30 min kinkkupiirakka: nopea ohje

Kun naapurin syntymäpäiväkutsut lähestyvät ja haluat tuoda jotain todella herkullista, kinkkupiirakka on aina varma valinta. Tämä perinteinen suomalainen suolainen piirakka yhdistää kauniisti arkisen helppouden ja juhlavuuden, tehden siitä täydellisen ruoan niin tavalliseen perjantai-iltaan kuin viikonlopun kutsuille. Mehevä kinkkutäyte, rapea pohja ja huippumaku, valmista alle 30 minuutissa!
Sisällysluettelo
Kinkkupiirakan Kulttuurinen Merkitys Suomalaisessa Keittiössä
Kinkkupiirakka on enemmän kuin pelkkä ruokalaji, se on osa suomalaista kulttuuria ja yhteisöllisyyttä. Suomalaisissa kodeissa piiraat ovat olleet vuosisatojen ajan tapa muuttaa yksinkertaiset ainekset herkulliseksi ateriaksi, joka kokoaa perheen ja ystävät yhteen pöydän ääreen.
Perinteitä kunnioittaen, kinkkupiirakka syntyi tarpeesta käyttää hyväksi se, mitä kotona oli saatavilla. Suomalaiset emännät kehittivät tämän herkun yhdistämällä korkealaatuista kotimaista kinkkua tuoreisiin kasvaksiin ja mehevään kermaseokseen. Tulos on ruokalaji, joka kunnioittaa sekä makua että käytännöllisyyttä.
Monissa suomalaisissa perheissä maanantai on perinteisesti ollut ”piirakkopäivä”, jolloin viikonlopun tähteet muuttuvat uudeksi, herkulliseksi ateriaksi. Tämä perinne kuvastaa suomalaista viisautta: mikään ei mene hukkaan, ja yksinkertaisista aineksista voi luoda jotain todella erityistä.
Kinkkupiirakka on erityisen suosittu erilaisissa juhlissa ja kutsuissa. Se on samalla niin helppo valmistaa, että sitä voi nauttia aivan tavallisena arkipäivänä tuoreen salaatin kanssa. Tämä monipuolisuus tekee siitä todellisen suomalaisen keittiön helmen.

Ainekset
Pohja
Ainesosa | Määrä |
---|---|
Margariini | 150 g |
Vehnäjauhoja | 4 dl |
Kylmää vettä | 1 dl |
Juustoraastetta | 1 dl |
Suolaa | 1/2 tl |
Täyte
Ainesosa | Määrä |
---|---|
Kevytkermaa | 2 dl |
Kinkkua | 350 g |
Munia | 2 kpl |
Paprika | 1 kpl |
Pippurisekoitusta | 3 tl |
Purjosipuli | 1 kpl |
Ranskankermaa | 1 prk |
Juustoraastetta | 4 dl |
Suolaa | 1/2 tl |
Valmistusohjeet
- Pohjan valmistus: Paloittele margariini kulhoon ja lisää vehnäjauhot, suola ja juustoraaste. Nypi murumaiseksi ja lisää vesi. Sekoita taikinaksi ja laita hetkeksi jääkaappiin.
- Täytteen esivalmistelu: Kuutioi kinkku, paprika ja hienonna purjo. Hauduta kasviksia öljyssä, lisää kinkku ja paista hetki.
- Pohjan esipaisto: Kauli taikina pellille leivinpaperin päälle. Pistele pohja haarukalla ja esipaista 225 asteessa noin 10 minuuttia alatasolla.
- Kermaseos: Sekoita ranskankerma, kevytkerma ja munat, mausta suolalla ja pippurisekoituksella.
- Kokoaminen: Levitä kasvis-kinkkuseos esipaistetun pohjan päälle, ripottele juustoraaste ja kaada kermaseos pinnalle.
- Lopullinen paistaminen: Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia keskitasolla, kunnes pinta on kullanruskea.

Ammattilaisen Vinkit
Täydellinen pohja joka kerta: Pohjan salaisuus on oikea käsittely. Älä vaivaa taikinaa liikaa, vaan nypi ainekset vain sen verran että ne yhdistyvät. Kylmä vesi auttaa pitämään pohjan rapeana.
Kinkkupiirakan kultainen sääntö: Esipaista pohja aina ensin! Tämä takaa, että pohja pysyy rapeana eikä painaudu kasaan täytteen kanssa. 10 minuuttia korkeassa lämpötilassa on juuri oikea aika.
Täyte täydelliseksi: Älä kiirehdi täytteen kanssa. Anna kasvisten hauduinta rauhassa, niin maut kehittyvät kauniisti. Kinkku saa hieman väriä, mutta älä anna sen kuivua.
Kermaseoksen salaisuus: Vatkaa kermaseos huolellisesti tasaiseksi. Runsas juustomäärä sitoo kosteutta ja tekee piirään todella mehevän. Maistele ja säädä mausteita rohkeasti.
Paistoaika ja lämpötila: Älä avaa uunia turhaan paiston aikana. Kinkkupiirakka on valmis, kun pinta on kauniisti kullanruskea ja kevyt tärinä näyttää että keskusta on hyytynyt.
Tarjoiluehdotukset
Perinteinen tapa: Tarjoa kinkkupiirakka lämpimänä tuoreen vihersalaatin kanssa. Yksinkertainen kurkkusalaatti tai sekasalaatti täydentää piirakan rikasta makua täydellisesti.
Juhlavasti: Buffet-pöydässä kinkkupiirakka on todellinen suosikki. Leikkaa siistiksi paloiksi ja tarjoa lämpimänä. Voit koristella pilkotulla tillillä tai ruohosipulilla.
Arkiruokana: Kylmänäkin kinkkupiirakka on herkullista. Vie vaikka töihin eväiksi tai nauti iltapalana kevyen salaatin kanssa. Säilyy jääkaapissa hyvin muutaman päivän.
Kauden mukaan: Kesällä voit lisätä täytteeseen tuoreita yrttejä kuten tilliä tai persiljaa. Talvella maku kehittyy kauniisti, kun annat piirakan vetäytyä hetken ennen tarjoilua.
Säilytys ja Vinkit
Säilytys: Kinkkupiirakka säilyy jääkaapissa hyvin 3-4 päivää. Suojaa foliolla tai säilytä ilmatiiviissä rasiassa. Voit myös pakastaa valmiina piiräitä jopa kolmeksi kuukaudeksi.
Lämmittäminen: Lämmitä jääkaapipaloja uunissa 150 asteessa noin 10-15 minuuttia. Mikrossa lämmitettynä pohja saattaa pehmita, joten uuni on parempi vaihtoehto.
Annoskoon muuttaminen: Tämä ohje riittää 6-8 hengelle pääruokana. Puolita ainekset pienempään piirakkaan tai tuplaa suurempaan seurueeseen. Paistokalojen muuttaminen myös hieman paistaikaa.
Variaatioita: Kokeile kinkkun tilalla lohta, tonnikalaa tai kasviksia. Purjon voit korvata sipulilla tai porrolla. Juustoraasteen voi vaihtaa erilaisiin juustoihin maun mukaan.
Kokeilepa Myös Näitä Reseptejä
Jos kinkkupiirakka maistui, suosittelen kokeilemaan myös näitä herkullisia piirakkavaihtoehtoja:
Lohipiirakka on mehevä klassikkoresepti joka sopii sekä arkeen että juhlaan. Samalla tekniikalla valmistettu kuin kinkkupiirakka, mutta lohella täytettynä. Täydellinen valinta kalaruoan ystäville.
Savulohipiirakka tuo ruokapöytään hieman hienostuneemman maun. Helppo resepti 30 minuutissa, ja savulohi antaa piiraalle erityisen herkullisen aromin joka sopii hyvin juhlapöytään.
Pinaatti-fetapiirakka on täydellinen suolainen piirakka niille, jotka haluavat kasvisvaihtoehdon. Pinaatin ja fetan yhdistelmä on klassinen, ja piirakka on yhtä mehevä ja herkullinen kuin kinkkuversio.
Kinkkumuffinssit ovat loistava vaihtoehto kinkkupiirakkaan, kun haluat pienemmän annoksen tai mukavan eväsratkaisun. Helppo ja mehevä resepti, joka valmistuu nopeasti ja maistuu koko perheelle.
Usein kysytyt kysymykset (FAQ)
Voiko kinkkupiirakan valmistaa etukäteen?
Kyllä voi! Voit valmistaa kinkkupiirakan kokonaan edellisenä päivänä ja lämmittää ennen tarjoilua. Voit myös valmistaa pohjan ja täytteen erikseen, ja koota piirakan vasta paistamisen yhteydessä.
Mikä on paras kinkku kinkkupiirakkaan?
Parasta on käyttää laadukasta suomalaista kinkkua joka ei ole liian suolaista. Tavallinen keitto- tai paistettu kinkku toimii erinomaisesti. Vältä liian suolaisia kinkkuja, sillä piirakassa on muutenkin paljon makua.
Voiko kinkkupiirakkaa pakastaa?
Kinkkupiirakan voi pakastaa sekä valmiin että raakana. Raakanapakastaminen toimii hyvin, sillä voit ottaa piiraan pakastimesta suoraan uuniin. Lisää paistokaikaa noin 10-15 minuuttia.
Mitä jos kinkkupiirakka jää liian märäksi?
Jos piirakka tuntuu märältä, voi olla että kermaseos oli liian vetistä tai uunilämpötila liian matala. Ensi kerralla varmista, että uuni on kunnolla kuuma ja anna piirakan paistufa rauhassa.
Voiko pohjan tehdä gluteenittomaksi?
Kyllä! Korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauho seoksella. Lopputulos saattaa olla hieman erilainen, mutta silti herkullinen. Lisää ehkä vähän ksantaania sitetiäiseksi.
Kinkkupiirakka on todellinen suomalaisen keittiön helmi, joka yhdistää perinteen ja nykyajan tarpeet. Kun haluat valmistaa jotain todella herkullista ilman suurta vaivaa, tämä 30 minuutin kinkkupiirakka on täydellinen valinta. Rapea pohja, mehevä täyte ja takuuvarma onnistuminen tekevät siitä arjen sankarin.
Kokeile tätä kinkkupiirakkaa seuraavaan viikonlopun kutsuihin tai vain tavalliseen arkipäivään. Se yllättää varmasti herkullisella maullaan ja helppoudellaan. Kerro minulle kommenteissa, miten kinkkupiirakkasi onnistui ja mitä omia vivahteita lisäsit reseptiin!

30 min kinkkupiirakka: nopea ohje
- Prep Time: 15 min
- Cook Time: 30 min
- Total Time: 45 min
- Yield: 8 annosta
- Category: Pääruoka
- Method: Uunipaisto
- Cuisine: Suomalainen
Kuvaus
Luo täydellinen kinkkupiirakka helpolla ohjeella! Mehevä täyte, rapea pohja ja huippumaku takuulla. Katso vaihe-vaiheelta resepti täältä.
Ainesosat
Pohja
- 150 g margariinia
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 dl kylmää vettä
- 1 dl juustoraastetta
- 1/2 tl suolaa
Täyte
- 2 dl kevytkermaa
- 350 g kinkkua
- 2 munaa
- 1 paprika
- 3 tl pippurisekoitusta
- 1 purjosipuli
- 1 prk ranskankermaa
- 4 dl juustoraastetta
- 1/2 tl suolaa
Ohjeet
- – Paloittele margariini kulhoon ja lisää vehnäjauhot, suola ja juustoraaste. Nypi murumaiseksi ja lisää vesi. Sekoita taikinaksi ja laita hetkeksi jääkaappiin.
- – Kuutioi kinkku, paprika ja hienonna purjo. Hauduta kasviksia öljyssä, lisää kinkku ja paista hetki.
- – Kauli taikina pellille leivinpaperin päälle. Pistele pohja haarukalla ja esipaista 225 asteessa noin 10 minuuttia alatasolla.
- – Sekoita ranskankerma, kevytkerma ja munat, mausta suolalla ja pippurisekoituksella.
- – Levitä kasvis-kinkkuseos esipaistetun pohjan päälle, ripottele juustoraaste ja kaada kermaseos pinnalle.
- – Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia keskitasolla, kunnes pinta on kullanruskea.
Ravitsemus
- Serving Size: 1 annos
- Calories: 385 kcal
- Sugar: 4g
- Sodium: 780mg
- Fat: 26g
- Carbohydrates: 24g
- Fiber: 2g
- Protein: 18g
- Cholesterol: 95mg