Helppo raparperipiirakka resepti: valmis 45 minuutissa

Helppo raparperipiirakka resepti: valmis 45 minuutissa

Rakastatko sitä? Jaa se!

Kun keväiset tuulet herättävät maan talviunesta ja ensimmäiset vihreät versot kurkistavat lumesta, tiedämme että raparperiaika on taas alkanut. Tämä Maisemakahvilan raparperipiirakka on tulossa parhaimmillaan juuri nyt, kun tuoreet raperikot ovat saatavilla kaupoista ja puutarhoista. Olen ollut täysin ihastunut tähän reseptiin siitä asti, kun se ensimmäisen kerran levisi kuin kulovalkea suomalaisessa sosiaalisessa mediassa.

Yhteenveto reseptistä:

  • Valmistusaika: 15 minuuttia
  • Paistaminen: 45 minuuttia
  • Annokset: 15,20 palaa
  • Vaikeus: Helppo

Tärkeimmät edut: • Vain 6 perusraaka-ainetta tarvitaan • Nopea koota yhteen, täydellinen arjen herkku • Mehevä rahkatäyte tasapainottaa raparerin kirpeyttä • Rapea muruseos kruunaa kokonaisuuden • Sopii sekä kahvihetkeen että jälkiruoaksi

Maisemakahvilan tarina ja piirakkatradition

Tämän upean raparperipiirakan takana on Katariina Pylsy ja hänen Maisemakahvilansa Hämeenkyrössä. Kun Katariina jakoi tämän yksinkertaisen mutta nerokkaan reseptinsä, se levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa. Ymmärrän täysin miksi, sillä tämä piirakka yhdistää kaiken mitä rakastan suomalaisessa leivonnassa: helppouden, perinteet ja takuuvarmasti herkullisen tuloksen.

Raparperipiirakka on ollut suomalaisten keväiden kumppani sukupolvien ajan. Se merkitsee talven päättymistä ja lupaa lämpimistä päivistä. Raparberinkiipeä vihreää varsistoa pidetään yhtenä varhaisimmista kevätherkuista, ja sitä käytetään perinteisesti hilloissa, mehuissa ja tietysti piirakoissa.

Suomalainen raparperipiirakka eroaa muiden maiden versioista erityisesti rahkatäytteellään. Kun muualla maailmassa raparperi yhdistetään usein mantsan tai vaniljakastikkeen kanssa, me suomalaiset olemme oppineet arvostamaan rahkan kermaista makua raparerin kanssa. Tämä yhdistelmä on täydellinen tasapaino kirpeän ja pehmeän välillä.

Raaka-aineet

AinesosaMäärä
Muruseos
Vaniljasokeria2 tl
Sokeria3 dl
Leivinjauhetta2 tl
Vehnäjauhoja8 dl
Voita, sulatettuna250 g
Soodaa2 tl
Pohja
Kananmuna1 kpl
Piimää2 dl
Muruseosta2/3 osaa
Täyte
Sokeria2 dl
Maitorahkaa500 g
Raparperia paloina1 litra
Vaniljasokeria3 tl
Kananmunaa2 kpl
Pinnalle
Muruseosta1/3 osaa

Raaka-ainevalinnoissa kannattaa kiinnittää huomiota raparerin laatuun. Valitse tuoreita, kiinteitä varsoja, jotka särisevät kun ne taittaa. Vanhat, kuituiset raparerivarret pilaaavat piirakan rakenteen. Rahkan sijaan voit käyttää myös vaniljarahkaa, joka antaa hieman makeampaa makua.

Helppo raparperipiirakka resepti: valmis 45 minuutissa
raparperipiirakka | kokkini.fi

Valmistusohjeet

  1. Valmista muruseos yhdistämällä kuivat aineet kulhossa. Lisää sulatettu voi ja sekoita haarukalla, kunnes seos muistuttaa karkeaa murua. Tämä on piirakan selkäranka, joten älä kiirehdi tätä vaihetta.
  2. Jaa muruseos kahtia: ota 1/3 talteen piirakan pinnalle ripoteltavaksi. Loput 2/3 jää pohjan tekemiseen.
  3. Tee pohja sekoittamalla piimä ja kananmuna keskenään. Lisää tämä liuos 2/3 muruseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina on melko löysää, mutta se on normaalia.
  4. Levitä pohjataikina leivinpaperilla vuoratulle korkeareunaiselle pellille (25 x 40 cm). Käytä lusikkaa tai lastaa tasaamaan taikina tasaisesti.
  5. Ripottele raparperi tasaisesti pohjan päälle. Huolehdi että palat ovat kohtalaisen pieniä, jotta piirakka leikkautuu siististi.
  6. Valmista rahkatäyte sekoittamalla rahka, sokeri, vaniljasokeri ja kananmunat tasaiseksi. Vatkaa hieman, jotta massa on sileää.
  7. Kaada täyte raparperien päälle ja levitä tasaisesti. Tämä kerros antaa piirakalle sen erityisen kreemisen rakenteen.
  8. Viimeistele ripottelemalla loppu muruseos pinnalle. Tämä antaa piirakkalle kauniin kultaisen pinnan ja rapeutta.
  9. Paista 175 asteessa keskitasolla noin 45 minuuttia, kunnes pinta on kultaisen ruskea ja piirakka irtoaa reunoista.
  10. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua. Piirakka on parhaimmillaan lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.
Helppo raparperipiirakka resepti: valmis 45 minuutissa
raparperipiirakka | kokkini.fi

Ammattilaisen vinkit

Raparerin valmistelu: Kuori raparerivarret ja leikkaa 1,2 cm paloiksi. Jos raparperi on hyvin kirpeää, voit ripotella vähän sokeria palojen päälle ja antaa vetäytyä 10 minuuttia ennen käyttöä.

Muruseoksen salaisuus: Voin täytyy olla huoneenlämpöistä mutta ei liian pehmeää. Jos voi on liian kovaa, sulata se rauhallisesti ja anna hieman jäähtyä. Liian kuuma voi pilaa muruseoksen rakenteen.

Tasainen kypsyminen: Paista piirakka uunin keskitasolla. Jos pinta ruskistuu liian nopeasti, peitä se foliolla paistamisen loppuajaksi.

Varmista kypsyys: Piirakka on valmis, kun reunat ovat hieman irtautuneet vuoasta ja tikulla kokeillessa tikku tulee puhtaana tai vain muutamalla kostealla murulla.

Rahkan vaihtoehto: Jos et löydä maitorahkaa, voit korvata sen tuorejuustolla tai kreemikermaviilillä. Makuun tämä antaa hieman erilaisen, mutta yhtä herkullisen tuloksen.

Tarjoiluehdotukset

Maisemakahvilan raparperipiirakka on täydellinen kahvihetkessä, mutta se toimii myös jälkiruokana. Perinteisesti raparperia nautitaan Suomessa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa, ja tämäkin piirakka on erinomainen näiden kanssa.

Keväisissä juhlissa voit tarjoilla piirakkapaloja kahvipöydässä muiden leivonnaisten rinnalla. Se on erityisen hyvä valinta äitienpäivä brunssiin tai kevättapahtumiin.

Kesällä piirakka maistuu ulkona terassilla nautittuna. Voit kokeilla myös hieman kermavaahtoa tai ranskankermaa sivuun, joka pehmentää raparerin kirpeyttä entisestään.

Helppo raparperipiirakka resepti: valmis 45 minuutissa
raparperipiirakka | kokkini.fi

Säilytys ja vinkit

Säilytys: Piirakka säilyy jääkaapissa 3,4 päivää tiiviisti peitettynä. Huoneenlämpöisenä se kestää päivän, mutta kesähelteissä suosittelen jääkaappisäilytystä.

Jäädyttäminen: Voit jäädyttää piirakan kokonaan tai paloina. Suojaa hyvin ja käytä 2,3 kuukauden kuluessa. Sulata jääkaapissa yön yli.

Lämmittäminen: Jos haluat nauttia piirakan lämpimänä seuraavana päivänä, lämmitä 150 asteessa noin 10 minuuttia.

Annosteluvinkki: Leikkaa piirakka 15,20 palaan riippuen siitä, tarjoatko sitä välipalana vai jälkiruokana. Pienet palat ovat sopivia kahvipöytään, isommat annokset jälkiruoaksi.

Kokeilepa myös näitä reseptejä

Jos rakastit tätä raparperipiirakkaa, suosittelen kokeilemaan mehevät raparperi-vaniljamuffinssit, jotka ovat täydellisiä pieniä herkkuja samaan aikaan vuodesta. Raparerin makua voi jatkaa myös herkullisessa raparperi-mansikkakakussa, joka yhdistää keväisen raparerin ja kesäisen mansikan.

Gluteenittoman version löydät gluteeniton raparperipiirakka reseptistä, joka noudattaa samaa herkullista periaatetta. Mehevät raparperi pullat ovat myös loistava tapa nauttia raparerin makua eri muodossa.

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voiko reseptiin käyttää pakasteraparperia?

Kyllä voi! Sulata raparperi ensin ja valuta ylimääräinen neste pois ennen käyttöä. Pakasteraparperi voi olla hieman pehmeämpää, mutta maku on yhtä hyvä.

Miksi muruseos menee kovaksi?

Jos muruseos on liian kovaa, voi on todennäköisesti ollut liian kylmää. Sulata voi rauhallisesti ja anna hieman jäähtyä ennen sekoittamista kuiva-aineksiin.

Kuinka paljon sokeria raparperi tarvitsee?

Tässä reseptissä sokeria on sopivasti. Jos raparperi on erityisen kirpeää, voit ripotella palojen päälle hieman sokeria ennen täytteen lisäämistä.

Voiko rahkan korvata jollain muulla?

Kyllä, tuorejuusto, kreemikermaviili tai jopa mascarpone toimivat. Maku muuttuu hieman, mutta tulos on silti herkullinen.

Miksi piirakka jää märäksi pohjasta?

Varmista että taikina on tarpeeksi paksu pohjassa ja että uuni on tarpeeksi kuuma. Kosteus voi johtua myös liian märästä raparperista.

Kuinka kauan piirakka säilyy?

Jääkaapissa 3,4 päivää hyvin suojattuna. Huoneenlämpöisenä enintään päivä, varsinkin kesähelteellä.

Tämä Maisemakahvilan raparperipiirakka on todellinen löytö jokaiselle leivonnan ystävälle. Sen yksinkertaisuus on sen voima, sillä se antaa raparerin ja rahkan maun loistaa puhtaina. Kun teet tätä ensimmäisen kerran, ymmärrät miksi se on valloittanut niin monen suomalaisen sydämen.

Kokeile tätä raparperipiirakkaa ja kerro minulle kokemuksistasi kommenteissa! Olen aina innoissani kuulemaan, miten reseptini ovat onnistuneet teidän keittiöissänne. Hyvää hetkea raparerin parissa ja muistakaa nauttia keväisistä mauista!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Helppo raparperipiirakka resepti: valmis 45 minuutissa

Helppo raparperipiirakka resepti: valmis 45 minuutissa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 45 min
  • Total Time: 1 hour
  • Yield: 20 palaa
  • Category: Leivonnaiset
  • Method: Uunissa
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Mehevä ja perinteikäs suomalainen raparperipiirakka, jossa yhdistyy kirpeä raparperi, pehmeä rahka ja rapea muruseos. Täydellinen kevään ja kesän kahvihetkiin tai jälkiruoaksi.


Ainesosat

  • 2 tl vaniljasokeria
  • 3 dl sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 250 g voita, sulatettuna
  • 2 tl soodaa
  • 1 kananmuna
  • 2 dl piimää
  • 2/3 muruseoksesta (pohjaan)
  • 2 dl sokeria (täytteeseen)
  • 500 g maitorahkaa
  • 1 l raparperia paloina
  • 3 tl vaniljasokeria (täytteeseen)
  • 2 kananmunaa (täytteeseen)
  • 1/3 muruseoksesta (pinnalle)


Ohjeet

  1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään ja lisää sulatettu voi. Sekoita haarukalla murumaiseksi seokseksi.
  2. Ota muruseoksesta 1/3 erilleen piirakan pinnalle, ja käytä loput pohjaan.
  3. Sekoita piimä ja kananmuna keskenään, lisää 2/3 muruseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Levitä pohjataikina leivinpaperilla vuoratulle korkeareunaiselle pellille (25 x 40 cm).
  5. Ripottele raparperit tasaisesti taikinan päälle.
  6. Sekoita rahka, sokeri, vaniljasokeri ja kananmunat täytteeksi. Vatkaa hieman sileäksi massaksi.
  7. Kaada täyte raparperien päälle ja levitä tasaisesti.
  8. Ripottele loput muruseoksesta pinnalle.
  9. Paista 175°C uunissa noin 45 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja piirakka irtoaa reunoista.
  10. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

muistiinpanoja

Käytä tuoreita ja rapeita raparperin varsia. Piirakka säilyy jääkaapissa 3–4 päivää ja kestää hyvin myös pakastamisen.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 pala
  • Calories: 280
  • Sugar: 18g
  • Sodium: 150mg
  • Fat: 14g
  • Saturated Fat: 9g
  • Unsaturated Fat: 4g
  • Carbohydrates: 32g
  • Fiber: 1g
  • Protein: 5g
  • Cholesterol: 45mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star