lihapiirakka | kokkini.fi

Säilytys ja lämmitysvinkit

Kun piirakkaa jää yli, säilytän sen aina jääkaapissa. Laitan palat ilmatiiviiseen rasiaan, jolloin ne pysyvät mehevinä. Iso lihapiirakka säilyy hyvänä noin kolme päivää.
Lämmittäessä käytän mieluiten uunia, koska se palauttaa kuoren rapeuden. Asetan palat leivinpaperin päälle ja lämmitän 175 asteessa noin 10–15 minuuttia. Jos on kiire, mikroaaltouuni käy, mutta tällöin taikina ei pysy yhtä rapeana.

Iso lihapiirakka on yksi niistä resepteistä, joihin palaan yhä uudelleen. Sen maku, rakenne ja helppo valmistus tekevät siitä täydellisen arjen ja juhlan ruoan. Jos et ole vielä kokeillut, suosittelen lämpimästi – ja kerrothan minulle, miten onnistui.

Usein kysytyt kysymykset

Voiko iso lihapiirakkaan käyttää muuta lihaa kuin jauhelihaa?

Kyllä. Broilerin jauheliha tai kasvipohjainen vaihtoehto toimii hyvin, kunhan maustat riittävästi.

Mikä on paras tapa säilyttää iso lihapiirakka?

Ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa, jolloin se pysyy hyvänä noin kolme päivää.

Voiko juuston vaihtaa toiseen?

Kyllä. Kokeile mozzarella-, gouda- tai cheddarjuustoa makusi mukaan.

Kuinka kauan piirakkaa kannattaa paistaa?

Yleensä 15–25 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen ja rapea.

Voiko iso lihapiirakkaa valmistaa etukäteen?

Kyllä. Voit tehdä täytteen ja taikinan valmiiksi, koota ja paistaa vasta juuri ennen tarjoilua.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Iso lihapiirakka: mehevä ja täyttävä klassikko

Iso lihapiirakka: mehevä ja täyttävä klassikko

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena
  • Prep Time: 20 min
  • Cook Time: 25 min
  • Total Time: 45 min
  • Yield: 8 annosta
  • Category: Suolaiset leivonnaiset
  • Method: Uunissa paistaminen
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Iso lihapiirakka: mehevä ja täyttävä klassikko, jossa yhdistyvät juusto, jauheliha ja pehmeä taikina. Opi valmistamaan täydellinen uunissa.


Ainesosat

  • 2 lehtitaikinalevyä
  • 400 g jauhelihaa
  • 200 g juustoraastetta
  • 6 dl pitkää riisiä (raakana 2 dl)
  • 150 g sipulia
  • 1 lihaliemikuutio
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl maustepippuria
  • 2 tl mustapippuria
  • 2 dl maitoa
  • 1 kananmuna voiteluun


Ohjeet

  1.  Keitä riisi lihaliemikuutiossa kypsäksi.
  2.  Pilko ja paista sipuli sekä jauheliha noin 10 minuuttia.
  3.  Lisää mausteet, suola ja kypsä riisi pannulle, paista vielä muutama minuutti.
  4.  Kuumenna uuni 225 °C.
  5.  Vatkaa 2 kananmunaa ja maito munamaidoksi.
  6.  Kaaviloi yksi lehtitaikinalevy uunipellin kokoiseksi ja nosta leivinpaperille.
  7.  Ripottele puolet juustoraasteesta taikinan päälle.
  8.  Levitä jauheliha-riisiseos juuston päälle, jätä reunat tyhjiksi.
  9.  Kaada munamaito tasaisesti täytteen ja reunoille.
  10.  Lisää loput juustoraasteet.
  11.  Aseta toinen taikinalevy päälle ja nipistä reunat kiinni.
  12.  Voitele piirakka kananmunalla ja pistele haarukalla reikiä pintaan.
  13.  Paista uunissa noin 15–25 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 pala
  • Calories: 350 kcal
  • Sugar: 2 g
  • Sodium: 450 mg
  • Fat: 18 g
  • Carbohydrates: 32 g
  • Fiber: 1,5 g
  • Protein: 14 g
  • Cholesterol: 90 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star