Katkarapusalaatti resepti: Täydellinen kesälounas

Katkarapusalaatti resepti: Täydellinen kesälounas

Rakastatko sitä? Jaa se!

Raikas ja ruokaisa katkarapusalaatti on yksi kesän suosikkiresepteistäni – se valmistuu nopeasti, on täynnä makua ja toimii erinomaisesti niin arjen lounaana kuin viikonlopun brunssilla. Tässä versiossa korostuvat tuoreet raaka-aineet ja yksinkertainen, mutta herkullinen kastike.

Mikä on katkarapusalaatti?

Katkarapusalaatti on raikas mereneläinsalaatti, jossa yhdistyvät kevyys ja täyteläisyys harmonisesti. Se on yksi Pohjoismaiden suosituimmista klassikkoruoista, joka tunnetaan erityisesti Ruotsissa nimellä ”räksallad” ja Norjassa ”rekesalat”.

Tämä monipuolinen salaatti toimii erinomaisesti:

  • Alkuruokana juhlapöydässä
  • Kevyenä lounaana kesäpäiviin
  • Brunssipöydän tähtinä
  • Picnic-ruokana ulkoiluretkille
  • Uuniperunan täytteenä

Ainekset

Salaatti

AinesosaMäärä
Katkaravut400–500 g
Kananmunat4 kpl
Kirsikkatomaatit1 rs (250 g)
Kurkku½ kpl
Salaattia (esim. jääsalaatti, friseesalaatti)2 ruukkua
Babypinaattia (valinnainen)1 ps
Sitruuna½ kpl
Suola¼ tl
Mustapippuri¼ tl
Tilli½ ruukkua

Kastike

AinesosaMäärä
Majoneesi1 dl
Maustamaton jogurtti1 dl
Sitruunamehu½ sitruunan mehu
Suola¼ tl
Mustapippuri¼ tl

Valmistusohjeet vaihe vaiheelta

Valmistelut (5 min)

  1. Sulata katkaravut siivilässä kylmän veden alla tai jääkaapissa yön yli
  2. Keitä kananmunat juuri kypsiksi 6-8 minuuttia kiehuvassa vedessä
  3. Jäähdytä munat välittömästi kylmässä vedessä ja kuori kun ovat viileitä

Kastikkeen valmistus (2 min)

  1. Sekoita kastike kulhossa: majoneesi, jogurtti, sitruunamehu, suola ja mustapippuri
  2. Maista ja säädä happamuutta lisäämällä sitruunaa tai makeutta hunajalla
  3. Anna kastikkeen maustua jääkaapissa valmistuksen ajan

Salaatin kokoaminen (8 min)

  1. Huuhtele ja puolita kirsikkatomaatit
  2. Viipaloi kurkku viistosti tai kuutioiksi
  3. Revi salaatit sopivan kokoisiksi paloiksi, kuivaa huolellisesti
  4. Levitä salaatit tarjoiluvadille tai yksittäisille lautasille
  5. Sekoita joukkoon tomaatit ja kurkut tasaisesti

Viimeistely (5 min)

  1. Asettele katkaravut salaatin päälle kauniisti
  2. Mausta katkarapuja kevyesti suolalla ja pippurilla
  3. Lisää munanpuolikkaat ja sitruunalohkot
  4. Lusikoi kastiketta haluamasi määrä
  5. Koristele tillillä ja tarjoa välittömästi

💡 Vinkki: Älä sekoita kastiketta salaattiin liian aikaisin – se tekee lehdistä märkiä!

Katkarapusalaatti resepti: Täydellinen kesälounas
Katkarapusalaatti | kokkini.fi

Vinkkejä täydelliseen katkarapusalaattiin

Kun valmistan tätä salaattia, kiinnitän erityisesti huomiota raaka-aineiden laatuun. Tuoreet katkaravut tekevät suuren eron – vältä pakastekatkarapuja, jotka ovat vetisiä tai mauttomia. Keitetyt kananmunat kannattaa jättää juuri ja juuri kypsiksi, jolloin keltuainen säilyttää pehmeytensä ja sulautuu makuun paremmin.

Älä ylikäsittele salaatinlehtiä – revityt lehdet näyttävät paremmilta ja säilyttävät rapeutensa. Kastike kannattaa tehdä valmiiksi hieman ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät tasaantua, mutta sekoita se salaattiin vasta juuri ennen tarjoilua, jottei rakenne kärsi.

Yksi yleinen virhe on liiallinen sitruunan käyttö – vaikka se raikastaa, liian suuri määrä hallitsee helposti koko makumaailmaa. Käytä sitruunaa maltilla sekä kastikkeessa että koristeena.

Saatat pitää myös näistä resepteistä

Katkarapusalaatti resepti: Täydellinen kesälounas
Katkarapusalaatti | kokkini.fi

Tarjoiluehdotukset ja yhdistelmät

Katkarapusalaatti toimii parhaiten kylmänä alkupalana tai kevyenä lounaana. Itse tykkään tarjoilla sen rapean maalaisleivän tai saaristolaisleivän kanssa. Juomaksi sopii hyvin kuivahko valkoviini, kivennäisvesi tai sitruunainen jäätee.

Tarjoiluvadin voi viimeistellä esimerkiksi syötävillä kukilla tai hienonnetulla tillillä – pienet yksityiskohdat tekevät annoksesta houkuttelevamman. Halutessaan voi myös ripotella pinnalle paahdettuja siemeniä tuomaan rakennetta.

Katkarapusalaatin historia

Katkarapusalaatin juuret juontavat 1960-luvun Ruotsiin, jossa se nousi suosioon osana ”husmanskost” eli kotiruokaperinnettä. Alkujaan resepti kehitettiin Göteborgin rannikkoalueella, missä tuoreet katkaravut olivat helposti saatavilla.

Kehitys vuosikymmenien saatossa:

  • 1960-luku: Ruotsalainen perusresepti majoneesilla
  • 1970-luku: Levisi Norjaan ja Tanskaan
  • 1980-luku: Saapui Suomeen ravintola-alan kautta
  • 1990-luku: Kotikeittiöiden suosikki
  • 2000-luku: Kevyemmät versiot jogurtilla
  • Nykyaika: Lukuisat variaatiot ja modernit tulkinnat

Suomessa katkarapusalaatti vakiinnutti asemansa erityisesti juhlapöytien antimena ja kesäravintoloiden menulehtien klassikkona.

Säilytys ja uudelleenlämmitys

Salaatti säilyy jääkaapissa hyvin peitettynä noin 1–2 päivää. Parhaan rakenteen säilyttämiseksi suosittelen säilyttämään kastikkeen erikseen ja sekoittamaan sen vasta juuri ennen tarjoilua.

Jos salaatti on jo koottu, sen voi nauttia seuraavana päivänä kylmänä – lämmitettynä maku ja rakenne kärsivät, joten mikrossa lämmittäminen ei ole suositeltavaa.

Katkarapusalaatti on kesän ykkösvalinta, kun kaipaat raikasta ja helposti valmistuvaa lounasta. Kokeile reseptiä ja jaa kokemuksesi kommenteissa – haluan kuulla, mitä pidit!

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voiko katkarapusalaatin tehdä ilman kananmunaa?

Kyllä voi. Kananmunat tuovat täyteläisyyttä, mutta ne voi korvata esim. avokadolla tai jättää kokonaan pois.

Miten katkarapusalaatti säilytetään parhaiten?

Säilytä katkarapusalaatti ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. Parasta nautittavaksi 1–2 päivän sisällä.

Voinko käyttää pakastekatkarapuja tuoreiden sijaan?

Kyllä, kunhan sulatat ne huolellisesti ja kuivaat ylimääräisen nesteen ennen käyttöä

Voiko jogurtin korvata jollain muulla kastikkeessa?

Voit käyttää esimerkiksi kermaviiliä tai ranskankermaa, jos kaipaat hieman happamampaa makua

Kuinka kauan valmis katkarapusalaatti säilyy jääkaapissa?

Valmis salaatti säilyy jääkaapissa noin kaksi päivää, mutta tuore maku on parhaimmillaan ensimmäisenä päivänä.

Voiko salaatin valmistaa etukäteen?

Kyllä, voit valmistella ainekset etukäteen ja koota salaatin juuri ennen tarjoilua, jotta rakenne ja maku pysyvät raikkaina.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Katkarapusalaatti resepti: Täydellinen kesälounas

Katkarapusalaatti resepti: Täydellinen kesälounas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 8 min
  • Total Time: 23 min
  • Yield: 4 annosta
  • Category: Salaatit
  • Method: Kylmä valmistus
  • Cuisine: Pohjoismainen

Kuvaus

Katkarapusalaatti resepti: Täydellinen kesälounas, joka hurmaa raikkaudellaan. Katso ohje ja loihdi herkku, joka maistuu koko perheelle.


Ainesosat

Salaatti:

  • 400500 g katkarapuja
  • 4 kananmunaa
  • 1 rs (250 g) kirsikkatomaatteja
  • ½ kurkkua
  • 2 ruukkua salaattia (esim. jääsalaatti ja friseesalaatti)
  • (1 ps babypinaattia)
  • ½ sitruuna
  • ¼ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria
  • ½ ruukkua tilliä

Kastike:

  • 1 dl majoneesia
  • 1 dl maustamatonta jogurttia
  • ½ sitruunan mehu
  • ¼ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria
 
 
 
 
 


Ohjeet

  1. Sulata katkaravut siivilässä kylmän veden alla tai jääkaapissa yön yli.
  2. Keitä kananmunat juuri ja juuri kypsiksi 6–8 minuutissa, jäähdytä ja puolita.
  3. Valmista kastike sekoittamalla majoneesi, jogurtti, sitruunamehu, suola ja mustapippuri yhteen.
  4. Huuhtele ja halkaise kirsikkatomaatit, viipaloi kurkku.
  5. Revi salaatit ja halutessasi pinaatti sopiviksi paloiksi ja levitä tarjoiluvadille.
  6. Sekoita joukkoon tomaatit ja kurkut.
  7. Asettele päälle katkaravut ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.
  8. Lisää lopuksi munanpuolikkaat ja sitruunalohkot salaatin päälle.
  9. Lusikoi kastiketta ja koristele tillillä ennen tarjoilua.

muistiinpanoja

Vinkkejä muistiin:

  • Valuta katkaravut huolellisesti
  • Älä sekoita kastiketta liian aikaisin
  • Käytä tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita
  • Anna kastikkeen maustua ennen tarjoilua
  • Tarjoa kylmänä parhaiden makujen aikaansaamiseksi

Ravitsemus

  • Serving Size: 1 annos
  • Calories: 290 kcal
  • Sugar: 5 g
  • Sodium: 520 mg
  • Fat: 20 g
  • Carbohydrates: 8 g
  • Fiber: 2 g
  • Protein: 18 g
  • Cholesterol: 240 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star