Helppo savulohipiirakka: Valmis 30 minuutissa

Helppo savulohipiirakka: Valmis 30 min

Rakastatko sitä? Jaa se!

Kun lokakuun pimeät illat kutsuvat kotoisaan tunnelmaan, helppo savulohipiirakka tuo lämpöä ja makua pöytään salamannopeasti. Tämä helppo savulohipiirakka on pelastukseni vilkkaina arki-iltoina, kun perhe kaipaa kunnon ruokaa ilman tuntien seisomista keittiössä. Rapea öljypohja yhdistettynä mehevään lohitäytteeseen luo täydellisen tasapainon, joka tekee tästä piirakan toistuvaksi suosikiksi sekä arjessa että juhlissa.

Ainesosat

AinesosaMäärä
Vehnäjauhoja4 dl
Öljyä1 dl
Lämmintä vettä1 dl
Lämminsavulohta hienonnettunan. 300 g
Juustoraastetta200 g
Sipulia2 kpl
Valkosipulinkynttä2 kpl
Kananmunia3 kpl
Maitoa2 dl
Crème fraichea1 dl
Suolaa1/2 tl
Pippuria1/2 tl
Kuivattua oreganoa1 tl
Kuivattua timjamia1 tl

Lämminsavulohi on tämän piirakan helmi – sen pehmeä rakenne ja täyteläinen maku tekevät jokaisesta palasta nautinnon. Suomalaiset savulohituotteet ovat erinomaisen laadukkaita, joten kannattaa valita kotimainen lämminsavulohi parhaan maun takaamiseksi.

Helppo savulohipiirakka: Valmis 30 min
Helppo savulohipiirakka | kokkini.fi

Valmistusohjeet

Öljypohjan Valmistus
Sekoita vehnäjauhot, öljy ja lämmin vesi kulhossa yhteen, kunnes saat pehmeän ja hieman rasvaisen taikinan. Painele taikina piirakkavuokaan noin 27 senttimetriä ja nosta reunoille. Pohja on nopea tehdä ilman vaivaamista.

Juuston ja Sipulin Kerrostus
Ripottele juustoraaste tasaisesti pohjan päälle ensimmäiseksi kerrokseksi. Silppua sipulit hienoksi ja puserra valkosipulit, levitä ne juuston päälle. Tämä kerrostus luo piirakan makupohjan, joten levitä huolellisesti.

Munamaitoseoksen Valmistaminen
Vatkaa kananmunat, maito, crème fraiche, suola, pippuri, oregano ja timjami tasaiseksi seokseksi kulhossa. Kaada puolet seoksesta vuokaan sipulikerroksen päälle ja anna valua kaikkien kerrosten läpi rauhassa.

Lohipalojen Lisääminen
Hienonna lämminsavulohi sopivan kokoisiksi paloiksi ja levitä ne tasaisesti piirakan pinnalle. Lohi tulee pehmeäksi uunissa, joten palojen ei tarvitse olla pieniä. Kaada loput munamaitoseoksesta lohipalojen pinnalle.

Paistaminen ja Viimeistely
Paista piirakkaa 220-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja keskusta hyytynyt. Anna piirakan vetäytyä hetki ennen leikkaamista ja tarjoilua, jotta leikkauspalat pysyvät ehjinä.

Ainesosien Korvaaminen

Crème fraichen voi korvata ranskankerma tai smetana, mutta makuprofiili muuttuu hieman. Lämminsavulohen tilalle sopii kylmäsavulohi tai tuore lohi, jos haluat vaihtelua. Kuivatut yrtit voi korvata tuoreilla, käytä kolminkertainen määrä.

Saatat Pitää Myös

Helppo savulohipiirakka: Valmis 30 min
Helppo savulohipiirakka | kokkini.fi

Säilytysvinkit

Helppo savulohipiirakka säilyy jääkaapissa 2-3 päivää tiiviisti peitettynä. Lämmitä piirakat uudelleen 150-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, jolloin pohja pysyy rapeana. Piirakka ei sovellu pakastukseen lohen rakenteen vuoksi, joten nauti se tuoreena parhaan maun saamiseksi.

Reseptin Kulttuurinen Merkitys

Helppo savulohipiirakka yhdistää suomalaisen kalakulttuurin moderniin arkiruokailuun täydellisesti. Lohi on ollut suomalaisen ruokakulttuurin kulmakivi vuosisatoja, ja savustaminen on perinteinen säilöntämenetelmä. Nykyaikaisessa versiossa öljypohja korvaa työlään leivontapohjan, mikä tekee piirakan valmistuksesta helppoa ja nopeaa. Tämä piirakka edustaa suomalaista kykyä yhdistää perinne ja nykypäivä yhdessä ruoassa.

Tarjoiluehdotukset

Tarjoile helppo savulohipiirakka lämpimänä tuoreen salaatin kera. Yksinkertainen vihersalaatti sitruunavinegretillä täydentää piirakan rikkaan maun erinomaisesti. Kylmänä piirakka sopii lounaalle tai eväiksi. Koristele tuoreella tillillä ja sitruunaviipaleilla ennen tarjoilua kauniin esityksen saavuttamiseksi. Valkoviini tai kevyt olut on täydellinen juomapari.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Voiko öljypohjan korvata valmispohjalla?

Kyllä voi, mutta öljypohja on niin helppo ja nopea tehdä, että suosittelen kokeilemaan. Valmispohja toimii kiireessä, mutta kotitekoinen pohja tuo aidon maun.

Miksi piirakan keskusta jää vetiseksi?

Liian kostea täyte tai liian lyhyt paistamisaika ovat yleisimpiä syitä. Anna piirakan paistua kunnolla, kunnes keskusta on hyytynyt. Vähennä nesteiden määrää hieman tarvittaessa.

Sopiiko kylmäsavulohi tähän reseptiin?

Kyllä, kylmäsavulohi toimii hyvin, mutta makuprofiili on voimakkaampi kuin lämminsavulohella. Käytä hieman vähemmän kylmäsavulohta, koska sen maku on intensiivisempi.

Voinko käyttää eri juustoa?

Toki, emmentaljuusto tai edamjuusto sopivat erinomaisesti. Välttää liian voimakkaita juustoja, jotka peittävät lohen herkän maun alleen. Miedot juustot toimivat parhaiten.

Kuinka paljon piirakkaa tästä tulee?

27 sentin vuoasta tulee 6-8 annosta riippuen siitä, palveletko pääruokana vai osana ateriaa. Piirakka on täyttävä, joten suuret palat eivät ole välttämättömiä.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Helppo savulohipiirakka: Valmis 30 min

Helppo savulohipiirakka

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 15 minuuttia
  • Cook Time: 40 minuuttia
  • Total Time: 55 minuuttia
  • Yield: 8 annosta
  • Category: Suolaiset piirakat
  • Method: Uuni
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Helppo savulohipiirakka on arjen pelastaja – rapea öljypohja ja mehevä lohitäyte tuovat makua ja lämpöä pöytään nopeasti ja vaivattomasti.


Ainesosat

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl öljyä
  • 1 dl lämmintä vettä
  • n. 300 g lämminsavulohta, hienonnettuna
  • 200 g juustoraastetta
  • 2 kpl sipulia
  • 2 kpl valkosipulinkynttä
  • 3 kpl kananmunia
  • 2 dl maitoa
  • 1 dl crème fraichea
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl pippuria
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl kuivattua timjamia


Ohjeet

  1. Sekoita vehnäjauhot, öljy ja lämmin vesi kulhossa yhteen, kunnes saat pehmeän ja hieman rasvaisen taikinan. Painele taikina piirakkavuokaan (noin 27 cm) ja nosta reunoille.
  2. Ripottele juustoraaste tasaisesti pohjan päälle. Silppua sipulit ja puserra valkosipulit, levitä ne juuston päälle.
  3. Vatkaa kananmunat, maito, crème fraiche, suola, pippuri, oregano ja timjami tasaiseksi seokseksi. Kaada puolet seoksesta vuokaan sipulikerroksen päälle.
  4. Hienonna lämminsavulohi ja levitä palat piirakan pinnalle. Kaada loput munamaitoseoksesta lohipalojen päälle.
  5. Paista piirakkaa 220 °C uunissa noin 40 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja täyte hyytynyt.
  6. Anna piirakan vetäytyä hetki ennen tarjoilua, jotta palat pysyvät ehjinä.

muistiinpanoja

Crème fraichen voi korvata ranskankermalla tai smetanalla. Piirakka säilyy jääkaapissa 2–3 päivää, mutta ei sovellu pakastukseen. Tarjoile lämpimänä vihersalaatin kera ja koristele tillillä.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 pala
  • Calories: 370 kcal
  • Sugar: 3 g
  • Sodium: 480 mg
  • Fat: 25 g
  • Saturated Fat: 10 g
  • Unsaturated Fat: 14 g
  • Carbohydrates: 18 g
  • Fiber: 1 g
  • Protein: 22 g
  • Cholesterol: 135 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star