Helppo lettu ohje: valmista 15 minuutissa!

Helppo lettu ohje: valmista 15 minuutissa!

Rakastatko sitä? Jaa se!

Onko sinullakin sellaisia lapsuusmuistoja, kun keittiöstä tuoksui tuore lettutaikina ja ensimmäinen lettu meni aina pieleen? Minä olen vuosien kokemuksella oppinut, että juuri tuo epäonnistunut ensimmäinen lettu kuuluu suomalaiseen lettuperinteeseen – se on merkki siitä, että loput tulevat täydellisiksi! Tämä lettu ohje on perinteinen ja toimiva resepti, joka ei petä koskaan.

Reseptin pikatieto

Valmistusaika: 15 minuuttia (+ 30 min lepäämistä)
Annosmäärä: Noin 10-12 lettua
Vaikeusaste: Helppo
Paras tarjoiluaika: Kuumana heti paistosta

Mikä tekee tämän lettu ohjeen erityiseksi?

  • Rapeat reunat: Saat kauniit pitsimäiset reunat oikealla tekniikalla
  • Anteeksiantava taikina: Toimii varmasti, vaikka mittasuhteet olisivat hieman huitaistu
  • Perinteinen makuelämys: Tuttu maku, joka vie ajatukset lapsuuteen
  • Nopea valmistaa: Kun taikina on valmis, lettuja syntyy salamannopeasti
  • Monipuolinen: Sopii niin arkeen kuin juhlaankin

Perinteinen suomalainen lettu ohje– Historia ja merkitys

”Siitähän tulee vain vihaiseksi” – vanha suomalainen sanonta, joka kuvaa täydellisesti lettujen asemaa sydämissämme! Kymmenen lettua ei yksinkertaisesti riitä, siksi minä teen aina tuplaamäärän.

Tämä lettu ohje perustuu sukupolvien kokemuksiin ja perinteisiin tekniikoihin. Letut ovat ehkä kaikkein rakkaimpia herkkuja Suomessa. Meillä on lettuja varten monta nimeä: lettu, lätty, plätty, ohukainen, räiskäle – jokainen kertoo oman tarinansa eri puolilta Suomea. Minä olen matkustellut paljon ja huomannut, että Karjalassa sanottiin ”räiskäle”, kun taas Pohjanmaalla ”plätty” oli tutumpi sana.

Torstaisin kouluruokaloissa, armeijassa ja työpaikkojen lounailla tarjoillaan perinteisesti hernekeittoa ja jälkiruaksi lettuja mansikkahillon kera. Tämä perinne juontaa juurensa aina keskiajalle asti, jolloin torstaina syötiin kunnolla ennen perjantain paastoa. Minä pidän tästä perinteestä – se yhdistää meitä kaikkia suomalaisia samaan hetkeen, samaan makuun.

Mutta lettuja ei pidä syödä yksin eikä kiireessä! Parhaat letut syntyivät aina yhdessä perheen kanssa, avotulen ääressä, kun aikaa oli ja seuraa riitti. Minä muistan, kun isoisäni teki lettuja vanhassa valurautapannussa avotulen päällä – ne olivat maailman parhaita.

Ainekset: Mitä tarvitset tähän lettu ohje seen

AinesosaMäärä
Taikina:
Isoja munia2 kpl
Kevytmaitoa5 dl
Sokeria (tai siirappia)1/2 dl
Vaniljasokeria1 tl
Suolaa1/2 tl
Vehnäjauhoja2 1/2 dl
Paistamiseen:
Voita tai rypsiöljyäPaistamista varten
Tarjoiluun:
SokeriaRipotteluun
Omatekoista mansikkahilloaMaun mukaan
KermavaahtoaHemmottelua varten
Helppo lettu ohje: valmista 15 minuutissa!
lettu ohje | kokkini.fi

Valmistusohjeet: Lettu ohje vaihe vaiheelta

  1. Aloita munista: Sekoita munien rakenne rikki kulhossa vispilällä. Älä lyö liikaa, riittää kun munat ovat tasaista massaa. Lisää maito ja sekoita hyvin.
  2. Lisää kuivat ainekset: Mittaa sokeri, vaniljasokeri ja suola mukaan. Sekoita vispilällä. Lopuksi lisää vehnäjauhot vähitellen samalla sekoittaen, jotta taikinasta tulee sileää.
  3. Anna taikinan levätä: Nosta taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Tämä on tärkeä vaihe – jauhot turpoavat ja taikina saa oikean koostumuksen. Kiireessä 15 minuuttiakin riittää!
  4. Lämmitä pannu: Lämmitä paistinpannu kuumaksi keskiteholla. Lisää rasva ja odota, että se kuumenee kunnolla. Pannu on tarpeeksi kuuma, kun voisulaa putoaa siihen ja alkaa heti suhista.
  5. Paista ensimmäinen lettu: Kaada taikinaa pannulle niin, että se peittää pohjan ohuesti. Ensimmäinen lettu menee aina pieleen – se kuuluu perinteeseen! Älä lannistu, loput onnistuvat varmasti.
  6. Käännä oikeaan aikaan: Anna lettun paistua pari minuuttia, kunnes reunat alkavat ruskistua ja pinta kiinteytyy. Käännä varovasti ja paista toinen puoli ruskeaksi.
  7. Pidä lämpimänä: Pinoa valmiit letut lautaselle ja pidä lämpiminä uunissa 50 asteessa tai peitä keittiöpyyhkeellä.

Liittyvät reseptit: Muita suosittuja ohjeita

  • Pinaattiletut – Terveellinen muunnos : Lisää taikinaan hienoksi silputtua spinaattia tai pinaattipyreetä. Tarjoa puolukkahillon kera – makujen yhdistelmä on aivan mahtava! Tämä on loistava tapa saada lapset syömään vihanneksia.
  • Pannukakku – Helppo versio lettu ohjeesta: Jos haluat helpon version, kokeile uunipannukakkua. Sama taikina kaadetaan uunivuokaan ja paistetaan 30 minuuttia 225 asteessa. Pannukakku on kuin iso lettu, joka paistetaan uunissa!
  • Vohvelit – Rapea vaihtoehto: Kun teet lettuja torstaina, muista tehdä myös perinteinen hernekeitto alkuruoaksi. Se kuuluu olennaisena osana suomalaiseen lettuperinteeseen ja täydentää lettu ohjen täydellisesti.
  • Munkit – Nopea leivonnainen samalla taikinalla: Kesäisin kannattaa tehdä oma mansikkahillo tuoreista marjoista. Säilöttynä se riittää koko talveksi lettujen kaveriksi ja nostaa lettu ohjen makuelämyksen aivan uudelle tasolle.

Vinkki pitsimäisiin reunoihin: lettu ohjen salaisuus!

Saat letuille kauniin pitsimäisen reunan, kun käytät riittävän kuumaa pannua ja tarpeeksi rasvaa. Tärkeintä on, ettei taikinaa kaada aivan pannun reunoja myöten, vaan jätä se hieman pannun kokoa pienemmäksi. Tällöin rasva putoaa reunoille ja luo tuon ihanan pitsikuvion!

Helppo lettu ohje: valmista 15 minuutissa!
lettu ohje | kokkini.fi

Ammattilaisen vinkit

Minä olen vuosien kokemuksella oppinut muutamia tärkeitä temppuja, jotka takaavat onnistumisen tässä lettu ohje ssa:

Taikinan koostumus on avain: Hyvä lettu ohje noudattaa oikeita mittasuhteita, mutta lettutaikina on melko ohutta, mutta ei liian vetistä. Jos taikina tuntuu paksulta leväämisen jälkeen, lisää hieman maitoa. Jos taas on liian ohutta, ripottele hieman jauhoja.

Lämpötila ratkaisee: Pannu ei saa olla liian kuuma eikä liian kylmä. Oikea merkki on, kun voipisara suhisee mutta ei pala heti. Säädä lämpöä tarpeen mukaan paiston aikana.

Rasvan käyttö: Jokaista lettua varten kannattaa lisätä hieman rasvaa. Käytän itse voita, koska se antaa parhaan maun, mutta rypsiöljy toimii yhtä hyvin ja kestää korkeampaa lämpöä.

Kärsivällisyys palkitaan: Yleinen virhe on kiirehtiä valmistuksen kanssa. Anna lettutaikinan todella levätä ja odota, että pannu on oikeassa lämpötilassa. Kiire kostautuu epätasaisesti paistuvina lettuina.

Tarjoiluehdotukset: Miten nautit lettu ohjen antimia

Perinteisesti letut tarjoillaan kuumina mansikkahillon kera. Minä käytän mielellään omatekoista hilloa, mutta hyvä kaupallinen hillokin kelpaa. Tämä lettu ohje toimii parhaiten, kun letut tarjoillaan välittömästi paistamisen jälkeen. Mansikkahillo on klassikko, mutta kokeile myös vadelmahilloa tai mustikkahilloa – molemmat ovat ihania!

Kermaviili on toinen perinteinen lisuke. Se tasapainottaa lettujen makeutta ja tuo mukavan raikkauden. Juhlavampaan tarjoiluun voit vispata kermavaahtoa tai tarjota vaniljajäätelöä.

Yksinkertaisimmillaan letut maistuvat pelkällä sokerilla ripoteltuna. Tämä on monen lapsuuden maku, ja aikuisenakin se on usein paras vaihtoehto.

Torstaina koulussa lettuja tarjottiin aina hernekeiton jälkeen. Se mansikkahillo oli kuin palkinto siitä, että jaksoiti syödä koko hernekeiton! Tämä perinne elää edelleen monissa työpaikkaruokaloissa ympäri Suomea.

Säilytys ja vinkit: Lettu ohjen käytännön neuvot

Säilytys: Valmiit letut säilyvät jääkaapissa hyvin 2-3 päivää tiiviisti peitettyinä. Voit lämmittää ne mikrossa tai paistinpannussa ennen tarjoilua.

Taikina etukäteen: Lettutaikina saa hyvin seistä jääkaapissa jopa vuorokauden. Itse asiassa taikina paranee seisomisesta! Tämä lettu ohje toimii erinomaisesti myös etukäteen valmistettuna. Sekoita vain kevyesti ennen paistamista.

Pakastaminen: Letut voi pakastaa kerroksittain leivinpaperin välissä. Pakastimessa ne säilyvät 2-3 kuukautta. Sulata huoneenlämmössä ja lämmitä uunissa.

Annosmäärän säätö: Tämä resepti riittää 3-4 hengelle. Jos haluat tehdä isommalle porukalle, kaikki määrät voi helposti kaksinkertaistaa tai kolminkertaistaa.

Liittyvät reseptit: Muita suosittuja ohjeita

Pannukakku: Helppo versio lettu ohjeesta

Jos haluat helpon version, kokeile uunipannukakkua. Sama taikina kaadetaan uunivuokaan ja paistetaan 30 minuuttia 225 asteessa. Pannukakku on kuin iso lettu, joka paistetaan uunissa!

Spinaattiletut: Terveellinen muunnos

Lisää taikinaan hienoksi silputtua spinaattia tai pinaattipyreetä. Tarjoa puolukkahillon kera – makujen yhdistelmä on aivan mahtava! Tämä on loistava tapa saada lapset syömään vihanneksia.

Hernekeitto: Perinteinen kumppani

Kun teet lettuja torstaina, muista tehdä myös perinteinen hernekeitto alkuruoaksi. Se kuuluu olennaisena osana suomalaiseen lettuperinteeseen ja täydentää lettu ohjen täydellisesti.

Omatekoinen mansikkahillo

Kesäisin kannattaa tehdä oma mansikkahillo tuoreista marjoista. Säilöttynä se riittää koko talveksi lettujen kaveriksi ja nostaa lettu ohjen makuelämyksen aivan uudelle tasolle.

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Miksi ensimmäinen lettu menee aina pieleen?

Tämä kuuluu perinteeseen! Pannu ei ole vielä täysin tasalämpöinen ja rasvan määrä ei ole vielä optimaalinen. Ensimmäinen lettu ”opettaa” pannun oikeaan lämpötilaan. Älä huoli, se maistuu silti hyvältä!

Voinko käyttää täysmaitoa kevytmaidon sijaan?

Tietenkin! Täysmaito tekee letuista vielä mehevämpiä ja maukkaampia. Voit käyttää myös kauramaitoa tai muita kasvimaitoreja, mutta maku ja rakenne muuttuvat hieman.

Miksi taikinan pitää levätä?

Levätessään jauhot turpoavat ja gluteeni kehittyy. Tämä tekee letuista joustavampia ja helpompia käsitellä. Lisäksi maku paranee levätessään.

Kuinka saan letut ohuiksi?

Käytä ohutta taikinaa ja kallista pannua heti kun olet kaaταnut taikinan. Näin taikina leviää ohueksi kerrokseksi koko pannun pohjalle.

Voinko tehdä gluteenittomia lettuja?

Kyllä! Korvaa vehnäjauho gluteeniττomalla jauhoseoksella samassa suhteessa. Taikina saattaa olla hieman hauraampaa, joten käsittele varovasti.

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Helppo lettu ohje: valmista 15 minuutissa!

Helppo lettu ohje: valmista 15 minuutissa!

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Kirjoittaja: Matleena Hänninen
  • Valmisteluaika: 15 min
  • Kypsennysaika: 10 min
  • Kokonaisaika: 25 min
  • Tuotto: 12 lettua
  • Kategoria: Jälkiruoka
  • Menetelmä: Paistaminen
  • Keittiö: Suomalainen

Kuvaus

Löydä helppo lettu ohje täydellisiin lettukakkuihin! Yksinkertaiset ainekset ja selkeät ohjeet takaavat onnistumisen. Rapeat ja mehevät lettuja aina.


Ainesosat

Taikina

  • 2isoa munaa

  • 5 dlkevytmaitoa

  • 1/2 dlsokeria (tai siirappia)

  • 1 tlvaniljasokeria

  • 1/2 tlsuolaa

  • 2 1/2 dlvehnäjauhoja

Paistamiseen

  • voita tai rypsiöljyä

Tarjoiluun

  • sokeria

  • omatekoista mansikkahilloa

  • kermavaahtoa


Ohjeet

 

  1. Sekoita munien rakenne rikki kulhossa. Lisää maito.

  2. Lisää loput ainekset vispilällä hyvin sekoittaen.

  3. Nosta taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

  4. Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja lisää rasva. Kaada taikinaa pannulle ja paista molemmilta puolilta sopivan ruskeaksi.

  5. Vinkki! Saat letuille pitsimäisen reunan, kun käytät riittävästi rasvaa ja pannu on tarpeeksi kuuma. Pitsi syntyy helpommin, kun et kaada taikinaa pannulle aivan reunoja myöten, vaan jätät sen hieman pannun kokoa pienemmäksi.



Ravitsemus

  • Annoskoko: 1 lettu
  • Kalorit: 95 kcal
  • Sokeri: 4g
  • Natrium: 85mg
  • Rasva: 3g
  • Hiilihydraatit: 14g
  • Kuitu: 0.5g
  • Proteiini: 4g
  • Kolesteroli: 35mg

Nämä letut ovat enemmän kuin vain ruokaa, ne ovat osa suomalaista sydäntä. Kun teet tätä lettu ohje tta, jatkat sukupolvien mittaista perinnettä. Jokainen lettu kantaa mukanaan tarinoita, naurua ja yhteisiä hetkiä.

Kerro minulle kommenteissa, miten lettu ohje si onnistui! Meniko ensimmäinen lettu pieleen perinteen mukaisesti? Entä millaisen hillon kanssa nautit lettujasi? Rakastan kuulla lukijoiden tarinoita ja vinkkejä, yhdessä pidämme elossa tämän kauniin perinteen!

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reseptin arvostelu 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star