Helppo punajuurilaatikko

Helppo punajuurilaatikko: Vain 5 ainesosaa!

Rakastatko sitä? Jaa se!

Kun joulun odotus täyttää ilman ja keittiössä alkaa syntyä juhlapöydän herkkuja, punajuurilaatikko on se ruoka joka tuo väriä ja makua pöytään ilman monimutkaisia vaiheita. Minä olen kokeillut lukemattomia punajuurilaatikko reseptejä vuosien varrella, ja tämä yksinkertainen versio vain viidellä aineksella on noussut ehdottomaksi suosikikseni. Aura-juuston ja punajuurten yhdistelmä luo täydellisen tasapainon, jossa juuston suolaisuus kohtaa juuresten luonnollisen makean maun.

Ainesosat

AinesosaMäärä
Punajuuria (raakoina)1 kg
Aura- tai muuta sinihomejuustoa170 g
Puuroriisiä½ dl
Mustapippuria (rouhittuna)½ tl
Smetanaa120 g (1 prk)
Kuohukermaa2 dl
Suolaa⅓ tl
Voita lastuina (pinnalle)2 rkl

Punajuuri on suomalaisen ruokakulttuurin vanha tuttu, ja sen yhdistäminen Aura-juustoon on ollut klassikko jo vuosikymmeniä. Käytä mieluiten tuoreita, raakasuomalaisia punajuuria parhaaseen makuun ja väriin.

Helppo punajuurilaatikko: Vain 5 ainesosaa!
punajuurilaatikko | kokkini.fi

Valmistusohjeet

Uunin Lämmitys ja Punajuurten Raastaminen
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Kuori punajuuret huolellisesti ja raasta ne karkealla raastimella tasaiseksi raasteeksi, jotta kypsyvät tasaisesti uunissa.

Ainesosien Esivalmistelu
Murustele Aura-juusto pieniksi paloiksi, mittaa puuroriisi ja rouhittu mustapippuri valmiiksi omiin kulhoihinsa. Tämä helpottaa kerrostamista ja takaa tasaisen maun.

Kerrostaminen Uunivuokaan
Lado punajuuriraaste, juustomuruset, riisi ja mausteet kerroksittain pyöreään uunivuokaan (halkaisija noin 20 cm). Kerrosta huolellisesti, jotta ainekset jakautuvat tasaisesti.

Nesteen Lisääminen ja Pinnan Viimeistely
Sekoita smetana, kuohukerma ja suola keskenään kulhossa. Kaada seos tasaisesti kerrosten päälle, ravistele vuokaa kevyesti. Vuole pinnalle voilastuja tasaisesti.

Paistaminen ja Kypsyyden Tarkistus
Paista alimmalla ritilätasolla noin 90 minuuttia, kunnes punajuuret ovat pehmeät ja pinta kauniisti kultainen. Peitä foliolla tarvittaessa, jos pinta tummuu liikaa.

Ainesosien Korvaaminen

Aura-juuston voi korvata muulla sinihomejuustolla tai jopa tuorejuustolla miedompaan makuun. Smetanan tilalla toimii ranskankerma tai kreikkalainen jogurtti. Kuohukerman voi korvata tavallisella ruokakermalla.

Saatat Pitää Myös

  • Bataatti-porkkanalaatikko: Moderni juureslaaatikko, joka yhdistää bataatin makean maun perinteiseen suomalaiseen juhlapöytään ja sopii punajuurilaatikon rinnalle täydellisesti.
  • Mummon kaalilaatikko: Perinteinen suomalainen laatikkoruoka, joka jakaa punajuurilaatikon kanssa saman kotoisuuden tunteen ja uunissa hauduttamisen lämmön.
  • Karjalanpaisti: Toinen hidas haudutusruoka, joka sopii samaan juhlapöytään punajuurilaatikon kanssa tuoden syviä makuja ja perinteistä tunnelmaa.
  • Helppo makaronilaatikko: Suomalaisen laatikkoperinteen toinen klassikko, joka täydentää juhlapöytää tarjoten tuttuja ja rakastettuja makuja koko perheelle.
Helppo punajuurilaatikko: Vain 5 ainesosaa!
punajuurilaatikko | kokkini.fi

Säilytysvinkit

Valmis punajuurilaatikko säilyy jääkaapissa 3-4 päivää tiiviisti peitettynä. Lämmitä varovasti uunissa 150 asteessa tai mikrossa, lisäten tarvittaessa hieman kermaa kosteuden säilyttämiseksi. Pakastuksessa säilyy 2-3 kuukautta.

Reseptin Kulttuurinen Merkitys

Punajuurilaatikko edustaa suomalaista kykyä yhdistää yksinkertaiset raaka-aineet juhlalliseksi ruoaksi. Se on vakiinnuttanut paikkansa erityisesti joulupöydässä, jossa sen syvä punainen väri tuo kauneutta ja juuston suolaisuus tasapainottaa muiden ruokien makeutta. Laatikko yhdistää sukupolvia ja perinteitä.

Tarjoiluehdotukset

Tarjoile punajuurilaatikko osana juhlapöytää kinkun, laatikkojen ja rosollin kanssa. Se sopii loistavasti myös arkena paahdettun kalan tai lihan kylkeen. Koristele tuoreella timjamilla tai persiljalla ennen tarjoilua, ja tarjoa lämpimänä suoraan uunista.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Miksi punajuurilaatikko jää liian nestemäiseksi?

Riisiä on liian vähän tai kypsennysaika on liian lyhyt. Varmista että käytät puuroriisiä, joka sitoo nesteet hyvin, ja paista täydet 90 minuuttia.

Voiko punajuurilaatikkoa valmistaa etukäteen?

Kyllä voi! Voit koota laatikon edeltävänä päivänä ja säilyttää jääkaapissa ennen paistamista. Anna sen palata huoneenlämpöön ennen uuniin laittamista.

Miksi käytän juuri Aura-juustoa?

Aura-juuston voimakas maku tasapainottaa punajuurten makean maun täydellisesti. Voit kuitenkin käyttää mitä tahansa sinihomejuustoa tai miedompaa juustoa makumieltymyksesi mukaan.

Voiko punajuuret korvata esikypsennetyillä?

Raakana käyttö on paras vaihtoehto, sillä punajuuret kypsyvät tasaisesti pitkässä paistossa. Esikeitetyt punajuuret voivat muuttua liian pehmeiksi.

Kuinka tiedän milloin laatikko on valmis?

Laatikko on valmis kun punajuuret ovat pehmeät haarukalla testattaessa, pinta on kultainen ja neste on hyytynyt. Kypsennysaika on noin 90 minuuttia.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Helppo punajuurilaatikko: Vain 5 ainesosaa!

Punajuurilaatikko

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 20 minuuttia
  • Cook Time: 90 minuuttia
  • Total Time: 1 tunti 50 minuuttia
  • Yield: 6 annosta
  • Category: Laatikkoruoat
  • Method: Uuni
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Punajuurilaatikko on juhlapöydän värikäs ja herkullinen klassikko, jossa Aura-juuston suolaisuus ja punajuuren makeus luovat täydellisen tasapainon vain viidellä aineksella.


Ainesosat

  • 1 kg punajuuria (raakoina)
  • 170 g Aura- tai muuta sinihomejuustoa
  • ½ dl puuroriisiä
  • ½ tl mustapippuria (rouhittuna)
  • 120 g (1 prk) smetanaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • tl suolaa
  • 2 rkl voita lastuina (pinnalle)


Ohjeet

  1. Kuumenna uuni 180 °C.
  2. Kuori punajuuret ja raasta ne karkealla raastimella tasaiseksi raasteeksi.
  3. Murustele Aura-juusto pieniksi paloiksi, mittaa riisi ja mausteet valmiiksi.
  4. Lado punajuuriraaste, juusto, riisi ja mausteet kerroksittain pyöreään (n. 20 cm) uunivuokaan.
  5. Sekoita smetana, kuohukerma ja suola kulhossa, ja kaada seos kerrosten päälle. Ravistele vuokaa kevyesti.
  6. Vuole pinnalle voilastuja tasaisesti.
  7. Paista alimmalla ritilätasolla noin 90 minuuttia, kunnes punajuuret ovat pehmeät ja pinta kauniin kultainen. Peitä foliolla tarvittaessa, jos pinta tummuu liikaa.

muistiinpanoja

Voit korvata Aura-juuston muulla sinihomejuustolla tai tuorejuustolla miedompaan makuun. Smetanan tilalla toimii ranskankerma tai kreikkalainen jogurtti.


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 annos
  • Calories: 280 kcal
  • Sugar: 6 g
  • Sodium: 520 mg
  • Fat: 20 g
  • Saturated Fat: 12 g
  • Unsaturated Fat: 7 g
  • Carbohydrates: 14 g
  • Fiber: 3 g
  • Protein: 9 g
  • Cholesterol: 65 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star