Aurajuustobroileri: Takuuvarma 5 aineksen resepti

Aurajuustobroileri: Takuuvarma 5 aineksen resepti

Rakastatko sitä? Jaa se!

Kun syksy saapuu ja ilmat viilenee, kaipaan aina niitä helppoja ruokia, jotka lämmittävät sekä vatsaa että sydäntä. Aurajuustobroileri on juuri sellainen ruoka, klassinen suomalainen arkiruoka, joka on säilyttänyt suosionsa jo vuosikymmenten ajan. Tämä yksinkertainen 5 aineksen ihme on pelastanut lukemattomia arkiiltoja, kun on tarvinnut nopeasti jotain herkullista pöytään.

Minä olen valmistamassa aurajuustobroileria yli 20 vuotta, ja voin luvata, että tämä resepti on todella takuuvarma. Se on helppo, nopea ja niin herkullinen, että koko perhe pyytää lisää. Ei siis ihme, että tämä ruoka on noussut monien suomalaisten arkisuosikiksi.

Aurajuustobroilerin kulttuuritausta

Aurajuustobroileri edustaa sitä ainutlaatuista vaihetta suomalaisessa ruokakulttuurissa, jolloin perinteiset maut kohtasivat modernin elämäntavan 1970, ja 1980,luvuilla. Tämä ruoka syntyi aikana, jolloin suomalaiset perheet etsivät nopeita mutta maukkaita ratkaisuja kiireiseen arkeen.

Aurajuusto, joka on nimetty Turun läpi virtaavan Aurajoen mukaan, on ollut suomalainen ylpeys vuodesta 1953 lähtien. Valio kehitti tämän sinihomejuuston kilpailemaan ulkomaisten blue cheese,juustojen kanssa, mutta sille muodostui pian oma, tunnistettava makuprofiilinsa. Aurajuusto on hieman miedompi ja kermainen kuin monet ulkomaiset sinihomejuustot, mikä tekee siitä täydellisen myös lapsille.

Broilerin eli kanan asema suomalaisessa ruokapöydässä vahvistui 1960,luvulta alkaen, kun Suomi modernisoitui nopeasti. Kana oli edullisempaa kuin naudanliha tai sianliha, mutta silti juhlavampaa kuin perinteiset kalat tai kasvikset. Ananas puolestaan edusti niitä kansainvälisiä vaikutteita, jotka alkoivat rikastaa suomalaista ruokakulttuuria.

Yhdessä nämä ainekset luovat ruoan, joka kertoo tarinan suomalaisista perheistä, jotka halusivat säilyttää perinteiset maut mutta sopeuttaa ne moderniin elämään. Aurajuustobroileri on siis paljon muutakin kuin vain ruoka, se on osa suomalaista kulttuuriperintöä.

Aurajuustobroileri: Takuuvarma 5 aineksen resepti
Aurajuustobroileri | kokkini.fi

Ainekset

AinesosaMäärä
Broilerin rintafileitäoman tarpeen mukaan
Ananaspaloja (tuoreena tai purkista valutettuna)n. 200g
Aurajuustoa murustettuna tai paloinan. 150g

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 200°C asteeseen etukäteen
  2. Aseta broilerin fileet uunivuokaan tasaisesti
  3. Ripottele ananaspalat fileiden päälle kattavasti
  4. Lisää aurajuusto tasaisesti ananasten päälle
  5. Paista uunissa noin 30 minuuttia, kunnes kana on kypsää ja juusto kultaisen ruskeaa

Ammattilaisen vinkit

Kanan kypsyys: Varmista aina, että kanan sisälämpötila on vähintään 75°C. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, pistä kanan paksuin osa haarukalla, nesteen tulee olla kirkasta, ei vaaleanpunaista.

Aurajuuston annostelu: Älä sääri aurajuustoa, se on tämän ruoan tähti! Käytä vähintään 150g, mutta jos perheesi pitää voimakkaasta mausta, voit lisätä rohkeasti enemmänkin.

Ananas, valinta: Tuore ananas on aina paras vaihtoehto, mutta purkkiananas toimii erinomaisesti. Muista vain valuttaa neste huolellisesti pois, ettei ruoka tule vetiseksi.

Uunivuoan valinta: Käytä mieluummin laakeampaa vuokaa kuin syvää, jotta lämpö kiertää tasaisesti ja kana kypsyy koko leveydeltään samaan aikaan.

Maustevinkat: Vaikka perusresepti on täydellinen sellaisenaan, voit halutessasi lisätä ripauksen mustapippuria tai tuoretta timjamia ennen paistamista.

Aurajuustobroileri: Takuuvarma 5 aineksen resepti
Aurajuustobroileri | kokkini.fi

Tarjoiluehdotukset

Aurajuustobroileri on parhaimmillaan perinteisten suomalaisten lisäkkeiden kanssa. Keitetyt perunat ovat ehdoton klassikko, joka imee itseensä ruoan herkullisen kastikkeen. Riisi toimii myös loistavasti, erityisesti jos perheessäsi on niitä, jotka eivät pidä perunoista.

Salaatin puolesta suosittelen yksinkertaista vihersalaattia kevyellä vinaigrette,kastikkeella. Kurkku,tomaattisalaatti sopii myös erinomaisesti, sillä sen raikaus tasapainottaa aurajuuston voimakasta makua. Perinteinen porkkanaraaste sitruunamehulla on myös loistava valinta.

Jos haluat tehdä ruoasta vielä juhlallisemman, tarjoa sen kanssa tuoretta leipää, jolla voit nauttia ruoan herkullisen kastikkeen viimeistä pisaraa myöten. Mummon kotileipä tai hyvä kaupan leipä käy mainiosti.

Säilytys ja vinkit

Aurajuustobroilerista tulee usein jämiä, mikä on itse asiassa hyvä asia, sillä se on vielä seuraavana päivänä vieläkin parempaa! Säilytä jämiä jääkaapissa korkeintaan 2,3 päivää. Lämmitä mikrossa tai uunissa varovasti, jotta kana ei kuivu.

Voit myös jäädyttää valmiin ruoan jopa kolmeksi kuukaudeksi. Pakasta ruoka pienissä annoksissa, niin voit ottaa esiin juuri sen verran kuin tarvitset. Sulatuksen jälkeen lämmitä huolellisesti läpi ennen tarjoilua.

Jos haluat valmistaa ruoan etukäteen, voit koota kaikki ainekset uunivuokaan jo edellisenä iltana. Pidä vuoka jääkaapissa ja ota se pois noin 30 minuuttia ennen paistamista, jotta ruoka ei ole jääkylmää uuniin mennessään.

Kokeilepa myös näitä reseptejä

Jos aurajuustobroileri maistui, suosittelen kokeilemaan myös näitä suosittuja kanaruokiani. Igorin kana on toinen helppo uuniruoka, jossa kana saa aivan erilaisen, mutta yhtä herkullisen maun. Se valmistuu samassa ajassa ja on yhtä yksinkertainen tehdä.

Kermainen kanapasta on loistava valinta, jos haluat vaihdella hieman. Tässä ruoassa kana yhdistyy kermaiseen pastaan, ja lopputulos on yhtä maukas kuin aurajuustobroileri.

Jos pidät perinteisistä suomalaisista maistiaruoista, kokeile ehdottomasti helppo kaalilaatikko reseptiäni. Se on toinen noista arkisuosikeista, jotka eivät koskaan petä.

Ja jos haluat laajentaa broileriruokien valikoimaasi, tutustu parhaat 5 broileripiirakkaideaa artikkeliini. Sieltä löydät varmasti uusia suosikkeja perheen ruokapöytään.

Usein kysytyt kysymykset  (FAQ)

Voiko aurajuustobroileria valmistaa ilman ananasta?

Kyllä voi! Ananas tuo ruokaan makeutta ja raikkautta, mutta jos se ei maistu perheellesi, voit jättää sen pois tai korvata esimerkiksi pienillä tomaateilla tai paprikakuutioilla. Maku muuttuu hieman, mutta ruoka on silti herkullista.

Mikä aurajuusto sopii parhaiten tähän ruokaan?

Perinteinen Aura,juusto on paras valinta, mutta myös muut suomalaiset sinihomejuustot toimivat hyvin. Jos aurajuusto tuntuu liian voimakkaalta, voit sekoittaa sen murujuuston tai kermaviilen kanssa pehmeämmän maun saamiseksi.

Kuinka kauan aurajuustobroileria voi säilyttää?

Valmis ruoka säilyy jääkaapissa 2,3 päivää hyvin peitettynä. Jäädytetään se säilyy kolme kuukautta. Muista aina lämmittää ruoka huolellisesti läpi ennen tarjoilua.

Voiko reseptin tehdä etukäteen?

Voit koota kaikki ainekset uunivuokaan jo edellisenä iltana. Pidä vuoka jääkaapissa yön yli ja ota pois noin 30 minuuttia ennen paistamista. Näin ruoka ei ole jääkylmää uuniin mennessään ja kypsyy tasaisesti.

Minkälainen kala sopisi kanan tilalle?

Lohi tai kirjolohi toimii erinomaisesti kanan tilalle. Paistaminen aika on sama, mutta tarkkaile, ettei kala kypsyy liikaa. Kala on valmis, kun se hilseilee haarukalla mutta on vielä mehukasta.

Aurajuustobroileri on yksi niistä ruoista, jotka todella ansaitsevat paikkansa suomalaisessa kotiruokakulttuurissa. Se on helppo, herkullinen ja toimii lähes aina. Kun elämä tuntuu kiireiseltä ja et jaksa miettiä mitä laittaa ruoaksi, tämä resepti on aina luotettava valinta.

Toivon, että tämä aurajuustobroileri tuo iloa sinun perheen ruokapöytään yhtä paljon kuin se on tuonut omaan perheeseeni. Kokeile rohkeasti, ja kerro minulle kommenteissa, miten resepti onnistui! Onko sinulla omia vinkkejä tämän klassikonparannuseksi? Odotan innolla kuulevani kokemuksistasi.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Aurajuustobroileri: Takuuvarma 5 aineksen resepti

Aurajuustobroileri: Takuuvarma 5 aineksen resepti

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Matleena Hänninen
  • Prep Time: 10 min
  • Cook Time: 30 min
  • Total Time: 40 min
  • Yield: 4 annosta
  • Category: Pääruoka
  • Method: Uuniruoka
  • Cuisine: Suomalainen

Kuvaus

Aurajuustobroileri valmistuu helposti uunissa! Mehevä kana ja täyteläinen aurajuusto tekevät arkiaterialle. Katso vaihe vaiheelta -ohje.


Ainesosat

  • broilerin rintafileitä oman tarpeen mukaan
  • ananaspaloja (tuoreena tai purkista valutettuna)
  • aurajuustoa murustettuna tai paloina


Ohjeet

  1. – Aseta broilerin fileet uunivuokaan
  2. – Ripottele ananaspalat fileiden päälle
  3. – Lisää aurajuusto tasaisesti ananasten päälle
  4. – Paista uunissa 200 °C noin 30 minuuttia


Ravitsemus

  • Serving Size: 1 annos
  • Calories: 285 kcal
  • Sugar: 8 g
  • Sodium: 420 mg
  • Fat: 18 g
  • Carbohydrates: 9 g
  • Fiber: 1 g
  • Protein: 24 g
  • Cholesterol: 75 mg

Rakastatko sitä? Jaa se!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star