Gluteenittomat munkkirinkilÀt: rapeaa nautintoa!

MunkkirinkilĂ€t kuuluvat suomalaisiin juhlapöytiin erityisesti vapun aikaan, mutta miksei niitĂ€ voisi leipoa myös arjen iloksi? TĂ€ssĂ€ ohjeessa jaan sinulle oman suosikkini â gluteenittomat munkkirinkilĂ€t, jotka ovat pinnalta rapeita ja sisĂ€ltĂ€ pehmeĂ€n kuohkeita. Olen kehittĂ€nyt tĂ€mĂ€n reseptin vuosien aikana niin, ettĂ€ lopputulos hurmaa myös heidĂ€t, jotka eivĂ€t normaalisti vĂ€lttele gluteenia.
SisÀllysluettelo
MitÀ ovat munkkirinkilÀt?
MunkkirinkilĂ€t ovat syvĂ€llĂ€ suomalaisten makumuistissa. NĂ€mĂ€ sokeripÀÀllysteiset, uppopaistetut leivonnaiset ovat olennainen osa vappuperinnettĂ€, mutta niiden juuret ulottuvat syvemmĂ€lle. Tiesitkö, ettĂ€ munkkien historia liittyy alun perin keskiaikaisiin luostareihin? NimensĂ€kin nĂ€mĂ€ herkut saivat munkkien valmistamista rasvaleivonnaisista. Suomessa munkkirinkilĂ€t ovat perinteisesti pyöreitĂ€, keskeltĂ€ reiĂ€llisiĂ€ ja sokeroituja â usein nautitaan siman kanssa.
Oma tapani valmistaa niitÀ gluteenittomana syntyi, kun aloin kehittÀÀ vaihtoehtoja perheenjÀsenelleni, joka ei siedÀ gluteenia. Halusin, ettÀ munkkirinkilÀt maistuvat ja tuntuvat aivan samalta kuin perinteisetkin. Usean kokeilun jÀlkeen löysin yhdistelmÀn, joka toimii.
Ainekset
TÀssÀ reseptissÀ kÀytÀn Semperin gluteenitonta jauhoseosta, joka antaa taikinalle juuri oikeanlaisen rakenteen. Psyllium auttaa sitomaan kosteuden, jotta munkit eivÀt jÀÀ mureneviksi. Alla selkeÀ taulukko ainesosista:
| Ainesosa | MÀÀrÀ |
| Maito | 3 dl |
| Hiiva | 25 g |
| Psyllium | 2 tl |
| Suola | œ tl |
| Sokeri | 1 dl |
| Kardemumma | 2â3 tl |
| Kananmuna | 1 |
| PehmeÀ voi tai margariini | 50 g |
| Gluteeniton hieno jauhoseos (Semper) | 6ω7 dl |
| Leivontaan: gluteenit. hieno jauhoseos | œ dl |
| Paistamiseen: rypsiöljy | 1 l |
| Sokerointiin: siro erikoishieno sokeri | Sopivasti |
Kun teet gluteenittomia leivonnaisia, tarkkuus on tÀrkeÀÀ. Etenkin jauhoseoksen mittaamisessa suosittelen punnitsemista, jos mahdollista. Liikaa jauhoa tekee taikinasta kuivaa, liian vÀhÀn jÀttÀÀ sen löysÀksi.
Vaiheittaiset valmistusohjeet
TĂ€ssĂ€ ohjeessa kĂ€yn lĂ€pi kaikki vaiheet, joita minĂ€ itse noudatan saadakseni tĂ€ydellisen lopputuloksen. Muista, ettĂ€ hyvĂ€ munkkirinkilĂ€ syntyy huolellisuudesta â Ă€lĂ€ kiirehdi kohotuksessa tai paistossa.
- Liuotan hiivan kÀdenlÀmpöiseen maitoon kÀsivispilÀllÀ. TÀmÀ on tÀrkeÀ vaihe, sillÀ liiallinen lÀmpö tappaa hiivan.
- LisÀÀn psylliumin ja annan sen turvota noin 10 minuuttia. NÀin taikinaan tulee hyvÀ sitko ilman gluteenia.
- Sekoitan mukaan suolan, sokerin, kardemumman ja kananmunan. Kardemumma antaa munkille sen tunnistettavan maun â Ă€lĂ€ jĂ€tĂ€ vĂ€liin.
- Alan lisÀtÀ puolet jauhoista vÀhitellen. Sekoitusvaiheessa ei tarvitse vielÀ vatkainta.
- Kun taikina paksuuntuu, otan kÀyttöön sÀhkövatkaimen taikinakoukuilla. TÀmÀ helpottaa työskentelyÀ ja parantaa rakennetta.
- LisÀÀn loput jauhot ja viimeiseksi pehmeÀn voin. Voi tekee munkista kuohkean ja maukkaan.
- Vatkaan taikinaa vielĂ€ 5â6 minuuttia. TĂ€mĂ€ kehittÀÀ taikinan rakennetta entisestÀÀn.
- Annan taikinan tekeytyĂ€ 5â10 minuuttia kulhossa. TĂ€mĂ€n jĂ€lkeen se on helpompi kĂ€sitellĂ€.
- SiirrÀn taikinan jauhotetulle pöydÀlle ja alustaan sen tasaiseksi. KÀytÀn jauhoja varoen, etten tee taikinasta kuivaa.
- Muotoilen taikinasta pitkÀn tangon ja jaan sen noin 20 osaan. PidÀn palat samankokoisina tasaisen kypsyyden varmistamiseksi.
- PyöritĂ€n palat pulliksi ja teen niihin reiĂ€t â nĂ€in syntyvĂ€t aidot rinkilĂ€t.
- Vaihtoehtoisesti kaulitsen taikinan ja otan muotilla ympyröitÀ. TÀmÀ kÀy, jos haluat tasamuotoisia munkkeja.
- SiirrĂ€n munkit leivinpaperoidulle pellille ja annan kohota 30â40 minuuttia lĂ€mpimĂ€ssĂ€. Kohotus on yksi munkin tĂ€rkeimmistĂ€ vaiheista.
- Kuumennan öljyn 160â170 asteeseen. KĂ€ytĂ€n lĂ€mpömittaria â se on munkin paras ystĂ€vĂ€.
- Lasken munkit varovasti öljyyn kohonnut puoli alaspÀin. NÀin ne kohoavat kauniisti.
- Paistan munkkeja 1â2 minuuttia molemmin puolin. VĂ€ri kertoo, milloin munkki on valmis.
- Nostan munkit talouspaperin pÀÀlle ja sokeroi ne hieman jÀÀhtyneinÀ. Liian kuumana sokeri ei tartu kunnolla.

Vinkit tÀydellisiin munkkirinkilöihin
Olen kokeillut lukuisia versioita munkkirinkilöistÀ, ja tÀssÀ muutama vinkki, jotka ovat pelastaneet minut monelta epÀonnistumiselta:
- KÀytÀ tuoretta hiivaa, sillÀ kuivahiiva ei aina toimi yhtÀ hyvin gluteenittomassa taikinassa.
- ĂlĂ€ ylilĂ€mmitĂ€ maitoa. Liian kuuma neste tappaa hiivan, ja taikina ei kohoa kunnolla.
- Psyllium on gluteenittoman leipurin salainen ase. Se sitoo kosteutta ja tuo taikinaan rakennetta.
- Kohota rauhassa. MunkkirinkilĂ€t tarvitsevat aikaa noustakseen kuohkeiksi â kiire ei kannata.
- Tarkkaile öljyn lĂ€mpötilaa. Liian kuuma öljy polttaa munkit pÀÀltĂ€ ja jĂ€ttÀÀ sisuksen raaâaksi.
VĂ€ltĂ€ liikaa jauhoseosta â gluteenittomassa leivonnassa vĂ€hempi on usein parempi. Liian kiinteĂ€ taikina tekee munkeista kuivia.
TÀssÀ muutamia reseptejÀ, joista saatat pitÀÀ
Pikamunkit â herkulliset munkit 15 minuutissa: Jos etsit nopeampaa vaihtoehtoa munkkien valmistukseen, tĂ€mĂ€ resepti on sinulle.
Top 5 kuorrutetut donitsit â makuelĂ€mys odottaa: Donitsien ystĂ€ville tarjolla viisi herkullista versiota, jotka sopivat tĂ€ydellisesti gluteenittomien munkkien rinnalle.
Gluteeniton raparperipiirakka â Maisemakahvilan tyyliin: Herkullinen, tĂ€ysin gluteeniton piirakka, joka tuo kesĂ€fiiliksen keittiöösi.
MehevĂ€t raparperi-vaniljamuffinssit â kokeile heti: MakeannĂ€lkÀÀn sopiva gluteeniton muffiniohje, joka tĂ€ydentÀÀ munkkirinkilĂ€n makumaailmaa.

Tarjoiluehdotukset ja lisukkeet
Kun munkkirinkilÀt ovat vielÀ hieman lÀmpimiÀ ja sokeroidut pinnaltaan, on tÀydellinen hetki tarjoilla ne. Itse tykkÀÀn asetella munkit kauniisti lautaselle ja tarjoilla ne:
- Klassisesti siman kanssa â erityisesti vappuna tĂ€mĂ€ yhdistelmĂ€ on vastustamaton.
- Tuoreiden marjojen tai hillon kera. Esimerkiksi vadelmahillo tuo upean sÀvÀyksen.
- Kermavaahdon tai kasvipohjaisen vaahdon lisÀnÀ. TÀstÀ saa jÀlkiruoan arkeen tai juhlaan.
Vinkki: Ripottele munkkien pÀÀlle hieman vaniljasokeria â se antaa lisÀÀ aromia ilman vaivaa.
SÀilytys- ja uudelleenlÀmmitysvinkit
MunkkirinkilÀt ovat parhaimmillaan tuoreina, mutta niitÀ voi sÀilyttÀÀ oikein tehtynÀ muutaman pÀivÀn ajan:
- SÀilytÀ jÀÀkaapissa suljetussa rasiassa. NÀin munkit eivÀt kuivu liikaa.
- LĂ€mmitĂ€ uudelleen uunissa 150 asteessa noin 5 minuuttia. ĂlĂ€ kĂ€ytĂ€ mikroa â se tekee munkista sitkeĂ€n.
Itse lĂ€mmitĂ€n munkkirinkilöitĂ€ uunissa pienessĂ€ paperipussissa â se auttaa sĂ€ilyttĂ€mÀÀn pinnan rakenteen. Munkit sĂ€ilyvĂ€t hyvĂ€nĂ€ noin kaksi pĂ€ivÀÀ jÀÀkaapissa.
Kokeilitko tÀtÀ reseptiÀ? Kerro kommenteissa, miten onnistui ja jaa omat vinkkisi gluteenittomien munkkirinkilöiden leivontaan!
Usein kysytyt kysymykset (FAQ)
Voinko tehdÀ munkkirinkilÀt ilman kananmunaa?
KyllĂ€, voit korvata kananmunan esimerkiksi 3 rkl omenasosetta â rakenne on hieman erilainen, mutta maku pysyy herkullisena.
Miten sÀilytÀn munkkirinkilÀt parhaiten?
SĂ€ilytĂ€ jÀÀkaapissa ilmatiiviissĂ€ rasiassa. Parhaimmillaan munkit ovat 1â2 pĂ€ivĂ€n sisĂ€llĂ€ paistosta.
Voiko munkkirinkilÀt valmistaa ilman kardemummaa?
Voi, mutta kardemumma antaa perinteisen maun. Halutessasi voit kokeilla myös vaniljasokeria tai kanelia.
Kuinka kauan munkkirinkilÀt sÀilyvÀt tuoreina?
SÀilyvÀt hyvÀnÀ noin 2 pÀivÀÀ jÀÀkaapissa. Suosittelen kuitenkin nauttimaan ne tuoreina.
Voinko valmistaa taikinan etukÀteen?
Voit kohottaa taikinan jÀÀkaapissa yön yli ja paistaa munkit seuraavana pÀivÀnÀ. Maku jopa syvenee hieman levon aikana.

Gluteenittomat munkkirinkilĂ€t â rapeaa nautintoa!
- Prep Time: 20 min
- Cook Time: 15 min
- Total Time: 1 hour
- Yield: 20 kpl
- Category: Leivonnaiset
- Method: Uppopaisto
- Cuisine: Suomalainen
Kuvaus
Himoitsetko munkkeja ilman gluteenia? Gluteenittomat munkkirinkilĂ€t hurmaavat rapeudellaan â katso resepti ja leivo tĂ€nÀÀn!
Ainesosat
- 3 dl maitoa
- 25 g hiivaa
- 2 tl psylliumia
- œ tl suolaa
- 1 dl sokeria
- 2â3 tl kardemummaa
- 1 kananmuna
- 50 g pehmeÀÀ voita tai margariinia
- 6ω7 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
Leivontaan:
- œ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
Paistamiseen:
- 1 l rypsiöljyÀ
Sokerointiin:
- siro erikoishieno sokeria
Ohjeet
- Liuota hiiva kÀdenlÀmpöiseen maitoon kÀsivispilÀllÀ.
- LisÀÀ psyllium ja anna turvota noin 10 minuuttia.
- Sekoita mukaan suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna.
- LisÀÀ puolet jauhoista vÀhitellen sekoittaen.
- Kun taikina paksuuntuu, ota kÀyttöön sÀhkövatkain taikinakoukuilla.
- LisÀÀ loput jauhot ja viimeiseksi pehmeÀ voi.
- Vatkaa taikinaa 5â6 minuuttia.
- Anna taikinan tekeytyĂ€ 5â10 minuuttia.
- SiirrÀ taikina jauhotetulle pöydÀlle ja alusta tasaiseksi.
- Muotoile taikinasta tanko ja jaa noin 20 osaan.
- PyöritÀ palat pulliksi ja tee niihin reiÀt muodostaen rinkilöitÀ.
- Vaihtoehtoisesti kaulitse taikina ja ota muotilla ympyröitÀ.
- SiirrĂ€ munkit leivinpaperoidulle pellille ja kohota 30â40 minuuttia.
- Kuumenna öljy 160â170 asteeseen kattilassa.
- Laske munkit varovasti öljyyn kohonnut puoli alaspÀin.
- Paista munkkeja 1â2 minuuttia molemmin puolin.
- Nosta talouspaperin pÀÀlle ja sokeroi hieman jÀÀhtyneinÀ.
Ravitsemus
- Serving Size: 1 munkkirinkilÀ, arvioitu
- Calories: 210 kcal
- Sugar: 8 g
- Sodium: 130 mg
- Fat: 10 g
- Carbohydrates: 27 g
- Fiber: 2 g
- Protein: 3 g
- Cholesterol: 20 mg






