Helppo Kinkkupiirakka Resepti: Valmis 45Min

Helppo Kinkkupiirakka Resepti: Valmis 45 Minuutissa

Rakastatko sitä? Jaa se!

Kun ulkona tuulee lokakuun viileät tuulet ja perheen vatsoja alkaa nälkä kiidättämään, ei ole parempaa pelastajaa kuin kinkkupiirakka. Tämä ihana suomalainen klassikko on kulkenut mummojen keittiöistä nykypäivään, ja syystä, kinkkupiirakka on todellinen perheen pelastaja arjen kiireissä. Se on helppo, se on herkullinen, ja mikä parasta, se on valmis alle tunnissa!

Minä olen tehnyt kinkkupiirakkaa jo vuosikymmeniä, ja tämä resepti on kaikkien aikojen suosikkini. Se yhdistää suomalaisen kotikeittiön parhaat puolet, rapean pohjan, mehevän täytteen ja sen, että koko perhe syö iloisena. Kun teen kinkkupiirakkaa, koti täyttyy tuoksuilla, jotka muistuttavat lapsuuden sunnuntaista ja mummon lämpimästä keittiöstä.

Miksi kinkkupiirakka on niin rakas suomalaisille?

Kinkkupiirakka ei ole vain ruoka, se on osa suomalaista sielua. Tämä mahtava piirakka syntyi käytännöllisyydestä, samalla tavalla kuin monet muutkin suomalaiset klassikot. Kun oli tarve ruokkia iso perhe tai vieraat, kinkkupiirakka oli vastaus. Se on helppo valmistaa, siitä riittää monelle, ja se maistuu yhtä hyvältä lämpimänä kuin kylmänäkin.

Perinteisesti kinkkupiirakkaa on tehty juhliin ja perhejuhliin, mutta nykyään se on löytänyt tiensä arkikeittiöön. Ja mikä siinä parasta on, että se soveltuu täydellisesti viikonlopun leppoisan kokkaamiseen, kun haluat tehdä jotain mukavaa koko perheelle.

Minä muistan, kuinka mummo aina sanoi: ”Hyvä kinkkupiirakka tunnistaa siitä, että pohja on rapea ja täyte on mehevää.” Ja hän oli oikeassa! Tämä resepti takaa juuri sen.

Helppo Kinkkupiirakka Resepti: Valmis 45 Minuutissa
Kinkkupiirakka | kokkini.fi

Ainesosat

Pohja:

AinesosaMäärä
Vehnäjauhoja1,5 dl
Kaurahiutaleita1 dl
Perunamuusijauhetta1 dl
Suolaa0,5 tl
Leivinjauhetta1 tl
Voita, sulatettuna75 g
Kylmää vettä1 dl

Täyte:

AinesosaMäärä
Kypsää porsaan vuolu filettä tai kinkkua200 g
Punaista suippopaprikaa0,5 kpl
Juustoraastetta2 dl
Tuoretta persiljaa tai purjoa, hienonnettunasecuksi
Ruokakermaa2 dl
Kananmunia2 kpl
Mustapippuria myllystäripaus
Suolaa tai yrttisuolaaripaus
Paprikajauhettaripaus

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 175,200 asteeseen. Vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla ja voitele reunat kevyesti.
  2. Valmista pohja. Sekoita kuivat aineet eli vehnäjauhot, kaurahiutaleet, perunamuusijauhe, suola ja leivinjauhe keskenään suuressa kulhossa. Lisää kylmä vesi ja sulatettu voi. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa liikaa.
  3. Muotoile pohja. Painele taikina leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan niin, että se peittää pohjan ja reunat tasaisesti. Piirakkapohjan tulisi olla noin 1 cm paksu.
  4. Valmista täyte. Hienonna kinkku ja paprika pieniksi, tasankokoisiksi kuutioiksi. Tämä takaa tasaisen kypsymisen ja kauniin ulkonäön.
  5. Kasaa täytteet. Levitä kinkku ja paprikakuutiot tasaisesti taikinan päälle. Ripottele juustoraaste ja persilja tasaisesti pinnalle.
  6. Tee kuorrutus. Sekoita ruokakerma ja kananmunat keskenään. Mausta seokseen suolaa, mustapippuria ja paprikajauhetta. Kaada seos tasaisesti vuokaan täytteiden päälle.
  7. Paista kinkkupiirakkaa 30,35 minuuttia, kunnes pohja on saanut kauniin kullanruskean värin ja täyte on hyytynyt kunnolla. Tarkista kypsyys pistämällä tikku keskelle, sen pitäisi tulla puhtaana ulos.
  8. Anna hieman jäähtyä ennen tarjoilua. Kinkkupiirakka on parhaimmillaan lämpimänä, mutta maistuu erinomaisesti myös huoneenlämpöisenä.
Helppo Kinkkupiirakka Resepti: Valmis 45 Minuutissa
Kinkkupiirakka | kokkini.fi

Ammattilaisen Vinkit

Pohjan onnistumisen salaisuus on oikea koostumus. Kaurahiutaleet tuovat rapeuteen, perunamuusijauhe sitoo kosteutta, ja vehnäjauho antaa rakenteen. Älä lisää liikaa nestettä kerralla, vaan sekoita varovasti.

Kinkkuvalinta on tärkeää. Käytä hyvälaatuista kinkkua tai porsaan vuolu filettä. Vältä liian suolaisia kinkkuja, koska juusto tuo oman suolaisuutensa.

Täytteen tasapaino on kinkkupiirakan onnistumisen avain. Varmista, että kuorrutus peittää kaikki kuivat aineet, ettei mikään pala kypsymisen aikana.

Kypsymisen tunnistaminen: Valmis kinkkupiirakka on kullanruskea ja täyte on kiinteää. Jos pohja tuntuu pehmeältä, anna vielä muutama minuutti lisää uunissa.

Kylmäsäilytys: Kinkkupiirakka säilyy jääkaapissa 2,3 päivää. Lämmitä uudelleen 150 asteessa noin 10 minuuttia.

Tarjoiluehdotukset

Kinkkupiirakka on täydellinen sellaisenaan, mutta muutama lisäke tekee aterialla entistäkin herkullisemmaksi. Tuore salaatti, ehkä kurkkua ja tomaattia, on klassinen seuralainen. Kirnupiimä tai appelsiinimehu sopivat loistavasti juomaksi.

Viikonloppubrunsseissa kinkkupiirakka on todellinen suosikki. Tarjoa se lämpimäne pikkelöiden ja tuoreen leivän kanssa. Kinkkupiirakka sopii myös eväsruoaksi, se kulkee mukavasti ja maistuu hyvältä kylmänäkin.

Juhlissa kinkkupiirakkaa voi tarjoilla pienempinä palasina alkupalana. Leikkaa se kauniiksi neliöiksi ja tarjoa cocktaillusteikkojen kanssa.

Helppo Kinkkupiirakka Resepti: Valmis 45 Minuutissa
Kinkkupiirakka | kokkini.fi

Säilytys ja Vinkit

Kinkkupiirakka säilyy jääkaapissa hyvin 2,3 päivää tiiviisti peitettynä. Pakastaminen onnistuu myös, pakasta pienet palat erikseen ja käytä 2,3 kuukauden sisällä.

Lämmittäminen: Uuni 150 asteessa 10,15 minuuttia on paras tapa. Mikrossa lämmittäessä käytä matalaa tehoa, ettei täyte kuivu.

Jäähdyttäminen ennen leikkaamista auttaa piirakan pysymään kasassa. Anna jäähtyä ainakin 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Kokeilepa Myös Näitä Reseptejä

Jos kinkkupiirakka maistui, suosittelen kokeilemaan myös muita suosikkipiirakkojamme. Lohipiirakka on yhtä mehevä klassikko, joka sopii juhlaan ja arkeen. Kermainen kinkkupiirakka tarjoaa hieman erilaisen makukokemuksen cremefraichen kanssa.

Pienempään nälkään kinkku-juustomuffinit ovat nopeampi vaihtoehto, ja kasvisystäville suosittelen pinaatti-fetapiirakkaa, joka on yhtä täyttävä ja herkullinen.

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voiko kinkkupiirakkaa tehdä etukäteen?

Kyllä voi! Voit valmistaa kinkkupiirakan aamulla ja lämmittää sen uudelleen illalla. Se säilyttää makunsa erinomaisesti.

Mikä on paras kinkku kinkkupiirakkaan?

Paras on hyvälaatuinen kypsennetty kinkku tai porsaan vuolu filetti. Vältä liian suolaisia lihan lajeja, koska juusto tuo oman suolaisuutensa.

Voiko pohjan tehdä gluteenittomaksi?

Kyllä! Korvaa vehnäjauho gluteenittomalla jauhoseoksella. Lopputulos on yhtä herkullinen.

Kuinka kauan kinkkupiirakka säilyy pakastimessa?

Kinkkupiirakka säilyy pakastettuna 2,3 kuukautta. Sulata jääkaapissa yön yli ja lämmitä uunissa.

Voiko reseptiä kaksinkertaistaa?

Voit helposti kaksinkertaistaa reseptin isompaa porukkaa varten. Käytä isompaa vuokaa ja pidennä kypsymisaikaa 10,15 minuuttia.

Kinkkupiirakka on todellinen suomalainen klassikko, joka ansaitsee paikkansa jokaisessa kodissa. Se yhdistää kaiken parhaan kotikeittiöstä, helppouden, maun ja sen lämpöisen tunnelman, joka syntyy kun koko perhe kokoontuu pöydän ääreen. Kokeile tätä mummon vanhaa ohjetta, ja varmasti huomaat, miksi kinkkupiirakka on ollut suomalaisten sydämissä jo sukupolvien ajan.

Kerro minulle kommenteissa, miten kinkkupiirakkasi onnistui! Pidän kovasti siitä, kun kuulen, kuinka reseptini ovat tuoneet iloa teidän keittiöihinne.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Helppo Kinkkupiirakka Resepti: Valmis 45 Minuutissa

Helppo Kinkkupiirakka Resepti: Valmis 45 Minuutissa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 35 min
  • Total Time: 50 min
  • Yield: 8 annosta
  • Category: Pääruoka
  • Method: Uunissa paistaminen
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

 

Kinkkupiirakka resepti perinteiseen tapaan! Rapea pohja, mehevä täyte ja helpot vaiheet. Onnistuu aina – kokeile mummon vanhaa ohjetta tänään.


Ainesosat

  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl perunamuusijauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 75 g voita sulatettuna
  • 1 dl kylmää vettä
  • 200 g kypsää porsaan vuolu filettä tai kinkkua
  • 1/2 punaista suippopaprikaa
  • 2 dl juustoraastetta
  • tuoretta persiljaa tai purjoa hienonnettuna
  • 2 dl ruokakermaa
  • 2 kananmunaa
  • mustapippuria myllystä
  • ripaus suolaa tai yrttisuolaa
  • ripaus paprikajauhetta


Ohjeet

  1. – Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään, lisää kylmä vesi ja sulatettu voi
  2. – Sekoita taikina tasaiseksi ja painele se leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan pohjalle ja reunoille
  3. – Hienonna liha ja paprika pieniksi kuutioiksi ja levitä taikinan päälle
  4. – Ripottele juustoraaste ja persilja tasaisesti pinnalle
  5. – Sekoita kerma ja munat, mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella
  6. – Kaada seos vuokaan täytteiden päälle ja tasoita pinta
  7. – Paista 175–200 asteessa noin 30–35 minuuttia, kunnes pohja on saanut väriä ja täyte hyytynyt


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 pala
  • Calories: 285 kcal
  • Sugar: 3g
  • Sodium: 580mg
  • Fat: 18g
  • Carbohydrates: 22g
  • Fiber: 2g
  • Protein: 12g
  • Cholesterol: 95mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star