Näin teet satokausipasteijat luumulla ja pistaasilla – helppo ja herkullinen ohje syksyyn

Syksy on täynnä satokauden antimia, ja tämä resepti tuo ne esiin parhaalla mahdollisella tavalla. Satokausipasteijat luumulla ja pistaasilla yhdistävät mehevän hedelmäisyyden ja pähkinäisen rapeuden, jonka lehtevä taikina kruunaa. Tässä ohjeessa kerron, miten syntyvät täydelliset satokausipasteijat kotikeittiössä.
Sisällysluettelo
Mikä on satokausipasteija?
Satokausipasteija on sesongin raaka-aineista valmistettu täytetty leivonnainen, jossa yhdistyy maku ja sesonkiajattelu. Se voi vaihdella alueittain, mutta yleisesti kyseessä on taikinakuoreen kätketty makea tai suolainen täyte. Tässä versiossa keskityn syksyn klassikoihin: luumuihin ja pistaaseihin. Tiesitkö, että luumuja on käytetty leivonnassa Suomessa jo keskiajalla kuivattuina versioina?
Ainekset
Ainesosa | Määrä |
Myllyn Paras Voitaikina | 1 pkt |
Täyte | |
Luumut | 8 kpl |
Vesi | 1 dl |
Ruokokidesokeri | 1 dl |
Kardemumma | 1 tl |
Pistaasipähkinät | 200 g |
Voiteluun | |
Kananmuna | 1 kpl |
Pomadakuorrute | |
Tomusokeri | 0,5 dl |
Vettä | Tarvittaessa |
Valmistusohjeet vaihe vaiheelta
- Ota voitaikinalevyt huoneenlämpöön sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan.
- Poista luumuista kivet ja paloittele hedelmät.
- Kiehauta kattilassa vesi, ruokokidesokeri ja kardemumma. Lisää luumut ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia sekoitellen. Nosta jäähtymään.
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
- Kuori pistaasipähkinät ja rouhi ne muruksi. Levitä pellille ja paahda 7 minuuttia, kunnes pinta hieman ruskistuu.
- Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen.
- Puolita taikinalevyt ja siivilöi luumutäytteestä ylimääräinen neste pois.
- Aseta täytettä taikinaneliön toiselle laidalle ja ripottele päälle pistaasirouhetta (säästä osa koristeluun).
- Taita pasteijat kolmioiksi ja painele reunat haarukalla kiinni.
- Voitele pasteijat kananmunalla ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.
- Sekoita tomusokerista ja pienestä määrästä vettä pomadakuorrute.
- Pursota jäähtyneiden pasteijoiden päälle ohuet raidat ja viimeistele lopulla pistaasirouheella.

Vinkit täydellisiin satokausipasteijoihin
Jotta satokausipasteijat onnistuvat mahdollisimman hyvin, kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan yksityiskohtaan.
- Anna taikinan sulaa rauhassa huoneenlämmössä – liian kylmä taikina murtuu, liian lämmin taas muuttuu tahmeaksi.
- Siivilöi luumutäyte hyvin, jotta taikina ei vetty paistettaessa.
- Paahda pistaasit maltilla, sillä ne palavat helposti ja muuttuvat kitkeriksi.
- Paina reunat kunnolla kiinni haarukalla, jotta täyte ei valu ulos uunissa.
- Anna pasteijoiden jäähtyä ennen kuorruttamista, jotta pomada ei sula.
Yleinen virhe on kiirehtiä vaiheita, jolloin rakenne kärsii tai maut eivät ehdi kehittyä. Ota siis aikasi ja nauti tekemisestä.
Tässä muutama resepti, joista saatat pitää
- Omenataskut kauramurulla – valmiiksi 30 minuutissa: Rapea, hedelmäinen leivonnainen, joka hyödyntää sesongin omenia.
- Gluteeniton raparperipiirakka maisemakahvilan tyyliin: Täyteläinen ja makea piirakka, joka sopii täydellisesti syksyn kahvihetkiin.
- Mehevät raparperi-vaniljamuffinssit – kokeile heti: Pehmeä leivonnainen, joka yhdistää hapokkuuden ja makeuden herkullisesti.
- Nämä ringillä pullat – helppo ja herkullinen resepti: Perinteinen suomalainen herkku, joka sopii mainiosti kahvipöytään.

Tarjoiluehdotukset ja paritukset
Nämä pasteijat sopivat erinomaisesti kahvipöytään tai syksyiseksi jälkiruoaksi. Ne ovat parhaimmillaan kevyesti lämpiminä ja tuoreina.
- Tarjoile vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.
- Kokeile maustettua kahvia, kuten kardemummakahvia, seuraksi.
- Somista tarjoilu lautaselle muutama kokonainen pistaasi ja siivutettu luumu.
Viileään vuodenaikaan lämmin leivonnainen yhdistettynä mausteisiin makuihin luo täydellisen herkkuhetken.
Säilytys ja uudelleenlämmitys
Jos pasteijoita jää yli, säilytä ne suljetussa rasiassa jääkaapissa. Ne säilyvät hyvänä noin kolme päivää.
- Lämmitä uunissa 150 asteessa 5–7 minuuttia, jolloin taikina pysyy rapeana.
- Vältä mikroaaltouunia, sillä se pehmentää kuoren rakenteen.
- Anna jäähtyä hetki ennen uudelleen tarjoilua, jotta maut tasaantuvat.
Näin varmistat, että satokausipasteijat maistuvat hyviltä myös seuraavana päivänä.
Kokeile näitä satokausipasteijoita luumulla ja pistaasilla ja ihastu syksyn makuihin. Kokeilitko reseptiä? Kerro kommenteissa, miten onnistui!
Usein kysytyt kysymykset (FAQ)
Voiko satokausipasteijat tehdä ilman pistaasia?
Kyllä, voit käyttää esimerkiksi mantelirouhetta tai jättää pähkinät pois kokonaan.
Mikä on paras tapa säilyttää satokausipasteijat?
Säilytä ne jääkaapissa suljetussa rasiassa. Ne säilyvät hyvänä noin kolme päivää.
Voiko voitaikinan korvata muulla taikinalla?
Voitaikinan tilalle käy myös lehtitaikina, mutta lopputulos voi olla vähemmän lehtevä.
Kuinka pitkään pasteijat säilyvät tuoreina?
Ne säilyttävät parhaan rakenteensa ja makunsa 1–2 päivää valmistuksen jälkeen.
Voiko satokausipasteijat valmistaa etukäteen?
Kyllä, voit valmistaa täytteen ja paahdetut pähkinät valmiiksi etukäteen. Kokoaminen ja paisto kannattaa tehdä tuoreeltaan.
Miksi täytteestä pitäisi siivilöidä neste pois?
Jotta taikina ei vettyisi ja paistuisi rapeaksi, ylimääräinen neste kannattaa aina poistaa ennen täyttämistä.

Näin teet satokausipasteijat luumulla ja pistaasilla – helppo ja herkullinen ohje syksyyn
- Valmisteluaika: 20 min
- Kypsennysaika: 25 min
- Kokonaisaika: 45 min
- Tuotto: 8 kpl
- Kategoria: Leivonnaiset
- Menetelmä: Paistaminen
- Keittiö: Suomalainen
Kuvaus
Näin teet satokausipasteijat luumulla ja pistaasilla – herkullinen yhdistelmä syksyn makuja ja rapeaa kuorta. Katso helppo ohje ja yllätä kaikki!
Ainesosat
- 1 pkt Myllyn Paras Voitaikina
Täyte:
- 8 luumua
- 1 dl vettä
- 1 dl ruokokidesokeria
- 1 tl kardemummaa
- 200 g pistaasipähkinöitä
Voiteluun:
- 1 kananmuna
Pomadakuorrute:
- 0,5 dl tomusokeria
- Vettä
Ohjeet
- Ota voitaikinalevyt huoneenlämpöön sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan.
- Poista luumuista kivet ja paloittele hedelmät.
- Kiehauta kattilassa vesi, ruokokidesokeri ja kardemumma. Lisää luumut ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia sekoitellen. Nosta jäähtymään.
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
- Kuori pistaasipähkinät ja rouhi ne muruksi. Levitä pellille ja paahda 7 minuuttia, kunnes pinta hieman ruskistuu.
- Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen.
- Puolita taikinalevyt ja siivilöi luumutäytteestä ylimääräinen neste pois.
- Aseta täytettä taikinaneliön toiselle laidalle ja ripottele päälle pistaasirouhetta (säästä osa koristeluun).
- Taita pasteijat kolmioiksi ja painele reunat haarukalla kiinni.
- Voitele pasteijat kananmunalla ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.
- Sekoita tomusokerista ja pienestä määrästä vettä pomadakuorrute.
- Pursota jäähtyneiden pasteijoiden päälle ohuet raidat ja viimeistele lopulla pistaasirouheella.
Ravitsemus
- Annoskoko: 1 kpl
- Kalorit: 260 kcal
- Sokeri: 10 g
- Natrium: 120 mg
- Rasva: 15 g
- Hiilihydraatit: 25 g
- Kuitu: 2 g
- Proteiini: 4 g
- Kolesteroli: 25 mg